Da bismo postigli čisto (potpuno) sagorjevanje, Ianto Evans navodi "Tri T": Time, Temperature i Turbulence. (Vrijeme, temperatura i vrtlog ili kovitlac.)
Da bismo bolje uočili snagu vrtloga (pri istim uvjetima temperature i vremena), zgodno je pogledati ovaj kratki edukativni video:
! No longer availableRaketna peć se sastoji od tri bitna dijela, koja do sada nisam uvijek pisao jednako, istim imenima.
Želim to ispraviti i nadalje koristiti izraze:
1- "feed tube" ili "feed" - (prostor za dodavanje drva),
2- "burn tunnel" - (horizontalno ložište ili tunel za izgaranje),
3- "heat riser" ili "riser" - (dizač topline - dimnjak).
Vorteks ćemo teško postići u burn tunnelu, jer je horizontalan. No kad plamen uđe u heat riser i krene vertikalno gore (kao na prethodnom videu), puno lakše ga je "zavrtjeti".
U tu svrhu, netko postavlja zakrivljene lopatice u heat riseru, (odvojeni i zakrivljeni dijelovi razlistanog lima na početku heat risera moje rocketice, podsjetili su Gorana, na takvu konstrukciju), a drugi koriste ekscentrični ulaz burn tunnela u heat riser.
Ovo drugo sam i sam primijenio sasvim slučajno:
Rocketicu sam radio po instinktu od furde koju sam imao ili naknadno sakupio. Pri tome sam se vodio iskustvom kojeg su na ovom forumu iznjeli Nikola i Goran, i nisam koristio nikakvu literaturu, osim mnoštva videa sa YouTube-a.
Burn tunnel sam vario od plosnatog željeza 100 x 4 mm, tako da širina i visina istog, iznosi 100 mm, a heat riser je u donjem dijelu izrađen od odbačene čelične košuljice cilindra iz motora sa unutarnjim sagorjevanjem, vanjskog promjera 120 mm (fotka 3 u odgovoru #1 na 1. strani ove teme). Namjerno nisam simetrično svario spoj kvadratičnog burn tunnela i okruglog heat risera, nego nesimetrično, tako da sam burn tunnel pomaknuo maksimalno lijevo u odnosu na heat riser.
Zbog toga u heat riseru imam pojavu vrtloga (odgovor #30 na 3. stranici ove teme).
Uočio sam da je burn tunnel, svakako najbolje napraviti kvadratičnog presjeka, nikako okruglog. Nisam zadovoljan radom male rocketice koja ima feed, burning tunnel i heat riser, izrađen od cijevi okruglog presjeka promjera 100 mm, opisane u odgovoru #72 na 5. strani ove teme.
Neki uče na tuđim greškama, a ja na svojim - što je sigurno - sigurno je!
Ova je roketica premašila sva moja očekivanja. Radila je, to jest žarila pouzdano, cijelo vrijeme ogrijevne sezone, osim u danima izrazito visokog atmosferskog tlaka. Meni je poslužila više nego eksperiment, jer je od prvotno povremeno korištene peći prešla u kategoriju svakodnevno korištene peći. Ako bih nešto dorađivao na njoj, onda bih svakako termički izolirao i cjelokupni dio burn tunnela, i dio feeda koji vire van tijela hidroforske posude, a rado bih heat riser izradio od Vermakulit ploća.