Zapamti

"Ako se volu ne pije, ne guraj mu glavu u vodu."

Autor Tema: Raketna peć by fazy  (Pročitano: 103289 puta)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Raketna peć by fazy
« Odgovori #15 u: 19 Siječanj, 2015, 23:56:57 »
TB pita:
... kako funkcionira sekundarni i tercijarni zrak?
Sekundarni zrak dolazi ispod rosta iz pepeljare, i potrebno ga je dozirati u maloj količini.
Najznačajniji po volumenu, je primarni zrak, ali je i njega dobro malo prigušiti, to jest nije dobro da ga ima previše, a tercijalni zrak nisam podešavao, već ga je plamen povlačio ovisno o potlaku u peći na dijelu početka dimnjaka, i mišljenja sam da peć ne dimi nimalo, upravo zbog tog tercijalnog zraka.
Primjetio sam također, da je nešto malo zraka potrebno dodati i na horizontalnim vratašcima ložišta (koja služe za start i čišćenje peći), a uz preciznu regulaciju dovoda navedenog zraka peć je moguće podesiti da radi kao zmaj.
Zato će sva vratašca peći, doživjeti promjenu i doradu.
Gornja posuda mora dobiti dvije ručice za lakše rukovanje pri montaži i demontaži, a gornja podnica ili jedan njen dio, bit će odstranjen i zamijenjen ravnom pločevinom, te će tako moći poslužiti za kuhanje.
Nakon toga planiram sa peći skinuti svu staru boju i nanijeti mat crnu boju za peći.
Želja mi je također, da cijelo vanjsko ložište izoliram vunom 5 cm, na način da postojeće ložište "obučem" u lim debljine 2 mm, čime bih povećao predgrijavanje sva tri zraka.
Pozdrav, dobri ljudi.
« Zadnja izmjena: 20 Siječanj, 2015, 09:09:13 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #16 u: 20 Siječanj, 2015, 06:43:45 »
Postoji lak način za skidanje boje, obložiš kazan u nekoliko slojeva novina natopljenih u blatnjavu vodu. Blato drži novine i kad se voda ispari i sve to izoluje kazan dok se ne zagreje do tačke paljenja novina kada i boja izgori.

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 127
  • -Receive: 86
« Odgovori #17 u: 20 Siječanj, 2015, 08:03:01 »
E dečki, čitam vaše postove na ovu temu i duboko patim.

Želim jednu takvu manju peć kako bi mogla istom grijati površinu od 20 m2 (skladište voća i povrća) da mi zimi ne dođe do smrzavanja, a ne mogu je sama napraviti. I zato pitanje svima vama - tko je voljan da napravi jednu takvu peć za moj ranč?

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 666
« Odgovori #18 u: 20 Siječanj, 2015, 15:31:25 »
fazy, koliki ti je presjek ložišta, da li je isti kao presjek risera?

Dobar mi je ovaj tercijarni ulaz, sekundarni možda ni ne treba. Još napraviš vortex i raketa može poletjeti :biggrin: No ipak bez mjerenja možemo nagađati kolika je efikasnost tih dodataka.

jasenka, probaj nabaviti materijal, bravar će se već naći. Ovakav bojler nisam uspio naći na otpadima, a bolji mi je od bačve jer je uži, s debljom stijenkom i ljepše izgleda.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #19 u: 20 Siječanj, 2015, 17:07:47 »
TB pita:
... koliki ti je presjek ložišta, da li je isti kao presjek risera?...
... Još napraviš vortex i raketa može poletjeti...
Presjek horizontalnog ložišta je jednak presjeku risera, a vertikalni ulaz u ložište (za dodavanje drveta)je jedan i pol puta veći od risera, i to zato da stane više drvenih letvi (okomito), a da još uvijek ima dovoljno primarnog zraka, jer ako staviš puno drveta na isti presjek ulaza i risera - nedostaje primarnog zraka. Ako pak staviš manje drveta (od maksimuma) onda imaš previše zraka i plamen je "mlitav", dim se diže prema ulazu, pa onda i dio plamena ne ode u riser nego krene kraćim putem prema gore. Da se to ne dogodi, pritvaraju se gornja vratašca. Iz tog razloga potrebno je da se gornja vratašca mogu regulirati ili da se sasvim zatvore, a da postoji poseban podesivi otvor za regulaciju primarnog zraka.
Dobro kažeš da sekundarni zrak skoro nije potreban, ali on je rezultat "rosta" kroz koji u pepeljaru propada pepeo, kako bi što manje pepela završilo unutar peći (na prvom videu se moglo vidjeti kako je peć izbacila kroz dimnjak komadiće pepela od sagorenog papira za potpalu). Zato sad za potpalu koristim kockice za potpalu, a ne papir, tim više ako je peć potpuno hladna.
Taj sekundarni zrak koji osvježava plamen sa donje strane ložišta, glavni je krivac ako plamen krene krivo. Zato ga treba dozirati da ga ne bude previše, na način da se pritvore vratašca pepeljare, a još je bolje da ona sasvim zatvaraju (brtve) i da na sebi imaju mogućnost fine regulacije dodavanja zraka.
Kad jednom doživiš i čuješ taj moćan zvuk rakete, pravo je zadovoljstvo podešavati količine zraka za sagorijevanje plamena u peći i nerado pališ klasičnu peć.
Za dodavanje drva u ložište raketne peći, ne otvaraš prednja vrata kao na kaminskim pećima (što kod kaminskih peći rezultira obaveznom količinom dima u prostoriji), nego drva dodaješ sa gornje strane, bez obzira da li plamen "divlja" ili je ostao samo žar. Suha drva odmah reagiraju, plamen krene i peć ne dimi. Kad se peć zagrije mogu se koristiti i drva koja nisu idealno suha, ali najbolja su ova suha. Planiram sušiti isjeckane grane i grančice nakon orezivanja voćaka, pa i njih koristiti za loženje, kao i "šiške" od kukuruza, kad ih nabavim, pa ću javiti rezultate. Zašto grančice i šiške? Zato jer mi je žao da se to ne iskoristi kad se već nudi. Mnogi to spaljuju, samo kako bi ih se riješili, pa tako nastanu dimni oblaci. Tako zapaljeno granje nema dosta zraka da sasvim izgori i tada jako dimi. Zato sam običnu limenu bačvu sasvim otvorio sa gornje strane, a sa donje strane skoro polovicu dna sam odstranio, kao i bočno pri dnu napravio nekoliko otvora 10 x 10 cm. Bačvu podigao od tla, podmetanjem nekoliko cigli. U nju sam ubacio granje i zapalio, a kad se to razgorjelo, gorjelo je tako snažno da sam jedva uspijevao dadavati granje. Pri tom nije bilo dima ili ga je bilo nešto malo prilikom dodavanja granja u snopu. To je, kad sad pogledam, bila moja prva raketna peć, a da nisam znao da se to tako zove.
Spominješ vortex. Obrati pažnju na fotografiju broj 3, na kojoj je prikazan ekscentrični ulaz u dimnjak (ulaz je širine 10 cm a promjer dimnjaka je 12 cm). Namjerno nisam išao simetrično, već ovako nesimetrično (tangencijalno). Na taj način se plamen u dimnjaku barem malo mora zarotirati i to u smjeru kazaljke na satu za koji smjer smatram da je "prirodan", a ulaz tercijalnog zraka je sa lijeve strane dimnjaka da ga plamen "povlači" to jest stvara potlak (fotka broj 5).
Pri izradi sam koristio skoro sve iz "furde", a nešto sam i otkupio na metalnom otpadu. Problem mi je bilo naći dovoljno široke kvadratne, pravokutne i okrugle cijevi.
I na otpadu se da naći starih posuda od hidrofora, bojlera, kompresora...
Pozdrav prijatelju.

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 85
« Odgovori #20 u: 21 Siječanj, 2015, 11:31:26 »
Kako je prošla ona pocinčana falcana cijev za koju sam te pitao u gornjem postu? Znam, za sada su to pokusi, ali ipak me zanima.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #21 u: 21 Siječanj, 2015, 11:57:52 »
Za sada nemam nikakvih saznanja bambi, jer je peć van mog mjesta boravka, a nakon prvog probnog rada bila je još jako vruća da bi je otvarao, a morao sam otići. Sada pripremam dijelove za doradu peći. Kad budem u prilici fotkati ću i postaviti iste da vidimo kako to sad izgleda. I mene jako zanima, ali za sada nemam ništa novo. Hvala bambi na interesu i pozdrav.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #22 u: 22 Siječanj, 2015, 13:21:50 »
fotkaj i kad gori vatra, možda se pojavi vortex.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #23 u: 01 Veljača, 2015, 14:50:58 »
Dobro mi došli.
Ovo je kontrola peći nakon otprilike dvanaest sati loženja peći. Dakle, sa peći je demontiran gornji dio posude, i bez čišćenja peć odnešena van radi kontrole. Nadam se bambi, da ćeš dobiti vizualni odgovor o spiralnoj cijevi za koju si pitao.
Ja sam zadovoljan stanjem, peći.
Nakon fotkanja i snimanja, rada peći, prebrusio sam gornji dio (to je bila i priprema za bojanje peći, ali to će ostati za ljeto), unio i kompletirao peć, startao i sada se više ne osjeti miris sagorene boje.
Pogledajte fotke:

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 85
« Odgovori #24 u: 01 Veljača, 2015, 15:43:54 »
Pošto sad imaš konkretne podatke, kakve izmjene planiraš napraviti s obzirom da je to pokusna varijanta? Naime, bez obzira što je cijev izdržala, mislim da je to slabija karika u projektu.

zeljac

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 7
« Odgovori #25 u: 01 Veljača, 2015, 16:32:50 »
Pozdrav ekipa. Ja sam tu evo nov.  Raketna peć. Ta stvar me zaokuplja nekih pola godine. Pregledao na desetke sati video materijala na internetu i došao do rješenja. Zidana raketna peć. Znači samo puna cigla. Bez bačve. Metal i tako progori prije ili kasnije. Jedini metal na peći je ploča za kuhanje i vrata za čišćenje. Ložim je već mjesec dana i peć radi fenomenalno. Još je nisam stigao uredit iz vana, ali bit će i to uskoro.  Evo link https://www.youtube.com/watch?v=dfTt0xFe7AY

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #26 u: 01 Veljača, 2015, 17:44:47 »
Pošto sad imaš konkretne podatke, kakve izmjene planiraš napraviti s obzirom da je to pokusna varijanta? Naime, bez obzira što je cijev izdržala, mislim da je to slabija karika u projektu.
Peć za sada može u korištenje sve do kraja ogrijevne sezone a onda u ljeto planiram izolirati ložište i sa vanjske strane, zatim sva troja vrata će dobiti mogućnost brtvljenja i regulacije zraka, nakon čega slijedi bojanje peći. Sve eventualne nedostatke koji se pokažu, tada planiram otklanjati.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #27 u: 01 Veljača, 2015, 19:17:55 »
znači može u serijsku proizvodnju :biggrin: Ljudi nemojte ni slučajno bacati stare hidrofore.

Djuro

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 3
« Odgovori #28 u: 01 Veljača, 2015, 19:55:28 »

Peć za sada može u korištenje sve do kraja ogrijevne sezone a onda u ljeto planiram izolirati ložište i sa vanjske strane, zatim sva troja vrata će dobiti mogućnost brtvljenja i regulacije zraka, nakon čega slijedi bojanje peći. Sve eventualne nedostatke koji se pokažu, tada planiram otklanjati.
[/quote]

Čestitam na projektu i uspjehu.
Daj još malo podataka o gorenju i dobivenoj toplini. Kakva drva si ubacivao, koje dužine, velićina i debljina i koliko je trajalo gorenje ako si spremnik napunio do vrha? Koliko se brzo prostorija zagrijala kad si naložio peć? Koliko pelela ima? Pitam zato jer se nadam da ću uskoro oživjeti svoju staru temu "raketa za centralno grijanje". Izmjenjivač je gotov i još samo moram napraviti komoru za sagorjevanje pa ću možda pokupiti neke tvoje ideje.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #29 u: 02 Veljača, 2015, 02:49:44 »
Djuro prijatelju, radujem se nastavku Tvog projekta. Imam neke ideje uz centralno i raketu, pa se čujemo na Tvojoj temi. Evo odgovora na Tvoja pitanja:
Drva: sve što sam imao pri ruci samo da je suho:
- jelovina odlično gori (i brzo), odlična za potpalu, imao sam komade dasaka dužine 60 cm izgori za 15 do 20 minuta,
- stari bukov parket naslagan do vrha feeda izgori za 30 do 35 minuta,
- letvice od iverala, iverice, isto tako,
- šiške od kukuruza, znaju zapinjati ako ih se previše nabaca, ali gore zadovoljavajuće oko 20 minuta.
Prostorija u kojoj je peć grije se povremeno. Loše je toplinski izolirana. Temperatura je sa 1 stupnja došla na 20 stupnjeva C za 2,5 do 3 sata i nadalje treba ložiti da se zagriju zidovi i pokućstvo.
Pepela ima tako malo da nakon jednodnevnog loženja stane u pepeljaru veličine 10 x 20 x 2 cm. Nisam fotkao pepeljaru, sory.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.