Zapamti

"Bolje koliba od slame u kojoj se smiju negoli palača od mramora u kojoj plaču."

Autor Tema: Raketna peć ložena masivnim komadima drva  (Pročitano: 8083 puta)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Raketna peć ložena masivnim komadima drva
« u: 28 Studeni, 2017, 18:58:05 »
Naišao sam danas na ovaj video, kojeg želim podijeliti sa vama, jer smo u nekim postovima komentirali loženje raketne peći krupnim komadima drveta.
Također, ova me raketna već, koju je u Paraćinu napravio Aleksandar Petrović, podsjetila na dzionikovu rocketicu, jer je smještena u staklenik:

http://youtu.be/Zkc8PAZYVT0
« Zadnja izmjena: 28 Studeni, 2017, 22:52:18 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 68
Odg: Raketna peć ložena masivnim komadima drva
« Odgovori #1 u: 28 Studeni, 2017, 21:22:45 »
Branislav je CVETKOVIĆ,vlasnik staklenika,i čovek koji ima svašta u vrtu,gaji organsko povrće....
A PETROVIĆ je Aleksandar,on pravi i prodaje raketne peći,ima ga na FB
« Zadnja izmjena: 18 Srpanj, 2019, 17:43:04 od Nikola »

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #2 u: 28 Studeni, 2017, 22:55:47 »
Hvala Ti Ppsupercop.
Evo, unio sam ispravan i ispravio krivi podatak.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 68
« Odgovori #3 u: 29 Studeni, 2017, 06:28:37 »
Ma,sve pet,kako bi se kod vas reklo...
Obadva imaju jako zanimljive radove,vredi pogledati...Pozz.
« Zadnja izmjena: 29 Studeni, 2017, 17:33:24 od ppsupercop »

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
« Odgovori #4 u: 29 Studeni, 2017, 17:32:13 »
fazy, taj problem se rješava batch box-om jer standardna raketa ne podnosi veliki feed tube.

npr:

« Zadnja izmjena: 18 Srpanj, 2019, 17:44:38 od Nikola »

panter

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 7
« Odgovori #5 u: 01 Svibanj, 2024, 12:10:25 »
neko moje iskustvo sto se tice krupnih lozenja krupnih komada(Marjan Glas prirode)

batch box i velike L pecke mogu primati krupne komade i za po 3h gorenja, prednost ovakvih pecki je u tome sto mogu da rade i bez dimnjaka(samo otvor kroz zid kod plafona... )
mana takvih pecki jeste sto krupni komadi nisu laki za ubacivanje,kod mladih ljudi to nije problem al kad su stariji u pitanju to moze biti veci problem.
za lozenje na duze staze sto je uglavnom cilj ubacivanja krupnijeg ogreva po meni pecka Oganj(kako sam je nazvao) je najidealnije resenje.
cak prve koje sam radio bile su prejake(hranilica 20x20cm otvor visina metar).. dakle sa tolikom hranilicom moze grejati 100m2 uglavnom prejaka za vecinu ljudi, nesto smanjen otvor 20x14 se cini idealnim i takva pec greje do nekih 80m2 ako je u centru kuce itd...
ove peci mogu drzati vatru i preko 3 h(npr 4 sata dobrog gorenja a duze ako se malo i prigusi...)
jedina mana im je sto traze DOBAR dimnjak, sto inace svaka pec ceni.. al uz dobar dimnjak mislim da su i najbolje sto se moze imati.
Sad je u pripremi izrada jedne takve peci koja ce imati i rernu solidne velicine.
Posto ima vertikalnu hranilcu od skoro metar visine,drva se polako spustaju i komadi koji se ubacuju mogu biti relativno tanji u odnosu na masivne komade koji idu u batch box il veliku L pecku,tako da mogu i stariji ljudi da bez problema napune hranilicu.
dobra stvar kod ove peci je  i to sto moze raditi na pelet,secku,sitno granje,krupnije komade.

Link o nekim od ovih modela koje sam spomenuo sam vec postavio u novoj temi (peci iz glasa prirode) pec feniks je na sitne komade,oganj na srednje, iako je tema masivni komadi(gde L i box rocket su naravno najsposobniji) ipak skrecem paznju na model Oganj koji je sto se tice duzine gorenja u ranku sa velikim box rocketima a opet ne ubacuju se drva od po 20 il vise kg .. a izdrzava vremenski koliko i veliki box rocketi sto mislim da je najvise cilj za lozenje krupnog drveta.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.