Zapamti

"Čovjek bez volje kao nož bez oštrice."

Autor Tema: Hipokaust  (Pročitano: 9108 puta)

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
Hipokaust
« u: 05 Studeni, 2016, 08:58:46 »
Dosta više o raketama...ajmo malo starije tehnologije. Razmišljam da napravim neku jednostavniju varijantu hipokausta sa tri ili četri tunela od nabijene zemlje pokrivena limom ili biber crepom. Sa velikim ložištem izvan grejanog prostora (plastenika) što bi delimično rešilo situaciju sa viškom sitnog granja o kojem smo toliko pričali na nekim drugim temama.

https://www.google.rs/search?q=hypocaust&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwidgZyegpHQAhVCWRQKHUQtDMYQsAQINQ&biw=1026&bih=982#imgrc=uNF0AARaJrTvPM%3A

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1285
  • Adm
Odg: Hipokaust
« Odgovori #1 u: 05 Studeni, 2016, 18:08:36 »
To bi bilo podno grijanje za plastenik?
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
« Odgovori #2 u: 05 Studeni, 2016, 21:52:10 »
a kupalište?

https://farm6.staticflickr.com/5131/5469748090_b25db394e7_b_d.jpg

koliko vidim nitko nije napravio funkcionalnu repliku rimskih termi.. kako grijati odozdo, a da pločice ne popucaju?

Black jack

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 77
« Odgovori #3 u: 05 Studeni, 2016, 22:31:45 »
ti to ozbiljno?

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 85
« Odgovori #4 u: 06 Studeni, 2016, 07:14:07 »
Dzionik- ovo o čemu razmišljaš ti preporučam samo ako misliš uzgajati tropske biljke. :no:

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 06 Studeni, 2016, 07:40:02 »
Da to bi bilo podno grejanje u plasteniku, ali ne ispod gredica već nekog prostora gde bi se sedelo. Gde bi bile police sa rasadom pa čak i 'kupalište' ali malo elegantnija varijanta od TBove, recimo ovakva https://www.youtube.com/watch?v=QhhIc_uG4Zk :-)
Mislio sam da samo iskopam rovove pa da ih malo oblikujem kvašenjem i nabijanjem a preko nabacim biber crep na prvih četri metra gde bi bila veća temperatura a zatim limove od starih mašina. Pokrijem sa 10ak cm zemlje-gline i dobro utabam.
Jack koga pitaš?
Bambi ne bi to bilo često loženo, više je za uživanje nego biljke, mada bih posadio nekoliko manjih stabala nara i sl. Možda i neki bazen da se igram sa akvaponijom. Osim toga imaće pedesetak m2 i visinu od 3-4metra.

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 06 Studeni, 2016, 07:53:11 »
Ako je povremeno, onda je to donekle prihvatljivo. Naime, upravo za takvu namjenu mislim da ti je to bespotrebna gnjavaža, jer ćeš puno previše goriva potrošiti na samo zagrijavanje tla, a tek neznatni dio na površinu koja bi zračila toplinu u prostor. Imaš na netu prihvatljivja rješenja. Čemu izmišljati toplu vodu? ;)

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 06 Studeni, 2016, 08:10:44 »
Loženje će svakako gutati gomilu drva ali je to sitno granje koje ionako palim. A svakako mislim iskoristiti te tunele za recirkulaciju toplog vazduha iz gornjeg dela plastenika. Šta si mislio pod prihvatljivijim rešenjima??

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 06 Studeni, 2016, 10:59:32 »
Ako misliš na prvu rečenicu posta, onda je to na par sati kako si rekao , jer granje brzo izgori i treba ga stalno puniti u ložište. Ako misliš na zadnju rečenicu koju sam napisao, onda je to rješenje koje imam negdje u arhivi, pa ću staviti ovdje. No, i to je za kraću upotrebu. Plastenici u našim krajevima su veliki potrošači topline. Pa ne misliš valjda 24 sata stražariti kraj ložišta!? Recirkulacija? Hm, još i to! :001_unsure:

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 06 Studeni, 2016, 11:18:28 »
Da ne tražim po "arhivi", proguglal sam pod "spiral heater" i "outdoor spiral heater" i naišao na nešto slično što sam mislio staviti. Čak i više! Pa ću proučiti, ima dobrih stvari!

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 07 Studeni, 2016, 07:56:17 »
To je ok ali bi za pedeset kvadrata trebali malo veći grejači:-) što je vezano sa novčanim jedinicama koje ne bih da odvajam za te stvari.

Recilkulacija je najbolji deo plana jer se sa njom najviše i dobija. Ne toliko po pitanju grejanja koliko je efikasno hladjenje jer se plastenik može pregrejati za samo nekoliko sati zimskog sunca. Osim toga nephodno je neko strujanje vazduha i odstranjivanje viška vlage. Već sam to radio u mikroplasteniku sa ventilatorom iz kompa 120mm i zaista je završavao posao. Mnogo ujednačenija temperatura bez pregrevanja.
Ovde bi samo trebalo uraditi neku malo ozbiljniju varijantu sa termostatom, klapnama na ložištu i dimnjaku, a loženje samo za gušt kad se otvori 'kupalište':-)

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.