... mogao bih da napunim supljinu izmedju glavne cevi od 120mm i spoljasnje cevi od 200mm a preko nje postavim trecu najvecu i ispostujem pravilo rada RMH, ukoliko sam vas dobro razumeo. Dilema koja me muci je koliki bi precnik trebala da bude treca cev,ili bure kako vec...
Točno tako Nele. Bitno je također izolirati i ložište kao i početak heat risera, koji su kod tebe "goli".
Bure neka bude promjera dovoljno velikog da ne guši protok plinova. Bure nije kritično osim ako je premaleno.
Pravilo je da od prostora za dodavanje drva, pa kroz ložište, heat riser, prostor između heat risera i bureta, izlaz iz peći kao i same dimovodne cijevi, nigdje nema suženja i time gušenja protoka, to jest, svi poprečni presjeci trebaju biti jednaki, dok prostor između heat risera i bureta može biti veći, ali nikako manji.
Ja sam moju pec predvideo za zagrevanje jedne prostorije od nekih 60m2, u kojoj bi uz pustanje vodene pare svakih destak minuta odrazao potrebnu temperaturu 19-21C i veliku vlaznost vazduha jer je preko potrebna za hidroponiju...
Da li od RMH želiš napraviti parni kotao Nele?
RMH je jednostavna i može se napraviti u samogradnji. Zato je popularna, kao i zbog odličnih rezultata grijanja i čistog ispuha.
Parni kotao zahtjeva sigurnosne ventile i automatiku rada, i kao posuda pod tlakom predstavlja opasnost za rukovaoce i korisnike, te podliježe atestiranju i periodičnoj stručnoj kontroli.
Umjesto da podižeš temperaturu vode preko 120
o C i tlak preko 3 bara, u sistemu cijevi sa vodom, paru možeš dobiti kapanjem vode iz posude iznad RMH na vrh bureta.
... brojni pametni i skolovani strucnjaci koji stoje iza brojnih tekstova o RMH medjutim bitne detalje su ipak zadrzali za sebe, na zalost, malo je ljudi koji hoce da podele svoje znanje sa drugima...
RMH nije Space shuttle Nele.
Sada kada si stekao početno iskustvo, dopuniti ćeš ga i napraviti peć kakva Tebi odgovara. Jedino si "visoko postavio letvicu" i zadao si izraditi nešto sasvim novo.
Na stranicama ovog foruma i ja sam naišao na dragocjena iskustva: Nikole, Gorana.P, Cole i ostalih vrijednih i nesebičnih ljudi, koji su opisali svoja iskustva tokom i nakon izgradnje RMH.
Odvoji malo vremena Nele i iskoristi ta iskustva.
Cilj pisanja na forumu i jest nesebično podijeliti svoja iskustva drugima, a to ćeš naći na stranicama ovog foruma Nele.
Siniša je radio nešto slično Tvojoj peđi, samo od nehrđajućeg čelika, i mislim da ti ovo može biti od koristi:
! No longer available a najsličnije zagrijavanje vode i konstrukciju kotla, kakvu si zamislio, možeš vidjeti ovdje, Nele:
! No longer available