Zapamti

"Brzo otvaraj oči, a sporo usta."

Autor Tema: Raketna peć by Nikola  (Pročitano: 158818 puta)

Djuro

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 3
Odg: Gradim svoj prvi RMH
« Odgovori #45 u: 09 Studeni, 2012, 22:16:14 »

Sa knaufom sam zadovoljan, ipak nije tako dobar izolator. Čim krene loženje, izvana se osjeti toplina. Možda i bolje da malo izolira, jer toplina koju bih inače izgubio u nekoliko sati, sad traje puno dulje. U tom kontekstu je i spužva dobra. Na njoj je jako ugodno sjediti, bila peć hladna ili topla. Mex je napravio sličnu peć samo bez spužve, i kaže da je prehladna da bi na njoj sjedio.

Sa kamenjem sam pogriješio. Očekivao sam strujanje zraka koji bi grijao svo kamenje odjednom, ali strujanja nema. Grije se samo kamenje na dnu. Kako je na samom dnu klupe prvo sitni pijesak pa onda idu oblutci, tako na površini klupe izvana rukom mogu napipati do kuda je pijesak. Taj donji dio se brzo zagrije i dugo je topao, a sve iznad toga se sporo grije. Mislim da su takvi i gubici energije, vjerojatno bi dimovodna cijev koja ulazi u dimnjak bila još hladnija da sam koristio samo sitni pijesak ili nešto drugo što bi se dobro pritisnulo uz cijevi. Kupiti ću još vreću-dvije sitnog pijeska i njime popuniti rupice u postojećem šljunku.

Djelomično bi se složio s tobom. Knauf ima vrlo slaba izolacijska svojstva i po meni dobar je izbor za klupicu ali ova izjava da je i dobro da malo izolira kako bi ižaravanje topline u prostor potrajalo ti ne stoji. Ižaravanje topline ne ide samo u prostor nego i natrag na dimovodne cijevi koje prolaze kroz termalnu masu i u konačnici kroz dimnjak van iz kuće. Zato je tebi cilj klupicu napraviti od materijala koji što bolje provodi toplinu kako bi je što lakše preuzeo sa cijevi dok peć gori i kasnije je ispuštao u prostor. Najidealnije bi bilo da se klupica napravi od gline ili betona jer ta 2 materijala su vrlo gusta i imaju vrlo malo zracnih đepova u sebi koji djeluju kao izolator (teza od Mikija i halo-a) ali kao što si i sam rekao reciklirani materijali ne dolaze u obzir jer ne griješ štalu nego uređeni stan. Ako ti se klupica prebrzo ohladi, to znači da moraš povećati klupicu jer ti je termalna masa premala. Čak možda ne niti premala nego prema onome kako si opisao od čega si ju radio, prerjetka pa više djeluje kao izolator nego termalna masa.
Isto tako, složio bi se s Mikijem po pitanju spužve. Spužva je jako dobar izolator jer ima jako puno zračnih čepova i stavljanjem spužve na vrh klupice si blokirao da ti tu toplina izlazi. A ugoda koju ti osječaš kad sjedneš na tu spužvu je zato jer toplina tvog tijela koju kontinuirano gubiš, pri kontaktu sa spužvom gubiš puno sporije. Po meni, puno bolje bi bilo napraviti neku međukonstrukciju između klupice i spužve. Nešto tipa klupice u parkovima, 2-3 poprečne letvice i onda po cijeloj dužini klupice daske na koje učvrstiš spužvu. Time si ostavio međuprostor između klupice i spužve kud toplina može izlaziti a opet je vrlo praktično jer se spužva lako može maknuti za potrebe čišćenja ili otvaranja klupice. Isto tako u tom slučaju oko spužve ti struji topli zrak pa bi ti ižaravanje topline u prostor bilo malo izraženije.
Što se tiće ispune, veći komadi kamenja imaju smisla, jer kamen kao takav u sebi nema zračnih čepova i on je izrazito dobar vodić topline. Zato su kamene pločice najbolji izbor za podno grijanje. Ali problem je kad ti nabacaš kamenje oko njih si ostavio puno zračnih čepova koji su izolator i preuzimanje topline je slabije. Najidealnije bi bilo kad bi termalna masa bila savršeno priljubljena uz dimovodne cijevi i to je ono što sam spomenuo da su beton i glina najbolji materijali. Veći komadi kamena bi bili super kad bi mogao nekako popuniti zračne čepove između njih. Tvoja ideja da zasipaš veće komade sa sitnim pjeskom je ok, ali opet nećeš uspjeti popuniti sve zračne čepove bez vibratora za beton. Zato po meni njabolje bi bilo klupicu kompletno ispuniti sitnim dravskim pjeskom. I to ne samo nasipavati, nego nasipavati u slojevima s tim da svaki sloj nakon nasipavanja dobro nabijes nekakvim batom ili cjepanicom. Time ćeš istjerati zrak iz pjeska a termalna masa će biti dobro priljubljena uz cijevi. I klupica mora biti nasipana skroz do vrha da zračni prostor između pjeska i gornje knauf ploće bude što tanji. Mislim da bi tada mogao dobiti puno bolje rezultate.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1637
  • -Receive: 1313
  • Adm
« Odgovori #46 u: 09 Studeni, 2012, 22:29:08 »
Da, to ima logike. Da je moj stan izlio bih od betona, a kako nije, peć mora barem izgledati mobilna. Osim klupice, ja grijem i debeli nosivi zid na koji se naslanja klupica, tj. klupica nema stražnju stranicu.

Probati ću sa dravskim pijeskom jer me jako zanima hoće li se osjetiti razlika.
Problem je rješenje

Djuro

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #47 u: 09 Studeni, 2012, 22:49:23 »
Da, to ima logike. Da je moj stan izlio bih od betona, a kako nije, peć mora barem izgledati mobilna. Osim klupice, ja grijem i debeli nosivi zid na koji se naslanja klupica, tj. klupica nema stražnju stranicu.

Probati ću sa dravskim pijeskom jer me jako zanima hoće li se osjetiti razlika.

Pokušaj, a za test jedan dio nasipaj samo sa čistim pjeskom a drugi dio sa mješavinom pjeska i kamenja pošto kamenje već imaš i naravno oboje dobro treba dobro nabiti. Tada ćeš vidjeti da li klupica na oba dva dijela jednako grije. Prije svega zato jer kamenje je puno jeftinije od pjeska a kamoli dravskog pjeska. Njega sam predložio jer je vrlo sitan i lako popunjava rupe ali uz dobro nabijanje i klasični pjesak za glazure (granulacija 0-4) bi vjerojatno jednako dobro obavio posao. I možda da gornju ploču ne zašarafiš jer čak i uz nabijanje pjesak se prirodno sliježe i popunjava rupe pa ćeš kroz vrijeme trebati nadosipati klupicu.

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 263
  • -Receive: 290
« Odgovori #48 u: 08 Prosinac, 2012, 14:41:32 »
Di si, pećokurac?:) Kako radi kad je -1 vani? jesi li stavio taj sitni pijesak?
Koliko te koštao materijal?
Ja sam naumio napraviti to čudo za staklenik...  Ima li smisla zavariti cijevi u J oblik pa izolirati kamenom vunom, umjesto da ziđam?
Nešto je Halo prigovarao da ti brzo izgori... imaš li sad, iskusnjaro, neki savjet za duže gorenje a dostojnu temperaturu?
Inače, ako ono rješenje za izbjegavanje bačve ne narušava rad, iskreno čestitam, puno je ljepše i jednostavnije.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #49 u: 08 Prosinac, 2012, 19:58:02 »
Radi kao i kad je vani bilo +10. Samo treba ložiti cijeli dan, a ne samo popodne kao prije. Pijesak nisam još stavio, lijen sam. Da, bačva je nepotrebna. Da imam kolibu, dugu kosu, bradu i curu koja voli raditi u vrtu, napravio bih peć za 100 kuna, sa bačvom. Ovako sam potrošio oko 2000, uključujući materijal za klupu. Uglavnom, bačva nije presudna za rad peći, ali je logičan materijal ako čovjek radi s otpadom.

Za dulje gorenje, dulja drva. Napravio sam novu cijev za pelet, visine 60cm. Sada gori nekoliko sati od punjenja do punjenja. S dugim drvima bi moglo biti problema ako su kvrgava, jer bi se sigurno negdje zaglavila, vjerojatno bi morala biti savršeno ravna da idu bez nadzora nekoliko sati.

Može metalna cijev, ali bolje da je kvadratnog presjeka u ložištu radi turbulencije.
Problem je rješenje

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 540
  • -Receive: 201
« Odgovori #50 u: 09 Prosinac, 2012, 09:26:29 »
Kakva je situacija sa pepelom, koliko ga uopće ostaje i kako se boriš sa njim?
Hoće li trebati i one cijevi koje prolaze kroz klupicu čistiti i kakav je ''cug''?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #51 u: 09 Prosinac, 2012, 21:55:02 »
Cug je isti kao prije 2 mjeseca. Pepeo sam sakupljao mjesec dana i onda dao poznanicima koji su me zamolili za pepeo. U mjesec dana sam sakupio 4 litre. Imam osjećaj da najviše pepela nastane kod gašenja peći, i da bi dobar dio pepela koji nađem ujutro u peći možda izgorio kad bih upalio vatru, ali strah me da pepeo jednostavno ne odleti dublje u peć (akumulaciju topline). Sad kad sam prešao na pelet, pepela gotovo da i nema. Mislim da to ovisi o tipu, tj. kvaliteti peleta.

Ne znam što je s cijevima, pogledati ću kad primjetim da slabije vuče, ili u proljeće kad budem prestao grijati.
Problem je rješenje

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #52 u: 10 Prosinac, 2012, 09:48:07 »
Radi kao i kad je vani bilo +10. Samo treba ložiti cijeli dan, a ne samo popodne kao prije.
Koliki ti je stan, tj. koliko kvadrata griješ (pretpostavljam da je normalna visina, pa ne trebaš računati kubike;)?
Za -10 bi trebalo i veću peć i veći akumulator... može neka procjena, koliko ?

Za 'turbulencije', tj. za bolje putovanje dima sam vidio da preporuča okruglu bačvu oko heat-risera, na ložište nisam obračao pažnju. Inače bi mi bilo draže da sve mogu zavariti od kvadratnih cijevi (4 m= 500kn za 12x12cm) iako su okrugle nešto jeftinije. 

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #53 u: 10 Prosinac, 2012, 10:02:16 »
70 m2, grijem sve osim wc-a koji je par kvadrata. Kuća loše toplinski izolirana.

Da, za kontinent svakako veća peć. Veća akumulacija nije presudna ako se možeš pomiriti da ti je uvečer toplo a ujutro hladno, ali da ne bacaš toplinu kroz dimnjak, morao bi onda imati duge dimovodne cijevi "u zraku", kao radijatore. Brže bi ugrijao prostor, ali bi se prije i ohladio. Ako imaš prostora, onda toplinska akumulacija baš kao na naslovnici one popularne knjige.

Kolika peć, to ne znam, ali ako je moja 12 cm, ja za kontinent ne bih preporučio ništa manje od 16 cm. Govorim o presjeku cijelog kanala kojim prolazi dim, od ložišta do dimnjaka. Sa dobro izoliranom kućom, južnom orjentacijom i suncem koje preko dana ipak malo zagrije kuću, vjerojatno može i manja peć.
Problem je rješenje

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #54 u: 10 Prosinac, 2012, 16:11:41 »
e, sad još jedno intimno pitanje. poslije ću malo gnjaviti Smederevca, potom gradim, i samo dajem informacije...
dakle, imaš šumu. nije ti problem to malo drva prebaciti u grad (jes da je transport, ali ionako putuješ svako malo)... a koristiš pelet. Je li toliko jednostavnije, učinkovitije, bezpepelnije, jeftinije... ili je ženi draže pokazati kolegicama peć na pelet a ne na agaciju?:))

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #55 u: 10 Prosinac, 2012, 16:17:29 »
Za zimu sam pripremio pola metra drva, i to je izgorilo u mjesec dana :( Čim se vrijeme malo smiri, idem u sječu drva, ali ta će biti suha tek za sljedeću zimu. Tako da tek od sljedeće zime idem na 100% domaće.
Problem je rješenje

Djuro

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #56 u: 13 Prosinac, 2012, 21:11:50 »
Za zimu sam pripremio pola metra drva, i to je izgorilo u mjesec dana :(

70m2 prostora loše izolirane kuće si grijao sa pola metra u mjesec dana? To je cca 3 metra za jednu sezonu grijanja. Ajde neka bude 5 metara jer idu hladniji dani. Ako ti je to jedini izvor topline onda je ovo super rezultat i lijepa ušteda.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #57 u: 13 Prosinac, 2012, 21:33:18 »
Računam da bi 3 do 4 metra bila dovoljna za cijeli stan cijelu zimu. Toliko mi ovi gore na katu potroše (4-5m) na zimu a griju samo jednu prostoriju. U sobama se smrzava voda u tanjuriću za cvijeće. Sjede pored peći pokriveni dekama, dok meni djeca polugola trče po stanu. Trenutno trošim oko 8 kg peleta dnevno, ali nije ugođaj ni približno kao sa drvima. Ne znam, nama se ne sviđa. Kao da je hladnije. Nema veze sa ovim što je stvarno vani zahladilo, jer imam još malo drva pa ponekad grijemo pola dana na pelet pa pređemo na drva. Mogu ja i pojačati pelet, samo probijem veću rupu da brže izgara, ali onda bi grijanje definitivno bilo neisplativo.

Moje mišljenje je da ili su drva puno povoljnija za istu količinu teoretske kaloričnosti, ili su za učinkovito izgaranje peleta potrebne baš specijalizirane peći. Slično je bilo sa ljuskama od badema. To ne stigneš trpati u peć kako brzo izgara, a temperatura nikakva. Ovo je ipak peć za drva, i jedva čekam siječanj pa sjekiru na rame i u šumu.
Problem je rješenje

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 540
  • -Receive: 201
« Odgovori #58 u: 14 Prosinac, 2012, 10:36:08 »
Pokušaj potražiti neko gradilište na kojem se još uvjek koriste daske, i sličan materijal. Ukoliko imaju otpadaka od šalanja to bi mogli biti zgodni komadići jelovine i prilično suhi (ukoliko nije skoro padala kiša).
A i dadu se dobro nacijepati pa lijepo idu u raketu.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #59 u: 14 Prosinac, 2012, 10:46:26 »
E to za jelovinu me odgovaraju, kažu da puno čađi, zaštopa dimnjak i sl. Možda baš zato što nemaju peći kako treba, i možda bi kod mene radilo super, treba probati.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.