Kvaliteta ogrijevnih drva
u ovom postu pod kvalitetom mislim iskljucivo na utjecaj faktora covjeka na krajnju kvalitetu drva, a ne da je bukva kvalitetnija od topole.
Dakle, one radnje koje covjek pri rusenju drva ucini ili propusti uciniti i time omoguci da krajnji proizvod bude dobre odnosno lose kvalitete.
Opcenito iz mojih iskustva, vec godinama zivota unutar gradskog mjesta, mogu reci da drva koja nabavljamo su lose kvalitete, ili cak u nekim slucajevima to ni nebih nazvao drvom!
Drvo za mene znaci onaj materijal koji ako ne ubacim u pec mogu od njega napraviti kuhacu, drsku alata i slicno. Ljudi varaju, valjda je i njima to nekakva potreba ili samo nacin zivota.
Evo price:
Kada sam se prisjetio zadnjih posiljki drva, dobio sam motivaciju da napisem ovaj post. Kupujemo iskljucivo drva od 1m - metrice, i to par kubika bukvinog drva. Sjecam se, istina davno, dobili smo drva koja smo iza piljenja slozili u drvarnicu, drva su bila bijelo prosarana i smrdila su na kiselo, bila su jos vlazna i vatru se tesko lozilo s njima, gasila bi se sama od sebe, a potrosak 'drva' je bio troduplo veci a za postici istu temperaturu.
Nekom drugom prilikom dobili smo izgleda drva koji su iskljucivo bila negdje na vjetrometini i to vjerojatno samo onaj najdonji, najcvrsci, savinuti dio, kao J. Takva savinuta drva 'nasuskano' su slozena tako da je realna kolicina bila manja. Nakon piljenja, drva su izgledala ok, sve dok ih nismo poceli cijepati. Pritom smo razvalili dva panja 30x30x30cm od udaranja po njima, same kvrge, makar se sa vanjske strane to nije vidjelo. Unutra su vlakna doslovno bila isprepletena. Cijela posiljka od 6 kubika je bila takva, tako da je to sigurno selektirano i ciljano.
Pa onda se dobije manje drva, drugacija drva, pa ovo pa ono, u biti veliko razocaranje, jer je po oglasima relativno malo ljudi koji po razumnoj cijeni imaju i dobavljaju drvo. Poslati ga natrag s drvima nikada nije opcija. Sve vise i vise ucim, mislim si da ja nesto krivo tu radim, krivo narucujem pa da su zato losa, treba biti piljenja u sijecnju i svi se kunu da jesu, ili da ne mogu do njih zbog snjega. Ma dobro moze i februar, dogovor padne a tip donese u 6. mjesecu s liscem gore... itd, itd.
I tako jednom prilikom dodje jedan covjek i ispostavi se da u okolici radi nekakve poslove i da bi se htio parkirati na nas posjed par mjeseci, da ce se oduziti. Ma nema problema, nista ne treba!
Ali po zavrsetku tog posla, bio je 'uporan' i saznao da trebamo drva - nema problema, jedan od mojih radnika ima drva i dovesti ce vam ih...
Za tjedan dva stignu drva, metrice, uobicajeno su izgledala osim sto se vidjelo da je ama bas svako kalano, ravno, i da nema niti jednog jedinog okruglog primjerka, recimo deblje grane. Drva su prelezala ljeto na otvorenome i nisam bio nista ushicen sve do piljenja. Nakon piljenja, ja po prvi puta njusim miris drva, vidim cistu strukturu, boju drva, drva od kojeg mogu i nesto napraviti. Isto tako nevjerojatno lako se kalaju i raditi trescice za potpalu pravo je zadovoljstvo! Na slici u lijevoj strani, trokutasta.
Takva drva sam jedino vidio u trgovackim centrima, tamo gdje barem izgledom moraju izgledati na drvo.
Bingo! pronasli smo zlatnu koku, sada imamo covjeka koji ima dobra drva! Sljedece godine, naravno narucimo opet od njega, i eto mi prilike da fotografiram, bok uz bok, sto i kako izgleda jedno i drugo drvo od istog covjeka koji je dobio nase povjerenje.
Drva koja su drugiput dosla su uglavnom deblje grane, okrugla nekalana, suha su i ne smrde, ali se vidi da su pojedena i prosarana od kakvih gljivica i ne mirise na drvo vec na blago ustajali miris. Cini mi se da su laksa nego sto bi trebala biti, i gore ok, ali se ne daju sjeci u klipice - pri pokusaju puknu na sredini radje nego da se raskslaju do dna (krajnje lijevo na fotki se vidi odvaljeni 'komadic' od 4cm sirine koji je puknuo na sredini).
Eto to je moja nesretna prica pri potrazi za drvima, svjestan sam da je nuzno imati odredjeno znanje i mogucnosti a da drvo sacuva kvalitetu, ali ipak nije fer prodavati 'bukvina drva' koja nemaju cvrstocu i izjedena su od gljivica valjda uslijed dugogodisnjeg skladistenja u sumi ili ljetnom sjecom. Kakva iskustva vi imate s narucivanjem drva, imate li kakav savjet, preporuku, primjedbu?