Zapamti

"Ako jedna riječ ne pogodi cilj, tisuću riječi gubi smisao."

Autor Tema: Raketna krušna peć by Black Jack  (Pročitano: 21786 puta)

Black jack

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 78
  • Postova: 128
Raketna krušna peć by Black Jack
« u: 05 Listopad, 2016, 18:12:24 »
Usporedno sa izradom RMH odlućio sam napraviti krušnu peć na rakeni pogon. Oduvjek sam htio krušnu peć ali me ta ideja stalno odbijala zbog velike količine drva koja je potrebna za zagrijavanje peći. Ideja je bila napraviti krušnu peć koja bi trošila malo drva i nebi trebalo dugo zagrijavanje tako da ju mogu koristiti svakodnevno kao i za male količine kruha i sl. Baza Krušne peći je mala raketna peć koju sam koristio za kuhanje hrane za psa ili za pripremu ajvara i slično. Krušna peć je napravljena tako da se može skinuti po potrebi kada ju trebam za kuhanje ili obrnuto. Baza krušne peći je kučište nekog venilatora, šamotna ploča i malo otpadnog željeza. Evo kako je tekla izrada.

Black jack

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 78
  • Postova: 128
Odg: Raketna krušna peć by Black Jack
« Odgovori #1 u: 05 Listopad, 2016, 18:13:49 »
još malo konstrukcije

Black jack

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 78
  • Postova: 128
Odg: Raketna krušna peć by Black Jack
« Odgovori #2 u: 05 Listopad, 2016, 18:15:19 »
poprima oblik

Black jack

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 78
  • Postova: 128
Odg: Raketna krušna peć by Black Jack
« Odgovori #3 u: 05 Listopad, 2016, 18:17:11 »
gotova

Black jack

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 78
  • Postova: 128
Odg: Raketna krušna peć by Black Jack
« Odgovori #4 u: 05 Listopad, 2016, 18:18:43 »
probanje i ispitivanje

Black jack

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 78
  • Postova: 128
Odg: Raketna krušna peć by Black Jack
« Odgovori #5 u: 05 Listopad, 2016, 18:36:16 »
Peć radi odlićno, sa jednim drvom recimo debljine 10cm i dužine 1m ispećem sigurno 10 pizza. Radnu temperaturu od 200 C postiže za 20-30 minuta. Pekao sam i meso u onoj "kikiriki" posudi i ispadne kao ispod peke. Svi koji su vidjeli peć kako radi kažu da je nevjerojatna. Ako vas nešto zanima slobodno pitajte. Imam i video samo dok skužim kak se učitava.
Not a valid vimeo URL
« Zadnja izmjena: 05 Listopad, 2016, 18:52:58 od Black jack »

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Postova: 962
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Raketna krušna peć by Black Jack
« Odgovori #6 u: 05 Listopad, 2016, 21:48:16 »
Odlično, Black jack.
Nakon pogledanog videa, otvara mi se apetit!

Imam pitanja:

1. - Plamen iz heat risera udara u metalnu ploču, a ne u šamotnu ploču.
Postoji li razmak između njih ili šamotna ploča leži na metalnoj ploći?

2. - Sagorjeli plinovi ne ulaze u prostor za pečenje, već prostrujavaju ispod šamotne ploće i bočno sa obje strane i zagrijavaju svod krušne peći, dok sa prednje i stražnje strane (gdje su vrata i leđa), ne prostrujavaju?

3: - Da li si zadovoljan sa okruglim presjekom  feed-a, jer za razliku od pravokutnog, u njega stane manje drva?

4. - Klapnu na dimnjaku, pritvaraš tokom pečenja ili kasnije pri završetku pečenja, i kako na to pritvaranje reagira plamen u burning chamberu?
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Black jack

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 78
  • Postova: 128
Odg: Raketna krušna peć by Black Jack
« Odgovori #7 u: 05 Listopad, 2016, 22:13:22 »
Hvala, evo odgovora
1. Da udara u metalnu ploču, na tom je mjestu bio pričvršćen elektromotor od ventilatora. Iskoristio sam ga kao nosač šamotne ploče jer sam se bojao da mi ploča ne pukne od naprezanja ovako mi je sigurnije. Ploča naliježe skroz na željezo što mislim da je dobro jer plamen iz rakete tu najjače udara a hrana ne zagara na tom mjestu.
2. Tako je. prekomplicirano a sa prednje strane i nemoguče izvesti da prostrujavaju. Zadnja strana je izolirana staklenom vunom a prednja grije ko luda.
3. Jesam zadovoljan sam, tu sam cijev imao doma. Cijev je ona dimovodna crna. Peč je u uporabi 3 godine pa je pregorila na mjestu gdje gore drva. Riješio sam to sa glinom i drži več tri mjeseca.
4. Ne pritvaram uopče. Probao sam ali nisam baš tijesno izveo spojeve u unutarnjem plaštu tako da mi je ulazio dim/plin unutra. Neke sam spojeve zatvorio sa glinom ali neke nisam mogao (prorez k za kvaku). Unutarnji plašt nije zavaren za prednju i stražnju stranu zbog čišćenja i eventualnih popravaka. Peć mora raditi stalno zbog metalnog plašta koji nema mogučnost zadržavanja temperature dok šamot zadržava. Kao i kod svega treba malo prakse da se nauči raditi sa njom.

Dzionik

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
  • Postova: 446
Odg: Raketna krušna peć by Black Jack
« Odgovori #8 u: 06 Listopad, 2016, 08:55:18 »
Jeli tih 278 maksimalna temperatura ili može više? Za dobru picu treba 400 stepeni.

Black jack

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 78
  • Postova: 128
Odg: Raketna krušna peć by Black Jack
« Odgovori #9 u: 06 Listopad, 2016, 10:25:22 »
Čega ? zraka ili ploče? Mislim da je 400 stupnjeva daleko prejako jer i na ovih 270 gori brašno na ploči. Pica se ispeče za 3-5 minuta bez problema. Nisam mjerio, može i više sigurno.

Dzionik

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
  • Postova: 446
Odg: Raketna krušna peć by Black Jack
« Odgovori #10 u: 06 Listopad, 2016, 12:17:19 »
Da vazduh bi trebao da bude 400 stepeni a ploču pre prvog ubacivanja pice treba obrisati mokrom krpom, tako se malo smanji temperatura pa pica ne izgori odozdo. Za sledeću već ne treba hladiti ploču. Probaj ako možeš da podigneš temperaturu videćeš da je bolja pica na većoj temperaturi.
U klasičnoj krušnoj peći za picu je veća temperatura svoda jer je plamen gore što daje idealno pečenje, e sad dali možeš da postigneš takve temperature u tvojoj peći??
Ja sam napravio nešto slično samo mnogo masivnije (za prasce:-) i teško mogu da postignem veću temperaturu od 200 stepeni što je jedva dovoljno sa iole pristojnu picu. Zato me zanima da li ovaj tvoj dizajn može da postigne veće temperture i to na svodu.

Black jack

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 78
  • Postova: 128
Odg: Raketna krušna peć by Black Jack
« Odgovori #11 u: 06 Listopad, 2016, 18:42:56 »
Može, kad se otvori posuda u kojoj je meso može zagoriti bez problema. Za ispeći prase jedna raketa je premalo. Mislim da bi dvije rakete odradile posao bez problema.

Stjepan

  • Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 6
  • -Receive: 45
  • Postova: 52
Odg: Raketna krušna peć by Black Jack
« Odgovori #12 u: 06 Listopad, 2016, 20:19:53 »
Super,i meni se svidja ideja,i mislim da ce i.meni posluziti,ja sam isto razmisljo malo o ideji peci za picu na bazi raketne peci.Hvala

Dzionik

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
  • Postova: 446
Odg: Raketna krušna peć by Black Jack
« Odgovori #13 u: 07 Listopad, 2016, 08:40:16 »
Ne treba dve rakete, sasvim se lepo ispeče (provereno više puta) sa jednom. Naravno dimenzije najmanje 16x16cm još bolje 20x20cm.
Za prasetinu ili bilo kakvo meso trebaju samo dve temperature 180 i 200 stepeni, ne treba više.
Samo bih voleo da mogu da postignem i dobru temperaturu za picu.

TB

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 666
  • -Receive: 208
  • Postova: 923
Odg: Raketna krušna peć by Black Jack
« Odgovori #14 u: 07 Listopad, 2016, 20:50:12 »
Odlično, znači za krušnu peć ni netreba masa, a okus je isti :)

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal