Zapamti

"Bolje je pojesti jednu dobru krušku negoli košaru
trulih."

Autor Tema: Raketna peć - upute za gradnju, primjeri, usporedbe  (Pročitano: 136603 puta)

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Receive: 13
Odg: Rocket stove, raketna peć!
« Odgovori #15 u: 09 Listopad, 2012, 00:02:09 »
Šta mislite o ovome?

Napravio bih nešto slično ovakav  @"tryin2lhard "-ov  "J" Rocket stove. Skoro je isti prečnik čunka (solundara) ako ne i manji od standardnog prečnika 120 mm (navedeno je da mu je prečnik 4 cola=oko 100 mm), ali je mnogo mali presek feed tube-a  :(  tj. više bih voleo da bude kao moj presek od oko 190 x 290 mm:

Mini Rocket stove heater

Isti je napravio "L" Rocket stove sa znatno većim presekom za loženje  :), a i čunka (solundara) verovatno većeg preseka od standardnog 120 mm :( , ali ima i klapnu za regulisanje protoka dimnog gasa ka van:

Rocket stove with new mods installed in my RV.

Dakle, konstrukcija je mnogo slična mojoj konstrukciji, tako da ne vidim problem što se tiče mog povećeg preseka "feed tube"-a i standardnog prečnika čunka (solundara) od 120 mm u vezi gušenja dimnih gasova.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1285
  • Adm
« Odgovori #16 u: 09 Listopad, 2012, 11:25:38 »
Sa manjim feed tube-om vatra gori kao na mom RS-u. Sa većim, vidiš da mu vatra ide amo-tamo. Možda ne znači ništa, ali ja volim čuti kako vatra bruji u peći, i ide potpuno usmjereno prema heat riser-u kao da ima neki ventilator tamo. Ovo kad ide na sve strane mi je malo čudno, kao da bi mogla krenuti u krivom smjeru.

Mislim da nećeš znati dok ne napraviš, a kad javiš rezultate onda ćemo svi znati. U svakom slučaju, mislim da je kod Rocket Mass Heatera kakav je izvorno opisan u onoj knjizi, gdje nema posebnog dovoda za zrak i poklopca za feed tube, apsolutno presudno da je feed tube malen, kao i burning chamber. Na taj se način osigurava da vatra ne krene na krvu stranu. Kod ovih izvedbi sa posebnim ulazom za zrak je možda potpuno drugačije, i ja nemam baš nikakvog iskustva sa takvim pećima.
Problem je rješenje

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #17 u: 12 Listopad, 2012, 06:26:36 »
Čovek u ovom dole linku tvrdi da mu je jedno punjenje drvima trajalo 3 sata  :eek:, tj. skoro 4.5 puta duže od mog Rocket stovea - Smederevca ( jedno punjenje oko 40 minuta):

First burn

A Vaša iskustva?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #18 u: 12 Listopad, 2012, 09:04:17 »
Sa takvim feed tubeom, sigurno! Mislim da ovaj dizajn ima sve što trebaš, osim pepeljare.

Koliko vidim, feed tube i burning chamber su promjera kao i dimnjak, to je ono što sam malo prije govorio. Mislim da je to važno kako za pravilno funkcioniranje peći, tako i za dulje vrijeme od punjenja do punjenja. Ako dobro razumijem ove peći, mislim da je puno bolje da gori samo komadić drva punom snagom, nego da cijela cjepanica gori odjednom ali tinja. Ovo drugo se događa sa velikim burning chamberom.

Ja ću eksperimentirati sa svojom peći čim zahladi dovoljno da ju upalim, između ostalog napraviti ću i dodatak na feed tube tako da dobije visinu, pa da mogu više drvca staviti.
Problem je rješenje

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #19 u: 12 Listopad, 2012, 12:39:15 »
Sa takvim feed tubeom, sigurno! Mislim da ovaj dizajn ima sve što trebaš, osim pepeljare.

Koliko vidim, feed tube i burning chamber su promjera kao i dimnjak, to je ono što sam malo prije govorio. Mislim da je to važno kako za pravilno funkcioniranje peći, tako i za dulje vrijeme od punjenja do punjenja. Ako dobro razumijem ove peći, mislim da je puno bolje da gori samo komadić drva punom snagom, nego da cijela cjepanica gori odjednom ali tinja. Ovo drugo se događa sa velikim burning chamberom.

Ja ću eksperimentirati sa svojom peći čim zahladi dovoljno da ju upalim, između ostalog napraviti ću i dodatak na feed tube tako da dobije visinu, pa da mogu više drvca staviti.

Vaše mišljenje za ovaj dole link funkcionisanje sa znatno većim presekom burning chamber, a mnogo manjim prečnikom čunka odn. solundara?

Iron Horse Rocket Stove.For sale on ebay.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #20 u: 12 Listopad, 2012, 13:43:26 »
Nisam mogao poslušati sve što kaže čovjek, na poslu sam, ali koliko vidim, sva drva gore odjednom, i zato stalno dodaje na vatru. Temperatura koju peć razvija je bila 200F, a kaže čovjek da ide do 400-600F. Temperature koje razvija PRAVI rocket stove su, koliko znam 1000-2000F. To nije ni čudno, jer bi ložište trebalo biti izolirano ili bar smješteno u središte peći, a ne biti izvan nje i još da se kuha na ložištu. Znači moje mišljenje je da sagorjevanje kod ove prikazane peći nije potpuno. Možda griješim, ali u svakom slučaju, ako se razvija vrlo visoka temperatura u tom ložištu (što sumnjam), a sva su drva u njemu, onda izgore za nekoliko minuta. Sva temperatura ode u dimnjak, ne bih ja to nazvao "high efficiency wood stove" kako čovjek kaže. Ja bih rekao da je to obična peć na drva kakvih ima na svakom otpadu.
Problem je rješenje

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #21 u: 13 Listopad, 2012, 14:29:28 »
.....Temperatura koju peć razvija je bila 200F, a kaže čovjek da ide do 400-600F. Temperature koje razvija PRAVI rocket stove su, koliko znam 1000-2000F......
Odn. drugim rečima - "Temperatura koju peć razvija je bila 90 C, a kaže čovjek da ide do 200 - 300 C. Temperature koje razvija PRAVI rocket stove su, koliko znam 500 - 1000 C"

Tolika je bila temperatura dimnog gasa od oko 100 C iz starog pušljivog šporeta smederevca preko štediše a pre ulaza u ne-termoizolovan odžak. Zato imam konstantnih problema sa crnim tečnim kondenzom niz odžak.
« Zadnja izmjena: 14 Listopad, 2012, 03:19:35 od halo »

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #22 u: 14 Listopad, 2012, 02:23:39 »
Pa, daaa.... ::)

Pa on je postigao 3 sata gorenja isključivo sa PELETIMA, dok je sa običnim drvenim "štapićima" tj. trupčićima drva normalne dužine od oko 30 cm dužine za svega 45 minuta - baš toliko su goreli drveni "štapići" u mom rocket stove-u  :( , a hteo bih napraviti  veći presek feed tube-a radi gorenja trupčića drva od bar 12 sati sa jednim punjenjem u više tj. 4 nivoa (u mojoj zamisli sa dodatkom dva dela feed tube-a u ukupnu visinu od bar oko 1.5 do 2 metra).

PELETI mi ne odgovaraju jer bih morao iz svog džepa kupiti u veoma slabo snabdevenim stovarištima širom Srbije, a ima se oko sebe TOLIKO drva na raspolaganju.

Moram priznati da me zbunjuje njegova konstrukcija Rocket stove-a. Nije mi jasna funkcija onih duplih feed tube-a.

Hronološki sa detaljima put izrade zaista neobičnog Rocket stove-a koji je na kraju krunisan sa neverovatnih tri sata gorenja sa samo jednim punjenjem PELETA:

First Rocket Stove build, from the start.

Safety Safety Safety!!!!!!!

Questions!!!!

Just checking!

zbog limita - kraj prvog dela
« Zadnja izmjena: 14 Listopad, 2012, 03:17:11 od halo »

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #23 u: 14 Listopad, 2012, 02:30:43 »
- Drugi deo -

Quick update

Safety again!

Getting close!

i finalni youtube "First burn" je već gore prikazan.
« Zadnja izmjena: 14 Listopad, 2012, 02:34:06 od halo »

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #24 u: 27 Listopad, 2012, 16:37:59 »
Zanimljivo.

Koliko vidim, kinez na dole youtube video klipu nije uopšte izolovao "heat riser", a lepo ide dim na dole ka čunku za izlaz.

Jedino je i dalje mali "feed tube".  :(

è‡ªč½œã€€ãƒ­ã‚±ãƒƒãƒˆè–ªã‚¹ãƒˆãƒ¼ãƒ–ã€€å®ŒæˆžŒãƒ†ã‚¹ãƒˆç‡ƒç„¼

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #25 u: 27 Listopad, 2012, 18:18:44 »
Pretpostavljam da je to još jedna potvrda one naše teorije da heat riser ne mora biti izoliran ako je smješten unutar nekog drugog spremnika. Mislim da sam ti rekao da pokušaš prebaciti bačvu, bojler ili tako nešto preko onog svog smederevca? Po meni, dobio bi nešto nalik ovoj peći.
Problem je rješenje

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #26 u: 28 Listopad, 2012, 09:23:04 »
Mislim da sam ti rekao da pokušaš prebaciti bačvu, bojler ili tako nešto preko onog svog smederevca? Po meni, dobio bi nešto nalik ovoj peći.
Jesi, rekao si mi, ali ne vidim svrhu sem za eksperimentisanje, i nisam toliki rasipnik da bih to mogao priuštitti zbog teške ekonomske situacije. :(

Dole je veoma poučan primer kako ne treba graditi Rocket stove (veći presek "feed tube", a mnogo mali presek "heat riser"-a). Vidi se kako izlazi dim gde ne treba. Razumem ga jer je apsolutni početnik za tu oblast.

Rocket Stove no Bushcraft Algarve

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #27 u: 28 Listopad, 2012, 11:28:51 »
Mislim da su ljudi počeli svaku peć koju sami izgrade zvati Rocket stove :D

Ono gore što si pokazao, sa neizoliranim heat riserom mi je jako zanimljivo jer dosta pojednostavljuje gradnju peći, pa bi se moglo raditi i u manjoj serijskoj proizvodnji. Osim toga peć može biti onda i dosta malena, pa time i lako prijenosna.
Problem je rješenje

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #28 u: 30 Listopad, 2012, 05:20:39 »
Ne znam šta se dešava, juče ujutru nikako nisam mogao postovati.

Sad ću da probam da li ću uspeti ovog puta.

Dole na video linku je prikazan veći presek "feed tube"-a, a manji "burning chamber"-a. Ostaje nejasno kako je palio Rocket stove?

Pretpostavljam jedino na dnu "feed tube"-a je mogao da pali sa sitnijim drvima, i da li se iz "feed tubea" izlazio dim u prostoriju?

Vidi se da je zašrafio gornju ploču, a jedva da može da se rukom ubaci sitnije drvo u početku "burning chamber"-a kako bi paljenjem eventualno sprečilo dimljenje prostorije.

ロケットストーブ
« Zadnja izmjena: 30 Listopad, 2012, 21:03:47 od halo »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #29 u: 30 Listopad, 2012, 09:17:35 »
Možda nema potrebe da išta gura u burning chamber ni da vatru potpaljuje na dnu feed tube-a. Ja nemam problema s potpalom, u feed tube ubacim šaku trešćica, komad novina zgužvam u oblik štapića, zapalim jedan kraj i gurnem ga u peć.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.