Zapamti

"Ako ne proživiš gorčinu hladne zime, možeš li uživati u mirisu šljivinog cvijeta?"

Autor Tema: Raketna pec (primarno zagrevanje tople vode i sekundarno iskoriscenje toplog izduvnog vazduha)  (Pročitano: 47586 puta)

nele.tiffany

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 0
jesam, odgovorio ti, zahvalio i td... Jesi li ti procitao moj odgovor?

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
Nema još ništa u sandučiću....
Može se, možda ne odmah, ali se može...

nele.tiffany

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
napisi mi privatni mail na: nele.tiffany@gmail.com

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 507
  • -Receive: 200

Jedini pogled u unutrašnjost ne pruža baš suviše informacija.
Što je u bačvi, između plašta i izmjenjivača/spirale?
Obična voda ne može biti jer se nigdje ne vidi expanziona posuda.
I automobili imaju za antifriz također posudu.
Zrak ne može biti jer bi onda bačva bila suvišna.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
...Jedini pogled u unutrašnjost ne pruža baš suviše informacija.
Što je u bačvi, između plašta i izmjenjivača/spirale?...

U pravu si Andjelko.

No, na ovaj video, gledam kao na ideju.

Prije same realizacije ideje, svakako treba riješiti "detalje" koji nisu prikazani u ideji.

Budući da, permakulturu čine low tech rješenja, mišljenja sam da je u bačvi voda.
Svakako je potrebno na vrhu bačve izvesti cijev, koja vodi van peči u jednu drugu manju posudu. Tako će se voda u bačvi tokom zagrijavanja imati gdje širiti. No budući da voda u bačvi nije pod tlakom, nije potrebna ekspanziona, nego obična otvorena posuda, (nepotreban je nadalje i sigurnosni ventil).
Spirala od bakrenih cijevi, kao što vidimo iz Nelenih iskustava pregori u plamenu raketne peći.
Bačva ispunjena vodom, spriječava pregaranje bakrene spirale i djeluje kao akumulator topline, na način da pri loženju rocketice ne dobijemo malu količinu vrele vode u bakrenoj spirali, nego se prvo zagrije voda u bačvi, koja onda zagrijava vodu u spirali.
Cijela konstrukcija podsječa na protočni bojler.
Tako u bakrenoj spirali dobijamo potrošnu toplu vodu, pogodnu za korištenje na sudoperu, umivaoniku i kadi.
U bakrenoj spirali, nadalje može biti voda pod tlakom (hidropaka, hidrofora ili sa višlje etaže).

Mogli bismo izostaviti bakrenu spiralu, i toplu vodu uzimati direktno iz bačve, ali ako bi koristili hidropak ili hidrofor, morali bi koristiti sigurnosni ventil, a bačva ne bi izdržala tlak hladne, niti povećani tlak zagrijane vode, te bismo tada morali koristiti bojler (bez plašta) za toplu vodu kakvog inače koristimo u domaćinstvima, a to onda više nije low tech.
« Zadnja izmjena: 11 Rujan, 2015, 19:34:00 od fazy »

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
ja sam za staromodni sistem - obična metalna posuda sa malim otvorom na vrhu rmh-a ili u dimnjaku  ;)

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 507
  • -Receive: 200
Citat:
Bačva ispunjena vodom, spriječava pregaranje bakrene spirale i djeluje kao akumulator topline ...
Taj dio mi je jasan sa akumulatorom topline samo na onom videu nigdje nema tog oduška za bačvu. A i sam materijal bačve mi ne uljeva povjerenje u neku trajnost. Iznutra voda, izvana visoke temperature, taj bi se 'bojler' trebao često mijenjati a montiran je u 'zidani' rocket.
Osim toga i sama bačva se porastom temperature rasteže što vrlo lako dovede do pucanja nosača ili savijanja stijenki bačve.
Video je samo informativan i 'ideja' a za točnije podatke i eventualni nacrt treba se potruditi i možda pokušati sa nečim čvršćim.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
Još veći problem Anđelko, vidim u brtvljenju poklopca same bačve, to jest izradi prirubnice (na kojoj je učvrščena i brtvljena bakrena spirala), na spoju sa bačvom.
Jednostavnije je i trajnije ugraditi bojler bez izolacionog plašta, sa već ugrađenom spiralom, odnosno električni bojler bez izolacionog plašta, na kojem se električni grijač zamijeni bakrenom spiralom. Tako, na već gotovoj prirubnici, električni grijač odstranimo i na mjesto ulaska grijača postavimo brtvenice za bakrenu spiralu.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
Evo kako je to lijepo objasnio Geoff Lawton u svom videu:
(skica je pregledna na 10:27)

! No longer available

Izmjenjivač topline (bakrena spirala) uronjen je u posudu sa vodom u kojoj se primarno zagrijava voda i na taj način akumulira toplina, koja se onda predaje vodi u bakrenoj spirali.
Još malo bolja izmjena topline bila bi, kada bi se zamijenili ulaz i izlaz vode u izmjenjivač. Zato, jer je u onom dijelu iznad heat risera, voda toplija nego na drugom dijelu, ali nije toliko bitno jer voda u posudi, slobodno cirkulira tokom zagrijavanja i hlađenja.
« Zadnja izmjena: 23 Listopad, 2015, 00:46:53 od fazy »

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
Temperaturna razlika na vrhu i dnu posude je velika i izmenjivač treba staviti na vrh jer se tako iskoristi više energije, odnosno može se iskoristiti topla voda i nakon prestanka loženja kada se voda ne ne meša zagrevanjem.

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 68
U kontinentalnim uslovima bi mogla da se koristi kolektorska tečnost-nešto kao antifriz samo ekološki ispravno,umesto vode u izmenjivaču toplote.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
U kontinentalnim uslovima bi mogla da se koristi kolektorska tečnost-nešto kao antifriz samo ekološki ispravno,umesto vode u izmenjivaču toplote.
Da se ne zamrzne dok se ne koristi stalno!?
Treba dakle iosprazniti vodu iz spiralnog izmjenjivača.
A da bi se to jednostavno moglo napraviti, mora postojati samo jedna najniža točka izmjenjivača, na kojoj se ispušta voda.
Izmjenjivač dakle mora biti vertikalna spirala, a ne horizintalna kao u ovom primjeru.
I sad, kad smo okrenuli spiralu vertikalno, ispust vode iz spirale i ulaz hladne vode u izmjenjivač postavimo sa donje strane, a izlaz tople vode sa gornje, kao što nas i Dzionik savjetuje.

nele.tiffany

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
Pozdrav svima, nije me bilo neko vreme. Evo podelio bih sa vama jos par verzija peci koje sam projektovao. Rado bih da cujem vase komentare , sugestije, kritike a i pohvale , eventualno.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You

Lijepo zamišljeno Nele.

Mislim da izlaz dimovodnih cijevi nakon izlaska iz izmjenjivača, ne bi trebalo voditi prema dolje, već prema gore, eventualno horizontalno u dužini koja neće previše ohladiti izlazne plinove, pa onda prema gore, što treba utvrditi eksperimentom. No kod početka rada, dok je voda u izmjenjivaču hladna, i izlazni plinovi će biti bitno ohlađeni, možda će trebati plinove pustiti vertikalno odmah na vrhu izmjenjivača.

Izmjenjivač koji si zamislio, čini mi se da bi trebao biti efikasan, ali zahtjevan za izradu.

Na predzadnjoj slici ne mogu vidjeti gdje točno ide plamen i zrak za sagorjevanje i vrstu materijala kojeg si zamislio za izradu.

Ne mogu odgonetnuti Nele, što prikazuje zadnja slika u Tvom postu, pa Te molim pojašnjenje.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.