Evo, konačno, nakon tri mjeseca peć je gotova! Radio sam upgrade s ložišta od velikih šamotnih cigli i 18 cm na ložište od 2cm ploča, sistem 20cm, izolirano sa svih strana perlitcementom 1:10. Pokušao sam kopirati Dragona. Fino vuče, jedino što je tiša od stare, i tužan sam i razočaran radi toga. Jučer sam trpao kao manijak sve što mi je došlo pod ruku, ali nisam dobio taj zvuk. Stara se čula na katu kako huči, nekad sam se znao prepasti i nasmijati. Valjda sam ovu ugušio šamotnim ciglama koje sam visoko sazidao, a možda se slabije čuje radi većeg promjera, a i možda vrijeme nije pogodno. Možda je ovaj burn tunel malo viši pa zato. U svakom slučaju, peć radi i grije. Tek nakon sezone grijanja ću znati kako i koliko se isplatio cijeli pothvat - u potrošnji drva, načinu zagrijavanja prostora, akumulaciji topline itd. Cijela mi zvuči nekako pitomija, ali i stabilnija. Osim što je malo tiša od stare, čuje se zvuk "prrr, prrr" - mislim da je to radi
trip wirea.
Evo opis radova:
Kako je stari sistem bio 18 cm, a ovaj 20cm, morao sam staviti novu izlaznu cijev i vani dimnjak, koji još nisam dovršio. Unutar klupe su dvije paralelne cijevi od 18 cm, koje se spajaju u ovu izlaznu na dimnjak.
Od OSB ploča sam napravio šalung sa šamotnim pločama od 2 cm (što tanje to bolje).
Napravio sam trip wire na ploči od 3 cm.
Potom se vidi da sam iskopao rupu u siporeksu na kojem je ležala stara peć, te u tu rupu stavio multipor ploču od 8cm debljine, što se ne vidi na fotkama. Ima izolacijska svojstva gotovo kao stiropor i kamena vuna, ali nisam ga htio staviti u direktan kontakt s ložištem. Preko toga sam napravio šalung i unutra salio perlit-cement 10:1 i ostavio da se posuši.
Potom sam stavio ložište koje se skoro cijelo raspalo. Ljepio sam ga vatrostalnim cementom, ne znam ljepit s tim, ne znam zašto se ne hvata. Neke ploče su mi se dobro zaljepile, ali većina se raspala kao da nisam niti ljepio. Nekako sam to postavio na mjesto, obljepio trakom da drži dok ne zalijem.
U ložište sam ugradio trip wire i back sweep, što sam kopirao od dragona. Kaže Van den Bergh da nije to htio raditi iz ploča jer bi mu trebao cijeli dan brušenja. Trebalo mi je dosta da napravim kakav-takav, od komada šamotne cigle, i još sam dobro natobao s cementom, i uspio slijepiti. Usto sam u kosoj ploči (koju sam stavio da bude od 3 cm) brusilicom pored sweepa napravio udubinu, koja se ne vidi na slici. Na kraju, zadovoljan sam da sam to uspio napraviti, kako god izgledalo.
Onda sam okolo stavio kamenu vunu. Jedan dan sam na poslu razmišljao o peći i palo mi je na pamet da bih mogao da uštedim na perlitu (100 litara 160 kn) dodati okolo kamene vune, ali opet nisam htio kupovati cijelu balu. I dok sam išao kući, na autoputu sam našao tri velika komada tvrde kamene vune

. Bolje od onog što sam zamišljao i više nego mi treba. To sam stavio okolo, kako se vidi, jer niti ona ne smije doći s tako velikim temperaturama u kontakt, premda podnosi mnogo.
Siporeks je samo vanjski zidić, ostalo je multipor. Može se rezati maltene noktom, kako je krhak.
Na kraju sam izlio perlitcement 1:10.
Potom heat riser, ljevani. To sam htio izbjeći radi straha od neuspjeha i situacije u kući

. Potrošio sam dane i dane ne bih li našao vermikulitnu ploču. Po preporuci ppsupercopa sam se javio Radovanu u Staru Pazovu, naručio ploču, čovjek je bio izuzetno ljubazan i susretljiv. Kad sam nakon višednevne potrage našao nekog u Novom Sadu (ženu s malim djetetom), rekao je da će dostaviti, i nije dostavio niti mi se više nikad nije javio. Toliko o tome. U svakom slučaju, ako nekom teba, u jednom našem dućanu će dobiti pred zimu vermikulitne ploče.
Kao šalung za riser sam izvana stavio stari lim od bačve, od stare peći, koji sam smanjio kako bih uštedio na perlitu, a i da mi čišćenje bude lakše. Unutarnji šalung sam napravio tako da sam oko stare spiro cijevi od 18 cm omotao dva sloja kartona i to sljepio smeđom trakom i izvadio cijev vani. Kako to nije bilo dovoljno čvrsto, unutra sam, što se ne vidi – stavio kolute stiropora koje sam izrezao istom vrućom spiro cijevi. Kroz te stiropore sam probio žicu, tako da kad se perlitcement stisnuo,povukao sam žicu, izvukao kolute stiropora vani, i potpuno lagano karton, koji je bio još vlažan. Ispalo je OK, osim možda što vrh nije savršen.
Kako sam izgubio na termalnoj masi ložišta s tankim pločama, istu termalnu masu sam odlučio prebaciti na vanjsku stranu peći. Napravio sam nosač od kvadratnih cijevi i na njega stavio dvadesetak šamotnih cigli.
Još slijedi fino žbukanje i farbanje. Ako netko ima dobar savjet čime ofarbati u bijelo, a da nije preagresibvno za slamu u cobu, savjet je dobrodošao.
Hvala puno svima na podršci još jednom!