Zapamti

"Ako čovjek ne mijenja mišljenje, ili je vrlo mudar ili je budala."

Autor Tema: Raketna peć Prvoga Vozača  (Pročitano: 64796 puta)

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
Odg: Raketna peć Prvoga Vozača
« Odgovori #90 u: 24 Srpanj, 2017, 13:59:32 »
Ovde kod mene ga ima u Srbiji,uvoznik je lik koji snabdeva puno firmi po Hr sa drvetom,postoji mogućnost dogovora sa njim....
http://www.vatra.co.rs/profili.html

vlasnik se zove Radovan i veoma je predusretljiv....Pozz.

Kontaktirao sam čovjeka, jako ljubazan, odgovorio je odmah, a evo što kaže:
vama je potreban vermekulit 30mm ili 40mm debljine
To ce dovesti do toga da ce temperatura u jezgru plamena biti dovoljna za 80 % sagorevanje visokih ugljovodonika.
Dimenzije tabli su 1000mm x 1200mm
Cena je 30 eura po m2 za 30mm I 35 eura po m2 za 40mm
Prevoz van mozemo uraditi do granice.

cijena mi izgleda prihvatljiva, i rado bih to stavio ispod ložišta, samo ne mogu transportirati to iz SRB u HR. U svakom slučaju dobro je znati da se može nabaviti.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #91 u: 24 Srpanj, 2017, 15:13:49 »

inače trebalo bi vidjeti pošto je poritna opeka, to rješava oba problema.

Sad sam pogledao  - nisam imao pojma da to postoji!!! A već sam kupio šamotne ploče. :(((
Jako teško u Hrvatskoj, ali ima u Krapini, isti koji prodaje vatrostalni cement. Nema cijene. Ali vidim da je u isteklom oglasu na Njuškalu cijena za poritnu opeku dimenzija klasične cigle (6x12x25) 20 kn!!!
možda ubodem par komada za stavit ispod ložišta kad ću ić po cement. Da sam zidao poritnom opekom ne bih trebao ljevati cement, ne bih trebao kupovati vatrostalni cement, sve bi bilo mnogo jednostavnije.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 705
  • -Receive: 217
« Odgovori #92 u: 24 Srpanj, 2017, 16:43:46 »
i ja sam već kupio šamot debljine 2cm, a gradnju peći konstantno odugovlačim jer pristižu nove informacije  ::)

perlit i vatrostalni: http://www.perforum.info/index.php?action=dlattach;topic=1136.0;attach=2276

koliko znam cola je radio 1:10 pa nije bio zadovoljan jer se trusi s vremenom.

vermikulitne ploče mislim da ima svaka jača prodavaona peći https://www.youtube.com/watch?v=LHerO6TVP3o
ja sam bio "pametan" pa kupio šamotne samo zato jer su okrugle.

ako staviš stirodur ispod siporexa onda sigurno neće biti gubitaka u tlo, samo provjeri da temperatura ne prodire do stirodura, ali dobra je i tvoja solucija s perlit betonom. Ili multipor ploče po 20€/m2.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #93 u: 25 Srpanj, 2017, 11:50:35 »
i ja sam već kupio šamot debljine 2cm, a gradnju peći konstantno odugovlačim jer pristižu nove informacije  ::)

perlit i vatrostalni: http://www.perforum.info/index.php?action=dlattach;topic=1136.0;attach=2276

koliko znam cola je radio 1:10 pa nije bio zadovoljan jer se trusi s vremenom.

vermikulitne ploče mislim da ima svaka jača prodavaona peći https://www.youtube.com/watch?v=LHerO6TVP3o
ja sam bio "pametan" pa kupio šamotne samo zato jer su okrugle.

ako staviš stirodur ispod siporexa onda sigurno neće biti gubitaka u tlo, samo provjeri da temperatura ne prodire do stirodura, ali dobra je i tvoja solucija s perlit betonom. Ili multipor ploče po 20€/m2.

Ne mogu u HR naći vermikulitne ploče nikako. Jedino što sam našao je na portalu bmb - Promasil - kalcij silikatne ploče koje koštaju 1.096 kn po paketu, a u paketu ovisi o debljini - npr 3cm debljine je 2,5m2 u paketu. Ako negdje nađeš, molim te javi.
Mislim da su Cola, a i ostali koji su to radili s perlitcementom radili samo ložište od toga i trusi se od čišćenja. On je prvo radio 1:15 a tek poslije 1:10, mislim.
Jesi li mislio da tu multipor ploču stavim direktno ispod tunela? Siporeks je ostao netaknut. Nekako mi se ta mješavina perlita i cementa čini preslabom da bih na nju stavio šamotni riser.

P.S. Sad mi je žena u bmb rekla da će dobiti vermikulitne ploče pred zimu. Tražim dalje pa javim.
« Zadnja izmjena: 25 Srpanj, 2017, 12:24:15 od prvivozac »

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 966
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #94 u: 25 Srpanj, 2017, 12:25:15 »
... cijena mi izgleda prihvatljiva, i rado bih to stavio ispod loži šta...
Ako, nabaviš vermakulit u ploči debljine 3cm, iskoristi ga za heat riser, Prvivozaču, a ne kao termoizolaciju burning tunela (ložišta) prema podu, jer su šamot i siporeks sasvim dovoljni za tu namjenu.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #95 u: 25 Srpanj, 2017, 12:27:31 »
... cijena mi izgleda prihvatljiva, i rado bih to stavio ispod loži šta...
Ako, nabaviš vermakulit u ploči debljine 3cm, iskoristi ga za heat riser, Prvivozaču, a ne kao termoizolaciju burning tunela (ložišta) prema podu, jer su šamot i siporeks sasvim dovoljni za tu namjenu.

Upravo sam tako i mislio, hvala što misliš :)

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #96 u: 25 Srpanj, 2017, 21:53:57 »
perlitcement i multipor nisu nosivi elementi ali podnose opterećenje tako da ih staviš ispod ložišta ili "obučeš" cijelo ložište s time. Cola je tada radio mislim ložište od 2cm šamotnih cigli obučeno u perlitcement jer sam nije izdržao udarce drva. Vermikulit vjerojatno naručuju svi prije zime, za riser je najjednostavnije. E onda bi još trebalo dodati cijevčicu za sekundarni zrak i to je to.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #97 u: 26 Srpanj, 2017, 13:04:35 »
Siporeks je, kako sam napisao prije - nakon dvije godine ostao netaknut, kao iz dućana. Jedino se malo bojim da ako ću sad u tunelu imati veću temperatutur, da mi multipor ne popuca. Multipor mi izgleda idealan, ima koeficijent vodljivosti gotovo kao stiropor.
Ne znam TB na kakvu cjevčicu misliš, ja mislim staviti onaj lim koji je na ulazu u feed i ide par cm u tunel.
Našao sam firmu koja prodaje multipor na komade.
Da rezimiram, ako nekom trebaju koeficijenti vodljivosti, znam da je TB stavljao neke tablice, ali ne mogu naći:

Koeficijenti toplinske vodljivosti   
Stiropor, kamena vuna     0,040 w/mK
Multipor                             0,045 w/mK
Čisti ekspandirani perlit     0,060
Perlit/cement 1:10             0,075 w/mK
Siporeks                              0,14 w/mK
Poritna opeka                     Cca 0,3 w/mK

Ne znam je li dozvoljeno stavljati linkove na firme, pa sam na ovaj blog stavio mjesta gdje ljudi mogu naći određene materijale, znam da je ljudima koji su novi u tome problem naći određene stvari: http://blog.dnevnik.hr/rmh. Ako netko ima sugestije dobrodošle su.
« Zadnja izmjena: 26 Srpanj, 2017, 13:33:02 od prvivozac »

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #98 u: 30 Srpanj, 2017, 11:56:42 »
super, baš me zanima kako će ispasti!

Ja računam da i ako siporex/multipor popuca opet će nositi težinu bez problema.

našao sam i nepouzdane podatke za toplinsku vodljivost oko  na 1000C:

šamot oko 1,30 W/mK
porit oko 0,5 W/mK
magnezit oko 3 W/mK

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #99 u: 03 Kolovoz, 2017, 09:34:30 »
super, baš me zanima kako će ispasti!

Ja računam da i ako siporex/multipor popuca opet će nositi težinu bez problema.

našao sam i nepouzdane podatke za toplinsku vodljivost oko  na 1000C:

šamot oko 1,30 W/mK
porit oko 0,5 W/mK
magnezit oko 3 W/mK

Ne znam TB, danima razmišljam o tom multiporu - u direktnom kontaktu će biti velika temperatura u tunelu, cca 1000°c ili koliko već.  Malo mi je bed da ne ispuca i da mi se ne uruši (pukne) ložište. Tražim neku zlatnu sredinu. Ako ne smislim ništa pametnije - odmah ispod ložišta ide 5 cm perlitcementa i onda ispod toga multipor 10 cm. A bed mi je ne iskoristit izolacijska svojstva multipora. Bilo bi najbolje da napravim vani test, da ložim s najkaloričnijim drvom ili peletima dan-dva i da vidim kako se ponaša. Što je najbolje, taj test nije teško napraviti, ali s vremenom sam takav da ću jedva peć napraviti. Takva mi je situacija u kući da ne mogu ništa eksperimentirati i riskirati u vezi naknadne rekonstrukcije peći.
Ovih dana stavljam novi dimnjak jer širim na 20 cm, te čekam cement iz Krapine i perlit.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #100 u: 03 Kolovoz, 2017, 23:05:48 »
i mene to zanima. Kompromis bi bio napraviti trakasti "temelj" za ložište od siporexa, a u sredinu staviti kamenu vunu kao Nikola ili multipor.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #101 u: 04 Kolovoz, 2017, 08:34:08 »
i mene to zanima. Kompromis bi bio napraviti trakasti "temelj" za ložište od siporexa, a u sredinu staviti kamenu vunu kao Nikola ili multipor.
Tako nekako ću i napraviti: izrezati duguljasti komad multipora po sredini od 8 cm, a sa strane zaliti perlitcementom. Kompromis, ali barem nešto :).

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #102 u: 04 Kolovoz, 2017, 22:39:19 »
ma to je prva liga što se tiče izolacije. I ne košta puno jer to staviš ispod ložišta, a ispod klupe može i stiropor i OSB jer ne razvija velike temperature. A možeš i zaliti sa čistim perlitom ili liaporom.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #103 u: 07 Kolovoz, 2017, 07:56:36 »
ma to je prva liga što se tiče izolacije. I ne košta puno jer to staviš ispod ložišta, a ispod klupe može i stiropor i OSB jer ne razvija velike temperature. A možeš i zaliti sa čistim perlitom ili liaporom.

Upravo tako. Sad mijenjam dimnjak, jer kako mijenjam ložište s 18 na 20, moram i dimnjak (klupu ne diram osim izlaza jer su mi u njoj dvije cijevi od 18cm. Nakon toga idem pilit šamotne pločice, i idem ljevat za kojih 10--15 dana pa javim kakvo je stanje, s fotkama itd.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
Gotova!
« Odgovori #104 u: 27 Rujan, 2017, 10:04:08 »
Evo, konačno, nakon tri mjeseca peć je gotova! Radio sam upgrade s ložišta od velikih šamotnih cigli i 18 cm na ložište od 2cm ploča, sistem 20cm, izolirano sa svih strana perlitcementom 1:10. Pokušao sam kopirati Dragona. Fino vuče, jedino što je tiša od stare, i tužan sam i razočaran radi toga. Jučer sam trpao kao manijak sve što mi je došlo pod ruku, ali nisam dobio taj zvuk. Stara se čula na katu kako huči, nekad sam se znao prepasti i nasmijati. Valjda sam ovu ugušio šamotnim ciglama koje sam visoko sazidao, a možda se slabije čuje radi većeg promjera, a i možda vrijeme nije pogodno. Možda je ovaj burn tunel malo viši pa zato. U svakom slučaju, peć radi i grije. Tek nakon sezone grijanja ću znati kako i koliko se isplatio cijeli pothvat - u potrošnji drva, načinu zagrijavanja prostora, akumulaciji topline itd. Cijela mi zvuči nekako pitomija, ali i stabilnija. Osim što je malo tiša od stare, čuje se zvuk "prrr, prrr" - mislim da je to radi trip wirea.

Evo opis radova:

Kako je stari sistem bio 18 cm, a ovaj 20cm, morao sam staviti novu izlaznu cijev i vani dimnjak, koji još nisam dovršio. Unutar klupe su dvije paralelne cijevi od 18 cm, koje se spajaju u ovu izlaznu na dimnjak.
Od OSB ploča sam napravio šalung sa šamotnim pločama od 2 cm (što tanje to bolje).

Napravio sam trip wire na ploči od 3 cm.

Potom se vidi da sam iskopao rupu u siporeksu na kojem je ležala stara peć, te u tu rupu stavio multipor ploču od 8cm debljine, što se ne vidi na fotkama. Ima izolacijska svojstva gotovo kao stiropor i kamena vuna, ali nisam ga htio staviti u direktan kontakt s ložištem. Preko toga sam napravio šalung i unutra salio perlit-cement 10:1 i ostavio da se posuši.
Potom sam stavio ložište koje se skoro cijelo raspalo. Ljepio sam ga vatrostalnim cementom, ne znam ljepit s tim, ne znam zašto se ne hvata. Neke ploče su mi se dobro zaljepile, ali većina se raspala kao da nisam niti ljepio. Nekako sam to postavio na mjesto, obljepio trakom da drži dok ne zalijem.

U ložište sam ugradio trip wire i back sweep, što sam kopirao od dragona. Kaže Van den Bergh da nije to htio raditi iz ploča jer bi mu trebao cijeli dan brušenja. Trebalo mi je dosta da napravim kakav-takav, od komada šamotne cigle, i još sam dobro natobao s cementom, i uspio slijepiti. Usto sam u kosoj ploči (koju sam stavio da bude od 3 cm) brusilicom pored sweepa napravio udubinu, koja se ne vidi na slici. Na kraju, zadovoljan sam da sam to uspio napraviti, kako god izgledalo.

Onda sam okolo stavio kamenu vunu. Jedan dan sam na poslu razmišljao o peći i palo mi je na pamet da bih mogao da uštedim na perlitu (100 litara 160 kn) dodati okolo kamene vune, ali opet nisam htio kupovati cijelu balu. I dok sam išao kući, na autoputu sam našao tri velika komada tvrde kamene vune :). Bolje od onog što sam zamišljao i više nego mi treba. To sam stavio okolo, kako se vidi, jer niti ona ne smije doći s tako velikim temperaturama u kontakt, premda podnosi mnogo.

Siporeks je samo vanjski zidić, ostalo je multipor. Može se rezati maltene noktom, kako je krhak.

Na kraju sam izlio perlitcement 1:10.

Potom heat riser, ljevani. To sam htio izbjeći radi straha od neuspjeha i situacije u kući :). Potrošio sam dane i dane ne bih li našao vermikulitnu ploču. Po preporuci ppsupercopa sam se javio Radovanu u Staru Pazovu, naručio ploču, čovjek je bio izuzetno ljubazan i susretljiv. Kad sam nakon višednevne potrage našao nekog u Novom Sadu (ženu s malim djetetom), rekao je da će dostaviti, i nije dostavio niti mi se više nikad nije javio. Toliko o tome. U svakom slučaju, ako nekom teba, u jednom našem dućanu će dobiti pred zimu vermikulitne ploče.
Kao šalung za riser sam izvana stavio stari lim od bačve, od stare peći, koji sam smanjio kako bih uštedio na perlitu, a i da mi čišćenje bude lakše. Unutarnji šalung sam napravio tako da sam oko stare spiro cijevi od 18 cm omotao dva sloja kartona i to sljepio smeđom trakom i izvadio cijev vani. Kako to nije bilo dovoljno čvrsto, unutra sam, što se ne vidi – stavio kolute stiropora koje sam izrezao istom vrućom spiro cijevi. Kroz te stiropore sam probio žicu, tako da kad se perlitcement stisnuo,povukao sam žicu, izvukao kolute stiropora vani, i potpuno lagano karton, koji je bio još vlažan. Ispalo je OK, osim možda što vrh nije savršen.

Kako sam izgubio na termalnoj masi ložišta s tankim pločama, istu termalnu masu sam odlučio prebaciti na vanjsku stranu peći. Napravio sam nosač od kvadratnih cijevi i na njega stavio dvadesetak šamotnih cigli.
Još slijedi fino žbukanje i farbanje. Ako netko ima dobar savjet čime ofarbati u bijelo, a da nije preagresibvno za slamu u cobu, savjet je dobrodošao.

Hvala puno svima na podršci još jednom!
« Zadnja izmjena: 27 Rujan, 2017, 10:18:21 od prvivozac »

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.