Ova moja peć je građena po sistemu double chamber oven. Kao što samo ime govori peć ima dvije komore. Prva služi pečenju, dok je druga, ti je zoveš tunelom, namijenjena isključivo dimnjaku. Klasične ilovnate krušne peći su se gradile bez dimnjaka, ali kao što sam već napisao, prije nego sam krenuo gradit ovu veliku peć, izgradio sam testnu-manju, koja nije imala dimnjak i dimilo se na sve strane, tako da sam odlučio definitvno ugraditi dimnjak u ovu veliku peć. Naravno, dimnjak nakon što su drva izgorijela treba na neki način zatvoriti kako se ne bi gubila toplina. Klasične krušne peći koje se zidaju kod nas uz pomoć cigle, imaju dimnjak, ali je u dimnjak ugrađena neke vrste zaporka, koja zatvara dimovodni kanal nakon što su drva izgorijela, dok meni ovaj tunel omogućava da zatvorim vrata peći ispred dimnjaka i tako ne izgubim ništa od topline u dimovodnim kanalima, a imam i učinkovito i čisto izgorijevanje. Dakle, ja upotrebljavam dvoja vrata, prva su naprijed i omogućuju fino-umjereno izgorijevanje, a druga se koriste kod pečenja. Tunel mi ne predstavlja problem kod manipulacije, imam onu veću lopatu za umetanje namirnica u stražnju stranu peći, a za umetanje u prednji dio peći imam kraću lopatu. Huh, jesam zamotao ovaj tekst, prilažem i dvije slike da bude jasnije
Fire doors:
a ovdje dolaze vrata kad se peče, nemam ni jednu fotku: