Zapamti

"Ako vjeruješ u sve što pročitaš, radije nemoj čitati."

Autor Tema: Raketna peć by Goran.P  (Pročitano: 132264 puta)

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
Raketna peć by Goran.P
« u: 02 Listopad, 2014, 22:01:41 »
Eto me, ulovio sam tri sata slobodnoga i nabrzaka sazidao RMH jezgru oliti ložište.  Zadovoljan sam učinjenim i sutra ću još dodati jedan red cigli na Feedu te preostale dvije cijevi na Heat Riseru.
Dok se malta malo stisne slijedi izolacija pa nastavljam s izradom i spajanjem izmjenjivača topline.
Može se, možda ne odmah, ali se može...

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1286
  • Adm
Odg: Raketna peć by Goran.P
« Odgovori #1 u: 02 Listopad, 2014, 22:18:13 »
Ovo izgleda zaista dobro i bas se veselim nastavku.
Problem je rješenje

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 02 Listopad, 2014, 22:27:20 »
Hvala Nikola, nastavljam ubrzo i slijedi izvještaj s terena...

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 666
  • -Receive: 208
« Odgovori #3 u: 02 Listopad, 2014, 23:04:50 »
jedan on najčišćih rmh-ova koje sam vidio :biggrin:

dolje ćeš ostaviti siporex?

što mislite da ispod cijelog rmh-a sa masom odozdo kao izolaciju stavim tvrdu kamenu vunu i osb ploču?

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 02 Listopad, 2014, 23:25:04 »
Ah, što ću, patim od čistoće... profesionalna deformacija neke vijuge, biti će... ipak hvala!
Da, dolje ostaje siporex i sve ću samo umotati u kamenu vunu kaširanu s alu folijom. Vjerujem da će to biti ok, naposlijetku, radi se o eksperimentu!
CITAT: "što mislite da ispod cijelog rmh-a sa masom odozdo kao izolaciju stavim tvrdu kamenu vunu i osb ploču?"
Pa iskreno, mislim da je riskantno tako kombinirati. Smatram da je pametnije ako je potreban čvrst izolirajući temelj ići ili siporexom ili recimo Liapor+vatrostalni cement.
Još je nešto za uzeti u razmatranje a to je da je površina RMH u odnosu na težinu vrlo mala pa bi vjerojatno "tonuo" u Kamenoj vuni..

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 03 Listopad, 2014, 00:07:05 »
tvrda kamena vuna podnosi do 2kPa (200kg/m2):
http://www.knaufinsulation.hr/products/knauf-insulation-podna-ploca-tp

tvrdi stiropor podnosi 200kPa (20t/m2 :001_huh:):
http://www.knaufinsulation.hr/products/knauf-insulation-polyfoam-ultragrip-se

znači ispod cijelog tmh-a bi stavio osb ploču i stirodur da ne grijem betonski pod :)

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 03 Listopad, 2014, 00:17:00 »
Nagovorio si me! Udri brigu na veselje i probaj! Ja možda pušem na hladno no budući da sam preživio požar navikao sam puhati.. :biggrin:
Naravno, izolirati nešto kamenom vunom znači napraviti najbolju izolaciju.
Javi kako se ponaša cijela ta konstrukcija!

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 03 Listopad, 2014, 00:35:33 »
ako su podaci točni onda kamena vuna ima ipak premalu nosivost za cijelu peć sa klupom.

zvuči malo suludo staviti cijelu peć sa ležajem na komad stiropora.

trebam ispitati koliko se rmh grije od ispod da toplina ne pali drvenu ploču ili grije stiropor.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #8 u: 03 Listopad, 2014, 10:18:40 »
Siporex je po meni odlična podloga, ne gori, dovoljno je tvrd i solidan izolator. Ja sam ga jednom kombinirao sa vunom. Izrezao trake siporexa, poput temelja kuće. Između njih stavio vunu.
Problem je rješenje

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 03 Listopad, 2014, 13:39:10 »
Ne znam što dodati, mislim da je bitno gledati na daleko kroz sigurnost i trajnost. Sistem ionako malo troši a razlika između recimo siporexa ili liapor+cement podloge i osb + stirodur je dovoljno mala da ju mi "obični smrtnici i entuzijasti" ne možemo nit izmjeriti nit znati na osnovu toga koliko je zapravo isplativo ići i navlačiti mak na konac što se izolacije tiče...
Nikola kaže da troši oko 1,5 m3 ogrijeva; recimo da može i bolje izolirati pod prema RMH, koliko će onda trošiti, 1,43 m3?
Razumijete me? Osim toga, ne kaže se uzalud "Ništa ne može zamijeniti masu i volumen".
Nadalje život i rad po principu primjene MED (minimalna efektivna doza) je način koji nosi zadovoljstvo mir i vedrinu te obilje slobodnog vermena sa sobom...
Valja razmisliti rekao bih. Ne znam za druge, meni je to vrlo prihvatljivo.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 03 Listopad, 2014, 15:00:26 »
Na žalost, kod mene MED ne funkcionira. Prošle godine sam krenuo raditi rmh bez poštene pripreme pa je loše prošlo  ;)

Budući da imam pod beton+pločice trebam napraviti dobru izolaciju. A RMH će sigurno težiti tonu.

Ako radim trake od siporexa sa vunom, gore mora ići deblja daska pa opet ploče siporexa što diže cijeli rmh za 20cm.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #11 u: 03 Listopad, 2014, 17:49:04 »
Ok, govorimo li o izolaciji klupe ili lozista? Razlika je velika, i u tezini i u izolaciji. Ja sam kod gradnje klupe izbjegavao drvene materijale, a sad vidim da klupa nikad ne postize temperature koje bi predstavljale opasnost po stiropor ili drvo. Kad sam govorio o kombinaciji vune i siporeksa mislio sam na samotno loziste, jer je loziste prikazano na zadnjim fotografijama.
Problem je rješenje

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 03 Listopad, 2014, 20:57:10 »
Puno je tu nejasnoća oko toga gdje što kako s čim i kada... Predlažem da se dogovorimo i nađemo se negdje na jedan vikend dobro zabavimo i prodiskutiramo o svemu!
Ajde tko je za neka digne ruku!!!!!

Uglavnom, složio sam moju kako Cola kaže Roketicu do kraja, idemo sa sušenjem i dalje u garažu da sklepam nekakav, sigurno ružan ali efektivan izmjenjivač topline!
TB, prijatelju, bio sam u Brazda Agrariji i naravno po starom načinu vermiculit i perlit su artikli koje oni nemaju stalno na lageru već će se prvo s voditeljem savjetovati pa će se vidjeti da li će možda opet nešto naručiti...
Evo kao utješna nagrada par slikica malene roketice koja će biti moja igračka ove zime.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 04 Listopad, 2014, 18:49:54 »
ja sam u zg pa kada je netko u blizini neka se javi.

moram i klupu i ložište izolirati od poda. Ići će svakako siporex i još nešto.

goran - odličnan i jednostavan dizajn. Samo stavi gore dosta vatrocementa jer je tamo kamena vuna na najjačem udaru, a raspada se već na 250C.

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #14 u: 04 Listopad, 2014, 23:14:15 »
Uh, ok, staviti gore, gdje točno, na vrh heat risera ili?
Taj podatak za vunu sam i na službenoj stranici od rockwolla našao, međutim "tehnolog" me je uvjeravao da će sve biti ok...Rekoh, ajde da vidimo pa ako nešto popusti nosim sve nazad i da onda tehnolog kaže što dalje!
Našao sam i neku vunu od knaufa koja je postojana do 600C ali normalno, kad sam to pitao opet sam ispao babaroga...
Sav sam jadan kad nešto treba ići tražiti svaki put me počaste s nekim nadimkom...

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.