Zapamti

"Ako nikad nisi ispao glup, nikad nećeš postati stručnjak."

Autor Tema: Raketna peć Prvoga Vozača  (Pročitano: 53649 puta)

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
Odg: Raketna peć Prvoga Vozača
« Odgovori #15 u: 26 Svibanj, 2015, 00:38:43 »
definitivno to što Nikola kaže, a onda gledaj spojeve i usko grlo na kraju, a i onaj T kod bačvene znam da li ti je potreban ako se bačva otvara odozgo.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #16 u: 26 Svibanj, 2015, 00:53:29 »
Da prikjučenjem na dimnjak visine 5 m i moja peć je počela hučati i dvostruko jače vuči.
Zbunjuje me fotka 7209 i 7210. Na obje mi se čini da je vrh heat risera previsoko u odnosu na vrh bačve.
Ako je sistem 18 cm, onda bi taj razmak između vrha heat risera i poklopca bačve trebao iznositi minimalno 4,5 cm ili veći.
Također, neznamo da li je dovoljan prostor između izoliranog heat risera i bačve, pa bi i to trebalo provjeriti prvivozaču. Trebalo bi naime ostati slobodno minimalno 255 cm2 poprečnog prijesjeka duž cijelog puta dimnih plinova od ložišta do izlaza istih iz dimnjaka.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #17 u: 26 Svibanj, 2015, 06:13:32 »
Za potpalu u kućnim uslovima je najlakše koristiti onaj mali brener na plinske kartuše, one male koje se koriste za kamping. Jeftino rešenje bez dima:-)
Sušenje cigli i maltera traje bar nekoliko dana uz loženje. Meni se desilo da peć od 20cm sa zidanim hit rajzerom nije htela da radi ni samo sa buretom dok se nije sve osušilo mogla je samo bez bureta da gori. Sada gura kroz 10m cevi i usponsku od 3m, sve ukupno 14m. Tu sam primetio interesantnu pojavu, što se više greje to slabije vuče, jer se povećava isparavanje i para praktično zaštopa protok.
Mislim da ti je tu jedna cev u klupi viška, jer imaš usporavanje pa ubrzavanje gasova što samo smeta dobrom protoku, a ne znači puno po pitanju predaje topline.
Šamot iz TA peći je 'gladan' energije, verujem da bez celodnevnog loženja neće moći da se zagreje.

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 85
« Odgovori #18 u: 26 Svibanj, 2015, 07:16:33 »
ako ja dobro kužin ta "bačva" na tin slikama je "prekrojena" bačva od 55 galona, tako da služi ka držač, ilitiga kalup za perlit.
izgleda na slikama "manja" nego obična bačva koju vidiš kasnije da služi ka "zvono".

ako ti je stranica "a" otvora feedtube-a 18 cm to ti je 8 inch-ni sistem. treba si koristit cijevi promjera 200 mm. to ti je okvirno 324 cm2.
mislin da dva kanala cijevi fi180 je malo previše, pogotovo šta se spajaju u jedan od fi180 mm.
površina poprečnog presjeka dva kanala je okvirno 509 cm2,  a jednog je 254 cm2.
bojin se da ti tu ne stvara venturi efekt.

nije strašno, samo ćeš morak kompenzirat s dobrin dimnjakon. nisi navea koji ti je promjer dimnjaka. di je smješten u odnosu na sljeme krova?
i koliko koliko je visok?

sličan problem s povremenin vraćanjen dima smo imali prijatelji ja kad smo kod njega gradili. misleći da je problem u hitrajzeru pokušali smo iskompenzirat
s njegovom visinom. ali smo na kraju napravili bolji dimnjak i stvar se neupitno popravila. ko šta ti je nikola napisa, ideja s horizontalnin dimnjakon je ok u teoriji, ali u praksi je teže ostvariva. moraju ti se poklopit hrpa faktora.

još jedna stvar koju moraš imat na umu. temperaturna razlika između sobne temperature i vanjske mora bit što veća da ti roketica bolje radi.
ako je ložiš sada, kad je visoka temperatura, nije baš najidealnije, još k tome ti je peć friška.

ako ti je klupa svježe, očekuj par tjedana da se ohladi... a nakon toga, kad bude suva ka barut, tribaš ložit bar 4-5 sati da na prvi dodir osjetiš toplinu.
to ti je onda oko 35-45 stupnjeva. ako ti triba pola do jedne minute sidenja na klupi da skužiš toplinu to ti je 25-35 stupnjeva.
ako staviš ruku i odma je vruće da tribaš nakon maksimalno deset sekundi maknit rukuu, to ti je do 60 stupnjeva.

iznad toga ne stavljaj ruku... :) kad san ja kod svoje mirija temperaturu na bačvi nakon milisekunde slučajnog dodira spržilo me da san dobija ožiljak...
eto... žigosalo me...

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
« Odgovori #19 u: 26 Svibanj, 2015, 07:31:10 »
definitivno to što Nikola kaže, a onda gledaj spojeve i usko grlo na kraju, a i onaj T kod bačvene znam da li ti je potreban ako se bačva otvara odozgo.

Zar nije potreban taj prostor radi nakupljanja/čišćenja pepela? U knjizi je to dosta naglašeno.
U knjizi piše da se odimovod slobodno može račvati pa opet sastavljati, a ne vjerujem da imam previše kuteva pod 90°.
Mislim da mi je jedino usko grlo tamo kod izlaza iz bačve.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #20 u: 26 Svibanj, 2015, 07:33:45 »
Da prikjučenjem na dimnjak visine 5 m i moja peć je počela hučati i dvostruko jače vuči.
Zbunjuje me fotka 7209 i 7210. Na obje mi se čini da je vrh heat risera previsoko u odnosu na vrh bačve.
Ako je sistem 18 cm, onda bi taj razmak između vrha heat risera i poklopca bačve trebao iznositi minimalno 4,5 cm ili veći.
Također, neznamo da li je dovoljan prostor između izoliranog heat risera i bačve, pa bi i to trebalo provjeriti prvivozaču. Trebalo bi naime ostati slobodno minimalno 255 cm2 poprečnog prijesjeka duž cijelog puta dimnih plinova od ložišta do izlaza istih iz dimnjaka.

na ovim fotkama se vidi 'unutarnja' bačva, ona koja drži izolaciju, ona je iste veličine kao i riser. Vanjska se vidi na 7218, tamo je otvorena i malo se i vidi da je riser 5-6 cm (mjerio sam) ispod poklopca.
Prostor između bačve i izolacije je bar 5 cm, samo nisam računao volumen.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #21 u: 26 Svibanj, 2015, 07:37:51 »
Za potpalu u kućnim uslovima je najlakše koristiti onaj mali brener na plinske kartuše, one male koje se koriste za kamping. Jeftino rešenje bez dima:-)
Sušenje cigli i maltera traje bar nekoliko dana uz loženje. Meni se desilo da peć od 20cm sa zidanim hit rajzerom nije htela da radi ni samo sa buretom dok se nije sve osušilo mogla je samo bez bureta da gori. Sada gura kroz 10m cevi i usponsku od 3m, sve ukupno 14m. Tu sam primetio interesantnu pojavu, što se više greje to slabije vuče, jer se povećava isparavanje i para praktično zaštopa protok.
Mislim da ti je tu jedna cev u klupi viška, jer imaš usporavanje pa ubrzavanje gasova što samo smeta dobrom protoku, a ne znači puno po pitanju predaje topline.
Šamot iz TA peći je 'gladan' energije, verujem da bez celodnevnog loženja neće moći da se zagreje.

Eh, da vidio sam tu foru s brenerom, samo sam zaboravio u međuvremenu :).
po cobu se već počela stvarati plijesan. Nije mi jasno kako to da nije htjela goriti dok se nije osušila? kakve veze ima?
Jučer sam ložio od 17 do 22, i jedva da se mogla osjetiti mala toplina na cobu pri početku klupe,a na zidiću ništa.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #22 u: 26 Svibanj, 2015, 07:47:16 »
ako ja dobro kužin ta "bačva" na tin slikama je "prekrojena" bačva od 55 galona, tako da služi ka držač, ilitiga kalup za perlit.
izgleda na slikama "manja" nego obična bačva koju vidiš kasnije da služi ka "zvono".

da, tako je.

ako ti je stranica "a" otvora feedtube-a 18 cm to ti je 8 inch-ni sistem. treba si koristit cijevi promjera 200 mm. to ti je okvirno 324 cm2.
mislin da dva kanala cijevi fi180 je malo previše, pogotovo šta se spajaju u jedan od fi180 mm.
površina poprečnog presjeka dva kanala je okvirno 509 cm2,  a jednog je 254 cm2.
bojin se da ti tu ne stvara venturi efekt.

Stranica 'a' otvora feedtueba je 16cm (15,96cm  r2Pi  9*9*3,14=254cm, korijen je 16cm)
U knjizi piše da se mogu račvati, ne bih to napravio samo tako. Dakle, ako mi je sistem 18, račva se na dva i kasnije se spaja.
Što je venturi efekt?

nije strašno, samo ćeš morak kompenzirat s dobrin dimnjakon. nisi navea koji ti je promjer dimnjaka. di je smješten u odnosu na sljeme krova?
i koliko koliko je visok?

Dimovod sam probio vani kroz zid, kako se vidi na fotkama, ali zasad samo cijev viri vani 10cm, onda ide uz fasadu ista cijev prema gore cca 2.5 m do pod sljeme krova. Ista spiro cijev. Rekao mi Nikola sinoć na ga stavim i probam, to ću napraviti kad dođem kući.

sličan problem s povremenin vraćanjen dima smo imali prijatelji ja kad smo kod njega gradili. misleći da je problem u hitrajzeru pokušali smo iskompenzirat
s njegovom visinom. ali smo na kraju napravili bolji dimnjak i stvar se neupitno popravila. ko šta ti je nikola napisa, ideja s horizontalnin dimnjakon je ok u teoriji, ali u praksi je teže ostvariva. moraju ti se poklopit hrpa faktora.

još jedna stvar koju moraš imat na umu. temperaturna razlika između sobne temperature i vanjske mora bit što veća da ti roketica bolje radi.
ako je ložiš sada, kad je visoka temperatura, nije baš najidealnije, još k tome ti je peć friška.

ako ti je klupa svježe, očekuj par tjedana da se ohladi... a nakon toga, kad bude suva ka barut, tribaš ložit bar 4-5 sati da na prvi dodir osjetiš toplinu.
to ti je onda oko 35-45 stupnjeva. ako ti triba pola do jedne minute sidenja na klupi da skužiš toplinu to ti je 25-35 stupnjeva.
ako staviš ruku i odma je vruće da tribaš nakon maksimalno deset sekundi maknit rukuu, to ti je do 60 stupnjeva.

iznad toga ne stavljaj ruku... :) kad san ja kod svoje mirija temperaturu na bačvi nakon milisekunde slučajnog dodira spržilo me da san dobija ožiljak...
eto... žigosalo me...
[/quote]

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #23 u: 26 Svibanj, 2015, 07:48:46 »
Hvala na odgovorima, javim se večeras kad spojim dimnjak. Ako je netko zainteresiran i da mu se navratiti da pogleda, dobrodošao je, mi smo iza Gorice prema Kravarskom :)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #24 u: 26 Svibanj, 2015, 08:20:14 »

...na ovim fotkama se vidi 'unutarnja' bačva, ona koja drži izolaciju, ona je iste veličine kao i riser. Vanjska se vidi na 7218, tamo je otvorena i malo se i vidi da je riser 5-6 cm (mjerio sam) ispod poklopca.

To će biti u redu Prvivozaču, no jedino provjeri, da li je dovoljan poprečni presjek na najužem dijelu izlaza iz bačve u horizontalne cijevi.
Važno ti je da koristiš jako suha drva, naročito sada kada je klupa hladna i vlažna. Ta vlaga ima za rezultat povečanu toplinsku vodljivost klupe i pojavu vodene pare i kondenzata u cijevima, ukoliko drva nisu skroz suha. No nakon spajanja dimnjaka to mora vući i gurati.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #25 u: 26 Svibanj, 2015, 08:31:57 »

...na ovim fotkama se vidi 'unutarnja' bačva, ona koja drži izolaciju, ona je iste veličine kao i riser. Vanjska se vidi na 7218, tamo je otvorena i malo se i vidi da je riser 5-6 cm (mjerio sam) ispod poklopca.

To će biti u redu Prvivozaču, no jedino provjeri, da li je dovoljan poprečni presjek na najužem dijelu izlaza iz bačve u horizontalne cijevi.
Važno ti je da koristiš jako suha drva, naročito sada kada je klupa hladna i vlažna. Ta vlaga ima za rezultat povečanu toplinsku vodljivost klupe i pojavu vodene pare i kondenzata u cijevima, ukoliko drva nisu skroz suha. No nakon spajanja dimnjaka to mora vući i gurati.

Drva su jednogodišnja, ali nisu savršeno suha,nekad znaju cvrčati. Za ovo usko grlo - mogu li zapiliti fleksericom u bačvu prema gore lagano, dolje nemam mjesta kuda širiti.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #26 u: 26 Svibanj, 2015, 08:53:17 »
Citat:

. Nije mi jasno kako to da nije htjela goriti dok se nije osušila? kakve veze ima?
Jučer sam ložio od 17 do 22, i jedva da se mogla osjetiti mala toplina na cobu pri početku klupe,a na zidiću ništa.

Ni ja nisam verovao da toliko može da smeta, ali kad sam video koliko pare izlazi... kao da imaš parnu mašinu unutra. Pošto se para širi ne dozvoljava dimu da izlazi, praktično kao da uduvavaš još nezapaljivog vazduha negde na pola puta. I što je toplije više pare=slabije vuče.
Samo ti to loži dok se ne osuši i biće ok. Drva možeš malo da prosušiš na buretu, bolje će goreti.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #27 u: 26 Svibanj, 2015, 09:44:10 »
... Za ovo usko grlo - mogu li zapiliti fleksericom u bačvu prema gore lagano, dolje nemam mjesta kuda širiti.
Ako nema potrebnih 255 cm2 poprečnog presjeka Prvivozaču, svakako će to trebati napraviti, da se zadovolji uvjet jednakih presjeka, no pričekaj dok spojiš dimnjak i ložeći suhim drvima osušiš klupu.
Ako ima toliko pare kao što navodi Dzionik, možeš pomoći peći, tako da kroz onaj lijevi otvor za čišćenje (on gleda ravno prema izlazu dimovodne cijevi kroz zid?), postaviš metalnu cijev od usisavača. Cijev neka bude oko 10 cm kraća od izlaza iz dimnjaka (horizontala). Tu cijev treba zabrtviti na otvoru za čišćenje (kao da je na otvoru poklopac). Usisavač se spoji na cijev tako da ISPUHUJE zrak. Ispuhivani zrak struji u smjeru izlaza dimnih plinova i tako pomaže izlaz pare i dimnih plinova iz dimovodne cijevi.

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 85
« Odgovori #28 u: 26 Svibanj, 2015, 10:22:25 »

Stranica 'a' otvora feedtueba je 16cm (15,96cm  r2Pi  9*9*3,14=254cm, korijen je 16cm)
U knjizi piše da se mogu račvati, ne bih to napravio samo tako. Dakle, ako mi je sistem 18, račva se na dva i kasnije se spaja.
Što je venturi efekt?

ok. ja san mislija da ti je stranica 18 cm puta 18 cm. sori ja krivo skužija.
mogu se račvat, ali možda si triba ić onda s manjin promjeron cijevi. ovako imaš dva kanala u koji paralelno ide dim.
znači raketna peć ti služi ka neka vrst toplinske pumpe (ne znan jel dobro prevodin, HEAT PUMP na engleškon)
i ona "postiže" konstantni protok. ako ti jednu količinu fluida (u ovon primjeru plin - topli zrak, ne dim jer u roketici bi triba imat potpuno sagorjevanje)
i pustiš je kroz duplo veći prostor (površinu poprečnog presjeka), a onda kasnije opet smanjiš taj presjek dobijaš neujednačen protok fluida.
matematički ispravnije bi bilo da ako imaš roketicu 16x16 cm da stavija si dvi spiro cijevi od 50 mm dijametra i onda ih spojija u T komad dijametra 90 mm.

venturi efekt je smanjenje tlaka fluida uzrokovan protokon fluida kroz "usko grlo", ilitiga brzina fluida se povećava kad fluid prolazi kroz suženja u cijevi.
ja san eksperimentira sa sličnin. iman to opisan u postovima o svojoj roketici. meni se dešavalo da je stvar radila ali klupa se lošije zagrijavala u odnosu na prije ili sada kad neman redukciju u cijevima (u knjizi koriste termin "BOTTLE NECK"). dešavalo se to da je usljed venturi efekta topli zrak prebrzo struja kroz klupu i nije klupa imala dovoljno vrimena da upije toplinu.
čin san vratija na staro, tj da mi nema nigdi redukcije u površini poprečnog presjeka radi ka beba...

Dimovod sam probio vani kroz zid, kako se vidi na fotkama, ali zasad samo cijev viri vani 10cm, onda ide uz fasadu ista cijev prema gore cca 2.5 m do pod sljeme krova. Ista spiro cijev. Rekao mi Nikola sinoć na ga stavim i probam, to ću napraviti kad dođem kući.

kad kažeš pod sljeme, na šta točno misliš?
ako ti je dimnjak kod sljemena +- 20 cm dovoljno ti je 50 cm iznad sljemena.
ako ti je dimnjak dalje od sljemena onda imaš cile formule i pravila kako triba pozicionirat sljeme
to ovisi o nabibu krova, poziciji, prevladavajućin vitrovima i slično...

ne moj stavit pod sljeme ni pod nekakvu strehu jer ti se tu javljaju podtlakovi koji ti zezaju s strujanjen toplog zraka

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #29 u: 26 Svibanj, 2015, 10:58:54 »
... Za ovo usko grlo - mogu li zapiliti fleksericom u bačvu prema gore lagano, dolje nemam mjesta kuda širiti.
Ako nema potrebnih 255 cm2 poprečnog presjeka Prvivozaču, svakako će to trebati napraviti, da se zadovolji uvjet jednakih presjeka, no pričekaj dok spojiš dimnjak i ložeći suhim drvima osušiš klupu.
Ako ima toliko pare kao što navodi Dzionik, možeš pomoći peći, tako da kroz onaj lijevi otvor za čišćenje (on gleda ravno prema izlazu dimovodne cijevi kroz zid?), postaviš metalnu cijev od usisavača. Cijev neka bude oko 10 cm kraća od izlaza iz dimnjaka (horizontala). Tu cijev treba zabrtviti na otvoru za čišćenje (kao da je na otvoru poklopac). Usisavač se spoji na cijev tako da ISPUHUJE zrak. Ispuhivani zrak struji u smjeru izlaza dimnih plinova i tako pomaže izlaz pare i dimnih plinova iz dimovodne cijevi.
OK Fazy, probat ću to zapiliti, a što se tiče usisivača, nema šanse, žena mi je ionako na rubu :)

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.