Nikola piše:
U novu klupicu sam ubacio još jedan red cijevi. Skratio sam heat riser, i ne radi dobro. Vraća plamen u prostoriju. Vjerojatno bi proradilo kako treba kad se peč malo ugrije, ali do tada bi već kuća bila puna dima...
Iskreno mi je žao, Nikola da si izgubio interes za svoju raketnu peć.
Sve sam se nadao da ćeš je do današnjih dana ponovo složiti.
Pišem ovo iz svog iskustva, jer na mjestu gdje sam sada postavio svoju raketnu peć, nekada je bio štednjak na drva, onaj širine oko 60 cm, mislim da je bio "Kaloreks". Bilo ga je izuzetno teško "startati", a da ne dimi. Iako je imao otvorene "klapne" za direktan put dima prema dimnjaku - dimio je sve dok se štednjak zagrijao. Sjećam se da je ložište bilo odmah ispod ploče za kuhanje, a pećnica je bila ispod ložišta. Priključak za izlaz dimnih plinova bio je bočno u visini ložišta, što mislim da je bio glavni uzrok dimljenja hladnog štednjaka.
Kako bi dimnjak "povukao", dok je štednjak hladan, izvukao bih dimovodno koljeno iz rozete u zidu dimnjaka, u dimnjak stavio i prema gore okrenuo crijevo usisavača, spojenog na ispuh i uključio ispuhivanje zraka. Iz lagano odmaknutog dimovodnog koljena dim je krenuo u dimnjak i peć je prestala dimiti. Nakon nekoliko minuta vratio bih dimovodno koljeno natrag u dimnjak i peć bi gorjela normalno.
Želim napomenuti da raketna peć na istom tom mjestu nema tih problema.
Razmišljajući o tome, možda bi i Ti lakše pokrenuo strujanje kroz svoju peć i dimovodne cijevi, da ostaviš mogućnost upuhivanja zraka negdje prije ulaska dimovodne cijevi u dimnjak ili da napraviš mogućnost da dim prvotno ide direktno u dimnjak, a nakon zagrijavanja peći i dimnjaka, zatvaranjem "bypasa", prolazi i kroz cijevi u klupici.