Zapamti

"Čovjek bez volje kao nož bez oštrice."

Autor Tema: Raketna peć- Black jack  (Pročitano: 35593 puta)

Black jack

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 78
Raketna peć- Black jack
« u: 24 Studeni, 2015, 12:21:25 »
Otvaram temu izrade moje raketne peći odnosno RMH-a. Trebao sam ju početi graditi prije dva tjedna kad je vrijeme bilo lijepo ali nisam stigao pa se nadam da če vrijeme još poslužiti. Materijal sam skoro cijeli nabavio, fale mi još neke sitnice nadam se da će i to biti rješeno uskoro. Još ništa nisam kupio sve je od otpada ili poklonjeno tako da se nadam da če i ostalo stići. Evo i malo slika materijala:

Black jack

• Zaslužni član
  • Thank You
Odg: Raketna peć- Black jack
« Odgovori #1 u: 24 Studeni, 2015, 12:28:39 »
Ovo u vrečama je glina koju sam dovezao sa bivše stare ciglane koja mi je u susjedstvu. Cijevi mi je dao susjed kaže da su to stare kanalizacijske cijevi od šamota. Izvana i iznutra imaju caklinu nadam se da budu dobre za ložište i heat riser. Cigle sam našao na ilegalnom odlagalištu uz cestu. Malo dalje od mene ima nalazište kvarcnog pijeska kojeg mislim mješati sa glinom i to bi bilo otprilike to za sada.

Black jack

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 24 Studeni, 2015, 12:36:09 »
Peć je predviđena pod nadstrešnicom tako da moram pratiti vremensku prognozu da mi se ne smrzne a i nije ugodno mjesiti hladnu glinu. Danas sam izrezao cijevi za feed i riser. Sav sam sretan, jedva čekam prolječe.

Black jack

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 24 Studeni, 2015, 12:42:52 »
Dvije sa "nadzornim organom" i sudrugom u korištenju RMH-a. Toilko za sada, nadam se vašim pitanjima i komentarima.
« Zadnja izmjena: 24 Studeni, 2015, 12:45:47 od Black jack »

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
« Odgovori #4 u: 24 Studeni, 2015, 14:52:59 »
BlacJack, želim puno sreće s gradnjom! I ja bih opet :).
Cijevi izgledaju totalno ludo :). Jel to sigurno šamot? Što se tiče kvarcnog pijeska, mislim da bi ti on mogao biti OK za ispunu, ali sam se sjetio da mi je netko bio rekao (ili napisao na ovom forumu) da kvarcni pijesak ne podnosi dobro visoke temperature. Ovisi što misliš s njim. Za zemljanu žbuku i zidanje se meni pokazao kao jako loš, neupotrebljiv. Presitan je i prenježan, trebat će ti zidarski pijesak 0-4 mm za zidanje i žbuku.
Koji je promjer sistema?

Black jack

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 24 Studeni, 2015, 15:57:05 »
Hvala Prvivozac!
Promjer sistema je 20cm. Za cijevi neznam sigurno dali je šamot, neka keramika jesu kad imaju caklinu. Susjed kaže da mu stoje doma 30 godina. Malo sam guglao i našao da je to gruba keramika, bumo vidli. Mislio sam mješati kvarcni pijesak, glinu i piljevinu za ispunu. Kad smo gradili kuču zidali smo sa kvarcnim pijeskom, ljudi su govorili da pušta salitru ali koliko vidim ništa se ne događa. Šta nije kvarcni pijesak ono kaj se dobije u kompletu sa staklenom vodom i koristi  se kod montažnog dimnjaka? Dali je netko od članova foruma vidio ovakve cijevi pa da neki savjet?

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 25 Studeni, 2015, 08:15:41 »
Ne mogu sad nigdje naći taj podatak o tome kako kvarcni pijesak ne podnosi visoke temperature dobro. A ono što dobiješ sa staklenom vodom za zidanje dimnjaka jeste šamot u prahu a ne pijesak. Što se tiče dodavanja piljevine kao ispune mislim da to nije dobro, dapače, nepotrebno je. I ako ti je zemlja vlažna, piljevina će trunuti. Ne vidim problem da miješaš kvarcni pijesak sa zemljom za ispunu. A piljevina se nekad miješa s glinom za izolaciju heat risera, ali ona u tom slučaju izgori u toj smjesi, tako da u njenom prostoru ostane zrak i pepeo koje će imati funkciju toplinskog izolatora.

Black jack

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 25 Studeni, 2015, 08:47:34 »
Izgledalo mi kao kvarcni pjesak to za fugiranje dimnjaka, nije bio prah nego baš pijesak. U pravu si mislio sam mješat piljevinu kod izrade heat risera. Jučer bila emisija na HTV-u o blatu. Nisam stigao pogledati, moram danas. Inače kod nas se nekad u blato mješala pljeva. Puno kuča sam vidio ožbukanih sa glinom i pljevom. Pljeva je ostatak od vršenja žitarica, znači onaj fini omotač oko zrna. Poslije vršenja ta se pljeva skupljala kuhala i mješala sa mljevenim kukuruzom za hranu konjima. Danas se pljeva ne skuplja pa otud piljevina.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #8 u: 26 Studeni, 2015, 09:17:05 »
Piljevina je ok za izolaciju, mada mislim da može i za direktno zidanje samo treba pronaći pravi odnos mešanja sa glinom. Treba joj i puno vremena da se osuši pre prvog loženja koje opet mora biti postepeno da gasovi ne bi razorili malter. Malo eksperimentiši....možeš da napraviš kredu za crtanje od takvog maltera, samo ga osuši i ubaci u žar. Ja sam to radio i na smederevcu, dobije se sasvim pristojna kreda odnosno ugalj za crtanje.

Black jack

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 26 Studeni, 2015, 19:22:41 »
Mislim prvo napraviti feed i riser. To izolirati i polako ložiti dok se riser ne osuši. Mislim sve napraviti od gline a kod nje se sušenjem smanjuje volumen i to dosta, tako da ću morati eksperimentirati sa količinama gline, pjeska i piljevine. Gledat ću da smjesa bude što suhija tako da se i manje stisne. Lakše je kad je glina tekuća (plastična) al mislim da je moj način bolji. 

Black jack

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 30 Studeni, 2015, 21:25:20 »
Mislim da imam problem. Danas sam počeo sa izradom peći i shvatio da mi je premali razmak između feeda i risera. Nisam mogao napraviti veći jer sam dobio takve cijevi. Još nekako bi stavio bačvu od risera u centar ali vanjsku nikako. Dali peć bude radila ako vanjski plašt nije u centru?
evo slika:

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 30 Studeni, 2015, 21:56:41 »
Vanjski plašt može biti dosta decentriran, ali ovdje teško da ima mjesta za unutarnji i izolaciju i vanjski, ali možda i uspiješ nekako nagurati. Ako ne, možeš rastaviti sadašnji feed i tunel, odrezati kod izlaza i nadoštukati ga od šamotnih cigli, mislim da ti niti neće trebati mnogo, deset, petnaest komada. Inače, u knjizi imaš i nacrtano to decentriranje bačve, str. 24.

Black jack

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 30 Studeni, 2015, 22:56:50 »
Ej hvala na ideji, mislim da ću tako napraviti. Možda bi nekako i nagurao ali bi morao rezati ova proširenja a to mi je šteta. Eto probat ću tako pa javim rezultate. Malo se žurim jer mi se neda čekati do prolječa pa se i greške događaju. Super mi je to kaj se sve može ispraviti.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 01 Prosinac, 2015, 07:44:48 »
Kao i da jeste proljeće :)

Black jack

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #14 u: 03 Prosinac, 2015, 08:29:55 »
Eto, konstruktivnih prijedloga nema, a cijena od 20.00 kn za jednu ciglu  :eek: me odvratila od ideje prvivozac-a. Iskoristio sam odpad od rezanja cijevi i "nadoštukao" feed:

Postavio plašt risera:

zapunio ga sa glinom i odmah kresnuo:

Ložio sam oprezno ali koliko sam vidio vuče dobro i jako se lijepo čuje. Sada nek se malo prosuši dok ne nabavim cijevi za klupu pa idemo dalje.
« Zadnja izmjena: 03 Prosinac, 2015, 08:36:16 od Black jack »

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.