Zapamti

"Bolje je pojesti jednu dobru krušku negoli košaru
trulih."

Autor Tema: Kako staru peć na drva, preraditi na peć sa sekundarnim izgaranjem dimnih plinova  (Pročitano: 42941 puta)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Nikola pita:
Zbog čega treba bušiti peć? Zar ne bi bilo dovoljno zrak dovoditi iz pepeljare, kao i osnovni? Recimo vertikalna cijev koja se drži za rešetku i završava negdje pri vrhu plamena.
Probao sam tako, ali nije bilo nikakvih rezultata.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
Možemo dakle zaključiti, da je cijev za sekundarni zrak, (nakon bušenja rupe u peći) najbolje pričvrstiti maticama sa obje strane stjenke peći. Na taj način ne trebamo ništa variti, a ako nismo zadovoljni rezulttom, cijevi demontiramo i napravljenu rupu jednostavno zatvorimo vijkom i maticom. Ako smo pak zadovoljni rezultatom, onda na onu cijev sa vanjske strane peći možemo postaviti neki kutni ventil ili zasun, kako bismo precizno dozirali dobavu sekundarnog zraka u peći.
Prijatelju Gorane.P, hvala Ti na fotkama.
Vidim, taj Tvoj kamin služi i za zagrijavanje vode, za grijanje prostora, a možda i sanitarne tople vode (preko izmjenjivača u bojleru).
Molim Te komentar za fotku broj 546, jer ne znam što prikazuje.
Peć ima dovod zraka izvan prostorije (foto 548), super, znači nemaš strujanja hladnog zraka od prozora i vrata prema peći!
Taj zrak se nakon ulaska u peć predgrijava!?
Horizontalni ventilator za upuhivanje zraka montirao si da pojačaš količinu primarnog zraka?
Sa gornje strane vrata peći izbušio si puno velikih rupa, koje služe za air wash?
Pozdrav.

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
Bok Fazy, evo objašnjenja za fotku 546. To je pogled u gornji izmjenjivač topline kroz koji prolazi zrak i topal odlazi u kupatilo koje je malo zabačeno da može biti grijano s prvog izmjenjivača. Peć ili kamin ima dva izmjenjivača za grijanje zraka a treći za vodu u planu je da se montira oko dimovoda još se dvojim oko bakrene spirale ili duple stijenke na dimovodu...
Da, peć ima dovod zraka iz vana i zrak je djelomično predgrijavan jer ulazi ispod ložišta u tijelo peći pa kroz rešetku neposredno pod vatrom unutra u ložište.
Kuća ima novu stolariju i nema propuha, to je super no zna se desiti kad se sve pozatvara i upali napa da povuče miris iz kamina, tada se mora otvoriti neki ventus.
Horizontalni ventilator je montiran da upuhuje zrak iz prostorije u izmjenjivač i vraća ga u prostoriju i s zrakom za gorenje nema doticaja a rupe koje su iznad vratiju su izlaz iz tog izmjenjivača temp. zraka nerijetko preko 270C.
Airwash je primjetan na fotki s otvorenim vratima i radi se o cijevi kvadratnog profila koja čini "štok" vratiju i po sebi ima izbušene rupe 10 mm čiji broj odgovara površini presjeka ulaza u airwash a to je 2x 40x40 mm. Airwash i nije nešto primjetan ili ekstravagantan ali radi, sutradan je dovoljno malo umočiti spužvicu u pepeo i s stakla se sve skine kao od šale. Mislim da će i toga biti manje kad stavim u pogon sekundarni dovod zraka.
Sve u svemu taj kamin moj je eksperiment i jako sam zadovoljan te se zapravo veselim da ga dovršim i vidim koliko će trošiti kad bude naštiman kako sam zamislio..
Nadam se da sam pomogao, pitaj još ako treba.
Pozdrav!!!
Može se, možda ne odmah, ali se može...

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
Još nešto, što se sekundarnih gorača tiče. Svaka peć treba određenu količinu zraka da sagorijeva gorivo, koliko sam ja naučio i spoznao igrajući se s pećima, shvatio sam da se ta količina ne smije smanjivati niti povećavati. Raketna je peć odličan primjer za tu teoriju. Prilikom ugradnje sekundarnog dovoda zraka u gornju zonu ložišta valja imati na umu da je potrebno stvoriti nekakav srazmjer između veličine ložišta i poprečnog presjeka cijevi (jedne ili više njih) za dovod sekundarnog zraka.
Imajući to na umu, nakon ugradnje trebala bi postojati mogućnost reguliranja kako sekundarnog tako i primarnog zraka kako bi se imalo prilike fino naštimati da ulaz primara bude toliko zakinut koliko je sekundar otvoren ili već kako je najbolje za datu peć i izgaranja u njoj.
Kako znati, jednostavno, u slučaju dobro naštimanih protoka zraka nakon cca 20 minuta od paljenja vatre u peći na dimnjaku nije moguće vidjeti dim već samo vrući zrak.
Eto, toliko znam, zasad.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
Gorane.P, super Ti je taj Tvoj zmaj koji riga topli zrak. To je Tvoja ideja prvog izmjenjivača zraka? Bravo.
Iz ovoga što si naveo:
... Svaka peć treba određenu količinu zraka da sagorjeva gorivo..., ...ta količina ne smije se smanjivati niti povećavati. Prilikom ugradnje sekundarnog dovoda zraka u gornju zonu ložišta potrebno je stvoriti srazmjer između veličine ložišta i poprečnog presjeka cijevi (jedne ili više njih) za dovod sekundarnog zraka...
... nakon ugradnje trebala bi postojati mogućnost reguliranja sekundarnog i primarnog zraka tako da ulaz primara bude zakinut toliko koliko je sekundar otvoren ...
(Oprosti zbog skraćivanja teksta)
zaključujem da se prigušivanjem primarnog zraka, stvara razlika tlakova u  i izvan ložišta (peći), a to pospješuje ulaz sekundarnog zraka u ložište.
Iz tog razloga se sekundarni zrak mora dovesti sa vanjske strane peći, izvan ložišta i pepeljare.
Dovođenje sekundarnog zraka sa rešetke iznad pepeljare, nije moguće, jer u tom slučaju, unutar ložišta vlada jednaki tlak za primarni i sekundarni zrak.
Da bi sekundarni zrak ulazio u ložište, potrebno ga je dovesti posebno, izvana.
Najbitnije je, pri tome, da je ložište moguće zabrtviti sa svih strana, kao i vrata ložišta i pepeljare, da se spriječi ulaz "falš" zraka u ložište.
Jedino tako je moguće dozirati ulaz primarog i sekundarnog zraka u ložište.

Navodiš da planiraš na dimovodnu cijev postaviti izmjenjivač za vodu. Mišljenja sam da je dupla stjenka bolje rješenje od bakrene spirale, jer bakrena spirala ima malu kontaktnu površinu sa dimovodnom cijevi, osim ako postaviš toplinski vodljivu pastu ili neko drugo, toplinski vodljivo sredstvo između spirale i dimovodne cijevi. Promjer cijevi spirale trebao bi biti barem 15 mm ili veći (zbog odnosa dužine spirale i količine vode u njoj i brzine protoka vode kroz spiralu). Spiralu treba priključiti protustrujno, (protivno strujanju medija - vrućeg zraka u dimovodnoj cijevi koji se kreće od peći prema gore, i vode koju zagrijavamo u spirali), dakle voda se treba kretati od gore prema dolje (čini se neprirodno zbog gravitacije hlada-topla voda), ali vodu će trebati pokretati vodena pumpa.
Kod hladnog starta peći i vode u izmjenjivaču, računaj na pojavu kondenzata u dimovodnoj cijevi, dok se voda u spirali dovoljno ne zagrije. No to lako rješavaš odgođenim startom pumpe za vodu, kao i jednim "bajpasom" između povratnog i polaznog dijela spirale. Također na taj bajpas postaviš ventil za regulaciju protoka, to jest povrata tople vode sa toplog na hladni dio spirale.
Radujem se dovršetku Tvog eksperimenta, kako navodiš, za svoju peć.
Pozdrav.
« Zadnja izmjena: 07 Siječanj, 2020, 22:58:43 od fazy »

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
Uh Fazy baš si sila! Dobro si zaključio ono o zrakovima i podtlacima u peći to se traži!
Što se izmjenjivača za grijanje vode tiče odluka je pala na duplu stijenku ipak, no ulaz ću namjestiti dole za prvu ruku. Mjerenjem temperature dimovoda vidio sam da je dosta toplije dole pri peći, razlika je oko 40-60 stupnjeva (230-170). Probati ću zasad tako pa ako to bude škripalo, onda okrećem cijevi i tjeramo vodu na dole..
Vjerujem da će doljnji ulaz funkcionirati ako ništa drugo pumpa će trpiti manje opterećenje jer će se voda dizati toplija.. Osim toga, zamislio sam da ulaz i izlaz postavim tangencijalno na izmjenjivač pa ću dobiti spiralno gibanje fluida unutra što će produžiti vrijeme boravka vode oko dimovoda (valjda).
Hladni start ne bi trebao biti problem s kondenzatom jer će dva izmjenjivaća biti povezana a jedan od njih uronjen u bojleru s 300 litara tople vode pa će odmah i fluid u Izmjenjivaču oko dimovoda biti topal. Ipak, razmišljao sam da postavim neki temp. senzor da pumpa starta kad se dimovod zagrije na neku srednju temperaturu.
Toliko prijatelju, čeka me postelja meka. :biggrin: :biggrin: :biggrin:     Laku noć!!!!!!!

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
Gorane, cijenim ja praksu više nego teoriju, zato vrijedi probati kako kažeš, a pri tom omogući jednostavnu zamjenu ulaza i izlaza (polaz - povrat), no ovo što navodiš:
... Mjerenjem temperature dimovoda vidio sam da je dosta toplije dole pri peći, razlika je oko 40-60 stupnjeva (230-170)...
...Osim toga, zamislio sam da ulaz i izlaz postavim tangencijalno na izmjenjivač pa ću dobiti spiralno gibanje fluida unutra što će produžiti vrijeme boravka vode oko dimovoda.
navodi me na zaključak, da ako dovedeš povratnu vodu na topliji (donji) dio dimovodne cijevi, tamo će ta voda preuzeti dio topline sa dimovodne stjenke a kako se voda bude dalje uspinjala uz dimovodnu cijev, nailaziti će na sve "manje toplu" dimivodnu cijev. Na taj način ne dolazi više (ili ne u tolikoj mjeri) do željene predaje topline u vodu, nego do "paralelnog hoda" topline vode i topline dimnih plinova, (rezultat su topliji dimni plinovi i hladnija voda, to jest slaba izmjena topline).
Ako povratnu (hladniju) vodu, dovedeš sa gornje strane dimovodne cijevi, gdje kažeš da je hladnija, tada će ta voda oduzeti dio topline sa dimovodne cijevi, a spuštanjem prema dolje nailaziti će na sve topliju stjenku dimovodne cijevi i tokom spuštanja sve više se zagrijavati (slično predgrijavanju primarnog zraka od hladnijeg prema toplijem djelu peći).
Odlično si se sjetio tangencijalnog ulaza i izlaza vode u izmjenjivač, i to tako da su na međusobno suprotnim (na primjer: ulaz sa lijeve gornje, a izlaz sa desne donje strane izmjenjvača). Na taj način, voda u izmjenjivaču kretati će se kao da slijedi spiralu, te neće dolaziti do termičkog "kratkog spoja" ulaz-izlaz, jer bi tada voda mogla teći od ulaza prema izlazu izmjenjivača, najkraćim putem i ostaviti "zagrijanu vodu u "slijepom crijevu".
Može se prijatelju, kako to Ti potpisuješ.
Pozdrav.

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
Što reći, imaš pravo što se izmjene topline tiče. Nakon što probam, znati ću! možda će biti dovoljno regulirati brzinu protoka pa će se desiti maksimalna izmjena topline, možda će i biti bolje krenuti od gore, praksa će pokazati, to sigurno.
U svakom slučaju, hvala ti na interesu i razgovoru, rijetkost je to.
Javim se kad se nešto desi, zasad sam se okrenuo da napravim stotinu sitnica po kući da se ta građevina može nazvati domom...
U izradi je i moj radni stol za garažu-radionicu i projekat "napravi mjesta u toj garaži već jednom"...
Pomalo, biti će svega.
Pozdrav!

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
...Što se izmjenjivača za grijanje vode tiče odluka je pala na duplu stijenku ipak, no ulaz ću namjestiti dole za prvu ruku. Mjerenjem temperature dimovoda vidio sam da je dosta toplije dole pri peći, razlika je oko 40-60 stupnjeva (230-170). Probati ću zasad tako pa ako to bude škripalo, onda okrećem cijevi i tjeramo vodu na dole..
Vjerujem da će doljnji ulaz funkcionirati ako ništa drugo pumpa će trpiti manje opterećenje jer će se voda dizati toplija.. Osim toga, zamislio sam da ulaz i izlaz postavim tangencijalno na izmjenjivač pa ću dobiti spiralno gibanje fluida unutra što će produžiti vrijeme boravka vode oko dimovoda (valjda)...
Gorane prijatelju, naišao sam ovih dana na ovaj video:

Apostol Water Heater 2013 - Plans

i sjetio se naše komunikacije od ranije, pa rekoh, da Ti proslijedim video. Možda Ti može generirati kakvu dodatnu ideju za realizaciju Tvog izmjenjivača.
Nije mi namjera da Te navedem na bilo kakvu promjenu plana kojeg si sebi zacrtao.
Uvijek je najbolje napraviti onako kako osjećaš, rekao bih intuitivno.
Ovo je samo za eventualnu ideju, tim više što se u ovom videu koristi raketna peć, a Ti imaš dimne plinove iz kaminske peći.

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
Ma nemam Ti što reći već da sam Ti zahvalan! Bogu i ljudima hvala što Youtube postoji pa možemo svakakva čuda vidjeti.

Nego mene eto nešto mori... Sinoć, čitajući Forum i razmišljajući o puno toga nekako sam uspio uzrujati moju družicu i objasnila mi je da ne voli što ja to radim te se sada bavim mišlju da zatvorim korisnički račun. Vjerojatno to i nije neko riješenje no kako se ne želim niti raspravljati a kamoli svađati, mislim da je tako najbolje. Pa ako se u neko vrijeme više moje ime ne bude vidjelo na popisu, to je bilo to. U svakom slučaju želim se svima zahvaliti na inspirirajućoj interakciji i na sudjelovanju u mojim eksperimentima.

Do (možda) neke druge prigode,

s poštovanjem,

Goran Pantelić.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
Poštovani Gorane.
Nedaj ništa da Te mori.
Napravi kako je najbolje za Tebe i Tvoju obitelj i čuvaj svoju družicu.
Ja osobno, mislim da nisi radio nešto loše.
Mnogima  si pomagao iznošenjem svojih misli i svog iskustva.
Nisam Ti ja neki govornik, zato Tebi i Tvojoj obitelji želim sklad i sve najbolje u vašim životnim iskustvima.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
Nešto je tu pogrešno Gorane, moja je bolja polovina izjavila da sam postao bolji:-) otvoreniji i ne tako škrt na rečima otkako komuniciram sa ljudima po forumima. Meni je svakako nedostajalo prakse u komuniciranju, tebi možda ne ali ne vidim šta je to što tvojoj dragoj smeta....osim toga zajednica je skup kompromisa jer niko nije savršen ali je mnogo lakša za suživot ako svako radi stvari koje voli bez da ga neko sputava.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
nije se uopće loše skinuti s interneta neko vrijeme  :biggrin:

Milijune eura dao prijateljima i otišao živjeti u brvnaru u šumi

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
Na početku moram se prijateljski zahvaliti Goranu što je to tako lijepo, iskreno i prijateljski napisao.
Osobno, ne želim prosuđivati ničije postupke, dok ne krše tuđu slobodu i volju.
Mišljenja sam da mi koji pišemo na ovom forumu (koliko ono imamo članova, samo da pogledam?), imamo mogućnosti i volje za to.
Goranu ne preostaje baš nešto puno slobodnog vremena, kraj svog redovnog posla i obaveza koje si je zadao.
Jako je lijepo od njega što je našao vremena, da pored tako malo slobodnog vremena, jedan dio tog vremena pokloni i nama na forumu, iznoseći svoja mišljenja i iskustava, na čemu mu se osobno najiskrenije zahvaljujem, jer pored Nikole, Goran je svojim pisanjem pridonio mojoj odluci, da se registriram na ovaj forum, gdje sam našao meni dragocjene informacije o temi raketne peći koja me okupirala, a i hrpa drugih tema mi je interesantna. I onda sam rekao sam sebi: prikupljena iskustva, nakon primjene na realiziranom podijeliti ću sa drugima, baš iz zahvalnosti prema ovim članovima od kojih sam prikupio početna iskustva.
Nakon pojave lijepog vremena, neću više biti u mogućnosti toliko vremena provesti na ovom forumu, to je sigurno.
No, vratiti će se nama Goran.
Vidjet ćete...
Ljudina je to, kao i njegova družica.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
Možemo dakle zaključiti, da je cijev za sekundarni zrak, (nakon bušenja rupe u peći) najbolje pričvrstiti maticama sa obje strane stjenke peći. Na taj način ne trebamo ništa variti, a ako nismo zadovoljni rezulttom, cijevi demontiramo i napravljenu rupu jednostavno zatvorimo vijkom i maticom. Ako smo pak zadovoljni rezultatom, onda na onu cijev sa vanjske strane peći možemo postaviti neki kutni ventil ili zasun, kako bismo precizno dozirali dobavu sekundarnog zraka u peći...

...tako i bi..:

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.