Zapamti

"Budala kojoj se žuri, pije čaj vilicom."

Autor Tema: Raketna peć by fazy  (Pročitano: 103287 puta)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Raketna peć by fazy
« u: 18 Siječanj, 2015, 00:11:12 »
Pozdrav dragim prijateljima.
Želim se zahvaliti Nikoli, Goranu.P i TB, i ostalim članovima koji sudjeluju u temama koje su isti otvorili, a na svim savjetima i idejama koje su iznijeli. Bili su mi od velike pomoći i podrška pri izradi moje prve prenosive raketne peći.
Dakle peć koju sam odlučio izgraditi nije zidana, nego je za kućište korištena neispravna posuda hidrofora. Prijatelju je naime procurila posuda hidrofora, pa smo odlučili od nje napraviti raketnu peć.
Tako je ta posuda prvo prerezana po obodu na jednoj trećini visine, mjereno od nogu posude. Unutar te, donje polovice posude, zavarena je limena traka sa unutarnje strane posude, koja služi za prihvaćanje gornje polovice posude. Također je na zadnjoj strani buduće peći zavaren komad okrugle cijevi promjera 12 cm kojom se peć spaja na priključni dimnjak. Sa prednje strane posude napravljen je otvor kroz koji prolazi ložište.
Evo to možete pogledati na fotkama:

Pozdrav.   
« Zadnja izmjena: 22 Siječanj, 2015, 16:35:57 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
Odg: Raketna peć by fazy
« Odgovori #1 u: 18 Siječanj, 2015, 00:38:48 »
Zatim se prišlo izradi ložišta, komore za sagorijevanje i dimnjaka.
Planirano je da se peć može jednostavno pokrenuti i čistiti. Zato ima horizontalno i vertikalno dodavanje drva. Horizontalno za potpalu, a vertikalno za kontinuirano dodavanje drva.
Peć ima dovod zraka na tri mjesta. Primarni zrak je odozgo gdje se dodaje drvo, sekundarni je na mjestu rešetaka ispod drveta koje gori (rost), a tercijalni je na prijelazu komore za sagorijevanje u dimnjak.
Dosta priče, evo fotki:

Pozdrav.
(nastavlja se...)

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 85
« Odgovori #2 u: 18 Siječanj, 2015, 08:25:45 »
Dobro ste se dosjetili i to skemijali. Ovo sa primarnim, sekundarnim i tercijalnim zrakom zalazi već u područje nauke ;-). Kad zapališ javi kako to radi. Naime, imam u šupi sličnu posudu.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #3 u: 18 Siječanj, 2015, 10:03:51 »
Nešto mi se čini da ti je kratka vertikalna cev?

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 18 Siječanj, 2015, 10:58:49 »
U pravu si Dzionik, ali to je samo baza dimnjaka raketne peći, na koju se nastavlja (savršeno odgovara) cijev dimnjaka promjera 12 cm, oko koje će biti cijev većeg promjera. Međuprostor tih dviju cijevi ispunjen je termo izolacijom. Planirao sam staviti perlit ili varmakulit, ali sam odustao, jer su me u trgovinama gledali kao da nisam zemljanin (sa planete Zemlje). Možda netko zna kako da dođem u kontakt sa izvjesnim "Spockom" iz "Zvjezdanih staza". Mislim, on je "Vukalkanac" i sigurno mora znati gdje mogu naći perlit.
Šalu na stranu, umjesto perlita koristio sam staklenu vunu.
Postaviti ću fotke čim stignem, a do tada još jedna fotka unutrašnjosti peći...
Pozdrav.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 18 Siječanj, 2015, 12:26:03 »
Na vanjski dio ložišta, navarena je vertikalna komora za dodavanje drva, sa vratašcima, za regulaciju primarnog zraka.
Na horizontalnu komoru su također postavljena vratašca, koja se otvaraju radi potpale ili čišćenja peći, a dobro je i kasnije na tim vratašcima dodati nešto malo zraka, tako da ću na tim vratašcima dobati finu regulaciju protoka zraka.
Vrata na komori pepeljare reguliraju protok sekundarnog zraka kroz "rost"i sastavni su dio pepeljare na izvlačenje kakav se koristi i na kaminskim pećima.
U unutrašnjosti peći, a oko baze ložišta, zavaren je lim za postavu termo izolacije ložišta, a nakon ugradnje staklene vune taj je prostor zatvoren limenim poklopcem.
Slijedi montaža unutarnje cijevi dimnjaka promjera 12 cm na bazu dimnjaka, a zatim vanjske cijevi dimnjaka, i na kraju postava staklene vune u međuprostor.
Sve to možete pogledati na fotkama:
Lijepi pozdrav.

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 85
« Odgovori #6 u: 18 Siječanj, 2015, 15:26:20 »
Ova vanjska je pocinčana falcana cijev?

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 666
« Odgovori #7 u: 18 Siječanj, 2015, 15:56:22 »
ovo je prava mrcina  ;)

da radim prijenostnog napravio bih nešto ovako jednostavno što ide do 1000 C:

A very hot little stove 938 °C (1720.4 °F)

tvoja djeluje dosta masivno, jedino što je riser debljine 1-2mm?

Čak i da je deblji lim, može se počet listati pri visokim temperaturama, zato ljudi rade od šamota.

staklena vuna nema šanse da izdrži, osim perlita i vermikulita imaš i liapor, keramičku vunu ili eventualno kamenu vunu za visoke temperature.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 18 Siječanj, 2015, 16:13:53 »
Da bambi, vanjska cijev je pocinčana falcana cijev, ali može biti i bez falca, samo da je šira od unutarnje cijevi. Takvu sam imao u furdi pa sam je primjenio.
Pozdrav.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 18 Siječanj, 2015, 16:48:18 »
TB kaže:
... jedino što je riser debljine 1-2mm?
Čak i da je deblji lim, može se počet listati pri visokim temperaturama, zato ljudi rade od šamota.
staklena vuna nema šanse da izdrži, osim perlita i vermikulita imaš i liapor, keramičku vunu ili eventualno kamenu vunu za visoke temperature.
Hvala prijatelju TB. Ova je peć eksperiment, u kojem sam koristio skoro sve materijale sa furde ili metalnog otpada. Tako sam i naišao na tijelo cilindra debljine stijenke 5 mm, od nekog motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, kojeg sam jeftino kupio na otpadu i upotrijebio za bazu dimnjaka.
Za izolaciju sam planirao staviti perlit ili vermakulit, ali me potraga za istim umorila, te sam odlučio završiti eksperiment, sa onim što imam, te iz tog eksperimenta polučiti zaključke i podijeliti ih na forumu, da drugi ne počine greške koje ću uočiti.
Peć je namjerno masivna i namijenjena je brzo zagrijavanju prostora u kojem se povremeno boravi. Zahtjev je da se peć brzo zagrije i da predaje puno toplinske energije u kratkom vremenu, a da pri tome ne dimi.
Kad se staklena vuna pokaže neodgovarajućom, zamijenit ću je perlitom, a ako se raspadne unutarnja cijev zamijenit ću je nečim drugim.
Tokom gradnje sam uvidio da je puno jednostavnije sagraditi raketnu peć od šamota, što će svakako biti jedan od mojih slijedećih projekata, ali ovaj projekt nikako nisam želio ostaviti ne završen i ostati bez dragocjenog iskustva.
Pozdrav.
« Zadnja izmjena: 22 Siječanj, 2015, 16:43:55 od fazy »

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 18 Siječanj, 2015, 20:04:30 »
Došao je i taj trenutak, trenutak uzbuđenja, trenutak prvog paljenja peći.
Peć sam prvo startao bez gornjeg poklopca, dakle kako je prikazano na prethodnim fotografijama.
Nažalost ponestalo mi je "filma" za snimanje fotografija, ali zato možete čuti taj moćan zvuk, i vidjeti da peć ne dimi:

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 18 Siječanj, 2015, 20:55:55 »
odlično, čekamo nastavak  :)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 19 Siječanj, 2015, 22:38:00 »
U nastavku, montiran je gornji dio hidroforske posude, (sada peći) na donji, bazni dio, te je montirano dimovodno koljeno i dimovodna cijev dužine 1 metra. Nakon toga, peć je potpaljena i ponovno nije dimila.
Nakon kratkog vremena počela se dimiti - boja, koja je počela sagorjevati na gornjoj podnici hidroforske posude.
Nakon hlađenja peći, gornja polovica je demontirana i prebrušena do čistog željeza.
Peć je prenesena u prostoriju i tamo priključena na zidani dimnjak.
Evo fotki:

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 19 Siječanj, 2015, 22:47:52 »
odlično izgleda, kako funkcionira sekundarni i tercijarni zrak?

Imaš li mjerač temperature, ovo bi moglo biti 400C na vrhu i 150C na izlazu.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #14 u: 19 Siječanj, 2015, 23:16:59 »
Nažalost nemam instrument kojim bih mogao izmjeriti temperaturu, na vrhu peći.
Tek nakon priključenja na dimnjak Smaug je počeo rigati toplotu. Obrušeni dio podnice postao je plave boje (a prije toga je bio boje obrušenog željeza), a počela se dimiti boja po obodu posude i to do 20 cm niže od ruba podnice prema dolje.
Dimovodna cijev prije ulaska u dimnjak mogla se na kratko dodirnuti dlanovima, a to je ovisilo o vrsti drveta. Kod ekstra suhe jelovine, nije bilo moguće dotaknuti dimovodnu cijev. Kod relativno suhih starih hrastovih parketa izlazna cijev nije bila tako vruća. To nadalje znači da postoji još i mogućnost postaviti tri do četiri metra horizontalno postavljenih dimovodnih cijevi, za dodatno zagrijavanje prostorije, što ostaje za provjeru.
Zaključak: realizirana peć opravdala je zadanu misiju: lako ju je upaliti i dodavati drva, brzo se zagrije i brzo zagrije prostoriju, lako se čisti od malo pepela kojeg stvara, i ono najvažnije, poslušajte na videu:

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.