Zapamti

"Ako jedna riječ ne pogodi cilj, tisuću riječi gubi smisao."

Autor Tema: Raketna peć Prvoga Vozača  (Pročitano: 53721 puta)

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
Raketna peć Prvoga Vozača
« u: 25 Svibanj, 2015, 09:06:55 »
Pozdrav, evo, da postavim ja i svoju peć, nisam do sad htio otvarati topic nego sam postavljao pitanja na Nikolinom topicu Rocket mass heater.
Puno hvala svima na savjetima i pomoći - Fazyju, TB-u, Željcu i Nikoli.

Peć je konačno pred krajem, ostalo mi je da je zatvorim u glinu i da ložim dok ne ispari sva voda koja je u cobu.
Ovo  mi je prva peć, i premda sam htio raditi peć s vatrom vidljivom kroz staklo i još nekim kombinacijama, nisam se usudio, i radio sam sve, koliko sam mogao, 'po knjizi'. Bio sam ograničen vremenom i drugim obavezama, tako da je bilo jako stresno, a i sve sam radio potpuno sam, osim prijateljice s kojom sam sazidao ložište prvi dan.
Dakle, sistem je 7'' ili 18 cm, ložište kako se vidi od šamotne cigle, heat riser cijev 5-6mm debljine, i ono što je zaista too much – krevet, a ne klupa, širine 90 cm. U podrumu sam ispod ložišta sazidao potpurni stup od betonskih kvadri prije nego sam počeo, ali možda sam trebao ispod klupe.
Koristio sam šamot, vatrostalni mort, glinu, te građevinski perlit. Utrošio mnogo više novaca nego sam trebao, ali u međuvremenu skužio mnogo stvari. Dosad najstresniji projekt, ali ne pušta me :)

Evo fotki:
« Zadnja izmjena: 25 Svibanj, 2015, 09:31:32 od prvivozac »

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
Odg: Raketna peć Prvoga Vozača
« Odgovori #1 u: 25 Svibanj, 2015, 09:07:56 »
Ovdje sam zeznuo jer nisam ostavio kanal ispod bačve, nego sam ga zapunio perlitom, tako da sam imao problema i panike oko izlaza i hoće li vući:

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 25 Svibanj, 2015, 09:10:52 »
Tu je klupa koju sam punio šamotnim ciglama iz termoakumulacione peći, urbanitom, kamenjem i ilovačom (prethodno slučajno) pomiješanom sa šljunkom. Izlaz sam štemao u zidu na van. Radi organizacije prostora mi je bilo najbolje da račvam dimovod i onda ga opet spojim s duplim T nastavkom koji mi je limar napravio.
« Zadnja izmjena: 25 Svibanj, 2015, 09:53:08 od prvivozac »

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 25 Svibanj, 2015, 09:12:11 »
Tu je izlaz iz bačve te nastavak klupe:

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 25 Svibanj, 2015, 09:14:34 »
Tu je postavljena bačva, sazidana kutna garnitura, te ložište. Ovaj siporeks je kao šalung za perlit koji ću nasuti unutra.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 25 Svibanj, 2015, 09:33:06 »
Nemam fotki gdje se vidi kako sam cobom poravnao klupu. Ložim već dva dana isprobavajući peć i u nadi da će sva ta voda ispariti. Ima li netko iskustva s tim?

Imam još nekoliko pitanja, pa molim za pomoć:
Zanima me također koliko je vremena potrebno da se klupa dobro ugrije? U ova dva dana nisam imao vremena ložiti više od dva-tri sata, ali nisam osjetio niti najmanji pomak u temperaturi igdje na klupi. Izlazna temperatura je niska, nisam mjerio, ali dimovod na izlazu je hladan kao i sve ostalo, dakle znači da se toplina zadržava negdje u klupi. Možda je jednostavno prevelika :)
Kako je najlakše zapaliti vatru? Imam dosta problema s tim, moram puhati jer mi često vraća vatru gore, a ne vuče. Nekad vuče odmah, a jednom sam morao zapaliti novine i gurnuti prema izlazu dimnjaka.
Kako održavam vatru? Moram li stalno kontrolirati ciglom na feederu ili postoji neka fora? Čim mi izgori koji komad, počne mi dimiti u sobu.
Jesam li gadno zeznuo tako što sam ložište sazidao vodoravnim ciglama? Po proračunu mi je tako bilo idealno. Možda treba više vremena da se zagrije.
Ako netko ima još kakav savjet oko loženja, dobro bi mi došao. Mogu li peć ostaviti i otići u negdje na više sati, ako da, kako?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1286
  • Adm
« Odgovori #6 u: 25 Svibanj, 2015, 10:47:28 »
1. Da se klupa dobro ugrije, računaj najmanje nekoliko sati. Najvažnije da ti izlazi hladan zrak, tj. da toplina ostaje u klupi. Nije važno što rukom ne osjetiš promjenu, ta toplina ipak jest u kući, i grijati će kuću.

2. Kad je peć hladna, najbolje gurnuti papir dublje u ložište i upaliti ga, da se bar malo ugrije heat riser. Što je riser topliji, bolje će vući. Nakon tog koraka, treba dobro napuniti feed tube, a ne staviti samo 2-3 grančice. Ja sam recimo znao na dno staviti kocku za potpalu, gore napuniti drvca, dugačkim upaljačem upaliti kocku i po potrebi malo puhnuti.

3. Ako ti dimi kad izgori koji komad, vjerojatno je još peć hladna pa ne vuće kako treba. Ipak, ne bi se to smjelo događati ako je ložište dobro napunjeno drvima. Samo ga nemoj ostavljati praznog ili polupraznog. Kad se dobro ugrije, peć bi trebala povući tako da gori i jedna grančica, bez dimljenja. Tada bi ti mogao praviti problem preveliki protok zraka koji onda pritvoriš ciglom.

4. Izgleda ok.

5. Peć možda možeš ostaviti i otići na par sati, ali nije tako jednostavno. Kada se dobro ugrije, ubaciš jednu cjepanicu koja taman stane u otvor. Ona će ispočetka gorjeti normalno, a poslije sve manje. Prema mom iskustvu, to će tako tinjati još 2-3 sata, ali na kraju će izgorjeti i neće ostati žara. Nema veze, peć će još satima biti vruća, paljenje nove vatre će biti jednostavno kao i održavanje stare. Ako u vruće prazno ložište staviš par manjih grančica, pustiš ih neko vrijeme da se zagriju, pa onda upaljačem dođeš blizu drvima, ona planu kao da su umočena u benzin. I na kraju, imaš veliku toplinsku masu. Ako prije odlaska zatvoriš potpuno otvor na peći, vratiti ćeš se u toplu kuću, vatra ti i ne treba.

Naravno, o ovome ne govorim kao neki ekspert, to su samo rezultati mojih zapažanja.
Problem je rješenje

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 25 Svibanj, 2015, 11:01:30 »
Nikola, hvala ti puno na savjetima :) Probat ću sve kako dani idu.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 666
  • -Receive: 208
« Odgovori #8 u: 25 Svibanj, 2015, 19:49:28 »
ako dobro vidim ti imaš dva paralelna dimovoda fi 18cm od pocinčanih cijevi? Riser je izoliran?
« Zadnja izmjena: 25 Svibanj, 2015, 19:54:36 od TB »

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 25 Svibanj, 2015, 20:37:05 »
Da, dva paralelna, riser je izoliran s perlitom.
Imam problema jer mi vraća dim dok gori. Evo, sad mi vatra suklja vani, ludi smo.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 666
  • -Receive: 208
« Odgovori #10 u: 25 Svibanj, 2015, 20:47:28 »
pa na kraju imaš usko grlo jer 2x18 cm ulaze u 1x18 i to pod 90 stupnjeva.

to su kupljene gotove cijevi li po narudžbi?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #11 u: 25 Svibanj, 2015, 21:18:10 »
Nisam pratio ranije... ulazi li cijev u klasican dimnjak?
Problem je rješenje

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 25 Svibanj, 2015, 21:20:38 »
misliš da je povrat kod preopterećenja radi uskog grla? Cijevi su kupljene  firmi Domet, Donja Lomnica, a ova dvostruki T je rađen po narudžbi.
Ne kužim, malo radi OK, malo ne. Još nisam izolirao ložište, ima li to veze?

Nikola, cijev izlazi vani kroz zid, zasad je samo izlaz 10cm, a mislim staviti iste cijevi do pod krov.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #13 u: 25 Svibanj, 2015, 21:55:13 »
Stavi odmah bar metar vertikalne cijevi. Kad sam ja testirao svoju u dvoristu, nije htjela vuci dok nije izlaz bio na visini iznad visine heat risera. U teoriji, izlaz na  podu bi trebao biti dovoljan, ali ta teorija kod mene nije prosla. Takodjer, budi 100% siguran da cijeli sistem nema drugih rupa osim ulaza za drva, i izlaza za dim.
Problem je rješenje

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #14 u: 25 Svibanj, 2015, 22:14:43 »
OK, hvala Nikola, probam sutra popodne pa javim.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.