Zapamti

"Bolje koliba od slame u kojoj se smiju negoli palača od mramora u kojoj plaču."

Autor Tema: Raketna peć by fazy  (Pročitano: 103240 puta)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Raketna peć by fazy
« Odgovori #120 u: 03 Travanj, 2016, 16:17:26 »
Da bismo postigli čisto (potpuno) sagorjevanje, Ianto Evans navodi "Tri T": Time, Temperature i Turbulence. (Vrijeme, temperatura i vrtlog ili kovitlac.)

Da bismo bolje uočili snagu vrtloga (pri istim uvjetima temperature i vremena), zgodno je pogledati ovaj kratki edukativni video:

! No longer available

Raketna peć se sastoji od tri bitna dijela, koja do sada nisam uvijek pisao jednako, istim imenima.
Želim to ispraviti i nadalje koristiti izraze:
1- "feed tube" ili "feed" - (prostor za dodavanje drva),
2- "burn tunnel" - (horizontalno ložište ili tunel za izgaranje),
3- "heat riser" ili "riser" - (dizač topline - dimnjak).

Vorteks ćemo teško postići u burn tunnelu, jer je horizontalan. No kad plamen uđe u heat riser i krene vertikalno gore (kao na prethodnom videu), puno lakše ga je "zavrtjeti".
U tu svrhu, netko postavlja zakrivljene lopatice u heat riseru, (odvojeni i zakrivljeni dijelovi razlistanog lima na početku heat risera moje rocketice, podsjetili su Gorana, na takvu konstrukciju), a drugi koriste ekscentrični ulaz burn tunnela u heat riser.

Ovo drugo sam i sam primijenio sasvim slučajno:
Rocketicu sam radio po instinktu od furde koju sam imao ili naknadno sakupio. Pri tome sam se vodio iskustvom kojeg su na ovom forumu iznjeli Nikola i Goran, i nisam koristio nikakvu literaturu, osim mnoštva videa sa YouTube-a.

Burn tunnel sam vario od plosnatog željeza 100 x 4 mm, tako da širina i visina istog, iznosi 100 mm, a heat riser je u donjem dijelu izrađen od odbačene čelične košuljice cilindra iz motora sa unutarnjim sagorjevanjem, vanjskog promjera 120 mm (fotka 3 u odgovoru #1 na 1. strani ove teme). Namjerno nisam simetrično svario spoj kvadratičnog burn tunnela i okruglog heat risera, nego nesimetrično, tako da sam burn tunnel pomaknuo maksimalno lijevo u odnosu na heat riser.
Zbog toga u heat riseru imam pojavu vrtloga (odgovor #30 na 3. stranici ove teme).
Uočio sam da je burn tunnel, svakako najbolje napraviti kvadratičnog presjeka, nikako okruglog. Nisam zadovoljan radom male rocketice koja ima feed, burning tunnel i heat riser, izrađen od cijevi okruglog presjeka promjera 100 mm, opisane u odgovoru #72 na 5. strani ove teme.

Neki uče na tuđim greškama, a ja na svojim - što je sigurno - sigurno je! :biggrin:
Ova je roketica premašila sva moja očekivanja. Radila je, to jest žarila pouzdano, cijelo vrijeme ogrijevne sezone, osim u danima izrazito visokog atmosferskog tlaka. Meni je poslužila više nego eksperiment, jer je od prvotno povremeno korištene peći prešla u kategoriju svakodnevno korištene peći. Ako bih nešto dorađivao na njoj, onda bih svakako termički izolirao i cjelokupni dio burn tunnela, i dio feeda koji vire van tijela hidroforske posude, a rado bih heat riser izradio od Vermakulit ploća.
« Zadnja izmjena: 03 Travanj, 2016, 16:54:28 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #121 u: 03 Travanj, 2016, 16:48:10 »
fazy jel ovaj ulaz sekundarnog zraka bio spojen na heat riser,ja sam na tom istom mjestu mislio spojiti al nakraju nisam nigdje.Vidi se da se tvoja rakega naradila prosle zime
Dovod sekundarnog to jest tercijalnog zraka Stjepane, možeš vidjeti na fotkama 5 do 7 u odgovoru #1 ove teme.
Rocketica je u radu povlačila zrak kroz tu cijev, što sam provjerio plamenom upaljača.
Zrak koji je ulazio kroz tu cijev dobro se zagrijao prije ulaza u heat riser, jer je cijev postavljena koso prema gore, na lijevom boku burn tunnela, tako da prije samog ulaza u heat riser, prolazi pored najtoplijeg dijela burn tunnela.
Burn tunnel je nesimetrično postavljen na heat riser, tako da plamen ide sa lijeva u desno i time stvara pottlak, koji uvlači zrak iz cijevi tercijalnog zraka u heat riser.

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
« Odgovori #122 u: 03 Travanj, 2016, 19:45:38 »
Fazy, mislim da ćemo se malo bolje porazgovarati i dogovoriti zajedničku izradu jedne non plus ultra rocketice! Puno znaš iz vlastitog iskustva, to je neprocijenjivo!
Može se, možda ne odmah, ali se može...

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #123 u: 03 Travanj, 2016, 23:06:00 »
Nadopuna odgovora #120:

Potpuni vrtlog u heat riseru, planiram ostvariti istovremenim suženjem i povišenjem burn tunnela, na ulazu u heat riser, a da se pri tome ne narušavaju površine poprečnih presjeka.

Kao primjer skicirao sam:
- feed dimenzija 18,5 cm puta 17 cm (314,5 cm2),
- burn tunnel širine 18,5 cm i visine 17 cm (314,52),
- heat riser od okrugle cijevi, promjera 20 cm (314 cm2).

Burn tunnel na spoju sa feedom, ima dimenzije 18,5 cm (širina) puta 17 cm (visina), a na spoju sa heat riserom 12 cm (širina) puta 26 cm (visina) = 312 cm2

Oblik burn tunnela mijenja se dakle na putu od spoja sa feedom do spoja sa heat riserom.
Spoj burn tunnela sa heat riserom je nesimetričan.

Povišenje uz istovremeno suženje burn tunnela, ne smanjuje poprećni presjek, ali će vatri u burn tunnelu olakšati put prema heat riseru, uz istovremeno stvaranje vrtloga na ulazu u heat riser.

Sve mjere na skici su u cm, a skica je na bazi 314 cm2, za upotrebu u Rocket Mass Heateru (RMH), dok se za raketnu peć može prilagoditi proporcionalnim smanjivanjem mjera.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
« Odgovori #124 u: 04 Travanj, 2016, 15:07:56 »
zanmljivo...

inače listanje metalne cijevi vjerojatno smanjuje brzinu vatre i dima pa nagađam da je možda i to utjecalo na povratak dima i kondenzat..

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #125 u: 04 Travanj, 2016, 15:21:41 »
inače listanje metalne cijevi vjerojatno smanjuje brzinu vatre i dima pa nagađam da je možda i to utjecalo na povratak dima i kondenzat..
To je bio razlog malo težeg starta rocketice.
Nakon zagrijavanja, rocketica je žarila kao i prije.
Kondenzat se pojavljuje na početku loženja svih peći dok se ne zagriju.
Zakoni fizike jesu, jer su prirodni i nikakvim izmjenama zakona od strane čovjeka se ne daju mijenjati. :biggrin:

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 726
« Odgovori #126 u: 04 Travanj, 2016, 22:18:13 »
Fazy, svidja mi se skica koju si napravio, i imam jedno pitanje uz. Naime, u nekim idealnim uvjetima, posto je vrtlog produkt izrazito malih prirodnih sila, da li postoji pravilo s koje strane risera spojiti burn tube, tako da se "olaksa" vrtlozenje u riseru, odnosno da se uskladi s prirodnim silama, rotaciji zemlje, buduci se zeli iskoristiti svaka sitnica koja doprinosi.

Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #127 u: 04 Travanj, 2016, 23:04:28 »
Zanimljivo promišljanje Harp.
Pretpostavljam da bi odgovor na Tvoje pretpostavke bio smjer vrtloženja vjetra kojeg zovemo pijavica ili šijun.
Takav vjetar nastaje zbog temperaturnih razlika tla i srednjih slojeva atmosfere, zbog čega nastaju i okomite razlike tlakova, koje onda uzrokuju uzlazno okomito vrtložno strujanje - ciklonu, ili silazno vrtloženje -  anticiklonu.
Smjer vrtloženja uvjetovan je rotacijom Zemlje i položajem na Zemlji. Sjeverna i južna polutka imaju suprotne smjerove vrtloženja.
Nama je zanimljiva sjeverna polutka na kojoj se nalazimo.
Ciklonalna rotacija ima smjer suprotan smjeru kazaljki na satu, a anticiklonalna je u smjeru kazaljki na satu.

Znači - trebamo imati jednu rocketicu sa rotacijom u smjeru kazaljki na satu dok je anticiklona, i drugu rocketicu sa rotacijom suprotnom od smjera kazaljki na satu kad je ciklona!?

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 726
« Odgovori #128 u: 06 Travanj, 2016, 19:59:52 »
Nisam mislio na vjetar, vec na rotaciju zemlje oko svoje osi i oko sunca. Ovo pisem iz pretpostavke da je u cijevi pozeljno vrtlozenje, jer se time olaksava protok. Cisto mi je logicno da su veliki dimnjaci, npr veci od 100m visine izunutra isto usmjereni, ali ne slucajnim smjerom, vec nekom racunicom koja ima isti ili slicni temelj na kojeg sumnjam.
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #129 u: 06 Travanj, 2016, 23:29:07 »
Slobodno iznesi svoje sumnje Harp.
Željan sam novih spoznaja.

Ako rotacija Zemlje oko svoje osi obzirom na polutke, ima utjecaj na formiranje smjera vrtloženja uragana (koji nije baš beznačajan vjetar), smatrao sam da je to.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #130 u: 10 Veljača, 2017, 00:31:32 »
"Smaug" ponovo žari!

Poželio sam se ugodne topline koju daje rocketica i onu svoju hidrofor posudu zvanu "Smaug", ponovo sastavio, onako kako je bila i rastavljena.
Povario sam jedino spojeve feeda sa burning chamberom sa lijeve i desne strane, jer su od silne temperature "zinuli" u vapaju za svježim zrakom.
Heat riser, koji se raspao u trećini dužine na spoju sa burning chamberom, tako da mu je unutarnja cijev "izgorjela" a mineralna vuna otpala, nisam popravljao, niti zamjenjivao.
Jednostavno sam, da bih mogao spojiti heat riser sa burning chamberom, gornji nesagoreni dio heat risera okrenuo dolje i spojio na burning chamber. Tako je visina heat risera ostala ista, kao i do sada, ali samo u vanjskom dijelu, gdje je ostala ona spiralna cijev, dok trećine unutarnje cijevi od vrha prema dnu jednostavno nema, kao ni mineralne vune.

Ložim "Smauga" već drugi dan a on žari kao i prije.

Ovaj puta sam izmjerio temperature na pojedinim dijelovima, i one iznose kod razjarenog "Smauga": na onoj pločevini na vrhu 250 do 300 oC. Gornji (vanjski) dio burning chambera, prije samog neizoliranog spoja sa kučištem je najtopliji i iznosi 430 do 480, a donji dio istog 300 do 370 oC.
« Zadnja izmjena: 10 Veljača, 2017, 00:34:08 od fazy »

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 68
« Odgovori #131 u: 10 Veljača, 2017, 07:07:49 »
Pokušaj nešto,možda pomogne,a ako ne,bar nije skupo  :biggrin:

Šamotno brašno razmuti sa staklenom vodom/vodenim staklom,gustine da može četkom da se nanese na zidove ''hidrofora''...To bi,u teoriji,trebalo da spreči kontakt ugljenika iz čelika i iz dimnih gasova,što bi na neko duže vreme sprečilo koroziju...
Pozz.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #132 u: 10 Veljača, 2017, 07:30:59 »
Odlična ideja ppsupercop.
Korozija unutarnje stijenke vanjske bačve se ne pojavljuje, kao ni na stijenci heat risera.

Pojavljuje se tzv. "ljuskanje" i "nestajanje" unutarnje limene cijevi heat risera.

Na tom (donjem) dijelu heat risera, najvišlje su temperature u rocketici i listanje željeza je normalna pojava.

Zato mi je želja, taj dio, to jest cijeli heat riser, napraviti od vermakulit ploča.

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 68
« Odgovori #133 u: 10 Veljača, 2017, 07:48:00 »
Ovo mi je savetovao drug,koji je za postdipomske ne tehologiji-otsek hemija,radio goriva za raketne motore....
E,sad,nećemo saznati ako ne probamo...

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.