Zapamti

"Crjepovi koji nas štite od kiše izrađeni su za lijepa vremena."

Autor Tema: Raketne iz Glasa prirode  (Pročitano: 217 puta)

panter

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 7
Raketne iz Glasa prirode
« u: 27 Travanj, 2024, 12:10:05 »
Glas prirode
Marjan Arsenov

Prvo hvala na pozivu na ovaj izuzetno dobar forum. izvinjenje sto tek sada uspeo da se prikljucim.
za sad samo kratko postavicu linkove za nase peci,vremenom cu dopunjavati...

Raketne peci su nesto magicno za nas,nasu zivotnu sredinu,u odnosu na standardne peci one manje zagadjuju vazduh i stede drva i samim tim nase shume od secenja,stime ljudi imaju vise vreemna ,energije da uloze u kreiranje domova,funkcionalne sredine,svoje zdravlje itd...

Ima mnogo modela koje bih zeleo da prestavim, da se uradi nova knjiga, prezentaciona videa itd, al za jednog coveka to je mnogo toga,pa onda jedno po jedno po koliko se postigne.

Pomoc za razvoj pecki je dobrodosla u svakom pogledu,

Raketna pec OGANJA L pec koja moze raditi i sa sitnim drvima (kad joj se doda dodatak u hranilicu) ili na krupna drva, na sitna drzi oko sat i po, na krupna preko 3h.moze raditi i na pelet  ali i na secku.

Prikaz iskustava koriscenja raketnih peci,ovde imamo cetri pecke, FENIKS prototip1,prototip2(unapredjen), dvorisna pec Roki, i stari model OGNJA

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
Odg: Raketne iz Glasa prirode
« Odgovori #1 u: 01 Svibanj, 2024, 21:52:07 »
Stvar kod raketa je da ložište od običnog čelika s vremenom "izgori", mora biti od šamota ili eventualno ljevanog željeza.

panter

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 7
Odg: Raketne iz Glasa prirode
« Odgovori #2 u: 18 Svibanj, 2024, 15:21:53 »
sve vremenom propadne... ali pitanje je za koliko vremena?
naravno moze se uraditi loziste od shamota ili od vermikulita kako sam ja bio radio.
vermikulit se cini da ce prilicno dugo trajati jer izdrzava visoke temperature...
sto se tice "vremenom" pitanje je koliko je to vreme? Dal nam je to prihvatljivo vremensko trajanje.
Meni dvorisna peckica od 1.5mm lim traje vec oko 4,5 godina a verujem da mnogo vise truli od kise neg od vatre jer jadna stoji na sred dvorista,jos nije dobila krov ,al i to je u planu.
e sad ako 1.5mm lim na dvoristu traje toliko koliko ce trajati nova zimska od 8mm lim gorionika? nisam siguran,mozda i ne dozivim kad to propadne al ce sebe isplatiti za oko 2,do 3 godine znaci ustedom sebe svakako opravdava,a bolja je pec od slicnih.
o gradnji te nove pecke bice redovno na facebooku na mom profilu Marjan Arsenov. pec ce imati i lepu rernu i dosta sitnih unapredjenja dok ce sama pec biti krupna zverka od 200kg :D

tako da,mozda je nekad lakse prakticnije napraviti laganiju pec od samo metala bez shamota(recimo za slucaj dvorisnih pecki,za lakse prenosenje itd... ) dok istina shamot,vermikulit i slicno znacajno produzi zivot pecke samo bitno je da bude unutar gorionika a ne ko sto neki stave spolja...

Koliko koja pecka zapravo moze trajati ja to i ne znam jer mi prve pecke sada imaju po 7+ godina i jos traju... a kvaliteti im eto pojacavamo tako da gledam da sa jedne strane imamo vrlo kvalitetan proizvod dok opet , jeftinije resenje mozda isto ima svoju logiku i mesto za postojanje. (ako je mnogo jeftinije a prihvatiljivo vreme trajanja) .

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.