Zapamti

"Čak i perje može potopiti brod."

Autor Tema: Raketna peć Prvoga Vozača  (Pročitano: 53648 puta)

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
Odg: Raketna peć Prvoga Vozača
« Odgovori #105 u: 27 Rujan, 2017, 10:07:57 »
Nastavak fotki :)
tu je izliveno ložište, a na trećoj se vidi back sweep  :blush:
četvrta i peta su šalunzi za riser.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #106 u: 27 Rujan, 2017, 10:11:30 »
Drugi nastavak fotki. Gotov riser, a na črtvroj je nosač za šamotne cigle.
Na četvrtoj je prva vatra - paljenje šalunga. Na ulazu u feed sam ostavio velike cigle da dobijem koliko mogu na termalnoj masi, a tu izolacija nije niti važna jer nema izgaranja.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #107 u: 27 Rujan, 2017, 10:13:03 »
Treći nastavak fotki.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
« Odgovori #108 u: 29 Rujan, 2017, 22:51:40 »
hvala što si prenio detalje! Ovakvu kombinaciju materijala još nije nitko izveo! Planiraš li dodati sekundarni zrak? Di nabavljaš glinu?

što se tiče zvuka možda ima rupa u sistemu. Mislim da ne možeš lijepiti cementom nego vatrostalnim mortom ili šamotno brašno+staklena voda (ne znam što je bolje), a prije toga se namoče šamotne cigle.

svakako javi kako stvar funkcionira, ako trebaš imam ja infracrveni termometar. Ne mjeri jako visoke temperature ali to možeš vidjeti i vizualno ako lim od bačve počne vjetliti u mraku  :biggrin: U biti me zanima koliko brzo bačva zagrije prostor te temparatura klupe na vrhu i dnu.
« Zadnja izmjena: 30 Rujan, 2017, 19:38:26 od TB »

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #109 u: 02 Listopad, 2017, 08:55:11 »
Hvala TB! Mislim napravit još sekundarni zrak - isto onako kako radi Van den Berg - zove ga P-channel. Onaj komad lima ubačen u feed. Jedino što moram radi obiteljske situacije prvo ožbukat peć finom žbukom, da se s tim završi, a onda se mogu zajebavat sa "sekundarnim" stvarima :)
Mislim da rupe u sistemu nema, nema je gdje biti :).
Živim na glini -ja sam u Vukomeričkim Goricama, koje su skoro cijele na glini, a slučajno je susjedu 20 m dalje kamion bio istovario glinu iz iskopa, tako da sam imao baš finu, bilo je i dijelova gdje je bila čista siva, kao glinamol. Na žalost sve je rasprostro, tako da ako ti treba mogao bi možda skupiti za jednu kantu. Ako ti treba pitam.
Što se tiče cementa - rekao sam si više niak šamotom, jer se teško tanko nanosi i ne sviđa mi se raditi s njim. A mislio sam da je cement čvršći od vatrostalnog morta, jer sam probao i mort. A glas u meni je cijelo vrijeme ukazivao na mort. I sam sam močio cigle kao i prije sam šamotom odnosno mortom, ali očito se valjda ne smiju močiti :).
Čim više ložim, više mi se sviđa. Valjda je trebalo da ispari 40-ak litara vode iz coba pa da stvar proradi kako treba.
Nisam se baš previše trudio, ali nisam doveo poklopac do usijanja, i tu sam malo razoračan. A i nije baš hladno zadnjih dana, teško je unutra za izdržat.
Ako želiš, možeš navratiti s termometrom jedan dan, samo se moramo dogovoriti želiš li doći na hladnu peć, ili na vruću, tako da je klupa topla :).

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
« Odgovori #110 u: 02 Listopad, 2017, 18:10:35 »
dođem na hladnu peć da vidim kako zagrijava  :biggrin: Baš čitam forum kako se tehnologija mijenja, šamot, trip wire i J-tube više nisu popularni nego bypass-i, keramička vuna i zvona.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #111 u: 03 Listopad, 2017, 07:45:02 »
Da, vidio sam kako su ljudi zabrijali :). Ja nisam imao mnogo prostora za veće promjene, a i nije mi se dalo, a i nisam mogao eksperimentirati, trebao sam čim prije dovršiti peć. Sudeći po materijalima i izolaciji koju sam napravio, ova jednostavno mora raditi bolje od prošle, a nije da smo bili jako nezadovoljni s prošlom. Ako radi imalo bolje, ja zadovoljan. I imam zabranu radova sljedećih pet godina :).
« Zadnja izmjena: 03 Listopad, 2017, 07:47:27 od prvivozac »

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #112 u: 19 Prosinac, 2017, 13:20:26 »
Što kažete na loženje RMH-a upotrijebljenim jestivim uljem? Ja ponekad nalijem malo starog ulja (koje inače reciliramo) kako bi mi se razgorjela vatra ako slučajno ne vuče do kraja, ili iz čistog gušta.
Izgore li sve masnoće unutra ili bi mi se slijepio dimnjak od češćeg loženja? Napraviti neku kapaljku ili raspršivač bi bilo zaninmljivo, u slučaju da je loženje prihvatljivo.
Ulje je velik zagađivač zemlje i treba ga reciklirati, ovo mi izgleda kao Ok način, osim točenja u dizele :).

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 68
« Odgovori #113 u: 19 Prosinac, 2017, 21:20:53 »
Na YT imaš mnoštvo bugarskih i ruskih priloga o pećima na prerađeno ulje...
Ukoliko imaš problem,bilo sa ćirilicom,bilo sa ruskim ili bugarskim,javi se slobodno...Pozz.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #114 u: 19 Prosinac, 2017, 22:52:30 »
Možda bi bilo najjednostavnije, ogrijevno drvo za rocketicu, djelomično natopiti tim otpadnim uljem, Prvivozaču?
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #115 u: 19 Prosinac, 2017, 22:59:37 »
Hvala ppsupercop, pogledam pa javim. Samo što ne želim modificirati svoju raketicu.
Fazy, istomišljeniče hvala, sad si mi potvrdio moje lude ideje, žena će mi biti oduševljena :). Fino pored peći stavim kanticu s uljem i natapam :).
A što misliš gori li to do kraja, bed mi je da mi se ne zalijepe dimovodi od masnoće? Premda, kolika je temperatura unutra, mislim da izgori sve.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #116 u: 19 Prosinac, 2017, 23:41:39 »
Mislim da je drva bolje djelomično natapati dok su vani, na hrpi, nekoliko puta (koliko drva uspiju upiti ulja u sebe), pa ih onda takva već natopljena unijeti u kuću i ložiti, nego ih natapati kanticom pored peći.
Na taj način će i sagorjevanje biti potpuno i nećeš imati bojazni od prljanja dimovodnih kanala.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #117 u: 20 Prosinac, 2017, 12:08:50 »
Fakat, hvala Fazy!

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.