Zapamti

"Borac koji pobjegne može se opet boriti."

Autor Tema: Glinena krušna peć  (Pročitano: 69515 puta)

DavorD

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 3
  • -Receive: 15
  • Postova: 11
Glinena krušna peć
« u: 12 Siječanj, 2013, 22:40:21 »
Ovako smo mi izgradili ovu glinenu krušnu peć: http://davordol.blogspot.com/


Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1286
  • Postova: 2796
  • Adm
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #1 u: 12 Siječanj, 2013, 23:03:40 »
Majstorski! Pitati ću vas za savjet čim mi dođe na red, jer baš želim krušnu peć u svom dvorištu.
Problem je rješenje

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1286
  • Postova: 2796
  • Adm
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #2 u: 14 Siječanj, 2013, 15:23:51 »
Kako je peć zaštićena od kiše?
Problem je rješenje

Vrtlarica

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 39
  • -Receive: 65
  • Postova: 121
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #3 u: 15 Siječanj, 2013, 09:17:48 »
Super, čestitam  :clap:

DavorD

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 3
  • -Receive: 15
  • Postova: 11
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #4 u: 26 Siječanj, 2013, 09:54:42 »
Hvala na čestitkama :)
Nikola, trenutno peć pokrivam plastičnom folijom, ali planiram izgraditi nadstrešnicu.

Macolla

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 5
  • Postova: 29
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #5 u: 26 Siječanj, 2013, 15:53:03 »
Predobro! Izvještavaj nas o novim projektima ASAP! :D

Tom

  • Početnik
  • Thank You
  • -Given: 6
  • -Receive: 6
  • Postova: 9
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #6 u: 03 Travanj, 2013, 23:15:53 »
lijepa peć, svaka čast. samo me zanima ona izolacija bocama.. nije li to prekrhko za tako veliku težinu?
zašto ne perlit ili nešto drugo? neće li boce pucati od topline?
može koji komentar?

DavorD

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 3
  • -Receive: 15
  • Postova: 11
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #7 u: 04 Travanj, 2013, 12:44:56 »
Permakulturni način razmišljanja nam određuje pravilo da ne kupujemo nove materijale, ako u svrhu izvedbe projekta postoje takvi koje možemo reciklirati. Dakle, izolaciju bocama sam uptrijebio u prvom redu baš zbog toga. Peć sam gradio uz pomoć ove knjige: http://www.handprintpress.com/bookstore/build-your-own-earth-oven/ i moram priznati da se i meni u početku ovaj način izolacije učinio čudnim, no malo sam potražio na internetu i našao gomilu informacija o učinkovitosti izolacije napravljene na takav način - ne samo za peći, nego i za podove... recimo: http://www.google.hr/#hl=hr&sclient=psy-ab&q=glass+bottle+flooring+insulation&oq=glass+bottle+flooring+insulation&gs_l=hp.12...1543.8690.0.9761.14.12.0.2.2.0.300.1723.0j9j1j1.11.0...0.0...1c.1j2.8.psy-ab.y29WzHcG9ZU&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.44770516,d.Yms&fp=da14dda416e5e72e&biw=1680&bih=931

Na blogu nisam opisao baš sve faze i otkrio baš sve 'tajne' ;) Na boce sam stavio dva sloja ilovače miješanje s piljevimom i na tu ilovaču još 15 cm pijeska. To je pravilno raspoređena težina, tako da boce to izdrže bez problema. Ista stva je kod topline, dakle imam prvo 10 cm šamotnu ciglu, pa 15 cm pijeska, pa nekih 10 cm ilovače mješane s piljevinom, tako da toplina koja dođe do boca nije više tako visoka. Peć imam u upotrebi nekih pola godine i pečemo skoro svaki tjedan - sve funkcionira savršeno, toplina na podu peći ostaje i do 24 sata!

Tom

  • Početnik
  • Thank You
  • -Given: 6
  • -Receive: 6
  • Postova: 9
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #8 u: 06 Travanj, 2013, 12:27:00 »
dobro, sad me još samo jedna stvar zanima: dali se boce začepe ili ne, i ako ne kako spriječiti da se napune materijalom?

e da, ne želim strašit, samo sam čuo da šamotne cigle imaju azbesta u sebi pa neznam što bi se drugo dalo koristiti umjesto toga, jer čujem da obične cigle pucaju na većoj temp.
« Zadnja izmjena: 06 Travanj, 2013, 12:48:53 od Tom »

andjelkoasa

  • V.I.P.
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 509
  • -Receive: 200
  • Postova: 326
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #9 u: 06 Travanj, 2013, 23:20:27 »
Citat:
Šamot označava masu od gline netaljivu na temperaturama do 1200 C0

Citat:
Šamotno brašno dobiva se pečenjem vatrostalne gline na visokoj temperaturi i mljevenjem pečenih komada.

Citat:
Šamotna opeka spada u grupu vatrostalnih materijala. Koji  mogu biti izgrađeni od prirodnih sirovina kao i od sintetičkih sirovina. Njezin sastavni materijal je šamotno brašno i plastična vatrostalna glina. Šamotno brašno nastaje pečenjem vatrostalne gline na visokoj temperaturi i mljevenjem pečenih komada koji su često otpad od vatrostalnog keramičkog mterijala.

Azbest se nigdje ne povezuje sa šamotom.

DavorD

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 3
  • -Receive: 15
  • Postova: 11
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #10 u: 07 Travanj, 2013, 11:29:19 »
Danas smo svjedoci svakojakih prevara posebno u prehrambenoj industriji, znamo za teletinu u kojoj nema teletine, pa marmelade od borovnica u kojima nema ni b od borovnica.... ali da se u šamotne cigle ugrađuje azbest... to mi se ipak čini malo pretjerano. Odakel ti ta informacija?

Ja sam ziheraš pa sam prije nego što sam krenuo gradit ovu veliku peć, izgradio malu, tek toliko da vidim kako sve skupa djeluje. Za izgradnju poda na toj maloj peći nisam koristio šamot, nego ilovaču, ali u tom slučaju je problem u tome da se ilovnati pod dosta brzo ošteti uslijed čišćenja i zato sam u velikoj peći odlučio ugraditi šamot.
Boce ne treba začepljivati, jer se ne pune materijalom, mješavina ilovače ionako ne smije biti premekana.

Hvala za info andjelkoasa.

Dzionik

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
  • Postova: 446
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #11 u: 08 Travanj, 2013, 07:48:30 »
Malo ste me zabrinuli sa tim azbestom jer ja recikliram staru TA peć. Kompet šamotinih opeka iz TA peći za pod peći i masu za sekundarno sagorevanje. I nisam našao nikakvu vezu azbesta i šamota. Neko može sa sigurnošću to da potvrdi???
Davore koji je unutrašni prečnik peći? Nekako mi se otvor čini kao neki tunel, nemaš problema sa tim prilikom manipulacije?

DavorD

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 3
  • -Receive: 15
  • Postova: 11
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #12 u: 08 Travanj, 2013, 21:03:59 »
Ova moja peć je građena po sistemu double chamber oven. Kao što samo ime govori peć ima dvije komore. Prva služi pečenju, dok je druga, ti je zoveš tunelom, namijenjena isključivo dimnjaku. Klasične ilovnate krušne peći su se gradile bez dimnjaka, ali kao što sam već napisao, prije nego sam krenuo gradit ovu veliku peć, izgradio sam testnu-manju, koja nije imala dimnjak i dimilo se na sve strane, tako da sam odlučio definitvno ugraditi dimnjak u ovu veliku peć. Naravno, dimnjak nakon što su drva izgorijela treba na neki način zatvoriti kako se ne bi gubila toplina. Klasične krušne peći koje se zidaju kod nas uz pomoć cigle, imaju dimnjak, ali je u dimnjak ugrađena neke vrste zaporka, koja zatvara dimovodni kanal nakon što su drva izgorijela, dok meni ovaj tunel omogućava da zatvorim vrata peći ispred dimnjaka i tako ne izgubim ništa od topline u dimovodnim kanalima, a imam i učinkovito i čisto izgorijevanje. Dakle, ja upotrebljavam dvoja vrata, prva su naprijed i omogućuju fino-umjereno izgorijevanje, a druga se koriste kod pečenja. Tunel mi ne predstavlja problem kod manipulacije, imam onu veću lopatu za umetanje namirnica u stražnju stranu peći, a za umetanje u prednji dio peći imam kraću lopatu. Huh, jesam zamotao ovaj tekst, prilažem i dvije slike da bude jasnije  :)

Fire doors:


a ovdje dolaze vrata kad se peče, nemam ni jednu fotku:

Dzionik

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
  • Postova: 446
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #13 u: 09 Travanj, 2013, 07:47:13 »
Odlično si objasnio, naravno bez dimnjaka je to potpuno neefikasno. Interesantno rešenje sa dvoja vrata, to još nisam video. Ukrašću ideju :-)
Meni su uvek bili smešni permiji koji se hvale tim malim nepraktičnim gutačima drva bez dimnjaka, čak i u svetlu neke socijalizacije, druženja i učenja prilikom gradnje. Ipak smo malo tehnički napredovali od srednjeg veka da bi još uvek pravili loše furune.
Neke profi peći imaju povratni dimovod koji ide od otvora kao kod tebe pa kanalima iznad svoda do zadnje strane gde se nalazi dimnjak. Tako se dobija topliji svod, osim toga je na ulazu, u tački koja je najviši deo crvene linije koju si nacrtao šamot velike gustine koji služi kao upaljač za sekundarno sagorevanje gasova.

marko

  • Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 1
  • Postova: 2
Odg: Glinena krušna peć
« Odgovori #14 u: 23 Lipanj, 2014, 09:56:57 »
Ovako, ja sam napravio jednu manju krušnu peć od gline i pijeska i sad me zanima kad ja mogu prvi put naložit vatru u njoj, koliko to sve skupa mora bit suho.
Unaprijed hvala!

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal