1. Da se klupa dobro ugrije, računaj najmanje nekoliko sati. Najvažnije da ti izlazi hladan zrak, tj. da toplina ostaje u klupi. Nije važno što rukom ne osjetiš promjenu, ta toplina ipak jest u kući, i grijati će kuću.
2. Kad je peć hladna, najbolje gurnuti papir dublje u ložište i upaliti ga, da se bar malo ugrije heat riser. Što je riser topliji, bolje će vući. Nakon tog koraka, treba dobro napuniti feed tube, a ne staviti samo 2-3 grančice. Ja sam recimo znao na dno staviti kocku za potpalu, gore napuniti drvca, dugačkim upaljačem upaliti kocku i po potrebi malo puhnuti.
3. Ako ti dimi kad izgori koji komad, vjerojatno je još peć hladna pa ne vuće kako treba. Ipak, ne bi se to smjelo događati ako je ložište dobro napunjeno drvima. Samo ga nemoj ostavljati praznog ili polupraznog. Kad se dobro ugrije, peć bi trebala povući tako da gori i jedna grančica, bez dimljenja. Tada bi ti mogao praviti problem preveliki protok zraka koji onda pritvoriš ciglom.
4. Izgleda ok.
5. Peć možda možeš ostaviti i otići na par sati, ali nije tako jednostavno. Kada se dobro ugrije, ubaciš jednu cjepanicu koja taman stane u otvor. Ona će ispočetka gorjeti normalno, a poslije sve manje. Prema mom iskustvu, to će tako tinjati još 2-3 sata, ali na kraju će izgorjeti i neće ostati žara. Nema veze, peć će još satima biti vruća, paljenje nove vatre će biti jednostavno kao i održavanje stare. Ako u vruće prazno ložište staviš par manjih grančica, pustiš ih neko vrijeme da se zagriju, pa onda upaljačem dođeš blizu drvima, ona planu kao da su umočena u benzin. I na kraju, imaš veliku toplinsku masu. Ako prije odlaska zatvoriš potpuno otvor na peći, vratiti ćeš se u toplu kuću, vatra ti i ne treba.
Naravno, o ovome ne govorim kao neki ekspert, to su samo rezultati mojih zapažanja.