Zapamti

"Budala kojoj se žuri, pije čaj vilicom."

Autor Tema: Kako staru peć na drva, preraditi na peć sa sekundarnim izgaranjem dimnih plinova  (Pročitano: 42982 puta)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Kako pravilno koristiti peć na drva, možemo vidjeti u ovom kratkom videu:

http://www.youtube.com/watch?v=-LFPSd_KH8A#

To se može primijeniti za nove peći na drva, koje imaju ugrađen dovod drugog zraka za potpuno sagorijevanje dimnih plinova, na koji način takve peći ne dime, daju više toplinske energije za istu količinu drveta i proizvode malo pepela.
A što ako imamo peć koja nema ugrađen dovod sekundarnog zraka?
Možemo li sami nešto učiniti i dovesti sekundarni zrak u staru peć?
Vrlo inspirativan video kako to učiniti, možemo pogledati u ovom kratkom videu:

http://www.youtube.com/watch?v=udGZ4EQ77Ug#ws

Koja su pravila da bismo to pravilno napravili? Na koje mjesto u peći postaviti cijevi za dovod sekundarnog zraka, i kako pravilno provesti predgrijavanje tog zraka?
Otvaram mjesta praksi...
« Zadnja izmjena: 31 Prosinac, 2014, 10:22:30 od Nikola »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 666
  • -Receive: 208
mene isto zanima kako je to najbolje izvesti. Da sam u americi, naručio bih Dragona jer su usavršili svaki detalj rakete: http://www.dragonheaters.com/how-rocket-heaters-work/

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
Pa to i nije neka velika teškoća, ja sam planirao postaviti cijevi za sekundarni zrak direktno iznad vatre, dvije u obliku slova "P" okrenute "leđima" jedna prema drugoj. Središnji, ravni dio služio bi za predgrijavanje a "trbusi" bi bili izbušeni da difuziraju predgrijani zrak u vrele plinove i tako ih pale.
Trenutno to još nisam napravio na mom kaminu već sam tek instalirao "air wash" oliti zračno pranje za staklo pa ipak se i na tom zraku koji služi da odnese dim od vrata prema sredini ložišta isto tako dešava paljenje vrelih plinova koji se tu nađu... vidi video.
Može se, možda ne odmah, ali se može...

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
Hvala Ti Goran.P na videu.
Lijepo je vidjeti te plamene jezike kako sagorjevaju bez dima.
Možeš li postaviti skicu ili fotku svog "air washa"?
Pozdrav.

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
Nema problema, sztra ću to malo poslikati i postati da se vidi pa pitaj što ti nije jasno. Laku noć!

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1286
  • Adm
Zbog čega treba bušiti peć? Zar ne bi bilo dovoljno zrak dovoditi iz pepeljare, kao i osnovni? Recimo vertikalna cijev koja se drži za rešetku i završava negdje pri vrhu plamena.
Problem je rješenje

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
Paaaaaa neki od nas vole svrdlati rupice :biggrin: :biggrin: :biggrin: hehe!!!  No to nije razlog, možda neke i ne treba bušiti, ovisno o konstrukciji, druge pak da.
Zapravo ima tu par faktora koji utječu na odluku. Moj je kamin ionako kao švicarski sir, pa mu još koja rupa neće smetati...

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
Vodite računa da ti varovi na gusu ne drže dobro koliko god bili debelo naneseni, bolje je narezati navoj i to prišrafiti uz neki dihtung.

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
A daaaaj nemoj tako, pa nećemo sad variti gus i bešavne ili inox cijevi skupa, više je priče oko varenja po pećima ok kotlovskog lima i sl.
Kad je gus u pitanju, nema do nareznice i ostale vesele družine....

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
Fazy, prijatelju, evo slikica. Neke rotiraj, sve pogledaj pa pitaj, rado ću ti objasniti koliko znam.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
OK samo kažem:-) ja ne bi bio ja kad ne bi probao i takve stvari:-)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
Dzionik, hoćeš reći da si vario gus i rosterfrei!? Bravo majstore, treba probati, dobro kažeš.
I kakvi su rezultati?
Može foto?

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
Opet priča za Mythbusterse... Dosta sada, idem se veseliti i probati ne zaspati...

SRETNA NOVA GODINA SVIMA !!!!!!!!!!!!

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
Vario sam gus i čelik, ako uspe da se zalepi od silnog pucanja donekle drži ali nema šanse da izvučeš duži var jer svako malo eksplodira i odnese var. Ne isplati se truda i elektroda...
Blago tebi kad možeš da spavaš...

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
Ako išta mogu, to je spavati :biggrin:    Vario sam i ja svašta i svakako elektrolučno kiselo, bazično, evb, tig mig i sto čuda i gluposti, međutim sivi ljev s nečime nisam nikada pokušao sjediniti... Poslušao sam svog profesora Stavera, i dalje ću tako, nije varenje kineska huhinja da se sve miješa :biggrin: :biggrin: :biggrin:

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.