Zapamti

"Ako nikad nisi ispao glup, nikad nećeš postati stručnjak."

Autor Tema: Glinena krušna peć  (Pročitano: 69423 puta)

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Postova: 962
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #30 u: 20 Svibanj, 2015, 14:56:44 »
Peć je sazidana na drvenim gredama i natkrivena je, čime je zaštićena od kiše.

Na početku dimnjaka ima regulacioni zasun za regulaciju protoka dimnih plinova:
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

bambi

  • V.I.P.
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 85
  • Postova: 281
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #31 u: 20 Svibanj, 2015, 17:54:23 »
Kak stare peći, kad spečeš kruheka ili picu, poslikaj i stavi ovdje, baš me zanima. Ja si doma sam pečem kruh kad mi ovi stiropori više ne idu u tek.Ali na struju.

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Postova: 962
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #32 u: 20 Svibanj, 2015, 18:52:33 »
Sad dolazi ono interesantno, zbog čega pišem o ovoj peći, a to je svod te krušne peći.
Svod je također zidan ciglom druge klase (onom ne previše pečenom, tako da ima blago crvenu boju).
Pri zidanju, šogor je koristio šablonu u obliku laganog luka, koju je postavljao na dno ložišta, a pri tom ju je malim drvenim kajlicama malo oddigao od dna ložišta.
Cigle je zidao tako da su ležale na šabloni, a nakon završetka reda, one drvene kajlice bi izvadio, time oslobodio šablonu, pomaknuo je dalje, ponovno podkajlao i zidao slijedeći red svoda.
Kako taj svod izgleda nakon 30 godina, pogledajte na ovim fotkama:
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Postova: 962
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #33 u: 20 Svibanj, 2015, 18:57:30 »
Evo još jedne fotke svoda: (fotka 9)

Na kraju je cijelu gornju površinu peći zapunio mješavinom gline i slame.
Kako ta površina izgleda nakon 30 godina pogledajte na 10. fotki:
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Postova: 962
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #34 u: 20 Svibanj, 2015, 19:14:08 »
Kak stare peći, kad spečeš kruheka ili picu, poslikaj i stavi ovdje, baš me zanima. Ja si doma sam pečem kruh kad mi ovi stiropori više ne idu u tek.Ali na struju.
Čestitke pekaru, makar i na struju.
Poslikati na želost ne mogu, jer je peć kod šogora na selu u Slavoniji, a domaćin je u zadnje vrijeme rijetko koristi.
Ove fotke sam postavio kao podsjetnik na vremena kada se kruh pekao doma, (kao što se i pivo kuhalo doma na selu).
Mmmmmm, kakva je to bila divna kora na kruhu, kojeg je do par godina pekla najbolja punica.
Kruh je bio jestiv tjedan dana nakon pečenja.
Danas, nemaju "vremena" peći kruh kod kuće.
A ja sam otkrio meni najbolju pekaru, pekaru Dubravica, koja peče puno vrsta kruha i sve su odlične i jestive i drugi, i treći i četvrti i... (dalje nisam probao jer je sav bio pojeden do tada).
« Zadnja izmjena: 20 Svibanj, 2015, 19:16:49 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

TB

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
  • Postova: 921
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #35 u: 21 Svibanj, 2015, 21:08:59 »
ma ja bih najradije dimnjak na kraj peći da nema dima i crnila zbog otvaranja peći.

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Postova: 962
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #36 u: 01 Ožujak, 2016, 13:49:06 »
Evo jedne permakulturne krušne peći:

! No longer available
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Postova: 962
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #37 u: 04 Prosinac, 2016, 11:49:33 »
Evo jedne prihvatljive ideje za izradu krušne peći od perlita i vatrostalnog cementa, a za "šalung" je korištena pilates lopta obložena strech folijom:

! No longer available

ili cjelokupni video:

! No longer available

Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

bambi

  • V.I.P.
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 85
  • Postova: 281
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #38 u: 04 Prosinac, 2016, 18:17:49 »
Duhovito rješenje kalupa, pristupačan materijal za gradnju, jednostavan oblik i veličina baš za povremenu upotrebu, onak, za šminku pred frendovima. Palac gore.  ;)

mika1955os

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 5
  • Postova: 17
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #39 u: 24 Srpanj, 2017, 21:36:51 »
Ne mogu nikako otvoriti video izrade krušne peci sa pilates loptom kao šablonama Može li kombinacija ilovaca glina sa samotnim brašnom ili ova zemlja sa gotovim samotnim mortom
Unaprijed hvala ,pozdrav Mika

Dzionik

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
  • Postova: 446
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #40 u: 25 Srpanj, 2017, 11:17:39 »
Glina i šamot se ne trpe, meni je sav šamot popadao sa unutrašnjeg dela svoda. Mislim da nema ni potrebe stavljati šamot, glina je sasvim dovoljna. Bilo je već ovakvih ideja sa balonom i glinom što je odlična kombinacija jer se balon može ispumpavati kako se glina suši i skuplja.

mika1955os

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 5
  • Postova: 17
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #41 u: 26 Srpanj, 2017, 08:09:08 »
U Pevecu u Osijeku ima pakovanje od 10kg glina - ilovača proizvođač KODRIč† SILEX i na uputstvu za upotrebu piše
CITIRAM-U Posudu usuti ilovaču,doliti vode do koje je ilovača,te ostaviti da se razmoči odprilike 2do3 sata,glina se slegne,VODA SE ODLIJE I DODA ŠAMOTNO BRAŠNO U OMJERU 1.PREMA 1 SVE SE DOBRO PROMJEŠA I SPREMNO ZA UGRADNJU. a na stranici tog proizvođača kao vezivo za šamotno brašno navedeni su-vodeno staklo,vatrostalni cement,masna zemlja ilovača. Nemam nikakog iskustva ,htio sam se ovom kombinacijom upustiti  u izradu male krusne peci /šablona-lopta za pilates/ CIJENA 10KG.GLINE-ILOVAČEJE 25KN,CIJENA 10KG ŠAMOTNOG BRAŠNA
OD 10KG OKO 35KN,A ISTI PROIZVOčAČ IMA I GOTOVI ŠAMOTNI MORT 10KG OKO35KN. U SVAKOM SLUČAJU HVALA NA ODGOVORU ,POSLJE OVOG  TVOG ISKUSTVA NISAM SIGURAN DA LI PROBATI OVU KOMBINACIJU
POZDRAV

andjelkoasa

  • V.I.P.
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 507
  • -Receive: 200
  • Postova: 326
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #42 u: 26 Srpanj, 2017, 08:26:06 »
Meni se čini da je Dzionik nanosio naknadno sloj šamota na unutrašnjost svoda pa se zato odvojilo. Šamot koji mi kod kuće izmješamo sa vodenim staklom nije baš čvrst i zato ga se miješa sa glinom i čak i tarom od slame ili sijena i onda je čvrst i manje ga treba. Pećari koji slažu kamine i kaljeve peći koriste takvu smjesu.

mika1955os

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 5
  • Postova: 17
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #43 u: 26 Srpanj, 2017, 09:29:24 »
vjerovatno,možda če se javiti pa pojasniti kako ga je koristio,hvala na komentaru pozdrav

Dzionik

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
  • Postova: 446
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #44 u: 26 Srpanj, 2017, 12:21:20 »
Radio sam prvo šamotni malter 1-2cm (šamotni pesak i staklena voda) na peščani kalup prekriven novinama. Preko toga je išla glina u nekoliko različitih slojeva, samo sa peskom, sa peskom i slamom i sa dodatom piljevinom. Šamot je većim delom popadao, samo se razgradio na pesak. Sa istim sam obložio i neke metalne peći i to još uvek drži. Moguće je i da ga je vlaga iz blata razbila, kad se bolje razmislim sve je to bilo vlažno i kalup i blato ali je izgledalo čvrsto kada sam iskopao kalup, kasnije se raspalo.

U svakom slučaju sada mislim da je to potpuno nepotrebno jer blato sasvim dobro drži, mnogo je jednostavnije za rad, ne košta ništa i dobro izgleda:-)

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal