Meni se sviđa. Tvoj dizajn? Bolje bi bilo da se toplinski izolira heat riser, ali treba probati i ovako.
Brinu me sljedeće stvari. Burning chamber i heat riser su ti očito puno većeg presjeka od one rupe za spajanje na dimnjak. U knjizi "rocket mass heaters" Ianto Evans kaže da se onda stvara "bottle neck" odnosno usko grlo koje ometa pravilan rad peći. Kako je prilično riskantno napraviti peć po ovim nacrtima, pa onda zaključiti da je bio u pravu, ja bih radije išao na sigurno pa smanjio presjek burning chambera da odgovara presjeku dimovodne cijevi. Po meni, to ne zahtjeva smanjivanje feed tube-a znači i dalje bi mogla velika drva, ili velika količina sitnijih.
Drugo, nemaš poseban dovod zraka a ovakva peć ga zahtjeva. Mora postojati značajna visinska razlika heat risera i ulaza za zrak. Ako ti je ulaz za zrak tamo gdje ubacuješ drva, a staviš još onaj produžetak, neće raditi. Ako ona klizna vratašca ucijek ostaviš malo odškrinuta, a na vrhu feed tube-a staviš pokretni poklopac, onda će peć odlično funkcionirati.
To je moje mišljenje.
Ono sa dodatkom za pečenje, u redu je ako ti tako odgovara. Ali mislim da nije nužno da je dodatak pokretni. Ako ga napraviš kao fiksnoga, a držiš vrata zatvorena, na vrhu će i dalje biti vrlo visoka temperatura dovoljna za kuhanje. Prijenos topline sa donjeg na gornji dio bi bio puno bolji ako je to zavareno, pa bi peć grijala malo većom površinom, pogotovo kad se otvore vrata pećnice. To je samo ideja, nisam pitao da li ti možda zbog nekog razloga odgovara da je peć u dva dijela (kuhanje i pečenje).