Zapamti

"Čak i perje može potopiti brod."

Autor Tema: Glinena krušna peć  (Pročitano: 69515 puta)

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1286
  • Postova: 2796
  • Adm
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #15 u: 23 Lipanj, 2014, 12:13:01 »
Kao prvo, dobrodosao Marko na forum. Ja se nadam da ce uskoro odgovoriti netko s malo vise iskustva. Stvari koje sam ja radio nisu ni slicne tvom projektu, ali znalo mi se dogadjati da mi se projekt razvali zbog previse vlage, voda zakuha i sirenjem vjerojatno razvali sve oko sebe. Prvu vatru uvijek palim oprezno, stavim manje drvo koje tinja i polako zagrijava pec. Ako je vlazna, vjerojatno ce malo dimiti, ja bih onako laicki rekao da bi tada trebalo prestati zagrijavati pec. Kad vise ne dimi, mislim da je suha i da se moze pomalo dizati temperatura. Ali kazem, ja sam radio nesto drugo i radio sam na taj nacin.
Problem je rješenje

TB

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 666
  • -Receive: 208
  • Postova: 923
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #16 u: 01 Srpanj, 2014, 10:14:03 »
hm, nitko ne kombinira raketnu peć kod krušne radi bržeg i efikasnijeg zagrijavanja ;)

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1286
  • Postova: 2796
  • Adm
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #17 u: 01 Srpanj, 2014, 10:19:56 »
Nisam siguran je li to dobra ideja. Razmišljao sam o tome, ali čar krušne peći je ugljen, miris dima, pepeo na kruhu itd. U raketnoj peći toga nema, samo vrući zrak. Moguće je da bi kruh iz takve krušne peći bio jednak onome iz pećnice na struju ili plin.
Problem je rješenje

TB

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 666
  • -Receive: 208
  • Postova: 923
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #18 u: 01 Srpanj, 2014, 15:24:00 »
Klasična krušna treba mnogo drva i vremena da se zagrije. Raketa bi mogla plamenom zagrijavati ciglu koja kasnije zrači toplinu na tijesto. Na kraju se uvije može ubaciti koje drvo radi mirisa.

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1286
  • Postova: 2796
  • Adm
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #19 u: 01 Srpanj, 2014, 15:51:26 »
Pa da, ali krušne kakve se obično grade su dosta podložne pucanju, čak i kad se tako polako zagrijavaju. Naglo zagrijavanje bi moglo razoriti peć?

U slučaju kombiniranja, krušnu peć bi se vjerojatno trebalo napraviti netipičnu, dakle laganu, vrlo dobro izoliranu, a zrak iz raketne peći bi se možda upuhavao u samu krušnu peć. Kao pećnica na vrući zrak. Pečenje kruha bi tad započinjalo odmah čim se upali raketa, ušteda bi bila ogromna. I drva i vremena.
Problem je rješenje

Dzionik

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
  • Postova: 446
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #20 u: 02 Srpanj, 2014, 09:13:53 »
Ja sam napravio takvu kombinaciju, još uvek nije završena, odnosno gornji deo peći je privremeno napravljen od običnih cigli i pokriven limom. Treba joj par sati da bi se zagrejala ali je potrošnja mala. Još uvek nema dimnjaka pa je slab cug, nema izolacije pa je i hladjenje veće ali sumnjam da bi se značajno brže zagrevala i da je gotova. Pečenje je mmmmmm jer je sve vreme redukciono.

m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 355
  • Postova: 864
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #21 u: 02 Srpanj, 2014, 09:46:57 »
Pa da, ali krušne kakve se obično grade su dosta podložne pucanju, čak i kad se tako polako zagrijavaju. Naglo zagrijavanje bi moglo razoriti peć?

U slučaju kombiniranja, krušnu peć bi se vjerojatno trebalo napraviti netipičnu, dakle laganu, vrlo dobro izoliranu, a zrak iz raketne peći bi se možda upuhavao u samu krušnu peć. Kao pećnica na vrući zrak. Pečenje kruha bi tad započinjalo odmah čim se upali raketa, ušteda bi bila ogromna. I drva i vremena.



?
http://farmhack.net/node/253/revisions/455/view
« Zadnja izmjena: 02 Srpanj, 2014, 10:12:49 od m2 »

goc

  • Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 1
  • Postova: 1
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #22 u: 07 Studeni, 2014, 00:41:38 »
>e da, ne želim strašit, samo sam čuo da šamotne cigle imaju azbesta u sebi pa neznam što bi se drugo >dalo koristiti umjesto toga, jer čujem da obične cigle pucaju na većoj temp.

Iz mojeg iskustva, nakon 3 godine korištenja krušne peći s običnim ciglama u podu - nema nikakvog pucanja. Tako da može i bez šamotnih.

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1286
  • Postova: 2796
  • Adm
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #23 u: 07 Studeni, 2014, 09:19:43 »
Odlično, hvala goc i dobrodošao na forum.
Problem je rješenje

Dzionik

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
  • Postova: 446
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #24 u: 07 Studeni, 2014, 11:32:27 »
M2 nešto slično sam i ja napravio samo bez tog metalnog sanduka, vreli gasovi idu kroz otvore na rubovima furune tako da je pečenje u njoj kao i u krušnoj u kojoj gori vatra. Čak mislim da ima i manje kiseonika jer svež vazduh ipak cirkuliše u otvorenoj krušnoj peći. Mada većina vrhunskih kuvara preferira prvo oksidacionu pa onda redukcionu fazu u pečenju (mesa pre svega) meni je ovo bolja varijanta, jer je sve kao ispod sača.
@ goc i ja sam ima neke sumnje u vezi toga, pa sam malo guglao:-) jedina varijanta u kojoj može da se pojavi azbest kao dodatak ciglama je onaj deo izuzetno lagane bele cigle koja je na izduvnom delu peći. Mada se azbest odavno ne korsti kod nas i pitanje je čak i da li je ikada korišćen u te svrhe, ja sam to izbacio za svaki slučaj.
Ostatak cigli one teške magnezitne su sasvim bezbedne.

andjelkoasa

  • V.I.P.
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 509
  • -Receive: 200
  • Postova: 326
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #25 u: 08 Studeni, 2014, 18:56:47 »
Već me neko vrijeme interesira napraviti nešto slično pa sam malo istraživao.

Wikipedija kaže za šamot:

Vatrostalna opeka (ponekad se naziva i šamotna opeka) proizvodi se od manjeg dijela vatrostalne gline i većeg dijela mljevenog praha već prije pečene vatrostalne opeke. Vatrostalna opeka može izdržati temperaturu od 1580 °C, pa se upotrebljava uglavnom za obloge ložišta i donjih dijelova dimnjaka. Slično vatrostalnoj (šamotnoj) opeci upotrebljavaju se kao bazični vatrostalni materijali magnezitna, dolomitna i boksitna opeka.
Vatrostalni materijali su prirodni ili umjetni nekovinski građevinski materijali (uobičajeno keramički materijali) čije je talište najmanje 1580 °C, a da se pri tome ne deformira. Za kakvoću vatrostalnog materijala još su odlučujući temperatura pri kojoj se materijali pod tlakom omekšavaju, propusnost za plinove, otpornost prema temperaturnim promjenama i prema kemijskim utjecajima. Vatrostalni keramički materijali se uglavnom dijele na:

    kisele (glavni sastojak je kremen),
    bazične (glavni sastojak je dolomit ili magnezit),
    neutralne (glavni sastojak je glina, kaolin, glinica, kromit ili ugljen s visokim postotkom ugljika).


Šamot

Šamot se najviše upotrebljava u tehnici, budući da se dobija iz lako dostupnih mineralnih nalazišta i da se odlikuje slabo kiselim ili slabo bazičnim svojstvima. Kemijski sastav šamotnih opeka je 50-60% SiO2, do 23-34% Al2O3 i 6-27% ostalih sastojaka koji imaju manje ili više Fe2O3, CaO, MgO, K2O, Na2O i TiO2. Izrađuju se od manje ili više čistog kaolina (Al2O3 x 2 SiO2 x 2 H2O) i pečene gline.Ove opeke nisu namijenjene da nose veliko opterećenje, već samo za oblaganje visokotemperaturskih ložišta. Mort za ozidavanje pravi se od samljevene vatrostalne gline i vode.

Znači ono o azbestu je uglavnom dezinformacija ;)

TB

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 666
  • -Receive: 208
  • Postova: 923
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #26 u: 09 Studeni, 2014, 15:07:00 »
A ovo je azbest, prema kemijskim elementima ne izgleda opasno: Mg3Si2O5(OH)4  :biggrin:

Ja bih za svaki slučaj kupio pitao proizvođača tj. radnika u prozivodnji da li stavljaju azbest jer ne vjerujem da kriminalci iz CIOS-a propisno zbrinjavju sve te tone azbesta koje preko njih idu.

TB

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 666
  • -Receive: 208
  • Postova: 923
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #27 u: 19 Travanj, 2015, 22:37:18 »

Fire doors:


nadam se da zmaj radi i bez ove cijevi.

zar ne bi bilo bolje da je prostor za dim na kraju peći tako da dim ne smeta, a hrana je bliže?

za podlogu umjesto šamota bi idealan bio steatit ili kordijerit, samo ga treba nabaviti.

dzionik, ako stigneš baci sliku svoje peći :)

Dzionik

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
  • Postova: 446
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #28 u: 20 Travanj, 2015, 06:59:08 »
Cilj je produžiti put dimnih gasova da bi se više toplote izvuklo, osim toga otvor iznad ulaza sprečava da dim izlazi kroz otvor a vazduh se predgreva dok dodje do zadnjeg dela furune gde je vatra. Na delu ulaza u dimnjak treba da se nalazi još jedan masivni šamot za sekundarno sagorevanje jer tu dobija sveži vazduh. Ja planiram da dimovodini kanal produžim iznad svoda furune do zadnjeg dela i onda u dimnjak da bih izvukao još toplote. Trenutno je šamot na podu pretopao u odnosu na gornji deo pa moram posude za pečenje da stavljam na crepove da ne bi zagorevalo odozdo.
Staviću slike kad završim:-)ova privremena varijanta sa ciglama i limom radi već par godina, nadam se da ću je ove godine završiti.

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Postova: 962
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #29 u: 20 Svibanj, 2015, 14:49:16 »
Ovu krušnu peć, napravio je moj šogor u Slavoniji, prije 30 godina, a i danas je spremna za upotrebu.
Zidana je od starih cigli takozvane druge klase (nisu šamotne), a vezivo je glina i slama:
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal