Zapamti

"Besplatna mjesta u kazalištu prva zvižde."

Autor Tema: Problemi s dimnjakom  (Pročitano: 20192 puta)

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
Problemi s dimnjakom
« u: 08 Siječanj, 2018, 12:35:01 »
Pozdrav Fazy,

Imam sličan problem. Ubija nas jugozapadnjak ove zime. Čim zapuše, nema loženja. Prije dva tjedna nismo ložili 3 ili 4 dana. U dimnjak ulazi vjetara koji se odbija od krova. Najradije bih ga digao, ali do sljemena krova imam još cca 1,7-2 m, i nemam ga za što učvrstiti. U prilogu je fotka gdje se vidi problematika. To je zapadna strana, naravno.
Gdje si našao ovu dimnjačku kapu s fotke? Gledao sam one s linka koji si pejstao Goranu, skupo, a i ne da mi se naručivati izvana.
Vrijedi li ovo išta?: https://www.njuskalo.hr/grijanje-hladenje-ostalo/kugla-dimnjak-42-x-42-oglas-6727839  ili ovo: https://www.njuskalo.hr/gradevinski-materijal/kapa-dimnjak-kokot-oglas-9472496

Ako imaš nekakav savjet, mnogo bi mi pomogao.
Hvala, pozdrav!

Gorane, ovakva bi dimnjačka kapa sigurno bila od koristi.
Što jači vjetar puše,  (bez obzira na smjer puhanja vjetra), to kapa bolje "vuče".
To je zato što ovakva konstrukcija kape usmjerava strujanje vjetra, koje ulazi u kapu, prema gore i tako na izlazu iz kape nastaje pottlak koji ne dozvoljava da nagli udar vjetra "začepi" izlaz iz dimnjaka.

To je princip o kojem je Nikola govorio:
Meni se ti "ventilatori" na dimnjacima ne sviđaju previše, bučni su u radu. Trebalo bi napraviti nešto slično samo pasivno. Vijenac oko izlaza dimovodne cijevi pod koji bi se vjetar zavlačio i onda usmjeravao prema gore.

http://www.fluesystems.com/shop/Chimney_Cowls_Static_Anti_Downdraught.html

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1286
  • Adm
Odg: Problemi s dimnjakom
« Odgovori #1 u: 08 Siječanj, 2018, 13:04:27 »
Prvi vozač, mora li dimnjak biti baš vertikalan? Npr. može li se on produžiti prema sljemenu tako da prati kosinu krova? Jer, mislim da ti nikakva kapa neće riješiti problem vjetra iz smjera zapada.
Problem je rješenje

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 08 Siječanj, 2018, 14:26:02 »
Neki dan je i to meni palo na pamet :). onda bih ga trebao produžiti u kosinu, i dodati dio koji će ga uspraviti. Bed mi je raditi na krovu, krov je jako strm, a kao što se vidi na fotki, očekujemo uskoro krovopokrivače, tako da sad to ne mogu raditi, a i za poslije ne znam.
Zašto kapa ne bi pomogla sa zapadnjakom?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1286
  • Adm
« Odgovori #3 u: 08 Siječanj, 2018, 15:09:42 »
Tako mi izgleda po slici, rekao bih da se na cijeloj toj strani kuće javlja povišeni tlak zbog udara vjetra na kuću, i taj povišeni tlak onda normalno tjera dim dolje niz dimnjak. Ne mogu garantirati da kapa ne bi pomogla, ali prema mom shvaćanju ona uglavnom pomaže ako povišeni tlak nastaje zbog udara vjetra u dimnjak, a ne u kuću. Ovako bi cijela kuća trebala imati "kapu", tj. dobar vjetrobran.

Jesi li probao otvarati zapadne prozore kada puše iz tog smjera? Ja sam imao isti problem kao i ti i meni je to dosta pomagalo dok nisam napravio drugi dimnjak. Nekako je pravilo da se zrak upuhuje u kuću na onoj strani iz koje vjetar puše, a da je suprotna strana čim bolje zatvorena. Tako se povećava tlak u kući i pomaže da se dim normalno ispuhuje iz nje.
Problem je rješenje

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 08 Siječanj, 2018, 15:41:11 »
Sjećam se tog tvog topica. Probao sam otvarati taj prozor koji nije čisto sa zapada, ali je sjeverozapad i nije pomoglo. Zapadni prozor nemam. Ovdje se radi o udarima vjetra - dakle,neko vrijeme mislim da je sve OK, i onda udari i soba se napuni dimom u roku do sekunde.
Premda ne razumijem ovo što si napisao o tlaku koji vjetar stvar, izgleda mi da bi mogao biti taj slučaj.
Kako si ti napravio svoj dimnjak? Imaš li kapu i problema s vjetrom?
Na kraju ću ipak morati puzati po krovu :)
Hvala na odgovoru!

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #5 u: 08 Siječanj, 2018, 16:44:26 »
... U dimnjak ulazi vjetara koji se odbija od krova. Najradije bih ga digao, ali do sljemena krova imam još cca 1,7-2 m, i nemam ga za što učvrstiti. U prilogu je fotka gdje se vidi problematika...

Ako sam dobro razumio, dimnjak o kojem govoriš je ovaj limeni.

Dodatno si me zbunio jer ta cijev završava polukružnim luukom, kakav se stavlja na ventilacije, ali ne i na dimnjake.

Svakako bi trebalo skinuti taj polukružni luuk, jer otežava izlaz dimnih plinova iz dimnjaka iz razloga jer na tom dijelu već ionako otežani (rashlađeni) dimni plinovi koji su izgubili brzinu uzgona, moraju promijeniti smjer kretanja za 1800, i krenuti prema dolje.

Ako budeš stavljao kapu, taj ćeš luuk ionako morati skinuti.

Dimnjačku kapu o kakvoj smo pričali sigurno si možeš i sam napraviti, a detalji na PP.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 666
  • -Receive: 208
« Odgovori #6 u: 08 Siječanj, 2018, 21:09:50 »
kako je radilo prije sa kratkim dimnjakom? Da li se isti problem javlja ako i bez toga luka na kraju?

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 09 Siječanj, 2018, 10:01:33 »
Skidam prvom prilikom pokukružni luk, čim posudim ljestve :).
TB - tih mjesec-dva početka sezone dok još nisam stavio ovaj gornji dio (dakle cijev je bila do ispod krova) nije bilo problema, ali ne sjećam se da je bio puhao jugozapadnjak. Čak može biti dosta bolje ako skinem samo taj luk.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 10 Siječanj, 2018, 13:23:53 »
Prije nego skineš taj polukružni luk sa vrha dimnjaka Prvivozaču, (kojeg si postavio kako bi spriječio upad padalina u dimnjak, pretpostavljam), pripremi si jednostavnu dimnjačku kapu, koju ćeš si sam napraviti, a koja će ti koristiti istoj svrsi kao i skinuti luk.

Sa bubnjeva za prane, iz dvije odbačene perilice rublja, odstrani kružni rupičasti dio bubnja i (trokraki) nosač osovine sa bubnja, tako da ti ostanu samo dva kružna konusna dijela na mjestu gdje je bila učvrščena osovina bubnja.
Konuse okreni da gledaju prema van.
Za međusobno povezivanje i učvrščenje na vrh postojećeg dimnjaka, možeš koristiti nehrđajuće šipke i matice, koje si demontirao sa rastavljenih bubnjeva perilica rublja.

Tako montirana kapa na vrh dimnjaka, spriječit će ili bitno smanjiti ulazak padalina u dimnjak i olakšati izlaz dimnih plinova pri strujanju vjetra:

kako su konusi međusobno suprotno okrenuti, vjetar svojim strujanjem preko kape, mora povećati svoju brzinu dok prelazi preko kape (sa jedne tanke, pa preko obaju suprotnih konusa, na drugu, ponovo tanku stranu kape).
Na taj način, stvara se manji tlak zraka na vrhovima konusa, kako sa vanjske tako i unutarnje strane kape.
Nama je interesantna unutarnja (koja gleda prema izlazu dimnjaka), jer olakšava izlaz dimnih plinova iz dimnjaka.
« Zadnja izmjena: 10 Siječanj, 2018, 13:26:26 od fazy »

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 10 Siječanj, 2018, 14:26:29 »
Sad sam gledao kako bih to napravio, to bi bilo ovako ako sam dobro shvatio: ?

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 10 Siječanj, 2018, 15:09:08 »
Loše crtam na mobu, al' eto ovako:

Plave linije predstavljaju presjek kape,
Bijele predstavljaju nosače - šipke,
Zelene predstavljaju vrh (izlaz) dimnjaka.
« Zadnja izmjena: 10 Siječanj, 2018, 17:34:02 od fazy »

Goco

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 47
« Odgovori #11 u: 11 Siječanj, 2018, 08:33:17 »
Ne treba kapa na dimnjaku, barem ne dok se loži. Ovaj polukružni završetak dimnjaka je sigurno uzrok problema.

Black jack

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 78
« Odgovori #12 u: 11 Siječanj, 2018, 09:33:19 »
Ne pomaže ni to što je dimnjak obična limena cijev velikog promjera koja je stalno hladna.

Goco

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 47
« Odgovori #13 u: 12 Siječanj, 2018, 11:42:07 »
Ne pomaže ni to što je dimnjak obična limena cijev velikog promjera koja je stalno hladna.
Tako je, dimnjak bi trebao da ima izolaciju ili da se nalazi unutar vanjske ovojnice kuće. U tom slučaju veliki promjer nije problem.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #14 u: 15 Siječanj, 2018, 10:14:57 »
Loše crtam na mobu, al' eto ovako:

Plave linije predstavljaju presjek kape,
Bijele predstavljaju nosače - šipke,
Zelene predstavljaju vrh (izlaz) dimnjaka.

Da Fazy, upravo sam to i ja nacrtao, ali tek sad vidim da nema slike. Bolestan sam od onda pa sam tek sad na netu. Nije problem napraviti.

Za početak, kad ozdravim, ću skinuti ovu savinutu cijev.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.