Zapamti

"Ako se volu ne pije, ne guraj mu glavu u vodu."

Autor Tema: Raketna peć Prvoga Vozača  (Pročitano: 64298 puta)

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
Odg: Raketna peć Prvoga Vozača
« Odgovori #75 u: 01 Studeni, 2015, 14:36:32 »
Ma izdržat će ona do proljeća, Malo mješaj grab i jelovinu i bude dobro. na ovo sam mislio:
Ah, jedna slika govori tisuću riječi :). Na žalost, to je neizvedivo jer je ovaj dio gdje bi ti napravio izlaz, meni zid od hodnika, te dio starog dimnjaka od 13 cm, dakle nije vanjski zid. Pretresao sam mnogo verzija pri projektiranju dok nisam došao do ove "račve" koja mi je jedina izgledala kao moguće rješenje. U svakom slučaju na proljeće mičem bačvu i adaptiram sistem na 20 cm, a dotad mi možda nešto padne na pamet u vezi dimovoda, a i možda će jače vući ako je sistem 20, a ove cijevi od 18cm ne mislim mijenjati, izuzev "T" izlaza i vanjskog dimnjaka. Danas sam nacijepao grab sitnije (cca debljine letve ili manje) i bilo je više-manje OK. Hvala na savjetu!

Black jack

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 78
« Odgovori #76 u: 01 Studeni, 2015, 23:59:09 »
uf ni ja nisam skužio čošak. Imaš vremena za mozganje do prolječa. Bude se nešto smislilo.

Stjepan

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 6
  • -Receive: 45
« Odgovori #77 u: 04 Studeni, 2015, 18:12:41 »
Ja svoju raketicu lozim sa grabom i bukvom ali suhom 3 godine,ta drva su bila slozena i nikako da dodjem do njih i ove godine nisam htio slagati nova drva dok se ova ne potrose,i mogu vam reci da kad ih sitno nacjepkam da raketa samo kaj ne poleti i kad hocu da ju smirim moram u nju ubaciti deblje drvo,onda se stisa i umijereno nastavi goritj,nakon mjesec dana koristenja ja sam zadovoljan

Stjepan

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 6
  • -Receive: 45
« Odgovori #78 u: 04 Studeni, 2015, 18:20:25 »
Ja svoju pec mogu regulirati sa dotokom zraka,ali nevoli da joj diram u dotok zraka pa to radim sa sitno nacjepkanim drvcima kad hocu da daje maksimum,a kad je prevruce i hocu da se smiri ubacim deblje drvo i ona se stisa.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
Upgrade - pitanje
« Odgovori #79 u: 13 Srpanj, 2017, 12:42:40 »
Pripremam se za upgrade peći sa 18 cm sistema i klasičnim ložištem od cigli na 20 cm i ložištem od 2cm šamotnih ploča zalivenog perlit-cementom. Dvije godine smo se uspješno grijali na ovu peć, ali nisam baš zadovoljan iskoristivošću – mislim da imam previše pepela i premalu temperaturu. Klupa ostaje kakva je, jer u njoj su dva dimovoda po 18 cm koji se kasnije spajaju, mijenjam ložište i dimnjak.
Razmišljam o tome da za ložište napravim imitaciju ložišta kakvog prodaju na dragonheater.com (odskrolaj dolje: http://www.dragonheaters.com/rocket-mass-heater-shippable-core/ ). Mogu napraviti i trip wire, a mogu dobiti i nepravilnu kosinu od ploča. Ono što me malo zbunjuje jest dužina burn tunnela, tj. dužina prostora između ulaza i izlaza, koji je poduži. I koliko vidim po netu, ljudi često rade duže tunele, neki su i mnogo duži od ovog. A u knjizi od Evansa piše da bi taj razmak trebao biti čim kraći. Ovdje je za sistem 20cm ulaz 18 cm (17,7), visina tunela je 16, a dužina razmaka između ulaza i izlaza je 30 cm. Mjerio sam u Ilustratoru.
Zanima me ima li tko na forumu kakvo iskustvo, informaciju ili mišljenje o ovom tipu ložišta? Meni izgleda OK. Radi kroničnog nedostatka vremena ne mogu eksperimentirati, nego sam prekopirao nešto što mi izgleda OK.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 966
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #80 u: 15 Srpanj, 2017, 17:58:05 »
Sviđa mi se Tvoja ideja, Prvivozaču.
Ložište izrađeno od šamotne cigle i zaliveno smjesom perlita i vatrostalnog cementa. Treba obratiti pažnju na termičke koeficijente tih materijala, jer zbog velikih razlika u temperaturama ložišta u radu i mirovanju, dolazi do znatnih širenja i skupljanja tih materijala, pa ako koeficijenti nisu jednaki, doći će do pucanja.
Možda je sigurnije, napraviti ložište samo od jedne vrste materijala ili ložište od šamotne cigle "utopiti" u perlit.

Da li si mjerio širinu ložišta Dragonheatera?
Mišljenja sam da je ložište koje ima širinu veću od visine učinkovitije to jest da za isti poprečni presjek, može dati više topline nego sa kvadratnim presjekom.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 705
  • -Receive: 217
« Odgovori #81 u: 15 Srpanj, 2017, 21:16:05 »
da si otpočetka izolirao ložište i klupu odozdo vjerojatno bi imao bolje rezultate. Što se dizajna tiče mislim da je dragon najbolje složen i istestiran model tako da nemaš što razmišljati. Možda prodaju i planove.

baci oko i na Dragovnove i Walkerove zidane peći te na Batchbox, super stvari!

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #82 u: 17 Srpanj, 2017, 08:30:59 »
Sviđa mi se Tvoja ideja, Prvivozaču.
Ložište izrađeno od šamotne cigle i zaliveno smjesom perlita i vatrostalnog cementa. Treba obratiti pažnju na termičke koeficijente tih materijala, jer zbog velikih razlika u temperaturama ložišta u radu i mirovanju, dolazi do znatnih širenja i skupljanja tih materijala, pa ako koeficijenti nisu jednaki, doći će do pucanja.
Možda je sigurnije, napraviti ložište samo od jedne vrste materijala ili ložište od šamotne cigle "utopiti" u perlit.

Da li si mjerio širinu ložišta Dragonheatera?
Mišljenja sam da je ložište koje ima širinu veću od visine učinkovitije to jest da za isti poprečni presjek, može dati više topline nego sa kvadratnim presjekom.
Fazy, hvala na odgovoru. Mislim da bi mi bilo prekomplicirano izvoditi izolaciju samo od perlita a bez vatrostalnog cementa. Koliko vidim taj recept (1:10) je već provjeren i pretpostavljam da ne bi trebalo biti problema. Nisam mjerio širinu Dragonheatera, i mene je dosta zbunila visina ovog ložišta iz istog razloga, izgleda mi previsoko, možda malo i snizim.
Nadam se da ću biti gotov početkom rujna, sad sam u pripramama.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #83 u: 17 Srpanj, 2017, 08:36:14 »
da si otpočetka izolirao ložište i klupu odozdo vjerojatno bi imao bolje rezultate. Što se dizajna tiče mislim da je dragon najbolje složen i istestiran model tako da nemaš što razmišljati. Možda prodaju i planove.

baci oko i na Dragovnove i Walkerove zidane peći te na Batchbox, super stvari!
Da, tada sam pogriješio jer nisam stavio bolju izolaciju odozdo, to je jedan od razloga zašto ovo radim. Sadašnja peć ima 8 cm siporeksa, ali to nije dovoljno. Preko toga ću izliti cca 8 cm perlita/cementa, valjda će to biti dosta. Plus što mislim i zbog klupe i zbog ložišta izolirati strop od podruma, tako da će se toplina jednim dijelom širiti po ploči (podu). Pogledao sam te zidane peći i Batchbox, o Batchboxu razmišljam već neko vrijeme, ali u takvoj sam situaciji da si ne mogu priuštiti inovacije i eksperimentiranja tog tipa. Ovi će radovi ići ekspresno - bez nekog šireg razmišljanja - odrada.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #84 u: 20 Srpanj, 2017, 22:06:59 »
ja računam da je samo perlit sigurno bolji izolator nego pomiješan sa cementom. A ujedno je i jednostavno samo naliti perlit u kalup i eventualno ga kasnije izvaditi.

siporex se radi u različitim gustočama, vjerojatno je bolje uzeti najrjeđi jer ima najmanju toplinsku vodljivost a podnosi opterećenje. Još ako ispod staviš XPS je izolacije poda vrhunska.

inače trebalo bi vidjeti pošto je poritna opeka, to rješava oba problema.

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 70
« Odgovori #85 u: 20 Srpanj, 2017, 22:10:46 »
Opet ja ::)Jeste li razmišljali o vermikulitu?

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #86 u: 22 Srpanj, 2017, 19:31:44 »
dakle kopiraš dragona :) Samo za riser jer je krhak materijal.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #87 u: 24 Srpanj, 2017, 09:07:16 »
dakle kopiraš dragona :) Samo za riser jer je krhak materijal.

Čekaj TB, ne razumijem što si htio reći ovdje? Da koristim perlit/cement samo za riser? Morat ću lijevati ložište, ne znam kako bi mi drugačije tunel ostao na mjestu. U sadašnjoj verziji sam imao suhi perlit, baš sam jučer usisavao cca 200 litara usisavačem za pepeo :).
 I, zanima me, ako je tako perlit/cement krhak, kako onda podnosi težinu šamotnog risera? Naročito ako je težina risera iznad onog nagiba tunela.
Mislio si XPS da satavim ispod siporeksa? To je stirodur? Malo mi je bad radi eventualnih toksičnih isparavanja. Jučer sam razmontirao ložište, siporeks na kojem je ležalo ložište ne netaknut, nije ispucao, bijel je, kao iz dućana.
Ja bih ostavio taj siporeks i nalio gore 10 cm perlitcementa i bok. Valjda će bit OK tako.
Tražio sam dosta neko mjesto gdje mogu naći podatke ili upute o ljevanju perlitcementa (dakle kao npr. Colina peć) i ne mogu naći. Za permies forum nemam vremena i oči da pretražim.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #88 u: 24 Srpanj, 2017, 10:19:15 »
Opet ja ::)Jeste li razmišljali o vermikulitu?
:) Nisam, u stvari zaboravio sam na to. S vremenom sam jako kratak i želim napraviti nešto po prokušanom receptu. Ali nakon što sam vidio svojstva vermikulita te filmiće s pločama od 2 cm koji potpuno izoliraju toplinu, stavio bih ga prije svega, ali ne znam gdje to nabaviti.

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 70
« Odgovori #89 u: 24 Srpanj, 2017, 10:39:59 »
Ovde kod mene ga ima u Srbiji,uvoznik je lik koji snabdeva puno firmi po Hr sa drvetom,postoji mogućnost dogovora sa njim....
http://www.vatra.co.rs/profili.html

vlasnik se zove Radovan i veoma je predusretljiv....Pozz.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.