Zapamti

"Čovjek bez volje kao nož bez oštrice."

Autor Tema: Raketna peć by Stjepan  (Pročitano: 35106 puta)

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
Odg: Raketna peć by Stjepan
« Odgovori #30 u: 29 Rujan, 2015, 21:43:06 »
Ovako, moja roketica više nije moja jer sam ju poklonio; ja naime imam riješeno pitanje grijanja pa mi moj Bender i ne treba, a bilo je potrebitih. Tako da sam to na taj način riješio. Novoga sam vlasnika zamolio da mi javi kako radi i grije a nakon montaže i priključivanja smo ju nažgali pa smo pobjegli vani jer je prigrijala.
Čuti ću o tome sve što bude i javiti kako radi.
Budući da u dvorištu imam još jedan spremnik za plin, vjerujem u novi pothvat, pa ću i o tome izvijestiti.
Može se, možda ne odmah, ali se može...

Stjepan

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 6
  • -Receive: 45
« Odgovori #31 u: 30 Rujan, 2015, 11:57:32 »
Super to jeljepa gesta,ja se več godinama grijem na drva,nema centralno grijanje al mi nije ni potrebno,kuča ima dvije etaže i svaku etažu grije jedna peč i to u boravku,a od ove zime u službu je ušla i raketna,na njoj ču vjerojatno napravit da može grijat i na pelete al ne ove sezone jer za ovu sezonu već imam pripremljna drva još od prošle godine,i naravno ako ču radit još jednu raketnu za drugu etažu ona če vjerojatno biti isto ko i ova al ču probati u nju ugraditi izmjenjivać topline tak da može grijati i sanitarnu vodu,trenutno na jednoj peči več imam ugradjen izmjenjivać topline ali nisam zadovoljan s njegovim radom upotpunosti,nemože podignut temperaturu na više od tridesetak stupnjeva ali kako radi u kombinaciji sa elektičnim grijačem koji se nalazi u bojleru održava i povisi temperaturu u odnosu na koju je električni grijač namješten,znači ja ga sam ga namjestio da grije do 40c a u kobinaciji sa ovim izmjenjivačem temperatura se diže od 50-60c i održava se kostanto sve dok peč gori,znači u vrijeme dok gori peč el.grijač se ne uključuje.evo ovdje linka od te peči pa mozda bude nekom i koristan.

https://www.youtube.com/watch?v=4w_zQmm5LIg

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #32 u: 30 Rujan, 2015, 14:01:00 »
...trenutno na jednoj peči več imam ugradjen izmjenjivać topline ali nisam zadovoljan s njegovim radom u potpunosti, nemože podignut temperaturu na više od tridesetak stupnjeva ali kako radi u kombinaciji sa elektičnim grijačem koji se nalazi u bojleru održava i povisi temperaturu u odnosu na koju je električni grijač namješten,znači ja ga sam ga namjestio da grije do 40c a u kobinaciji sa ovim izmjenjivačem temperatura se diže od 50-60c i održava se kostanto sve dok peč gori,znači u vrijeme dok gori peč el.grijač se ne uključuje...

Lijepo su savinute te bakrene cijevi Stjepane. Izgledaju kao ukras. Šteta bi ih bilo zatvoriti u aluminijski plašt ispunjen staklenom vunom, iako mislim da bi tako izmjenjivač dao višu izlaznu temperaturu.
Jedino, ne razumijem da taj izmjenjivač ne može vodu u bojleru zagrijati više od 30 0C, a kada, kako kažeš, električni grijač zagrije vodu do 400C, onda taj isti izmjenjivač podigne temperaturu do 600C!?
Na videu se ne vidi kako su spojeni izmjenjivač i bojler, pa bih volio da nam opišeš taj detalj, ako nije problem.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Stjepan

• Napredni član
  • **
  • Thank You
« Odgovori #33 u: 30 Rujan, 2015, 14:31:03 »
U bojleru je spirala i pumpa  vrti vodu u tom sistemu preko bakrenog izmjenjivaca tekperature,ja predpostavljam da je premala ploha prianjanja uz dimovodnu cijev i da voda jednostavn prebrzo precilkulira kroz njega a se ne uspije dovoljno zagrijati,,iako je na tom mjestu dimovodna cijev jako vruca,nema sanse da ju mozes rukom dotaknuti i malo zadzati ruku.To se meni cini kao jedino logicno objasnjenje zasto ne podize vodu na visu temperaturu

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #34 u: 30 Rujan, 2015, 15:15:20 »
Lijepa je i uredna izvedba Stjepane.
Bojler je super toplinski izoliran, a cijevi od izmjenjivača do bojlera?

Izmjenjivač ima jedan priključak bliže peći i drugi dalje od peći to jest bliže dimnaku.
Bojler ima jednu priključnu cijev gore, a drugu dolje.

Kako su međusobno povezane cijevi izmjenjivača i bojlera, koja sa kojom?

Naravno, tu je cirkulaciona pumpa i ekspanziona posuda.

Inače, bilo bi uobičajeno da električni grijač, samo dogrije vodu ili radi kada peć ne grije.

Stjepan

• Napredni član
  • **
  • Thank You
« Odgovori #35 u: 30 Rujan, 2015, 15:42:22 »
Cijev od izmjenjivaca do bojlera je na jednom dijelu izolirana  i to samo na onom dijelu koji je obucen u stiropor a u dijelu koji je u boravku nije izoliran i tu sigurno ima gubitka temperature i to mozda znacajnom gubitku,a one cijevi su spojene onaj ilaz koji je blize dimnjaku je spojen na donji  spoj na bojleru i punpa vrti vodu u smijeru od peci prema dimnjaku,obrnuti smijer nisam ni pokusavao spojiti a mozda je i u njemu kvaka,a cak bi mozda bolji rezultat dalo da na boleru samo zamijenim ulaze,tako da onaj izlaz koji je blize dimnjaka spoijim na bojleru na onaj gotnji.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #36 u: 30 Rujan, 2015, 15:59:25 »
Spoj izmjenjivača i bojlera je u redu. Na donjem dijelu bojlera je hladnija voda, kao i na dijelu izmjenjivača do dimnjaka (i obrnuto).
Smjer protoka vode, kojeg stvara pumpa, treba biti suprotna nego do sada, to jest kroz izmjenjivač treba teči od dimnjaka prema peći (tamo je najveća temperatura), a onda na gornju cijev bojlera (gdje je opet na tom mjestu toplije). Prolaskom kroz spiralu u bojleru predaje toplinu vodi u bojleru, pri tome gubi dio topline i kao hladnija izlazi na donjem dijelu bojlera i kao takva ulazi u izmjenjivač kod dimnjaka, te se prolaskom kroz spiralu sve više zagrijava što je bliže peći i tako u krug.
Stjepane, ako Ti nije problem, probaj zamijeniti priključke pumpe, tako da je okreneš "naopačke".
« Zadnja izmjena: 30 Rujan, 2015, 17:13:57 od fazy »

Stjepan

• Napredni član
  • **
  • Thank You
« Odgovori #37 u: 30 Rujan, 2015, 19:27:13 »
To mi nije problem napraviti za to netrebam nikakav zahvat radit,jedino neš vode iz sistema ispustit,probat ču to okrenut ovih dana prije nego počne prava sezona grijanja,javi ču kako funkcionira.Hvala

Stjepan

• Napredni član
  • **
  • Thank You
« Odgovori #38 u: 03 Listopad, 2015, 11:07:10 »
Evo nakon tjedan dana  koristenja raketne primjetio sam jednu stvar vezanu u povrat dima prilikom podpale,moja  pec ne dimi ni malo ako se podpala radi tako da se drvca posloze horizontalno i podpale,znaci odmah punom snagom povuce  i huci ali ako drvca poslozim vertilano u feed i onda podpalim dogadja se da vraca dim i nece odmah povuci onako jako i tad joj treba par minuta da pravilno potegne i prestane dimiti,ovo smo slucajno odkrili.a inace stvarno ljepo radi i grije a pogledom izvana na dimnjak uopce se ne vidi da dim izlazi iz dimnjaka.
« Zadnja izmjena: 03 Listopad, 2015, 11:13:22 od Stjepan »

Stjepan

• Napredni član
  • **
  • Thank You
« Odgovori #39 u: 04 Siječanj, 2016, 16:58:18 »
Prošlo je prvih 100 dana korištenja raketne peči pa evo da kažem kolko je drva potrošila,znači u ova protekla 3 mjeseca moja raketna peč potrošila je cca 2 metra kubna i to bi prosječno za 1 mjesec bilo 0,7metara kubnih,kako u tom periodu nije bilo prave zime te peč nije maksimalno korištena to znači da bi u pravim zimskim uvjetima potrošila više ako to povisimo za 50% još uvijek ostaje 1 metar  za mjesec dana.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 666
  • -Receive: 208
« Odgovori #40 u: 04 Siječanj, 2016, 17:57:37 »
odlično, koliki prostor griješ?

Stjepan

• Napredni član
  • **
  • Thank You
« Odgovori #41 u: 05 Siječanj, 2016, 08:22:59 »
Pec je u kuhinja-boravak 25m kvadratnih a grijem s njom cijelu etazu od 65m kvadratnih,spavace su stalno otvorene tak da se  one ugriju na udobnu temperaruru za spavanje.Mislim da cu za sljedecu sezonu grijanja u nju ugradit jos malo samotnih ploca tako da dobijem i veci akomulacijski efekat,za to je u njoj malo ogranicen prostor al probat cu ga iskoristit maksimalno.
« Zadnja izmjena: 05 Siječanj, 2016, 08:25:39 od Stjepan »

Stjepan

• Napredni član
  • **
  • Thank You
« Odgovori #42 u: 08 Ožujak, 2016, 17:49:47 »
Evo mene ponovo nakon nekog vremena,nakon 5 mjeseci korištenja moje rakete odlučio sam i dalje experimentirati sa njom pa sam tek sada provjerao kako radi na horizontalnom loženju odnosno u horizontalnom hranjenju rakete drvima i mogu vam reči da sam ugodno iznadjen po tom pitanju kad se horizontalno loži vrijeme izmedju dva ubacivanja drva je osjetno duže jer mogu stati i deblja drva a čini mi se da i bolje grije,sada ima i dosta žari a toga kod vertikalnog loženja nije bil sve se je uglavnom pretvaralo u plamen,sada naravno ima dosta više pepela.
Isto tako sam poćeo experimentirat sa peletom al tu trenutno nisam zadovoljan,ima više raloga za nezadovoljstvo a jedan od njih je podpala koja je jedino moguča sa plinom(kartušom) a to mi se ne dopada jer sam mislio da ču pelet moči podpaliti sa kockom za podpalu
A ovdje ču ostavit link na kome možete vidjeti kako to izgleda kod horizontlnog načina  hranjenja rakete.

https://www.youtube.com/watch?v=rjORNWgr0BE

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #43 u: 08 Ožujak, 2016, 18:00:28 »
Odlično Stjepane.
Sad možeš odozgora stavljati kratke komade drveta koji stanu u vertikalni feed, tako da možeš zatvoriti feed sa gornje strane. Tako ćeš dobiti još bolji rezultat. Tako radim ja, ali nemam dovoljno dobro brtvljenje gornjeg poklopca kao na Tvojoj rocketici. I probaj još malo pritvoriti dovod zraka.

Stjepan

• Napredni član
  • **
  • Thank You
« Odgovori #44 u: 17 Kolovoz, 2016, 13:55:48 »
Prije nove sezone grijanja raskopao sam raketnu pec da ju pocistim i pripremim za novu sezonu a usput dok je rastavljena napravit cu na njoj neke preinake,u njoj i nije bilo bas puno cadji,evo slike unutrasnjosti.
« Zadnja izmjena: 17 Kolovoz, 2016, 13:57:56 od Stjepan »

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.