Zapamti

"Ako se volu ne pije, ne guraj mu glavu u vodu."

Autor Tema: Problemi s dimnjakom  (Pročitano: 20027 puta)

Tomislav B

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 1
Odg: Problemi s dimnjakom
« Odgovori #15 u: 11 Prosinac, 2022, 21:51:24 »
Pozdrav ljudi! Imam problem sa dimnjakom, dok puše sjeverac, svaki nalet vjetra vrača dim u prostoriju i prostorija je u trenu puna dima. Peč je centrometalova stara 2 god 35kw, ima izlaz fi 160, dimnjak je shidel fi 200. Dimnjak je zidan sa vanjske strane uz zid kuće, iznad crijepa je 170cm a do vrha sljemenjaka mi treba još 2 metra jer je krov dosta strm. Probao sam sa onom rotacijskom kapom, produžiti dimnjak sa cjevi od 1m, sa betonskom kapom sa škrgama i dalje isti problem, više neznam što da radim, dok nema vjetra sve je super. Dajte neki savijet, Hvala

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 726
« Odgovori #16 u: 11 Prosinac, 2022, 22:38:41 »
Naisao sam na jedan video u kojem majstor za grijanje objasnjava kako dimnjak treba izgraditi, na sto paznju obratiti i kako majstori zidari idu laksim putem...

Tema pocne od pete minute nadalje...
Dimnjak! majstori zidari - poslušajte
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Tomislav B

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #17 u: 12 Prosinac, 2022, 00:02:45 »
Hvala na poučnom videu. I pretpostavljao sam da je problem u visini u odnosu na sljemenjak.Sam sam si zidao dimnjak pa ne mogu nikog drugog kriviti, visok je 7 m i mislio sam da će to biti dosta, armatura je unutra, izoliran je izvana i iznutra, očito sad još samo fali da ga dignem za 5,6 elemenata, pa valjda neće prevrnuti kuću 😅. Znaći biti će iznad crijepa blizu 4 m van.

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 726
« Odgovori #18 u: 12 Prosinac, 2022, 10:19:28 »
Posto imas kotlovnicu, mozda ces pronaci i koju korisnu informaciju u ovom videu, u odnosu na dimnjak, temperature itd.

Tema u videu pocinje od 11 minute pa nadalje...

Učinkovite kotlovnice 4.dio - Dimnjak i kotao kao cjelina

A sto se dizanja dimnjaka tice, mozes ga obojiti crveno-bijelo da ga avioni na vrijeme vide zaobici :)
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
« Odgovori #19 u: 12 Prosinac, 2022, 17:45:25 »
pozdrav Tomislav, mene bi u ovom slučaju baš zanimalo kako bi dimanjak radio da zablokiram kapu sa sjeverne strane, a povećam otvor s druge strane

Tomislav B

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #20 u: 12 Prosinac, 2022, 20:23:08 »
Posto imas kotlovnicu, mozda ces pronaci i koju korisnu informaciju u ovom videu, u odnosu na dimnjak, temperature itd.

Tema u videu pocinje od 11 minute pa nadalje...

Učinkovite kotlovnice 4.dio - Dimnjak i kotao kao cjelina

A sto se dizanja dimnjaka tice, mozes ga obojiti crveno-bijelo da ga avioni na vrijeme vide zaobici :)
Nema mi druge nego ga dići, jer je sad otprilike niži od sljemena za 50° umjesto 10° koliko bi smio biti. A što se tiće aviona, stavit ću neko svjetlo na vrh da je vidljiv i noću 🤣🤣🤣

Tomislav B

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #21 u: 12 Prosinac, 2022, 20:25:25 »
pozdrav Tomislav, mene bi u ovom slučaju baš zanimalo kako bi dimanjak radio da zablokiram kapu sa sjeverne strane, a povećam otvor s druge strane
Pozdrav! Probao sam i to i onda je gušilo peć, a dim se svejedno vračao, čak sam razmiljao da ugradim ventilator pa kad vjetar puše da ga upalim, samo neznam jel bi to funkcioniralo.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1285
  • Adm
« Odgovori #22 u: 12 Prosinac, 2022, 21:55:08 »
Kako zrak ulazi u kotlovnicu? Koji je planirani put? Je li kotlovnica na sjevernoj strani kuće, tako mi izgleda i tako se i ponaša. Kada sam imao loše pozicioniran i izgrađen dimnjak, pomagalo je da otvorim onaj prozor iz kojeg smjera vjetar puše. Sad, ako kotlovnica nema otvor za zrak, ja bih probao probiti zid na sjevernoj strani, staviti cijev sa rešetkom, ne treba velik promjer. 7-10 cm?
Problem je rješenje

Tomislav B

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #23 u: 12 Prosinac, 2022, 22:44:03 »
 Da kotlovnica je sa sjeverne strane u podrumu kuće. Imam 3 prozora, 2 su istočna strana,1 je južna, uvijek je otvoren barem jedan na kip. Kad puše vjetar prije loženja vatre otvorim sve prozore da se zrak ujednači, malo pomogne, ali i dalje se dimi

Tomislav B

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #24 u: 12 Prosinac, 2022, 22:46:24 »
Živim na brijegu i nenormalno su jaki naleti vjetra, susjedi govore i o ruži vjetrova.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #25 u: 14 Prosinac, 2022, 08:17:05 »
Da kotlovnica je sa sjeverne strane u podrumu kuće. Imam 3 prozora, 2 su istočna strana,1 je južna, uvijek je otvoren barem jedan na kip. Kad puše vjetar prije loženja vatre otvorim sve prozore da se zrak ujednači, malo pomogne, ali i dalje se dimi

Da se izrazim grafički, nemoj otvarati prozore na južnom, istočnom ili zapadnom zidu kada ti vjetar puše sa sjevera. Otvori samo otvor za zrak u podnožju sjevernog zida. Povećani tlak na sjevernom zidu tako će se prenositi u kotlovnicu, i ona će višak zraka izbacivati kroz dimnjak. To je moja pretpostavka, ali potkrijepljena nekim vlastitim pokusima i iskustvom.

Slika 1: Dimnjak vraća dim
Slika 2. Dimnjak vuče dim prema gore
Problem je rješenje

Tomislav B

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #26 u: 18 Prosinac, 2022, 08:26:11 »
Problem je što je podrum sa sjeverne strane takoreći pod zemljom , a i temelj  bi trebalo bušit za cijev, a to mi se mislim baš ne isplati za probu. Neznam dal je možda dimnjak predimenzioniran za tu peć, ona ima izlaz 160, a dimnjak je fi 200

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #27 u: 18 Prosinac, 2022, 16:45:42 »
Zamršena situacija. Ja bih u tom slučaju ventilatorom upuhivao zrak u kotlovnicu. Koliko uđe zraka, toliko mora izaći. Nema kuda izaći nego kroz dimnjak, pa će onda vući i dim za sobom.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.