Molim bilo koga ako ima nekakav plan RMHa da mi pošalje jer stvarno nisam u mogućnosti kupovati planove sa interneta a toliko me vuče želja da napravim ovo. Već sam osigurao drvo za okvir, šljunak za ispunu, vatrostalne cigle i eventualno cijevi. Znam neke detalje o izgradnji ali nikako ne mogu pronaći više podataka o sitnim detaljima kao što su sljedeći.
Jeli bolje ostaviti rupe između oblutaka prazne ili puniti nekim materijalom, ili čak sitnijim šljunkom?
Koliki razmak treba biti između izolirane cijevi i bačve na vrhu?
Koji je provjeren i siguran promjer cijevi?
Praviti vertikalni ili blago nakrivljeni prostor za ubacivanje drva?
Jeli usis za zrak ispod prostora za ubacivanje drva nužan ili "optional"?
Kolika je maksimalna duljina ispušne cijevi?
Kakvu boju koristiti na bačvi ako uzmem u obzir visoke temperature?
Koliko može trajati čelična bačva naspram nehrđajuće?
Kako izvesti eventualno čišćenje cijevi?
šljunak za ispunu? ŠLJUNAK? koliko ja kužim, pijesak izolira toplinu više nego li je provodi, tako ćeš teško ugrijati klupicu.. ispunu treba raditi glinom, ilovačom.. nikako pijeskom. naime, pijesak sadrži zrak, a zrak je kao takav lagan, a to ga čini izvrsnim izolatorom topline, zato je i kamena vuna lagana, staklena vuna, termožbuke, stiropor.. tebi treba puni glatki materijal, koji će dobro prenositi toplinu s cijevi na klupicu a ne šljunak.
Kolika je maksimalna duljina ispušne cijevi? koliko sam ja proučio, maksimalna duljina između ložišta i dimnjaka ovisi o promjeru ložišta, dimovoda i količini zavoja u sistemu, najviše zabilježeno da dobro radi je oko 16 metara, iako Eric dizajner preporučuje ne više od 15 metara za cijev od 20 cm promjera. to se smanjuje taloženjem pepela u sustavu i smanjenjem promjera dimovoda.
Koliki razmak treba biti između izolirane cijevi i bačve na vrhu? između heat risera promjera 20 cm i bačve treba biti ne manje od 2 inča, to je 5 cm (5,08), ako je manje, usporava se izlaz dima i slabi sagorjevanje otpadnih dimova, a ako je više, pojačava se kovitlanje u sustavu i to usporava protok dima te smanjuje propuh potreban za dovoljno jako sagorijevanje.
teoretski, to ovisi o veličini peći, tj promjeru. jer ni jedan prolaz u sistemu ne smije biti širi ni uži od presjeka heat risera, tj njegove površine, za to treba malo matematike..
Koji je provjeren i siguran promjer cijevi? ima ih puno, no sistem koji se preporuča za veće prostorije je velika klupica, i promjer od 20 cm, uz to da i dimnjak treba biti toliki. također se radi i 6 inča, što je nekih.. 15,20 cm, dakle 16cm. opet, sve cijevi trebaju biti istog promjera, uključujući i spojeve.
Praviti vertikalni ili blago nakrivljeni prostor za ubacivanje drva? može kako želiš, samo možda je lakše ložiti ako je vertikalni.
Jeli usis za zrak ispod prostora za ubacivanje drva nužan ili "optional"? vanjski usis je optional, postoje dvojaka mišljenja o tome, jer hladni zrak izvana zimi donosi više kisika po kubičnom centimetru, i jače razgori vatru, no ima i mana, hladnoća tog zraka u stvari može i ugasiti vatru, jer i sam hladan zrak guši vatru ako ga se prebrzo dostavlja. dakle, postoji još jedna opcija a to je predgrijani (preheated ) zrak, koji se upuhuje u ložište ventilatorom a grije se tako da prolazi kroz cijev spiralno uloženu u kotao sa dimom, no takva peć grije na preko 1070 C, i rabi se za taljenje željeza. takve peći moraju u cijelosti biti od šamotne cigle (firebrick) i moraju najmanje 1 metar biti udaljene od svega. na 1 metar će zapaliti papir sama toplina. oprez, rastaljuje sve živo! neki su čak uspjeli karbonizirati kamenu vunu koja je izolator u dimnjacima!
Kolika je maksimalna duljina ispušne cijevi? koliko ja znam, 15 metara, ali to zbilja ovisi o tome koliko je kvalitetna klupica. dakle, ako ti nakon toliko dim na izlazu još vruć, treba produljiti cijev, ili redizajnirati klupicu /materijale.
Kakvu boju koristiti na bačvi ako uzmem u obzir visoke temperature? to treba pitati kovače, mislim da postoje termootporne boje, koliko znam, to zovu kovačke boje. ono sa žarača.. opet, kad premažeš i osušiš boju preporuka je spaliti je par puta, da ispusti eventualne preostale toksine, jer je bačva velika i može ispustiti dosta toksina.
Koliko može trajati čelična bačva naspram nehrđajuće? nije li to isto?? no svejedno, nitko nema problema s trajnošću, najdulje do sad je 13 godina, i dalje, jer je najstarija bačva toliko dugo instalirana. pravi vijek je puno dulji
Kako izvesti eventualno čišćenje cijevi?
ovisi na koju cijev misliš. za heat riser trebalo bi skinuti bačvu, ili njen poklopac, a ostalo se može bez rastavljanja.
ako ozbiljno radiš, na svaki zglob od 180 stupnjeva i ispod vertikalnog stupa (di cijev kreće gore prema dimnjaku) treba napraviti otvor za čišćenje cijevi. također na spoju između bačve i klupice, po mogućnosti ugraditi ladicu za pepeo većeg kapaciteta da ju ne treba baš svaki dan vaditi. ladicu zatvoriti dimonepropusno, jer tu lako može doći do curenja dima.
ako imaš te otvore, lako je sve očistiti, tim više što ti u najgorem slučaju treba usisavač, pošto čađa sagori u heat riseru pod uvjetom da ne zatvaraš dovod zraka. na dimovod nikako ne montirati prigušnik dima!
nadam se da sam ti bar malo pojasnio kako to ide..