Zapamti

"Ako nikad nisi ispao glup, nikad nećeš postati stručnjak."

Autor Tema: Peć na pelete  (Pročitano: 15707 puta)

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 85
Peć na pelete
« u: 07 Prosinac, 2017, 18:29:07 »
pozdrav društvo
odavno nisan bija aktivan na forumu, ali evo mene nazad... :)

tija san upitat imali ko iskustva ili zna nekog koje nabavija ovakvu peć:

https://termometal.hr/pec-pelete-centropelet-z6-250-553-kw-bijela-proizvod-4051/
http://solarno.hr/katalog/proizvod/ZR6-ECO6/pec-na-pelet-z6-kw-top-ponuda
https://www.ikoma.hr/hr/grijanje-na-pelet/peci-na-pelete/pec-na-pelete-6-kw-sole-economic-z6-siva-7872/

svu su to slične ili iste peći...

naime, iman roketicu i ona radi dobro i zadovoljan san.
ali malo su nan se prominile životne navike, radi posla, pa ja i draga ženica
izbivamo is kuće i ono šta mi sad predstavlja problem jest da nema ko ložit peć.
onda s dicon dolazimo u hladnu kuću.

ideja mi je bila složit biobajler, ali zbog obaveza i ozljed nisan to stiga napravit prije zime.

sad mi se kao rješenje vrti po galvi kupit spomenutu peć na pelete
i koristrit pelete za zagrijavanje kuće dok nas nema.
ono, putem mobitela i wifi uključit je nešto ranije nego šta planiramo bit doma...

na netu nisan uspija nać ništa iskustava ljudi koji imaju ovakvu peć
pa mi malo napamet pitat tu na forumu

da ne duljin... ako ko imam kakve informacije neka slobodno podijeli

lipi pozdrav
« Zadnja izmjena: 20 Prosinac, 2019, 21:43:56 od Nikola »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1617
  • -Receive: 1280
  • Adm
Odg: peć na pelete
« Odgovori #1 u: 07 Prosinac, 2017, 21:43:40 »
Ima moja šogorica nešto slično, nisam siguran koji model. Što te konkretno zanima, mogu pitati?
Problem je rješenje

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 68
« Odgovori #2 u: 07 Prosinac, 2017, 21:45:55 »
Evo iz komšiluka....Bar ovde,najveći problem je pelet.Postoje dve vrste peleta,od drvne mase(znači samog srca drveta,bez kore,bez ovojnice-beljikovine-onog što je između kore i drveta)i od tzv.''biomase'' a to je slama,lišće,kora drveta,pljeve od žitarica,i sl...
Ova prva vrsta je za tzv.sobne peći,koje imaju staklena vratanca,pa uživaš u ugođaju plamena koji veselo gori...Njihov sastav tj.sam gorionik je nežniji od gorionika na kotlovima koji su pravljeni za ovu drugu vrstu peleta.
U materijalu za pelet za kotlove se često nađe silikat(u slami)a kda se nađe u ovom ''sobnom'' gorioniku dolazi do stvaranja tzv.''tečnog''pepela...Proizvođači prave ovaj drugi,namenjen kotlovima,i prodaju kao pelet od ''drvne mase''jer ih niko ne proverava,i tako zarađuju na razlici u ceni...
Otud prljanje peći,kvarovi,servisi,serviseri(ovde noćna mora)....
Ako je kod vas u HR ulaskom u EU moguće naći kvalitetan PRAVI pelet za sobne peći,preporučujem!!!
Izvinjavam se,malo sam preopširan,ako imaš pitanja,slobodno PP!pozz.

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 07 Prosinac, 2017, 22:26:07 »
Ima moja šogorica nešto slično, nisam siguran koji model. Što te konkretno zanima, mogu pitati?

pouzdanost... u smisli jel to radi bez greške ili ima problema
- s čišćenjem, koliko često žisti peć i koliko je komplicirano
- kvarovi, koliko pouzdano rade ventilatori
- servis, ako se ikad šta pokvarliko koliko je bilo koplikacija s serviso, jesu li brzi pri rjesavanju problema
- koliko je podnošljiva buka
- koliko su točni podaci koje proizvođači navode za potrošnju
- ukoliko koristi automatiku za paljenje i gašenje peći, kakva su joj iskustva

ukratko bi me to zanimalo :)
fala na trudu...

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 07 Prosinac, 2017, 22:30:28 »
Evo iz komšiluka....Bar ovde,najveći problem je pelet.Postoje dve vrste peleta,od drvne mase(znači samog srca drveta,bez kore,bez ovojnice-beljikovine-onog što je između kore i drveta)i od tzv.''biomase'' a to je slama,lišće,kora drveta,pljeve od žitarica,i sl...
Ova prva vrsta je za tzv.sobne peći,koje imaju staklena vratanca,pa uživaš u ugođaju plamena koji veselo gori...Njihov sastav tj.sam gorionik je nežniji od gorionika na kotlovima koji su pravljeni za ovu drugu vrstu peleta.
U materijalu za pelet za kotlove se često nađe silikat(u slami)a kda se nađe u ovom ''sobnom'' gorioniku dolazi do stvaranja tzv.''tečnog''pepela...Proizvođači prave ovaj drugi,namenjen kotlovima,i prodaju kao pelet od ''drvne mase''jer ih niko ne proverava,i tako zarađuju na razlici u ceni...
Otud prljanje peći,kvarovi,servisi,serviseri(ovde noćna mora)....
Ako je kod vas u HR ulaskom u EU moguće naći kvalitetan PRAVI pelet za sobne peći,preporučujem!!!
Izvinjavam se,malo sam preopširan,ako imaš pitanja,slobodno PP!pozz.

fala na infou

da, poznata mi je ta činjenica glede kvalitete peleta

kako bi ta peć tribala mi ka dopunska peć, gorija bi je max sat-dva dnevno
onda  bi pazija da koristin šta kvalitetnije pelete

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 68
« Odgovori #5 u: 08 Prosinac, 2017, 06:42:11 »
Što se tiče buke,nema je,tiho  radi kao zamrzivač npr.
Održavanje,poželjno svakodnevno čišćenje gorionika,postoje namenski usisivači...
Potrošnja zavisi od više stvari:Spoljnja T,kvalitet peleta,kvalitet izolacije...
Manje-više,skoro svi proizvođači koriste iste ili slične gorionike(italijanske uglavnom)kvalitet je ujednačen,naročito u srednjoj cenovnoj klasi...
Servisi,serviseri,cene usluga,to je ovde poprilično neuređeno i nije za poređenje sa stanjem kod vas,nadam se da je kod vas manje loše...
Pozz.i srećno sa nabavkom i korišćenjem!

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 08 Prosinac, 2017, 12:40:14 »
fala na odgovoru

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1617
  • -Receive: 1280
  • Adm
« Odgovori #7 u: 09 Prosinac, 2017, 22:52:22 »
Ovi moji su relativno novi korisnici te peći. Kupili je nakon što su godinama koristili klasičnu peć. Naravno, lakše im je što je rad djelomično automatiziran, ali već sada prigovaraju da su oscilacije u temperaturi zraka tijekom dana prevelike. Po njihovim riječima, peć grije dok ne postane pretoplo, nakon toga se sama gasi i ponovno pali kada je već prehladno. Nemaju mogućnost podešavanja, jer su neke stvari dostupne samo serviserima, a serviser im tvrdi da ju ne može bolje podesiti jer je peć prejaka za njihov mali stan.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.