Zapamti

"Besplatna mjesta u kazalištu prva zvižde."

Autor Tema: Raketna peć by Nikola  (Pročitano: 158820 puta)

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
Odg: Raketna peć by Nikola
« Odgovori #105 u: 02 Prosinac, 2014, 18:44:30 »
Prije nekog vremena sam slučajno naišao na ovaj forum zbog informacija o zelenju. Ali su me ove vaše peći opsjele do daske i rekoh: to ću ja. Podosta vremena sam potrošio na dodatne informacije na netu, jer prije nisam znao za raketne peći. Kako uređujem staru kuću, moram razmišljati i o grijanju. Dečki koji su se primili ovoga... svaka čast. Vaša iskustva će mi sigurno pomoći kad dođem do faze gradnje. No, prije toga moram urediti jednu veću prostoriju (novi pod), a još prije,  vječno "privremena" rješenja među kojima je i sistem odvodnje. Tu ste uletili sa Aquatronom. Nikola, ovo što si napravio je za svaku pohvalu. Ne vjerujem da ćeš odustati od ovog načina grijanja (kad se ohladiš).

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1637
  • -Receive: 1313
  • Adm
« Odgovori #106 u: 03 Prosinac, 2014, 09:45:32 »
Haha, sa zelenja, preko peći na akvatron :) Pa sad ti ljudima objasni o čemu je zapravo ovaj forum  :biggrin:

Imaš pravo, ne odustajem ja od ovakvih projekata, samo čekam povoljniji vjetar.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #107 u: 07 Prosinac, 2014, 21:11:51 »
Evo fotografija donje strane kape. Kao sto vidis, nema tu neke filozofije. Prvi put, ja sam zabrtvio spoj samotnog heat risera i kape tako sto sam vrh samotne cijevi namazao silikonom za visoke temperature. Kad se osusio, tek onda sam gore stavio kapu, znaci nije bila zalijepljena, samo se oslanjala na "gumu". Drugi put sam taj detalj zanemario, i zato vidis na slici crne tragove oko vece rupe, kuda je curio dim.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 683
  • -Receive: 212
« Odgovori #108 u: 07 Prosinac, 2014, 22:14:39 »
hvala za slike!

mislio sam da je inox, ali ovako se čini da je željezo. I čudi me da rupe nisu jednake veličine ili da je dimovodna rupa veća od riserove. I da li dim kola slobodno unutar cijele kape ili je vođen najkraćim putom do izlaza? Poprečni presjek pretpostavljam da si dobro izračunao. Mislim da kapu uopće neću raditi na svom rmh-u neko cijevi samo malo ispeglati sa gornje strane (radi kuhanja) kako bi protok bio što bolji.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #109 u: 07 Prosinac, 2014, 22:42:27 »
Da, zeljezo, malo deblji lim. I to najvise zato da mi gornja ploca ostane relativno ravna, da se ne iskrivi od topline ali i da ne progori nakon jedne zime.

Neces vjerovati, ali kod dizajna kape uzdao sam se iskljucivo u srecu. U to vrijeme, nisam mogao naci niti jedan primjer ovakve peci, sve izvedbe su bile sa bacvom. Mislim da je neka generalna preporuka za izvedbe sa bacvom da je povrsina bacve odmaknuta od usta heat risera 5cm, pa sam i ja odabrao taj razmak tj. visinu kutije, ali moja pec je manja od najmanje kakve grade amerikanci. Da radim kapu ponovno, napravio bih je mnogo visom. Zaista nema razloga da pec zataji zato jer sam pogrijesio u proracunu za 5mm. Ili da ja dobro izracunam, a varioc malo pogrijesi.

Mislim da zrak ide najkracim putem, pogotovo nakon sto se kapa napuni pepelom, a svaki put kad sam je otvarao bila je puna pepela. Pepeo se zavuce u kuteve te kape i vjerojatno stoji tamo cijele zime. Ali vrazja stvar radi, haha.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #110 u: 08 Prosinac, 2014, 00:04:23 »
da, kapa je inovacija u svijetu rmh-ova. Mislim da ga to koči kao i razmak 5cm od bačeve jer prema čistoj matematici nastaje usko grlo na ulazu u dimovodnu cijev, samo što rmh trpi sve i svašta do određene granice  :biggrin:

Inače tražim soapstone - naš prijevod je krojačka kreda / steatit / talk jer ima najbolja termička svojstva kao masa ili podloga za kuhanje.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #111 u: 08 Prosinac, 2014, 01:17:53 »
Kod klasicne izvedbe, razmak se racuna ovako. Ako je promjer heat risera 16cm, onda mu je opseg 3,14 puta veci, tj.  cca 50 cm. Ako je razmak od risera do bacve 5cm, tada dim prolazi kroz 250 cm2. Istodobno, u heat riseru je prolazio kroz cca 200 cm2, dakle razmak od 5 cm je posve dovoljan. E sad, kod moje kape racunica nije tako jednostavna, zapravo bi mi trebalo neko meteorolosko racunalo ili slicna tehnologija da mi odsimulira kuda ce pojedini atom zraka najvjerojatnije ici i na koji ce otpor pri tom naici. Zato kazem, nadao sam se sreci i radilo je, ali tako nesto riskantno ne bih ponavljao.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #112 u: 09 Prosinac, 2014, 00:02:01 »
Nisam ekspert ali čini mi se da kod bačve dim slobodno "klizi" ravnomjerno prema rubovima bačve a kod kape se usporava dok ne nađe izlaz. Možda samo da staviš vodilice bi bilo dovoljno da peć vuće sa 2 reda cijevi, jedino što ti se onda cijela kapa ne bi potpuno zagrijavala.

I pobrkao sam taj razmak sa bočnim razmakom od bačve do risera. Oni taj razmak računaju fiksno cca 4cm, odnosno uopće ne paze na taj razmak nego samo stave neku izolaciju i nabiju bačvu što i nije problem jer nakon toga idu one velike cijevi fi 20 ili više. Da radim rmh u nekoj šupi sigurno se ne bih zamarao sa estetikom i presjecima ali ako hoćeš raditi pošteno treba zasukati rukave :D

Npr ako stavim malu bačvu fi40cm, i bočni razmak do bačve 4cm tada je poprečni presjek za dim 450cm2 odnostno nakon toga bi trebale ići cijevi fi 24cm!! To je jedan od glavnih razloga zašto sam odustao od bačve.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #113 u: 09 Prosinac, 2014, 08:35:19 »
Mislim da je jedino čvrsto pravilo što se tiče tih razmaka da se kanal kojim dim prolazi ne smanjuje na manji presjek od ložišta. Može biti više, ali ne manje. Ti si u ovom primjeru krenuo od razmaka između bačve i izolacije heat risera. Ta mjera nije bitna, po meni. Razmak može biti 4 ili 40 cm, svejedno, kako ti dođe. Dimovodne cijevi se ne dimenzioniraju prema tom razmaku, nego prema presjeku ložišta.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #114 u: 09 Prosinac, 2014, 15:24:18 »
da, to funkcionira u praksi. Samo kažem da je posvuda isti presjek brzina dima bi bila veća i mogao bi staviti dulje cijevi i/ili više koljena.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #115 u: 09 Prosinac, 2014, 15:41:21 »
Pa to možda stoji, ali brzina dima znači i lošiji prijenos topline na površinu cijevi. Svako proširenje kanala znači sporiji protok (ne ujedno i teži) i vrući dim se stigne više ohladiti prije nego napusti kuću. Možeš reći, toplinu ćeš izvući sa više cijevi ili koljena. Ali, to košta.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #116 u: 09 Prosinac, 2014, 18:54:09 »
o tome sam razmišljao - ameri na cijevi nabacaju cob što ima dobar toplinski kapacitet ali mi se čini da preslabo vuče toplinu. Zato sam mislio iznad i ispod dimovodnih cijevi staviti prvo armaturnu mrežu ili pak aluminijska krilca ili soapstone da se toplina brže i ravnomjernije širi.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 927
  • -Receive: 446
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #117 u: 27 Siječanj, 2015, 23:33:10 »
Nikola piše:
U novu klupicu sam ubacio još jedan red cijevi. Skratio sam heat riser, i ne radi dobro. Vraća plamen u prostoriju. Vjerojatno bi proradilo kako treba kad se peč malo ugrije, ali do tada bi već kuća bila puna dima...
Iskreno mi je žao, Nikola da si izgubio interes za svoju raketnu peć.
Sve sam se nadao da ćeš je do današnjih dana ponovo složiti.
Pišem ovo iz svog iskustva, jer na mjestu gdje sam sada postavio svoju raketnu peć, nekada je bio štednjak na drva, onaj širine oko 60 cm, mislim da je bio "Kaloreks". Bilo ga je izuzetno teško "startati", a da ne dimi. Iako je imao otvorene "klapne" za direktan put dima prema dimnjaku - dimio je sve dok se štednjak zagrijao. Sjećam se da je ložište bilo odmah ispod ploče za kuhanje, a pećnica je bila ispod ložišta. Priključak za izlaz dimnih plinova bio je bočno u visini ložišta, što mislim da je bio glavni uzrok dimljenja hladnog štednjaka.
Kako bi dimnjak "povukao", dok je štednjak hladan, izvukao bih dimovodno koljeno iz rozete u zidu dimnjaka, u dimnjak stavio i prema gore okrenuo crijevo usisavača, spojenog na ispuh i uključio ispuhivanje zraka. Iz lagano odmaknutog dimovodnog koljena dim je krenuo u dimnjak i peć je prestala dimiti. Nakon nekoliko minuta vratio bih dimovodno koljeno natrag u dimnjak i peć bi gorjela normalno.
Želim napomenuti da raketna peć na istom tom mjestu nema tih problema.
Razmišljajući o tome, možda bi i Ti lakše pokrenuo strujanje kroz svoju peć i dimovodne cijevi, da ostaviš mogućnost upuhivanja zraka negdje prije ulaska dimovodne cijevi u dimnjak ili da napraviš mogućnost da dim prvotno ide direktno u dimnjak, a nakon zagrijavanja peći i dimnjaka, zatvaranjem "bypasa", prolazi i kroz cijevi u klupici.
« Zadnja izmjena: 01 Veljača, 2015, 17:25:16 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #118 u: 28 Siječanj, 2015, 08:00:27 »
Pa djelovi su tu, ništa nisam bacao, i iskustvo je tu, ne vjerujem da prije ili kasnije neće doći red da ju ponovno sastavim. Samo, kako sam možda rekao, radim odjednom toliko stvari, da bih morao nešto drugo obustaviti kako bih radio na peći, a to mi se trenutno ne radi.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 927
  • -Receive: 446
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #119 u: 01 Veljača, 2015, 17:22:35 »
Moram ispraviti svoj prethodni post:
... na  mjestu gdje sam sada postavio svoju raketnu peć, nekada je bio štednjak na drva... Bilo ga je izuzetno teško "startati", a da ne dimi... dimio je sve dok se štednjak zagrijao. ...Želim napomenuti da raketna peć na istom tom mjestu nema tih problema.
Jučer sam po sunčanom vremenu oko podneva zapalio vatru u raketnoj peći. Temperatura u prostoru bila je 1 stupanj C, a vani je sijalo sunce i zagrijalo vrh dimnjaka. Raketna peć je direkno spojena na dimnjak (nema dakle dodatnih horizontalnih dimovodnih cijevi između peći i dimnjaka). Jedva je "izgurala", hladni čep u dimnjaku između peći i vrha dimnjaka. Pri tome je malo dimila na spojevima koji nisu idealno zabrtvljeni. Ali ipak je to uspješno obavila, i nakon toga je radila odlično. Znači ipak ima napretka u odnosu na klasičnu peć. Ali želim reći da je bilo postavljenih dodatnih horizontalnih dimovodnih cijevi, sumnjam da bi uspjela bez "bypasa".
Još ako se tome doda jak vjetar na vrhu dimnjaka, preostaje samo postava specijalne kape dimnjaka
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.