Zapamti

"Bolje je pojesti jednu dobru krušku negoli košaru
trulih."

Autor Tema: Raketa u mikroplasteniku  (Pročitano: 10841 puta)

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
Raketa u mikroplasteniku
« u: 26 Svibanj, 2015, 10:23:47 »
Evo i jedne moje skalameriji koja se i nije baš pokazala. Iz nekog razloga nije radila kako treba, možda je u pitanju previše kolena (5 kom.) vlažna zemlja, premali promer cevi, previše hladjenja komore za izgaranje ili nešto treće. Uglavnom privremeno je rešeno ventilatorom od kompa koji izvlači dim ili uduvava topli vazduh sa vrha kada se plastenik zagreje. Sve sam to sklepao u februaru pa nemam neko iskustvo, već je počelo toplije vreme ali uduvavanje toplog vazduha je dosta pomoglo da se plasenik ne pregreva previše za sunčanog vremena.

Ventilator je ispod kese:-) kada peć radi okrenem koleno i izbacim ga napolje.

Peć je od bojlera, metalne cevi fi90, par kanti oko rajzera napunjenih peskom. Sulundar ide kroz zemlju par metara i onda izlazi ravno na par metara visine.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Raketa u mikroplasteniku
« Odgovori #1 u: 26 Svibanj, 2015, 18:57:33 »
...privremeno je rešeno ventilatorom od kompa koji izvlači dim ili uduvava topli vazduh sa vrha kada se plastenik zagreje...

Sulundar ide kroz zemlju par metara i onda izlazi ravno na par metara visine.

Eto super Ti je ta ideja Dzionik sa ventilatorom.
Kada se peć zagrije, raditi će odlično. Čini mi se da joj treba puno da bi se zagrijala, zbog pijeska oko heat risera. Zato bi bilo dobro da imaš baypass, i dimnim plinovima skratiš put direktno prema gore čim izađu iz peći, a kada se peć zagrije, onda ih pustiti prema dolje kroz zemlju (to ti je isto odlična ideja) i dalje van plastenika.
Tako i moja peć (ista konstrukcija) kad je sasvim hladna, pati i teško gura plinove. Pri tome imam pojavu kondenzata na spoju poklopca i donjeg dijela peći jer spoj nije brtvljen vatrostalnom vrpcom, ali nakon što probije tu paru i savlada kondenzat, radi odlično. Ne bi rekao da je to ta peć. A ispočetka bi se je odrekao. Naime, prostor u kojem se nalazi peć, bude vlažan i hladan (u blizini je šuma), tako da zrak koji ulazi u peć hladi i vlaži drva, koja pak moraju biti maksimalno suha i sitno iscijepana - letvice, kao za potpalu kaminske peći. Takvi vlažni uvjeti, čini mi se vladaju i u plasteniku, pa se zato nemoraš čuditi.
Ako nije problem, stavi još koju fotku peći i sulundara. ::)
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 355
« Odgovori #2 u: 27 Svibanj, 2015, 09:44:04 »
Dzionik jesi li razmišljao:
-o grijanju plastenika kompostiranjem - standardni okviri kao visoke gredice,  Eliot Coleman kaže ako se biljke griju odozdola prostor može biti 2-3 stupnja hladniji od min. temp. koju traži ta vrsta + imaš od kompostiranja CO2

-grijanje raketnom peći za pravljenje biougljena

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 27 Svibanj, 2015, 10:17:54 »
Malo si me utešio:-) valjda će raditi. Mada mislim da mi ipak treba nešto masivnije, što bi držalo temperaturu duže vreme. Ipak mi se više svidjaju rakete od cigle, lakše ih je twikovati.

Planiram da napravim iza plastenika i kokošarnik:-) pa možda i sasvim promenim dizajn, da ga nekako spojim da furuna greje kokoške a kokoške plastenik. Trenutno mi je tu kompost naslonjen na severni zid od samo naredjanog siporexa. Ne bi bilo loše kad bih iz kokošarnika ložio, tako bih izbegao veliku vlagu u plasteniku.
M2 u startu mi je kompost bio u plasteniku, medjutim zauzima previše prostora u 3x3m, ne možeš se okrenuti:-). Pored toga je to uglavnom kućni otpad u koji stavljam SVE pa ponekad zasmrdi. Trenutno mi je veći deo visoka gredica sa policama za rasad na severnom zidu.

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 27 Svibanj, 2015, 11:23:15 »
Zbog manjka prostora sam ti i predložio komposter NA kojem je povišena gredica
- klijalište sve od standardnih okvira (i ne moraš se saginjati)
http://www.perforum.info/index.php?topic=1200.15

Ako zasmrdi znači odnos C:N ne štima (ili se matrial "zalijepio"=>ostao bez zraka)
trebao bi se problem riješiti miješanjem/dodavanjem piljevine i ako imaš biougljena
(u ljetnim mjesecima kompostiram na balkonu čak i mljeveno meso (ostaci ručka) ali dodajem biougljen na to :-) ).

Nemam problema sa mirisima iz kompostera, povremeno se voda iscijedi van pa
to zna početi "mirisati" ali to odmah riješim sa dodavanjem otpadnog enzima na iscjedak.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 28 Svibanj, 2015, 05:49:20 »
Ceo plastenik je jedna visoka gredica, vidi se na južnoj strani pet redova siporexa koji su napunjeni zemljom i kompostom. Vidi se na prvoj fotografiji predhodnog posta da sam malo i preterao sa visinom. Najviše zbog položaja, vidi se pored vrata velika jabuka koja se nadvija nad plastenik, iza je opet velika lipa i šuma maklure na istočnoj strani koju moram da posečem. Kada sam ravnao teren za 'temelj' to je sve bilo prepuno isprepletanog korenja. Prvenstveno mi je cilj bio da posadim nekoliko arguma, zasada imam smokvu i nar a ostatak za par ranih paradaza i neke igzote. Rasad na policama je moguć dok ne olista okolno drveće, sada već nema dovoljno svetla.
Znam sve to sa kompostom ali nisam baš previše ažuran:-) zaboravim da dodam piljevine...ili da ispraznim bure na vreme... Trenutno tu ima jedan kubik komposta za koji je potrebno bar pet metara kvadratnih za prevrtanje prosejavanje i manipulaciju.

Voleo bih da čujem neke ideje ako ih ima za integrisanje cele te priče u jedno. Trenutni plastenik, kompost, raketu koju bih pravio od cigli i kokošinjac?

Evo kako trenutno izgleda ta džungla sa terase

Ima tu i hajteka:-) zgodno za pregled temperature.

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 28 Svibanj, 2015, 08:56:35 »
http://www.waldeneffect.org/blog/The_Earth-Sheltered_Solar_Greenhouse_Book/

možda ovdje nađeš koju ideju od koristi...
i ovo tvoje je super ....
možda za kompost napraviti pristup izvana da se ne mora raditi na uskom prostoru plastenika?
« Zadnja izmjena: 28 Svibanj, 2015, 09:43:22 od m2 »

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.