Zapamti

"Bolje koliba od slame u kojoj se smiju negoli palača od mramora u kojoj plaču."

Autor Tema: Raketa na centralno grijanje  (Pročitano: 37718 puta)

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
Odg: Raketa na centralno grijanje
« Odgovori #30 u: 23 Veljača, 2023, 14:09:44 »
hej, razlog tomu je što ti standardna peć za centralno guta drva?

Nakon heat risera je nebitno gdje je izlaz dimnih plinova, dok god iskorištavaš tu toplinu. Problem je eventualno što bi dimnjak trebao biti istok promjera kao i riser.

frchlopeer

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 4
« Odgovori #31 u: 23 Veljača, 2023, 14:20:32 »
hej, razlog tomu je što ti standardna peć za centralno guta drva?

Nakon heat risera je nebitno gdje je izlaz dimnih plinova, dok god iskorištavaš tu toplinu. Problem je eventualno što bi dimnjak trebao biti istok promjera kao i riser.
Ma razlog je i to i ekološki aspekt i što imam mogućnosti za otpadno drvo nabaviti i tako.
Bit će da ću morati biti prvi koji je to ovjekovječio video ili nekom prezentacijom, jer već danima tražim po netu, ali ništa pametno. :D
Evo, ovo je jedini video donekle blizu toga.

Dakle, u schiedelov dimnjak od 20cm, smo prije koju godinu umetnuli inox cijev od 18 cm promjera. S tim da mi je ulaz u dimnjak širi od 18 cm.
Mislim da bih trebao probati napraviti raketnu peć, e sada, što ako bi riser bio vodoravan (tipa da je kao plamenik od lože), ili tek malo vertikalan, dakle najviši vrh feeda bi bio viši od risera, da stanu duži komadi? Jer ne znam koliko točno imam mjesta za vertikalu u postojećoj peći, to moram izmjeriti.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #32 u: 23 Veljača, 2023, 14:31:44 »
Razmišljam o kombinaciji raketne peći i možda pufera od nekih 800L kao nadogradnji postojećeg sustava.
Najviše mi se mota po glavi opcija da izgradim raketnu peć koju bih integrirao u postojeću peć od lože ili u Viadrusovu na drva, a ne dodavao posebnu raketnu peć uz ove dvije. ma može i to recimo (maknem ovu od lože).
Kod obje peći nailazim na prvi problem, a to je da im je izlaz dimovodne cijevi u gornjem dijelu ložišta a kod raketne bi trebao biti dolje za najveću učinkovitost.
Dobrodošao FRC!
Zaboravi izlaz raketne peći u slučaju kotlova za centralno!
Kotao na ložu pretvori u raketni plamenik, i  paralelno možeš koristiti kotao na drva.
Povećanje pufera je dobrodošlo, no tu je moguće dvozonsko punjenje pufera, koje daje veće iskorištenje.
Za početak, pokaži nam koji kotao na ložu koristiš.
Njegov plamenik ćeš zamijeniti raketnim plamenikom kojeg ćeš napraviti sam.
😀
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

frchlopeer

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #33 u: 24 Veljača, 2023, 10:16:05 »
Eh, nikad duže nisam uploadao fotke na neki forum, dok nisam skužio da me komp na poslu zeza...
Evo slika trenutnog stanja.
Slušam pozorno :)
Edit, našao sam temu od fazy gdje je radio prilagodbu na TAM peć pa ju proučavam u međuvremenu dok čekam komentare :)

« Zadnja izmjena: 24 Veljača, 2023, 11:36:01 od frchlopeer »

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #34 u: 24 Veljača, 2023, 13:10:20 »
Najjednistavnije bi bilo umjesto plamenika na lož ulje, napraviti i ugraditi raketni plamenik.

Kakav je podtlak dimnih plinova na kotlu sa uljnim plamenikom, obzirom da je on spojen horizontalno na dimnjak kotla na drva?

Zanimljivo je rješenje bojlera za sanitarnu toplu vodu od TAM-Štadlerovog bojlera.

To je direktan spoj kotlovi-radijatori?
Ne vidim troputi miješajući ventil, niti antikondenzacijski ventil.

frchlopeer

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #35 u: 24 Veljača, 2023, 13:27:56 »
Najjednistavnije bi bilo umjesto plamenika na lož ulje, napraviti i ugraditi raketni plamenik.
Da, samo ne znam koliko ima mjesta unutra, trebam je malo "rastaviti"...i da li ima mjesta za barem malo okomitosti za heat riser. Jesi se ti još igrao sa onim svojim na TAM peći? Mislim da bi učinkovitost bila već na ovoj manjoj od lože.

Citat:
Kakav je podtlak dimnih plinova na kotlu sa uljnim plamenikom, obzirom da je on spojen horizontalno na dimnjak kotla na drva?

Peć na ložu radi samo preko ljeta za grijanje tople vode, tako da ne znam iskreno za potlak.

Citat:
Zanimljivo je rješenje bojlera za sanitarnu toplu vodu od TAM-Štadlerovog bojlera.

Da, to je bila prva peć, a bojler smo ostavili.

Citat:
To je direktan spoj kotlovi-radijatori?

Da

Citat:
Ne vidim troputi miješajući ventil, niti antikondenzacijski ventil.

Dao si mi ideju sada, moram kontaktirati majstora ;-)
Eeee, toga nema, zato i je prethodna peć izgorila, progorila nakon 8-9 godina.
Pogotovo jer se peć nije gasila od 10 - 4 mjeseca praktički, i ubio ju kondenzat, a i bila je prejaka, prevelika 35kw pa je nisi mogao niti ložiti normalno, da ne uzakuhaš, sada smo uzeli od 30 kw.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #36 u: 24 Veljača, 2023, 15:13:03 »
Troputi ventil ne trebaš ugrađivati (kad ga nije bilo do sada...), nego si jednostavno između polaznog i povratnog voda (a što bliže kotlovima ugradiš antikondenzacijski ventil, podešen na 60 0 C, koji će biti svojevrsni bypas na izlazu iz kotla, sve dok se voda u kotlu ne zagrije na tu vrijednost.
Tako ćeš zaštititi kotao od kondenzata, jer se isti pojavljuje sve do temperature kotla od 570 C.

Termostat uključivanja cirkulacione pumpe postaviš na 60 0C.

Nisam radio raketni plamenik za onu moju Štadlericu, osim one probe.
Zamisao je da ga izvedem u "L" obliku sa vertikalnim feedom i horizontalnim do malo uzdignutim ložištem (koliko je to moguće zbog prostora za sagorjevanje u kotlu), bez heat risera.
Feed bi bio izveden sa vratima, da se može kompletno zatvoriti (da vatra ne krene krivo), a sav dovod zraka bi bio na najnižoj točci "L" direktno u ložište, eventualno potpomognut i prisilnim dovom zraka putem ventilatora (kao i kod plamenika na lož ulje).

Dobro kažeš da će iskorištenje biti bolje u ovom Tvom kotlu na lož ulje, nego u mojoj Štadlerici.
« Zadnja izmjena: 26 Veljača, 2023, 10:51:50 od fazy »

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #37 u: 26 Veljača, 2023, 11:55:50 »
Kažeš Frc, da je prethodni kotao bio prejak, 35kw pa ga nisi mogao niti ložiti normalno, da ne zakuha.

Nadam se da su svi radijatori balansirani na prigušnicama, na način da ulaz u radijatore i izlaz iz radijatira ima razliku trmperature od oko 8 do 12 oC.
Također, na radijatorima (barem ne kompletno svim radijatorima), ne smiju biti termostatski ventili, ukoliko koristiš kotao na drva (druga je situacija ako koristiš kotao sa automatikom na lož ulje, plin ili pelet).
I isto tako, važan je ispravan i ispravno podešen regulatir propuha na kotlu na drva.
Još ako imaš i puffer, nikako ne bi smjelo doći do pregrijavanja kotla.

Prednost korištenja antikondenzacijskog ventila na kotlu na drva, osim spriječavanja kondenzacije u kotlu, pruža mogućnost postizanja više temperature polaznog voda od samog startanja loženja, na način da je voda u kotlu uvijek više temperature nego polaznog voda, pa će na taj način regulator propuha reagirati ranije nego da su te temperature identične, i neće doći do oscilacija temperature vode u polaznom vodu, nego će se temperatura vode polaznog voda postojano povečavati i imati tendenciju izjednačiti se sa temperaturim vode u kotlu.
Time amortiziramo oscilacije temperature kotao-radijatori.
« Zadnja izmjena: 26 Veljača, 2023, 12:05:28 od fazy »

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #38 u: 26 Veljača, 2023, 14:24:47 »
fazy, što kažeš na podno grijanje na drva, da li to igdje uspješno funkcinira na način da kada dođem u hladni prostor kroz pod pustim 70C ili više dok se ne ugrije, te kasnije održavam temperaturu na recimo 30C?

Prednost toga bi bila što mi termalna masa ne zauzima prostor i ravnomjernija distribucija topline.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #39 u: 26 Veljača, 2023, 15:10:00 »
Nemam nikakvih osobnih prakričkih iskustava sa podnim grijanjem TB.
Podno grijanje je tromije od grijanja na radijatore, tako da kad dođeš u nezagrijani prostor trebati ćeTi puno više vremena da zagriješ kotao, zatim vodu i sistem sa radijatorima u sustavu centralnog grijanja, koji tek potom zagrijavaju zrak u tom hladnom nezagrijanom prostoru, a još više vremena da zagriješ isti takav prostor podnim grijanjem.
Najbrže zagrijavanje prostora ostvariri ćeš uz pomoć peći na drva, kao i raketnom peći.
Vezano uz podno grijanje, znam poznanike koji uz pomoć kamina na drvo, zagrijavaju podno grijanje na istoj etaži gdje je i kamin, i zračnim zagrijavanjem, griju etažu iznad.
Za napomenuti je da kamin ima staklena vrata, tako da se kroz ta vrata ostvaruje dio zagrijavanja prostora.

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 507
  • -Receive: 200
« Odgovori #40 u: 26 Veljača, 2023, 15:33:48 »
Ja osobno ne bih kroz podno grijanje nikada puštao vodu topliju od 50C.
Podno grijanje je po definiciji niskotemperaturno i pitanje je koju najvišu temperaturu podnose materijali, pogotovo spojnice i cijevi u podu.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #41 u: 26 Veljača, 2023, 17:20:24 »
ok, kod mene se ove cigle debljine 6cm zagriju na ove temperature vrlo brzo, a podne pločice su sličnih termičkih karakteristika:

Zato sam došao na tu ideju jer dok radi raketa je prevruće za odmor :)

frchlopeer

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #42 u: 27 Veljača, 2023, 13:09:52 »
Tražim malo permakulturnog grijanja a dobijem termoinstalaterne stručnjake u istom. Me like it! :)

Citat:
Nadam se da su svi radijatori balansirani na prigušnicama, na način da ulaz u radijatore i izlaz iz radijatira ima razliku trmperature od oko 8 do 12 oC.
Također, na radijatorima (barem ne kompletno svim radijatorima), ne smiju biti termostatski ventili, ukoliko koristiš kotao na drva (druga je situacija ako koristiš kotao sa automatikom na lož ulje, plin ili pelet).
I isto tako, važan je ispravan i ispravno podešen regulatir propuha na kotlu na drva.
Još ako imaš i puffer, nikako ne bi smjelo doći do pregrijavanja kotla.
Ma balansirani su vraga, nedavno sam saznao da ih treba izregulirati od najnižeg prema najvišem, tako da najbliži kotlu bude najmanje otvoren a najgornji najviše...a i muku mučim sa radijatorima koji sam naknadno dodavao kad sam uređivao stan i "potrapio ih" (razdjelnik sam stavio u istu etažu i cijevi provukao ispod podloge (estriha). Sada zbog njih pritisak uvijek moram malo više podignuti u sistemu ili jače hajcati...ili upaliti pumpu da malo procirkulira.

Citat:
Prednost korištenja antikondenzacijskog ventila na kotlu na drva, osim spriječavanja kondenzacije u kotlu, pruža mogućnost postizanja više temperature polaznog voda od samog startanja loženja, na način da je voda u kotlu uvijek više temperature nego polaznog voda, pa će na taj način regulator propuha reagirati ranije nego da su te temperature identične, i neće doći do oscilacija temperature vode u polaznom vodu, nego će se temperatura vode polaznog voda postojano povečavati i imati tendenciju izjednačiti se sa temperaturim vode u kotlu.
Time amortiziramo oscilacije temperature kotao-radijatori.
Taj ventil ja imam čini mi se laički, mehanički postavljen, jer ako ne želim da mi sva voda iz bojlera (onaj Tamov što si vidio) ode u sistem i ohladi se, moram prije nego idem spavati, zatvoriti taj ventil koji onda ostavlja zatvoren polaz prema radijatorima a voda ostaje samo u kotlu i bojleru, tako da ujutro imam tople vode za jutarnju higijenu, jelte.
Vidim da bi se tu dalo dosta toga podesiti.
To je rađeno prije 40 godina, kad i kuća, jedino što je dodana peć na ložu kao sekundarni izvor.
Da ti pobliže pojasnim...Peć je u podrumu, grije se prvi kat i drugi kat. Pumpa nikad ne radi jer nema potrebe (osim u onom slučaju da trebam malo potjerati u već spomenute radijatore), pošto u podrumu nemam radijatora.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.