Zapamti

"Čak i perje može potopiti brod."

Autor Tema: Kako pravilno ložiti kaminsku peć na drva  (Pročitano: 30832 puta)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Kako pravilno ložiti kaminsku peć na drva
« u: 31 Siječanj, 2017, 10:19:12 »
Kako pravilno ložiti kaminsku peć na drva, objašnjava nam Jan Lerche u svom videu, (od 04:10):

Ispravno ložiti znači: ložiti jeftino, ekološki i pri tome ne štetiti peći i dimnjaku.

Kod ispravnog izgaranja, od jednog sagorenog stabla, stvori se ista količina ugljičnog dioksida, koju je to stablo asimiliralo iz zraka tokom svog života.

Temelj ekološkog i ekonomskog loženja je suho drvo, maksimalno 20, a najbolje 15 % preostale vlage.
U Njemačkoj je loženje drvom vlage 25%, zakonski zabranjeno.

Tko spaljuje mokro drvo i nedopuštene tvari kao: plastificirani papir, karton i plastiku, takav nerazumni čovjek proizvodi velike količine štetnih emisija škodljivih plinova, šteti okolišu i ometa susjede. Budući je to dim iz njegovog dimnjaka, prvenstveno šteti svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih.

Loženje, nedovoljno suhim drvima, šteti pećima i dimnjaku jer se tada u njima stvara povećana količina čađi, što zahtjeva često čišćenje istih, a ponekad uzrokuje i požar u dimnjaku.
Peći, kamini i kotlovi, nisu pogodni za spaljivanje otpada i vlažnog drva.

Kako loženje peći učiniti što boljim?
Nova metoda nam to pokazuje:
Pomoću metode potpale sa vrha, možemo značajno smanjiti štetne emisije škodljivih plinova, bolje iskoristiti toplinsku energiju iz svog drveta, i pravilnim korištenjem povećati trajnost svog ognjišta.

Nekada smo koristili (3:55), stare novine i trijeske i na njih naslagali deblje cjepanice mekog ili tvrdog drveta.
Tako su nas učili naši preci.

Nove spoznaje ukazuju, da ako se potpala vrši sa vrha, postiže se manja emisija štetnih plinova.

To je kao i kod svijeće. Plamen ide od gore prema dolje.

Isprobajte i vidjet ćete, da ubrzo nakon potpale, vatra gori bez bez dima.
Izbjegnut je pri tome toplotni udar, koji šteti peći i spriječen je gubitak topline u dimnjak.

Svakako se mora napomenuti, da ložiti treba drvima koja su sušena na zraku i sadrže maksimalno 20, a još bolje 15 % vlage.
Vlagu drveta izmjerite u sredini cjepanice, vlagomjerom za drvo.
Utvđivanje vlage drveta, takozvanim zvonjenjem drva pri kucanju o njega, daje rezultete od 25 do 28 % vlage!

Pokažite susjedima, da i oni lože na takav način. Pokažite im ovaj video.
Imati čete čišći zrak.

Kako ispravno naložiti kamin (korak po korak), metodom loženja sa vrha:

Prvo je potrebno sasvim otvoriti dotok zraka u kamin.
Drva ne stavljajte u ložište gusto naslagana, niti više nego što je to navedeno u uputstvu ložišta.
Na vrh postavite kocku za potpalu, koju obložite letvicama za potpalu od tvrdog drva.
Dovoljna je jedna šibica za potpalu s vrha uz najmanje dima.

Razgaranja drva na ovaj način, s vrha, ravnomjerno zagrijava ložište i  čini ga bitno manje štetnim, nasuprot razgaranju odozdola.
To je zato jer plin oslobođen iz drva prolazi kroz plamen, sagorjeva u ložištu i predaje mu maksimalnu količinu topline.
To je dobro za prirodu, vaš novčanik i peć za grijanje.

Obrnuto, razgorjevanje odozdo, to je kao hladan start automobila.
Toplinski šokovi, pomalo deformiraju ložište.
Veliki dio topline, ne preda se ložištu, nego doslovno proleti kroz dimnjak, uz veliki dio štetnih nesagorenih plinova.

Zato, potpalom sa vrha, bolje se iskoristi stvorena toplina iz svakog komada vašeg drva.
Nakon nekoliko minuta iz dimnjaka ne izlazi nikakav dim.

Počnite tako ložiti i Vi. Možda vam se pridruže i susjedi. Vaša ulica a potom i kraj, postati će zdravije okruženje za Vaš život i život Vaše djece.

U međuvremenu nam drvo lijepo dogorjeva. Kamin je pun lijepog žara sa posljednjim plamičcima.
To je pravi trenutak za dodavanje drveta.
Neka dotok zraka ostane otvoren, da bi ga bilo dovoljno za paljenje drva kojeg ćemo dodati.
Prvo lagano otvorite ručku vrata i pričekajte malo da se izjednači podtlak u dimnjaku, te sporo otvarajte vrata da bi izletjelo što manje dima i čađe.
Drvo ne ubacujte, da ne razbijete šamot, i koristite odgovarajuće rukavice da se ne opečete.
Na početku smanjite dotok zraka, ali tako da ga bude dovoljno da se vatra ne guši.

Po obliku i boji plamena možemo znati:

Svijetlo žuti do bijeli, svjetlucavi, žustar plamen, govori nam da je gorenje ekološko i ekonomično.

Obratno, Tamno žuti do crveni, lijeni plamen, proizvodi veliku količinu štetnih plinova i ne sagorjeva sav drvni plin. Povećajte zato dotok zraka.

Ako ne namjeravate još dalje ložiti, zatvorite klapne zraka, da bi vam toplina što duže trajala.

EDIT: Nikola ispravio link na video
« Zadnja izmjena: 22 Prosinac, 2019, 23:48:37 od Nikola »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 68
Odg: Kako pravilno ložiti kaminsku peć na drva
« Odgovori #1 u: 31 Siječanj, 2017, 12:10:53 »
Ko ima prostora u ložištu,bilo bi dobro da drva složi bočno prema vratima,ne ''čelom'' tj.mestom gde je drvo presečeno.Tako pri sagorevanju gasovi i gar ne idu ka vratima peći.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 31 Siječanj, 2017, 15:10:23 »
U videu se također može vidjeti dimnjačka protuvjetrena kapa, montirana na vrh dimnjaka zidanog ciglom (na 7:14).
Takva bi trebala biti postavljena na vrh dimnjaka, tamo gdje često pušu vjetrovi i vjetrovi koji naglo mijenjaju smijer.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 666
  • -Receive: 208
« Odgovori #3 u: 31 Siječanj, 2017, 17:11:48 »
da li taj princip lošenja odozgo vrijedi i za ostale tipove peći?

Citat:
Svakako se mora napomenuti, da ložiti treba drvima koja su sušena na zraku i sadrže maksimalno 20, a još bolje 15 % vlage.

ovo mi nije nikada bilo jasno kako se drvo može osušiti na 20% vlage ako je prosječna vlažnost zraka 50%?

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 31 Siječanj, 2017, 18:13:28 »
da li taj princip lošenja odozgo vrijedi i za ostale tipove peći?

Opisani način, sam isprobao, u sličnom kaminu i kotlu za centralno grijanje i uočio da vatra razgorena s vrha, primjetno duže gori od vatre razgorene s poda, predaje veču količinu topline i puno manje dimi na samom početku.
Međutim, u malim ložištima kao što je to na primjer u šparetu na drva za kuhanje, nije moguće tako ložiti.
Jedino u večim to jest višljim ložištima je to moguće.

Ponekad koristim i bočno razgorjevanje s poda, tako da nisko poslagana drva potpalim samo sa jedne strane širokog ložišta, umjesto iz sredine. Na taj način postižem ujednačenu snagu vatre, (jer se ista seli sa jednog na drugi kraj ložišta), i duži život vatre u ložištu.

ovo mi nije nikada bilo jasno kako se drvo može osušiti na 20% vlage ako je prosječna vlažnost zraka 50%?
Odlično pitanje TB.
Kada spominjemo vlažnost zraka, tada govorimo o relativnoj vlažnosti zraka, a kada govorimo o vlagi u ogrijevnom drvetu, tada govorimo o preostaloj količini vode u drvetu, preostaloj nakon sirovo sasječenog stabla.

Relativna vlažnost zraka je zapravo, postotni broj koji nam govori koliko je zrak u stvari trenutno zasičen vodenom parom, i to u trenutku mjerenja i na toj temperaturi mjerenja, u odnosu na maksimalnu količinu vlage koju taj isti zrak pri istoj temperaturi može maksimalno apsorbirati dok se ne pojavi orošavanje.
Pri tome će se relativna vlažnost istog zraka promijeniti sa promjenom temperature.
Smanjiti će se zagreijavanjem zraka, a povećati hlađenjem zraka (topao zrak u sebi može apsorbirati više vlage nego hladan zrak).
Ljetni noćni zrak, puno je vlažniji nego zimski, jer tokom dana topao zrak apsorbira puno vlage, a nočnim hlađenjem istog zraka, povečava se relativna vlaga sve do orošavanja - pojave rose - spasa za biljke!
Još bolji primjer je orošavanje isparivača klima uređaja ljeti.
Zimi imamo kontra situaciju, kada u kućama i stanovima zagrijavamo hladan zrak (koji ulazi izvana, a u sebi ionako ima malo vlage), relativna vlažnost zraka spušta se čak na 20 % i tada govorimo o suhoći zraka.

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 01 Veljača, 2017, 09:18:11 »
https://www.youtube.com/watch?v=IGATZYehzhM
Pogledajte ovo,izvodljivo je u pećima sa većim ložištem,a valja i probati u kotlu za CG...

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 509
  • -Receive: 200
« Odgovori #6 u: 01 Veljača, 2017, 14:04:09 »
Također ove zime ložim u kotlu za centralno na taj način da palim odozgora i rezultati se pokazuju u puno manje dima.
Vjerojatno pomaže i to što su drva spremljena pod krov prošle jeseni.
Već su me 2 susjeda pitala jel smo mi odustali od loženja drva  :001_cool:
« Zadnja izmjena: 01 Veljača, 2017, 14:10:28 od andjelkoasa »

Black jack

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 78
« Odgovori #7 u: 02 Veljača, 2017, 00:51:12 »
Kad se pokazuju rezultati sa malo dima? na početku? A šta kad dodje dolje vatra šta onda dimi. Koliko tebi traje početna vatra dva sata pa da osjetiš raziku u dimljenju. Pa na ovim minusima se moralo muško ložiti inače nebi mogao diči temperaturu cjeli dan. Bitna su drva a ne način loženja, susjed ima drva koja uopče nije spremao dimila su konstantno i to ravno u potkrovlje gdje sušimo veš. Moja spremljena u šupu u 6 mjesecu i nema dima. jedino ova dva dana kad okreče na jugo ima puno više pepela.

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 509
  • -Receive: 200
« Odgovori #8 u: 02 Veljača, 2017, 10:12:35 »
Dim se vidi na dimnjaku samo možda prvih 10 minuta i koliko sam ja pratio drva izgaraju skoro istim sistemom kao u raketi. Od gore prema dolje.
Čak se i čuje huktanje ako otvorim donja vrata. Ulaz zraka kroz zaklopac je otvoren sa vijkom do kraja, onu termostatsku regulaciju nemam. Temperatura vode ide do maksimalno 60oC. Drva slažem tako da ih križam jedan red poprečno a drugi uzdužno.
Cjepam ih tanje, najveće debljine do 12 cm pa i radi toga kvalitetnije gore. One komade sa kvrgama koji se ne mogu lijepo iscjepati stavljam prijepodne kad prvo loženje dobro izgori i bude samo žar u peći. Tada se također nekih 10 minuta malo dimi.
Kad je bilo -10 onda sam ložio 3 puta na dan a sada 2 puta.
I da, kuća ima 5 cm stiropora na cijeloj fasadi i pod tavana je prekriven sa 5 cm mineralne vune tako da imamo barem minimalnu toplinsku izolaciju.

Goco

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Receive: 47
« Odgovori #9 u: 12 Veljača, 2017, 18:03:48 »
Nisam znao da ne znam loziti. Stvarno je učinkovito ovo lozenje odozgo sa drvima slozenim unakrsno.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
« Odgovori #10 u: 13 Veljača, 2017, 08:32:50 »
Isti sistem je i za loženje granja (sitnog granja sa kojim ne znaš sta bi) zapali se odozgo a kad izgori ugasi se žar i ostane ti dosta uglja.

https://www.youtube.com/watch?v=Fwcm7M8HLIE

Goco

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Receive: 47
« Odgovori #11 u: 13 Veljača, 2017, 09:02:10 »
A ja se sa granjem mučim godinama.Pokušavam potpaliti odzodo i sa strane ali neće da gori jer je dosta praznina. Probaću ovako kako je na snimku.

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
« Odgovori #12 u: 15 Veljača, 2017, 22:31:11 »
Večer Forumaši!
Pozdrav prvenstveno i posebno Faziju koji je odlučio potpaliti vatru naopako..
Mislio sam da ću zauvijek ostati jedini čudak koji tako pali vatru, eto ima nas još! Nije da živim u području gdje su debeli minusi ali nas bura brije vrlo često i izdašno pa minuse zamijenjuje s brzinom odnošenja topline pa smo, vjerujem na vrlo sličnom.
Loženje "naopake" vatre odlična je stvar i moja praksa od 2012, Fazy se možda i sjeti tog razgovora koji smo vodili, ovo su par detalja koje sam primjetio:
- Vatra gori s manje dima
- kamin punim jednom dnevno (kasno poslijepodne) za period 10. 11. i 12. mjesec kao i za pola 2. 3. i 4. najhladnije doba punimo 1+1 ili 1+2
- nakon sezone loženja dimnjak je vrlo uredan, izvadim do 1/3 15lit kante čađi
- grijanje je efektivnije odnosno manje potrošimo drva evo reference, kuća je 135m2 P+mansarda gotovo sav prostor je otvoren, potrošnja je do 6 m3
mislim da trebam napomenuti da sam svoj kamin opremio sa sustavom za sekundarno sagorijevanje i da sam ugradio dva vrlo efektivna izmjenjivača topline kojima crpim masu energije iz vatre
- kutiju za pepeo praznim svakih 4-5 dana ovisno o pretežitom drvetu koje gori (kutija ima 11litara)
- sa punjenjem ložišta količinom od cca 1.5kanti drveta postiže se autonomija od cca 3.5 sati poslije paljenja, poslije su intervali kraći no i dalje se radi o oko 1.5-2h
- jako je lijepo gledati progres vatre od gore prema dole i ljuljati se sa kćeri u naručju u fotelji... (ovo mi je najmiliji dio svega)
- možda i najbitnije je da sam najbolje rezultate postigao sa drvima koja su bila 2 sezone sušena.... ima jedna fotka mjerenja temperature u izmjenjivaču s tim drvima u kaminu, mislim dda je oko 400 C. Fazy, probaj naći fotku pa je postavi da se vidi..

Pozdrav svima i najbolje želje, kao da sebi želim!!!!!!
Može se, možda ne odmah, ali se može...

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 16 Veljača, 2017, 07:22:22 »
Pokušaj kod slaganja drva da popuniš/''fuguješ'' prostor između cepanica,upotrebi pepeo,onda sledeći red pod 90 stepeni/stupnjeva na donji,opet ''fugovanje''....
Time bi još usporio sagorevanje,i dobio manje finiji pepeo....
Čini mi se da sam okačio ovde jedan prilog sa YT ložili su vatru napolju,gorela im je nekih dobrih 6-7 sati...
A bez suvog drveta nema plamena,sve ostalo je mučenje...

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 666
« Odgovori #14 u: 10 Ožujak, 2017, 16:27:25 »
Pokušaj kod slaganja drva da popuniš/''fuguješ'' prostor između cepanica,upotrebi pepeo,onda sledeći red pod 90 stepeni/stupnjeva na donji,opet ''fugovanje''....

ali tada zrak ne bi prolazio, pa sagodjevanje ne bi bilo dobro..

evo ja sam probao u kaljevoj peći, koliko je efikasnije ne mogu ocijeniti:

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.