Zapamti

"Ako se volu ne pije, ne guraj mu glavu u vodu."

Autor Tema: Raketna peć by TB  (Pročitano: 41050 puta)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Raketna peć by TB
« Odgovori #15 u: 29 Siječanj, 2018, 21:34:24 »
neka plijesan se stvorila između cigle i ploča od iverice:

na laminatu lijevo se nije stvorila jer ne može prodrijeti u drvo. Ispod je 3cm stiropor i betonska deka.

pretpostavljam da je zbog razlike u temperaturi jer se prostor ne grije kada nikoga neam pa hladan zrak ohladi cigle dok pod ostane topliji. Ili suprotno?  :blink:

To će tako i ostati, kad RMH završiš TB?
Cigle na laminatu i iverici?!
« Zadnja izmjena: 05 Studeni, 2021, 22:42:52 od TB »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
« Odgovori #16 u: 29 Siječanj, 2018, 22:28:17 »
otprilike ovako sam računao:

okvir od cigli na ivericu. Ostatak poda vjerojatno cob pomiješan sa pepelom debljine recimo 5cm.

topli zrak struji gore, hladni pada dolje uz pod. Ovaj najdoljnji red cigli dobiva nešto topline kondukcijom od gornjih cigli ali ne bi trebalo premašiti cca 40C koliko daska može podnijeti.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #17 u: 30 Siječanj, 2018, 08:47:00 »
Pre ce biti da su cigle bile vlazne kada si ih stavio.

hmm cigle su na suhom već mjesec dana pa se opet na tom spoju osjeti vlaga. Nadam se da to neće biti slučaj kada peć bude skroz gotova i suha.

Onda bolje stavi neku hidroizolaciju da ti bar cigle ne vuku vlagu. Mada je cudno da se vlaga pojavi samo tu gde su bile cigle.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #18 u: 31 Siječanj, 2018, 18:20:44 »
Onda bolje stavi neku hidroizolaciju da ti bar cigle ne vuku vlagu. Mada je cudno da se vlaga pojavi samo tu gde su bile cigle.

Problem može biti jedino ako vlaga dođe u ivericu pa se raspadne. Nagađam da kako se pored loži peć gornji dio cigli dobije toplinu, a donji je hladan pa se vlaga iz zraka (ili cigle) kondenzira tamo. Jednom kada se peć zagrije i osuši valjda neće biti problema.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #19 u: 31 Siječanj, 2018, 18:30:03 »
Testiranje 160mm rakete:

Sviđa mi se minimalistički dizajn. 100cm dug riser proizvodi dobar zvuk i protok. Sa 66cm isto radi ali ne tako lijepo.

Pod ložišta je topao, pogotovo ispod feeda. Bude oko 60C nakon 5cm siporexa, znači treba 10cm siporexa ili 5cm multipora.

Snaga jezgre je mala, tako mi se čini. Sa suhim drvima ne stvara se velika količina plamena, plamen ne ide gore u riser. Na vrhu risera šamot iznutra je oko 120C tako da ne vidim kako bi mogao zagrijati vrh bačve na 400C.
« Zadnja izmjena: 05 Studeni, 2021, 22:43:18 od TB »

Black jack

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 77
« Odgovori #20 u: 03 Veljača, 2018, 07:37:59 »
super izgleda, možda malo veči feed da napraviš. Ložio si ova debela drva ili treske?

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #21 u: 03 Veljača, 2018, 11:00:16 »
ložio sam razna drva međitim nisam dobivao plamen koji ide gore kroz riser. Nekada su se drva znala i ugasiti, vjerojatno zbog previše hladnog zraka.

Veći feed bi bio koristan ali treba poštivati jedanki poprečni presjek. Kao referencu uvijek uzimam Goranov-u 12-icu koja postiže 1000C u feedu i 500C na bačvi.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #22 u: 03 Veljača, 2018, 13:21:38 »
ložio sam razna drva međitim nisam dobivao plamen koji ide gore kroz riser.

Ako baš želiš dobiti plamen gore na vrhu heat risera TB, onda umjesto "J" napravi "L" tip rocketice i još malo snizi heat riser.
Tako ćeš imati horizontalni feed i burning tunel, te će tako burning tunel biti kratak, što će dozvoliti plamenu da se pojavi na vrhu het risera.

No, ne brini dobro će raditi Tvoja rocketica TB, kad je poklopiš i spojiš na vanjski dimnjak, iako si umjesto šamotnih standardnih dimenzija cigli, koristio ove šamotne ploče debljine samo dva cm, koliko vidim.

Svakako ostavi mogućnost uklanjanja prednje vertikalne šamorne ploče feeda, kao što je to Nikola napravio, i to zbog praktičnosti čišćenja burning tunela a može dobro doći i kod starta hladne rocketice.
Naime, kod hladne rocketice kao i kod visokog atmosferskog tlaka (1035 mB), otežano je startanje rocketice kao i sam rad.
Tada može pomoći potpala u horizontalnom feedu, a drva možeš gurnuti dublje u burning tunel.

Svakako napravi mali otvor na dnu feeda, kojeg po potrebi možeš zatvoriti.

I još jedna "sitnica": na vrhu feeda svakako trebaš imati mogućnost regulacije (kontrole) ulaza zraka, pa i potpunog zatvaranja (kad rocketica ne radi) da propuh ne hladi rocketicu i toplinsku klupu.
« Zadnja izmjena: 03 Veljača, 2018, 13:38:16 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1285
  • Adm
« Odgovori #23 u: 03 Veljača, 2018, 22:15:18 »
Da, svakako mogućnost pritvaranja i zatvaranja feeda.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #24 u: 04 Veljača, 2018, 18:36:06 »
Da, svakako mogućnost pritvaranja i zatvaranja feeda.

to je lako sa ciglom ili nečim sličnim.

Zanima me dok vatra gori koliko je zraka optimalno? 50% presjeka feeda drva, a 50% zrak?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #25 u: 04 Veljača, 2018, 18:38:39 »
Moja je radila optimalno kada je bilo otprilike tako 50:50, ali povrh toga sam imao pritvoren dovod zraka recimo 80%. Znači samo 20% otvora je propuštalo zrak unutra.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #26 u: 04 Veljača, 2018, 20:38:46 »
Ovaj put sam ložio nešto manjim drvima, pun feed i temperature su bile dobre, plamen ide do pola risera.

Nažalost tada se čuo zvuk i ošle cijevi jedna za drugom.

Što me iznenadilo jer poučen vašim iskustvima to se događa samo kad se loži peletima.

Očito jezgra radi dobro, a cijevi su lošije kvalitete. Eto ::)  :biggrin:

« Zadnja izmjena: 05 Studeni, 2021, 22:44:18 od TB »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #27 u: 04 Veljača, 2018, 20:48:47 »
Uhh, baš mi žao što je puklo. Možda je uzrok niska vanjska temperatura i naglo zagrijavanje sredine?
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #28 u: 04 Veljača, 2018, 21:04:12 »
Vani je bilo par stupnjeva, peć je već bila zagrijana, a pukle su kada sam skroz napunio feed sitnim drvom. Mislio sam da je samo najdonja pukla jer je rezana, ali tada su krenule i gornje. Budem ih silikonizirao i idemo dalje :D Tvoje su cijevi bile Schiedel?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #29 u: 04 Veljača, 2018, 21:30:02 »
Da, moje su bile Schiedel.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.