Zapamti

"Čovjek bez volje kao nož bez oštrice."

Autor Tema: Kako pravilno ložiti kaminsku peć na drva  (Pročitano: 30758 puta)

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 68
Odg: Kako pravilno ložiti kaminsku peć na drva
« Odgovori #15 u: 10 Ožujak, 2017, 16:58:07 »
Trebao si među ova dva briketa da da popuniš ''kolačima'' od briketa.Dobio bi dovoljno prostrujavanja kiseonika odozdo jer bi ga toplija gornja zona ''vukla'' na gore gde bi ugrejan potpomagao potpunijem sagorevanju...

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #16 u: 09 Listopad, 2017, 17:37:10 »
... - jako je lijepo gledati progres vatre od gore prema dole i ljuljati se sa kćeri u naručju u fotelji... (ovo mi je najmiliji dio svega)
- možda i najbitnije je da sam najbolje rezultate postigao sa drvima koja su bila 2 sezone sušena.... ima jedna fotka mjerenja temperature u izmjenjivaču s tim drvima u kaminu, mislim da je oko 400 C. Fazy, probaj naći fotku pa je postavi da se vidi..

Fotku nisam uspio nikako naći Gorane, ali zato Tvoj tekst, koji govori o temperaturi u izmjenjivaču Tvoje peći, našao sam u odgovoru #17 na 2. strani teme: "Kako staru peć na drva, preraditi na peć sa sekundarnim izgaranjem dimnih plinova":

http://www.perforum.info/index.php?topic=1158.15

kojom opisuješ fotke svoje peći, objavljenih u odgovoru #9 na 1. strani iste teme:

http://www.perforum.info/index.php?topic=1158.0

Citiram Tvoj navedeni tekst u cijelosti Gorane:

"Bok Fazy, evo objašnjenja za fotku 546. To je pogled u gornji izmjenjivač topline kroz koji prolazi zrak i topal odlazi u kupatilo koje je malo zabačeno da može biti grijano s prvog izmjenjivača. Peć ili kamin ima dva izmjenjivača za grijanje zraka a treći za vodu u planu je da se montira oko dimovoda još se dvojim oko bakrene spirale ili duple stijenke na dimovodu...
Da, peć ima dovod zraka iz vana i zrak je djelomično predgrijavan jer ulazi ispod ložišta u tijelo peći pa kroz rešetku neposredno pod vatrom unutra u ložište.
Kuća ima novu stolariju i nema propuha, to je super no zna se desiti kad se sve pozatvara i upali napa da povuče miris iz kamina, tada se mora otvoriti neki ventus.
Horizontalni ventilator je montiran da upuhuje zrak iz prostorije u izmjenjivač i vraća ga u prostoriju i s zrakom za gorenje nema doticaja a rupe koje su iznad vratiju su izlaz iz tog izmjenjivača temp. zraka nerijetko preko 270C.
Airwash je primjetan na fotki s otvorenim vratima i radi se o cijevi kvadratnog profila koja čini "štok" vratiju i po sebi ima izbušene rupe 10 mm čiji broj odgovara površini presjeka ulaza u airwash a to je 2x 40x40 mm. Airwash i nije nešto primjetan ili ekstravagantan ali radi, sutradan je dovoljno malo umočiti spužvicu u pepeo i s stakla se sve skine kao od šale. Mislim da će i toga biti manje kad stavim u pogon sekundarni dovod zraka.
Sve u svemu taj kamin moj je eksperiment i jako sam zadovoljan te se zapravo veselim da ga dovršim i vidim koliko će trošiti kad bude naštiman kako sam zamislio..
Nadam se da sam pomogao, pitaj još ako treba.
Pozdrav!!!
"
« Zadnja izmjena: 09 Listopad, 2017, 17:41:51 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
« Odgovori #17 u: 13 Listopad, 2017, 14:40:42 »
fazy, ložiš li ove sezone raketu ili klasičnu?

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #18 u: 14 Listopad, 2017, 14:53:59 »
Raketica čeka doradu.
Ali, sigurno će biti u pogonu i ove zime!
Tko jednom iskusi raketicu, ponovo se vraća k njoj svake godine.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #19 u: 10 Rujan, 2018, 18:17:26 »
Loženje "s vrha" je slično loženju rocketice, gdje drva gore "na vrhu", a predgrijavanje dobiju od drveta koje sagorjeva.
Kada bismo u horizontalnoj rocketici, (gdje su drva poslagana horizontalno, kao u klasičnom ložištu) potpalili drva sa "prednje" strane (do nas umjesto do ložišta), to bi bilo isto kao i da ložimo drva "sa dna".

Zbog toga vertikalno ili koso poslagana drva u "J" rocketici, sagorjevaju "na vrhu", te tako i mogu potpuno sagoriti bez dima.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #20 u: 26 Prosinac, 2018, 15:06:09 »
Nakon što je drvo lijepo dogorjelo u ložištu kamina ili kotla a ostalo je još žara sa još ponekim plamičkom,
pravi je trenutak za dodavanje drveta.

Umjesto da na postojeći žar naslažem drva, zapazio sam da je bolje pogurati preostali žar prema zadnjoj stijeni ložišta i na taj žar dodam sitnije letvice, a onda u ložište naslažem preostala drva.
Na taj način vatra više nije potpaljena "odozgora" nego "sa strane", što je još uvijek bolje nego "odozdo".
Kod takvog načina loženja postižemo bolje izgaranje i vrući dimni plinovi i plamen potpunije predaju toplinu kaminu ili kotlu i time postižemo najbolje iskorištenje.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.