TB kaže:
... jedino što je riser debljine 1-2mm?
Čak i da je deblji lim, može se počet listati pri visokim temperaturama, zato ljudi rade od šamota.
staklena vuna nema šanse da izdrži, osim perlita i vermikulita imaš i liapor, keramičku vunu ili eventualno kamenu vunu za visoke temperature.
Hvala prijatelju TB. Ova je peć eksperiment, u kojem sam koristio skoro sve materijale sa furde ili metalnog otpada. Tako sam i naišao na tijelo cilindra debljine stijenke 5 mm, od nekog motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, kojeg sam jeftino kupio na otpadu i upotrijebio za bazu dimnjaka.
Za izolaciju sam planirao staviti perlit ili vermakulit, ali me potraga za istim umorila, te sam odlučio završiti eksperiment, sa onim što imam, te iz tog eksperimenta polučiti zaključke i podijeliti ih na forumu, da drugi ne počine greške koje ću uočiti.
Peć je namjerno masivna i namijenjena je brzo zagrijavanju prostora u kojem se povremeno boravi. Zahtjev je da se peć brzo zagrije i da predaje puno toplinske energije u kratkom vremenu, a da pri tome ne dimi.
Kad se staklena vuna pokaže neodgovarajućom, zamijenit ću je perlitom, a ako se raspadne unutarnja cijev zamijenit ću je nečim drugim.
Tokom gradnje sam uvidio da je puno jednostavnije sagraditi raketnu peć od šamota, što će svakako biti jedan od mojih slijedećih projekata, ali ovaj projekt nikako nisam želio ostaviti ne završen i ostati bez dragocjenog iskustva.
Pozdrav.