Zapamti

"Ako je netko umoran da ti dade osmijeh, daj ti njemu svoj."

Autor Tema: Raketna peć - upute za gradnju, primjeri, usporedbe  (Pročitano: 136601 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1285
  • Adm
Raketna peć - upute za gradnju, primjeri, usporedbe
« u: 10 Lipanj, 2012, 22:06:46 »
Ovo je moje najdraže prošlogodišnje otkriće. Na youtubeu ima puno tutoriala, primjera gradnje ove peći na bezbroj načina, evo za početak jednog:

Ja sam slijedeći jednostavne upute prošle godine izradio jednu peć od otpada koji sam našao u šupi i peć funkcionira savršeno. Ispekla je mesa i mesa, jer samo za to je za sad koristim, za gril. Korištenje je savršeno jednostavno, ja sam čovjek koji se cijeli život grije na struju i sa drvima nemam puno iskustva, a roštiljao nisam nikad jer mi je izgledalo jako komplicirano to s potpalom, ugljenom, pa kad masnoća kaplje na vatru i zapali se, pa dim, pa nekad je temperatura prejaka a nekad preslaba itd. Sve me to plašilo, ali kad sam vidio kako jednostavno funkcionira rocket stove odmah sam si napravio jedan (u par sati posla uključujući traženje materijala).

Druga stvar koja me fascinira je koliko je štedljiv prema drvetu. Dok sam gradio šupicu ostalo je puno otpadnih trešćica jelovine. Šaka tih treščica mi je obično dovoljna da ispečem pola kile čevapa. Uvijek isto, nema veze koliko je vani hladno, ili puše li vjetar itd. zato što roštiljam unutra. Nemam nikakvih problema s dimom iako nemam dimnjak jer ova peć gori čistim plamenom, kao na plinskom kuhalu.

Treća stvar koja me fascinira je koliko je čista. Pepela ostaje jako malo. Možda je to zbog toga što koristim čisto drvo, i zato što ga malo potrošim, ali nakon jednog pečenja ostane pepela koliko pušaču ostane u pepeljari od jedne cigarete.

Zanima me ima li još netko na forumu iskustva s ovim pećima, i kako je zadovoljan?
« Zadnja izmjena: 28 Prosinac, 2019, 17:11:33 od Nikola »
Problem je rješenje

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
« Zadnja izmjena: 28 Prosinac, 2019, 17:12:41 od Nikola »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
Odg: Rocket stove, raketna peć!
« Odgovori #2 u: 10 Lipanj, 2012, 23:18:49 »
Moja peć je cijev u obliku slova J, ne slova L kao u ovim filmovima, što znači da mi drva stoje skoro vertikalno i sama upadaju u ložište. Stvar funkcionira kod grijanja prostora, jednom sam prespavao u šupi i bila je jako hladna noć. Ja sam stavio duge grane u peć i same su gorjele, i pomalo upadale unutra. Ne funkcionira mi kod pečenja mesa zato što presporo upadaju i temperatura nije zadovoljavajuća, zato stalno čačkam drvca da čim prije izgore.

To mi je prva peć i veliko iskustvo, da je ponovno gradim samo bih napravio od širih cijevi i to je to.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #3 u: 11 Kolovoz, 2012, 23:12:02 »
Evo našao sam stare slike od gradnje peći. Na prvoj se vidi samo srce peći, cijev u cijevi. Unutarnja je neka pocinčana cijev promjera oko 6cm, sastavljena od ravnog dijela i dva koljena. Ta cijev je zamotana kamenom vunom (koristio sam ljepljivu traku da mi privremeno drži vunu) i ugurana u jednu dimovodnu cijev, mislim da je njen promjer 12cm.

Na drugoj slici je gotova peć, vidi se kučište koje sam napravio od dvije stare limene police, dno je od neke debele daske, i na vrh sam uglavio lim za pečenje. Lim je vrlo brzo izgorio pa sam ga zamijenio tavom za roštiljanje na struju. Mislim da je mogla ići i ona ploča od el. roštilja. Dim (tj. vrući zrak) izlazi kroz rupice između peći i tave.

Peć funkcionira jako dobro, puno je obroka već ispekla, ne pokazuje znakove starenja tako da će očito peći još dugo. Da ju radim ponovno, napravio bih širu unutarnju cijev, recimo od 8cm.
Problem je rješenje

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Receive: 13
« Odgovori #4 u: 03 Rujan, 2012, 06:06:27 »
Ta cijev je zamotana kamenom vunom (koristio sam ljepljivu traku da mi privremeno drži vunu) i ugurana u jednu dimovodnu cijev, mislim da je njen promjer 12cm.

Peć funkcionira jako dobro, puno je obroka već ispekla, ne pokazuje znakove starenja tako da će očito peći još dugo. Da ju radim ponovno, napravio bih širu unutarnju cijev, recimo od 8cm.
A zašto ne bi koristio običan solundar (čunak)  prečnika 12 cm? Pa onda oko tog čunka zamotaj kamenom vunom.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #5 u: 03 Rujan, 2012, 08:17:45 »
Ta prva peć je rezultat mojih eksperimenata. 6cm se pokazalo kao premalo, išao bih na 8cm, ali 12cm mi izgleda pretjerano. Peć koristim za gril, ne za grijanje kuće. Možda bi i 12cm bilo u redu da povećam tu površinu gore koja se grije, jer je premala kad se skupi više ljudi.

Hm, to bi bilo zanimljivo, napraviti sve dvostruko šire.
Problem je rješenje

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 06 Listopad, 2012, 10:21:42 »
Šta Vi mislite o ovoj raketa peći (Rocket stove)?

Zamisao je da se koristi za grejanje unutrašnje prostorije, a i da se kuva nešto na gornjoj plotni.

Na gornjoj plotni je takođe predviđeno po potrebi pokretno kućište rerne sa vratancem radi pečenja hleba (kruha), kolača,....

Gornja plotna (crna boja) je debljine lima 5 mm.

Oklop (svetlo-braon boja) je od lima debljine 3 mm.

Feed tube (sivomaslinasta boja), burning chamber (jarko crvena boja) i heat riser (plava boja) su od lima debljine 5 mm, i nisu termoizolovani, a i trebalo bi što malo više komplikuje izradu peći.

Na feed tube je predviđen dodatak (nešto kao svetlo žuta boja) u visinu radi smeštanja što više drva u dva nivoa.

Vertikalni (okomiti) crveni poklopac pri dnu feed tube je takođe lim 5 mm čiji otvor je predviđen samo za potpalu sitnijih drva što dublje u plavom heat riser-u kako bi se sprečilo dimljenje prostorije.

Donji deo je kućište za kutiju-sanduče pepela, lim debljine 1 mm. Kutija-sanduče pepela takođe od lima 1 mm.
« Zadnja izmjena: 06 Listopad, 2012, 19:19:15 od halo »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #7 u: 06 Listopad, 2012, 21:11:15 »
Meni se sviđa. Tvoj dizajn? Bolje bi bilo da se toplinski izolira heat riser, ali treba probati i ovako.

Brinu me sljedeće stvari. Burning chamber i heat riser su ti očito puno većeg presjeka od one rupe za spajanje na dimnjak. U knjizi "rocket mass heaters" Ianto Evans kaže da se onda stvara "bottle neck" odnosno usko grlo koje ometa pravilan rad peći. Kako je prilično riskantno napraviti peć po ovim nacrtima, pa onda zaključiti da je bio u pravu, ja bih radije išao na sigurno pa smanjio presjek burning chambera da odgovara presjeku dimovodne cijevi. Po meni, to ne zahtjeva smanjivanje feed tube-a znači i dalje bi mogla velika drva, ili velika količina sitnijih.

Drugo, nemaš poseban dovod zraka a ovakva peć ga zahtjeva. Mora postojati značajna visinska razlika heat risera i ulaza za zrak. Ako ti je ulaz za zrak tamo gdje ubacuješ drva, a staviš još onaj produžetak, neće raditi. Ako ona klizna vratašca ucijek ostaviš malo odškrinuta, a na vrhu feed tube-a staviš pokretni poklopac, onda će peć odlično funkcionirati.

To je moje mišljenje.

Ono sa dodatkom za pečenje, u redu je ako ti tako odgovara. Ali mislim da nije nužno da je dodatak pokretni. Ako ga napraviš kao fiksnoga, a držiš vrata zatvorena, na vrhu će i dalje biti vrlo visoka temperatura dovoljna za kuhanje. Prijenos topline sa donjeg na gornji dio bi bio puno bolji ako je to zavareno, pa bi peć grijala malo većom površinom, pogotovo kad se otvore vrata pećnice. To je samo ideja, nisam pitao da li ti možda zbog nekog razloga odgovara da je peć u dva dijela (kuhanje i pečenje).
Problem je rješenje

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 06 Listopad, 2012, 21:36:52 »
Meni se sviđa. Tvoj dizajn? Bolje bi bilo da se toplinski izolira heat riser, ali treba probati i ovako.
Da, jeste moj dizajn. Heat riser je takođe preseka 190 x 290 m (unutrašnji otvor).

Brinu me sljedeće stvari. Burning chamber i heat riser su ti očito puno većeg presjeka od one rupe za spajanje na dimnjak. U knjizi "rocket mass heaters" Ianto Evans kaže da se onda stvara "bottle neck" odnosno usko grlo koje ometa pravilan rad peći. Kako je prilično riskantno napraviti peć po ovim nacrtima, pa onda zaključiti da je bio u pravu, ja bih radije išao na sigurno pa smanjio presjek burning chambera da odgovara presjeku dimovodne cijevi. Po meni, to ne zahtjeva smanjivanje feed tube-a znači i dalje bi mogla velika drva, ili velika količina sitnijih.
Presek dimovodne cevi je standardan fi 120 mm.

Što se tiče heat risera, mogao bih smanjiti presek umetanjem unutar cevi termoizolacije i isti iznutra obloži limeni oklop debljine 1 mm.

Ali, da smanjim presek burning chamber na oko fi 120 mm je po meni neprihvatljivo jer onda ne bih mogao rukom duboko da stavim sitne granje i drva za potpalu na dno heat risera radi sprečavanja dimljenja prostorije. Dubina od otvora na dnu feed tube-a pa preko burninga chambera do otprilike sredine dna rešetke heat riser-a je oko 450 mm.

Drugo, nemaš poseban dovod zraka a ovakva peć ga zahtjeva. Mora postojati značajna visinska razlika heat risera i ulaza za zrak. Ako ti je ulaz za zrak tamo gdje ubacuješ drva, a staviš još onaj produžetak, neće raditi. Ako ona klizna vratašca ucijek ostaviš malo odškrinuta, a na vrhu feed tube-a staviš pokretni poklopac, onda će peć odlično funkcionirati.

To je moje mišljenje.

Dovod vazduha se može dovesti i preko kutije za pepeo, tj. samo pomeranjem kutije malo van, i ulazi vazduh odozdo do dna heat risera. Razmišljam da napravim istovremeni dovod vazduha odozdo i za burning chamber i za feed tube.

Ono sa dodatkom za pečenje, u redu je ako ti tako odgovara. Ali mislim da nije nužno da je dodatak pokretni. Ako ga napraviš kao fiksnoga, a držiš vrata zatvorena, na vrhu će i dalje biti vrlo visoka temperatura dovoljna za kuhanje. Prijenos topline sa donjeg na gornji dio bi bio puno bolji ako je to zavareno, pa bi peć grijala malo većom površinom, pogotovo kad se otvore vrata pećnice. To je samo ideja, nisam pitao da li ti možda zbog nekog razloga odgovara da je peć u dva dijela (kuhanje i pečenje).
Oko 800 mm visine peći je komotan rad za kuvanje.

A što se tiče pokretnog dodatka rerne, to je samo u slučaju kad se želi ispeći gibanica, pašteta, kolač,...... a koristi se najviše 1 do 2 put mesečno.
« Zadnja izmjena: 06 Listopad, 2012, 21:53:36 od halo »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #9 u: 06 Listopad, 2012, 22:00:15 »
Citat:
Ali, da smanjim presek burning chamber na oko fi 120 mm je po meni neprihvatljivo jer onda ne bih mogao rukom duboko da stavim sitne granje i drva za potpalu na dno heat risera radi sprečavanja dimljenja prostorije.

Jesi li probao? Moj feed tube je 120x100 i unutra gurnem ruku kad mi treba. Ako ne smanjiš burning chamber, nemoj ni heat riser.

Citat:
Dovod vazduha se može dovesti i preko kutije za pepeo, tj. samo pomeranjem kutije malo van, i ulazi vazduh odozdo do dna heat risera. Razmišljam da napravim istovremeni dovod vazduha odozdo i za burning chamber i za feed tube.

Ovako kako je sad crtano, ne bi radilo jer hladni zrak ide direktno u heat riser, ne prolazi kroz feed tube. Zrak treba ići direktno tamo gdje drva počinju goriti, možda bi radilo sa dodatnim rupama ispod feed tube-a. Pretostavljam da si na to mislio. Ali u tom slučaju, ja ne bih dozvolio da zrak ide uopće onako duboko na kraj burning chambera. Moglo bi smetati. Nisam siguran, ali mislim da to ne valja. Zato mi se čini sigurnije rješenje sa potpuno zatvorenom pepeljarom, a malo otvorenim kliznim vratašcima. I na njima može biti koja rupica pa se onda do kraja spuste.
Problem je rješenje

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 06 Listopad, 2012, 22:23:26 »
Jesi li probao? Moj feed tube je 120x100 i unutra gurnem ruku kad mi treba. Ako ne smanjiš burning chamber, nemoj ni heat riser.
Po mom mišljenju, presek 190 x 290 mm neće uticati na gušenje dima preko solundara preseka fi 120 mm, samo nisam siguran da li bi dim mogao da zadimi prostoriju usled gušenja.

Ovako kako je sad crtano, ne bi radilo jer hladni zrak ide direktno u heat riser, ne prolazi kroz feed tube. Zrak treba ići direktno tamo gdje drva počinju goriti, možda bi radilo sa dodatnim rupama ispod feed tube-a. Pretostavljam da si na to mislio. Ali u tom slučaju, ja ne bih dozvolio da zrak ide uopće onako duboko na kraj burning chambera. Moglo bi smetati. Nisam siguran, ali mislim da to ne valja. Zato mi se čini sigurnije rješenje sa potpuno zatvorenom pepeljarom, a malo otvorenim kliznim vratašcima. I na njima može biti koja rupica pa se onda do kraja spuste.
Ovo dole je moj prvenac Rocket stove - smederevac:

Ovako sam napravio za dovod vazduha odozdo samo za feed tube i burning chamber i kad sam sipao ljuske oraha u feed tube (dakle, vazduh nije ni mogao da uđe preko feed tube-a):

Pogledaj kako je radio moj prvenac:

Rocket stove - Smederevac-1.MOV

Napomena: Prilikom potpale u feed tube-u izlazio je nepoželjan dim iz feed tubea, ali je tek posle 10 do 15 min tek dim je počeo da izlazi preko burning chamber-a i heat risera napolje.
« Zadnja izmjena: 06 Listopad, 2012, 22:31:04 od halo »

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 07 Listopad, 2012, 08:51:40 »
Po mom mišljenju, presek 190 x 290 mm neće uticati na gušenje dima preko solundara preseka fi 120 mm, samo nisam siguran da li bi dim mogao da zadimi prostoriju usled gušenja.

Da bih potvrdio stav u vezi gušenja, pogledajte dole youtube video klip kako je Amerikanac od tri buradi napravio po obliku vrlo sličan "L" tipu Rocket stove-u, i iako je imao ogromno ložište, i veličine otvora između buradi su skoro polovine preseka buradi, a na kraju je prečnik čunka (solundara) je toliko mali u odnosu na ogromne otvore između buradi, pa nije bilo kod njega gušenje dima odn. dimljenje prostorije iako ga je koristio 11 godina, s tom razlikom da u odnosu na moj projekat kod  njega dim direktno ide na gore počev od ložišta, a u mom slučaju prvo gore ide dim, pa na dole i tek na kraju na gore prema van tako da baš zbog onog malog dela puta što ide na dole izaziva moju sumnju u nesmetanost prolaza dima ka van a da ne zadimi prostoriju.

How to make a high efficiency wood stove
« Zadnja izmjena: 07 Listopad, 2012, 08:59:17 od halo »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #12 u: 07 Listopad, 2012, 16:27:26 »
Danas mi je veza na internet strašno loša pa ne mogu pogledati ovaj zadnji film. Pogledao sam početak i mislim da to nije rocket stove. Misliš li ti da jest? Zašto?

Tvoj smederevac je dimio jer si napravio nekoliko grešaka, mislim da sam već pisao negdje o njima. Prvo, zrak ti ulazi ispod ljuski oraha, i kad digneš poklopac, onda je to najbolji izlaz za taj zrak. Zašto da se muči i ide u onu dugu cijev kad mu je ovaj izlaz pred nosom. Kad zatvoriš taj gornji poklopac, a otvoriš pepeljaru, čujem zvuk kakav treba biti, i vjerojatno vatra goi kako treba.

Drugo, cijela je peć neizolirana i vrlo dugo hladna. To znači da vrući zrak krene gore kroz burning chamber, ohladi se i gubi uzgon. Zato je i dobar dimnjak toplinski izoliran.

Ironija sa tvojom peći je što bi radila bolje da vertikalnu cijev skratiš i preko nje staviš bačvu. Na dnu bačve probiješ rupu i tu spojiš dimnjak. To je u suprotnosti sa onim što bi večina ljudi napravila, vjerojatno nikome ne bi palo na pamet da peć koja loše vuče dodatno optereti time da dim mora ići dolje pa gore, ali mislim da bi radilo kako treba. Jesi li u mogućnosti da ovo testiraš?
Problem je rješenje

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 07 Listopad, 2012, 16:58:11 »
Danas mi je veza na internet strašno loša pa ne mogu pogledati ovaj zadnji film. Pogledao sam početak i mislim da to nije rocket stove. Misliš li ti da jest? Zašto?
A zašto misliš da nije kad sam to napravio po uzoru na "J" Rocket stove. Dovod vazduha je isto ispod kao kod "L" Rocket stovea. Moja je domišljatost da sam tu stavio pepeljaru, jer se isto kao i kod običnog šporeta "Smederevac" dovod vazduha reguliše pomereranjem pepeljare k sebi kako bi ušao vazduh.

Tvoj smederevac je dimio jer si napravio nekoliko grešaka, mislim da sam već pisao negdje o njima. Prvo, zrak ti ulazi ispod ljuski oraha, i kad digneš poklopac, onda je to najbolji izlaz za taj zrak. Zašto da se muči i ide u onu dugu cijev kad mu je ovaj izlaz pred nosom. Kad zatvoriš taj gornji poklopac, a otvoriš pepeljaru, čujem zvuk kakav treba biti, i vjerojatno vatra gori kako treba.

Prvo sam u feed tube-u stavio novinu i sitno granje jer sam jedino tu mogao da potpalim i bio je odozgo slobodan prostor za ulaz vazduha i zadimilo se iz feed tube-a. To je bio moj previd prilikom konstrukcije jer sam mogao malo proširiti presek burning chamber kako bi mogao rukom dublje u u heat riser-u položiti novine, hepo kockice i sitno granje za potpalu.

Drugo, cijela je peć neizolirana i vrlo dugo hladna. To znači da vrući zrak krene gore kroz burning chamber, ohladi se i gubi uzgon. Zato je i dobar dimnjak toplinski izoliran.

Kod mene je običan dimnjak od običnih cigli, ne termoizolovan i to još i spoljni tj. na hladnom prostoru. Pored toga, smešten je na spoljnem hladnom tavanu i visok je jedva 3 metra.

Ironija sa tvojom peći je što bi radila bolje da vertikalnu cijev skratiš i preko nje staviš bačvu. Na dnu bačve probiješ rupu i tu spojiš dimnjak. To je u suprotnosti sa onim što bi večina ljudi napravila, vjerojatno nikome ne bi palo na pamet da peć koja loše vuče dodatno optereti time da dim mora ići dolje pa gore, ali mislim da bi radilo kako treba. Jesi li u mogućnosti da ovo testiraš?

Razmisliću.

Imam dva komada starog bojlera od 80 lit i već za jedan bojler imam u planu da na brzaka i jeftinije (opšta je besparica) napravim manji rocket stove makar za grejanje prostorije pre nego što dođe ovogodišnja zima i mraz. A imam i nekoliko bačvi (buradi, 200 lit), ali nisam o njima razmislio jer im je baš velika visina (oko 90 cm) a i obim takođe (oko 60 cm).
« Zadnja izmjena: 07 Listopad, 2012, 17:43:25 od halo »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #14 u: 07 Listopad, 2012, 18:50:10 »
Poanta rocket stovea je (po meni) da se vrući plinovi ne ohlade prije nego potpuno izgore, a to se obično postiže izoliranim ložištem. Toga nema kod tebe, a nema ni kod ove velike peći u zadnjem videu koji si stavio. Na tu peć sam mislio. Nema govora o kuhanju u ložištu rocket stovea. Ovo što je čovjek napravio je najobičnija peć. Ne možeš se osloniti na njegov primjer kod gradnje svoje peći.

Nemoj ni loše iskustvo s prvom peći koristiti za gradnju druge. Mislim na to dimljenje. Pravi rocket stove ili rocket mass heater ne dimi, ili dimi samo par sekundi kod potpale. Toliko se nadimi svatko dok pali običnu peć. Tvoja peć je dimila radi nekoliko grešaka. Ako ih ne ponoviš, onda nova neće dimiti.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.