Zapamti

"Ako čovjek ne mijenja mišljenje, ili je vrlo mudar ili je budala."

Autor Tema: Raketna peć by Nikola  (Pročitano: 156870 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1285
  • Adm
Odg: Gradim svoj prvi RMH
« Odgovori #30 u: 12 Listopad, 2012, 22:47:23 »
Danas smo se grijali na peć, skuhali kavu i tako to. Za estetiku uvijek imam premalo vremena. Treba srediti tu klupicu (još malo pregletati, pofarbati), dodati naslonjač, napraviti poklopac onog prostora između klupe i peći, tu stoje drva, pa ovu limenu kutijicu na zadnjoj slici napraviti malo čvršće, pričvrstiti poklopčić na nju, ali sve su to detalji koji ne utjeću na funkcionalnost.
Problem je rješenje

Macolla

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 5
« Odgovori #31 u: 13 Listopad, 2012, 11:10:38 »
Funkcionira li klupica?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #32 u: 13 Listopad, 2012, 11:30:18 »
Dimovodna cijev koja ulazi u klupicu je zaista vruća, mogće ju je dodirnuti prstima tek na trenutak, kraće od sekunde. Ona koja izlazi iz klupice je dovoljno hladna da se na njoj drži dlan, pola sata ako treba. Pretpostavljam da razlika ostaje u klupici. Samo, peć jučer nije radila dovoljno dugo da osjetno zagrije klupicu. Znači, na površini je klupica bila hladna, možda malo toplija na samom dnu gdje i jesu cijevi. Računam da bi trebalo gorjeti nekoliko sati da klupa postigne temperaturu koja može grijati prostor.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #33 u: 28 Listopad, 2012, 16:34:33 »
Evo par novih sličica. Napravio sam jednu rupu na metalnoj kutijici i sad funkcionira kao ulaz za zrak. Sad mogu gore dodavati nastavke radi trpanja više drva u peć.

Testiram koliko debelo drvo može goriti u peći. Za sada, sa otvorom feed tubea 10X12 cm, u njega ide drvo promjera malo manje od 10 cm ako pored njega stavim još nešto sitno. Ako ne stavim, onda gori sve slabije i ložište se hladi.

Akumulacija topline radi jako dobro, treba točno cijeli dan da se loži da klupa bude topla do vrha. Nisam još postigao da je pretopla. Na njoj je vrlo ugodno sjediti, a pogotovo ležati (pa i zaspati). Sljedeći dan na dodir nije nešto posebno topla, odnosno toplija jest nego većina zidova. U prostoriji je jutros bilo vrlo ugodno, što znači da je peć svojom masom grijala kuću cijelu noć. Krivo mi je što nisam mogao napraviti veću akumulaciju topline, mislim da ju peć traži
Problem je rješenje

Djuro

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 3
« Odgovori #34 u: 29 Listopad, 2012, 21:27:12 »
Koliko su suha drva koja koristis? Malo mi je teško vjerovati da tako debelo drvo uz 2 grančice sastrane hoće gorjeti. I koliko dugo jedno tako debelo drvo gori?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #35 u: 29 Listopad, 2012, 21:41:29 »
Gori, gori. Drva su prošlogodišnja, uglavnom. Mislim da puno znači što drva neko vrijeme stoje na toplom, između peći i klupe. Ovako debelo drvo mora ići u vruću peć, jer ovdje o žaru ne možemo govoriti. Nema se gdje stvoriti žar, i vjerojatno nema kad jer zbog brzog protoka zraka brzo izgori. Znači vruća peć, i debelo drvo ide. Ali ne gori samo. Mislim da je ovdje problem opskrbe kisikom. Ako ubacim nešto sitnije, onda peć naglo povuče i sve odjednom plane. Ne znam koliko gori, mislim oko sat vremena.
Problem je rješenje

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Receive: 13
« Odgovori #36 u: 30 Listopad, 2012, 06:08:02 »
Gori, gori. Drva su prošlogodišnja, uglavnom. Mislim da puno znači što drva neko vrijeme stoje na toplom, između peći i klupe. Ovako debelo drvo mora ići u vruću peć, jer ovdje o žaru ne možemo govoriti. Nema se gdje stvoriti žar, i vjerojatno nema kad jer zbog brzog protoka zraka brzo izgori. Znači vruća peć, i debelo drvo ide. Ali ne gori samo. Mislim da je ovdje problem opskrbe kisikom. Ako ubacim nešto sitnije, onda peć naglo povuče i sve odjednom plane. Ne znam koliko gori, mislim oko sat vremena.
Sa onim debljim trupčetom drva za samo sat vremena izgori??! Pa to je mnogo malo vremena, a trebalo bi da izgori za znatno duže vreme.

Na osnovu mojih iskustva sa Rocket stove - Smederevac, sa sitnijim nacepkanim BAGREMOVIM drvcima dužine oko 25 cm izgori za oko 45 do 50 minuta (a takva sitna drva u običnom šporetu bi brzo izgoreli za tren oka), a bila je milina biti u blizini i grejati se napolju po poprilično hladnom vremenu.
« Zadnja izmjena: 30 Listopad, 2012, 06:16:23 od halo »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #37 u: 30 Listopad, 2012, 09:32:51 »
Sa onim debljim trupčetom drva za samo sat vremena izgori??! Pa to je mnogo malo vremena, a trebalo bi da izgori za znatno duže vreme.

Na osnovu mojih iskustva sa Rocket stove - Smederevac, sa sitnijim nacepkanim BAGREMOVIM drvcima dužine oko 25 cm izgori za oko 45 do 50 minuta (a takva sitna drva u običnom šporetu bi brzo izgoreli za tren oka), a bila je milina biti u blizini i grejati se napolju po poprilično hladnom vremenu.

Kod mene to prilično brzo izgara. Doduše sad mogu usporiti sa onim šiberom, stavim poklopac na otvor za loženje i pomaknem šiber vratašca na pola i onda se smanji vatra i tako bi po mojoj procjeni gorilo puno duže. Moram testirati, nisam do sad još gledao na sad dok sam ubacivao drvca. Ali mislim da sporo izgaranje nije prioritet, bar ne meni. Peć se nalazi tamo gdje i mislim boraviti cijelu zimu, tako da mi nije problem stalno čačkati po vatri. To i volim raditi, gledati kako gori. Nije problem ni s potrošnjom drva jer ne moram ložiti 24 sata da bi mi 24 sata bilo toplo. Akumulacija topline drži prostoriju toplom oko 20 sati ako je potpuno ugrijana.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #38 u: 30 Listopad, 2012, 22:37:34 »
Ide i na pelet!

Za probu, napravio kutijicu od "šupljeg" lima presjeka oko 5X7 cm. Nakrcao peleta možda do pola i stavio u vatru. Gori za moj ukus prejako. Znači, sistem funkcionira fantastično, zrak ulazi na jednoj strani kutijice, prolazi kroz pelet i na drugoj strani izlazi vrlo vrući plavi plamen, u ogromnoj količini. Temperatura koju sam postigao nakon samo par minuta bila je viša nego kad s običnim drvima ložim cijeli dan. Gori velika količina peleta odjednom, i to otprilike ona visina koliko je visok "burning chamber". Zato se brzo i troši pelet, mislim da mu je za polovicu spremnika trebalo oko pola sata da izgori, možda i kraće. Sad razmišljam kako da ograničim količinu peleta koji gori. Jedna ideja je da na dnu kutijice napravim nogice, tako da je u zraku, i da se samo možda donjih par mm nalazi u visini burning chambera. Druga ideja je da napravim potpuno novu kutijicu, koja bi dolje imala uski vrh, a gore bila puno šira tako da mogu napuniti većom količinom peleta i zaboraviti na neko vrijeme na loženje.

Interesantno je bilo ložiti istodobno drvo i pelet :)
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #39 u: 02 Studeni, 2012, 12:45:46 »
Riješio sam problem prebrzog izgaranja peleta tako što sam na dno ove rupičaste kutijice spustio jedan lim na kojem sam izrezao rupu. Sad zrak može proći jedino kroz tu rupu u limu, pa manje peleta izgara odjednom. Na minimumu, tj. s dosta malom rupom (koju sam kasnije proširio) jedno punjenje traje 3 sata. Temperatura koju tako daje peć je dosta mala, recimo dovoljna za idealnu temperaturu stana sad kad vrijeme nije prehladno, ali bi vjerojatno bilo preslabo po jačoj zimi. Proširio sam malo rupicu pa ću testirati, idealno bi bilo da izgaranje traje oko 2-2.5 sata. To bi davalo za mene zadovoljavajuću temperaturu za hladnije dane.

U spremnik stane 850g peleta
« Zadnja izmjena: 02 Studeni, 2012, 14:21:59 od Nikola »
Problem je rješenje

miki

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 1
« Odgovori #40 u: 07 Studeni, 2012, 18:30:35 »
Kada plinovi izađu iz komore i vode se cijevima, tada se ta toplina tih plinova treba akumilarati u nekoj masi kako bi se kasnije polagano mogla otpuštati. To može biti klupica  ili bilo što u bilo kojem obliku sa nekom većom masom koja je sposobna akumilarati toplinu. Izabrao si da oblik bude klupica i u želji da bude lako rastavljiva si odoabrao pogrešen materijale za okvir i ispunu. Ako sam dobro vidio, okvir je od knauf ploča a odozgo je poklopljeno spužvastim materijalom za udobnije sjedenje, a masa za akumiliranje je sitni pijesak i šljunak. Knauf je izolator pa ti sprečava da toplina koja postoji unutar klupe izađe u prostor, isto tako ona gore spužva je isto izolator, također blokira. Dakle toplina unutar postoji, samo što je trenutno izolirana. Ispuna može biti skoro bilo što ali problem je ako ima previše zraka između jer je zrak izolator. Kako ti imaš puno kamenčića, onda imaš i puno zraka između. Najbolje bi bilo da je jedna kompaktna masa. Ako to ne možeš izvest jer će kasnije biti problem je rastaviti, onda neka bude u tom stilu naslaganih drugih dijelova, ali neka budu pravilnih oblika (ne ovi neparavilni kamenčići) tako kad se poslože da nemaju previše čepova zraka između sebe.

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #41 u: 07 Studeni, 2012, 20:23:14 »
Kada plinovi izađu iz komore i vode se cijevima, tada se ta toplina tih plinova treba akumilarati u nekoj masi kako bi se kasnije polagano mogla otpuštati. To može biti klupica  ili bilo što u bilo kojem obliku sa nekom većom masom koja je sposobna akumilarati toplinu. Izabrao si da oblik bude klupica i u želji da bude lako rastavljiva si odoabrao pogrešen materijale za okvir i ispunu. Ako sam dobro vidio, okvir je od knauf ploča a odozgo je poklopljeno spužvastim materijalom za udobnije sjedenje, a masa za akumiliranje je sitni pijesak i šljunak. Knauf je izolator pa ti sprečava da toplina koja postoji unutar klupe izađe u prostor, isto tako ona gore spužva je isto izolator, također blokira. Dakle toplina unutar postoji, samo što je trenutno izolirana. Ispuna može biti skoro bilo što ali problem je ako ima previše zraka između jer je zrak izolator. Kako ti imaš puno kamenčića, onda imaš i puno zraka između. Najbolje bi bilo da je jedna kompaktna masa. Ako to ne možeš izvest jer će kasnije biti problem je rastaviti, onda neka bude u tom stilu naslaganih drugih dijelova, ali neka budu pravilnih oblika (ne ovi neparavilni kamenčići) tako kad se poslože da nemaju previše čepova zraka između sebe.
U pravu si što se tiče okvira od knauf ploča i spužvastog (sunđerastog) materijala za udobnije sedenje, ali ne delim tvoj stav što se tiče "kamenčića i puno zraka (vazduha) između.

Za sve pasivne solarne kuće za akumulaciju toplote služi upravo kameni oblutak veličine pesnice, smeštenih ispod netermoizolovanog poda, visine najmanje od 2o cm pa na dalje, a kameni obluci su "ugodno ušuškani" među dobrom termoizolacijom najmanje 12 cm okolo i ispod kamenih oblutaka.

Drugim rečima što je veći kameni oblutak više je vazduha između i obratno. Zašto baš veličine ljudske pesnice? Da bi se omogućio nesmetan prisilan protok vazduha uz pomoć ventilatora između kamenih oblutaka dužine oko 8 m radi efikasnije razmene toplote između toplijeg vazduha i hladnijeg kamena kao akumulatora toplote da bi kamen polagano prirodno zračio toplotu (toplinu) ka netermoizolovanom podu gde se hoda (podno grejanje).

Dakle, što je sitniji kamenčić, veća je masa i manje je vazduha između u odnosu na krupnije kamenčiće za istu jedinicu zapremine.
« Zadnja izmjena: 07 Studeni, 2012, 20:30:48 od halo »

miki

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 1
« Odgovori #42 u: 07 Studeni, 2012, 21:14:23 »
Ne razumijem tvoju usporedbu uopće...zrak koji se nalazi ovdje je pasivni element  i neželjen je, jer nije cilj izolirati već omogućiti što bolji prelaz topline sa dimovodne cijevi na termomasu. Ovo kako je trenutno konstruirano što možeš usporediti je da imaš obične šuplje ciglene blokove od kojih se grade kuće i sa tim zidom, tamo je zrak isto zarobljen i šuplje pregrade služe kao izolator. Slično i u gradnji sa slamom jer je slama šuplja pa ima puno zračnih čepova itd. svaki izolacijski materijala u principu se sastoji od gradivne strukture koja nosi i čepova zraka koji su zarobljeni unutar toga..siporex, ytong, pjenasti materijali za prozore. Dakle to je način da se što bolje nešto izolira.

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #43 u: 07 Studeni, 2012, 22:13:14 »
Ne razumijem tvoju usporedbu uopće...zrak koji se nalazi ovdje je pasivni element  i neželjen je, jer nije cilj izolirati već omogućiti što bolji prelaz topline sa dimovodne cijevi na termomasu.
Suština je u tome da ako se želi što bolji prelaz toplote sa dimovodne cevi na termomasu (kamen, beton, zemlja, pesak,...) potrebno je da se vazduh kao termoizolazor što više stanji između dimovodne cevi i termomase, a to se postiže sa što sitnijim kamenčićima ili još bolje ako se dimovodna cev izlije betonom sa aditivom za vodonepropustljivost radi sprečavanja stvaranja kapilara.

Nije šija nego vrat.  :)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #44 u: 09 Studeni, 2012, 12:25:35 »
Citat:
Izabrao si da oblik bude klupica i u želji da bude lako rastavljiva si odoabrao pogrešen materijale za okvir i ispunu. Ako sam dobro vidio, okvir je od knauf ploča a odozgo je poklopljeno spužvastim materijalom za udobnije sjedenje, a masa za akumiliranje je sitni pijesak i šljunak. Knauf je izolator pa ti sprečava da toplina koja postoji unutar klupe izađe u prostor, isto tako ona gore spužva je isto izolator, također blokira. Dakle toplina unutar postoji, samo što je trenutno izolirana. Ispuna može biti skoro bilo što ali problem je ako ima previše zraka između jer je zrak izolator.

Sa knaufom sam zadovoljan, ipak nije tako dobar izolator. Čim krene loženje, izvana se osjeti toplina. Možda i bolje da malo izolira, jer toplina koju bih inače izgubio u nekoliko sati, sad traje puno dulje. U tom kontekstu je i spužva dobra. Na njoj je jako ugodno sjediti, bila peć hladna ili topla. Mex je napravio sličnu peć samo bez spužve, i kaže da je prehladna da bi na njoj sjedio.

Sa kamenjem sam pogriješio. Očekivao sam strujanje zraka koji bi grijao svo kamenje odjednom, ali strujanja nema. Grije se samo kamenje na dnu. Kako je na samom dnu klupe prvo sitni pijesak pa onda idu oblutci, tako na površini klupe izvana rukom mogu napipati do kuda je pijesak. Taj donji dio se brzo zagrije i dugo je topao, a sve iznad toga se sporo grije. Mislim da su takvi i gubici energije, vjerojatno bi dimovodna cijev koja ulazi u dimnjak bila još hladnija da sam koristio samo sitni pijesak ili nešto drugo što bi se dobro pritisnulo uz cijevi. Kupiti ću još vreću-dvije sitnog pijeska i njime popuniti rupice u postojećem šljunku.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.