Drugo niste stavili bure odnosno niste imali veliku površinu metala koja može da oda veliku količinu toplote.
Još jednom, buretu NIJE CILJ grijati kuću! MASS heater, a ne BARREL heater.
Cilj bureta je spuštanje toplog zraka prema podu. A mi smo ga spustili i bez bureta.
----------------------------------------
Mislim da si u krivu, ali naravno ne mogu ti bas dokazati jer si divergent. Posto nisam doktor termodinamike, ovo ce biti samo materijal za daljnje promisljanje. Navest cu primjer za koji sam siguran, i sto svatko moze provjeriti: Imam klasicnu pec na drva s velikim staklenim vratima. Unutra stanu 'klade' bez cijepanja koje dugo gore (zatvorim dotok zraka pod obavezno) jer imam osjecaj da bi se pec rastopila da ga ostavim otvorenog.
Malo teorije: cinjenica jest da grije zracenje, tocnije infracrveno (ir) zracenje, koje se nalazi NA POVRSINI nekog materijala koji ga potom isijava. Tako i kod moje peci, ista pec na istoj daljini grije mnogo slabije na mjestima koja 'ne vide' plamen, mnogo jace se osjeti na mjestu nasuprot prozora, a jako jako, kada se vratasca otvore - drasticna razlika, sto dokazuje da je staklo svojevrsni filter za zracenje, odnosno izolator. Ono sto grije je ili izrazito 'zuti' plamen, ili uzareni drveni ugljen (on drasticno jace grije), bijeli zar koji imaju mnostvo ir zracenja.
Nasuprot tome, plinska pec, ima 'plavi' plamen, i on doslovno 'lize' po metalnom limu koji potom zagrijava zrak, jer je doslovno usijan. Plavi plamen bez da ga prislonis na lim, vrlo tesko ili nikako ne bi prostor ugrijao, jer je zrak dobar izolator koji ne moze proizvoditi ir zracenje.
Opet malo teorije o plamenima - u pojavi gorenja, gori samo i iskljucivo plinska faza:
Zuti plamen (onaj koji svijetli) je znak da u plamenu ima uzarenih cestica ugljika, koje nisu potpuno sagorjele, ostavlja cadju na predmetima koje dira, proizvodi dosta CO i ostalih plinova, pa ima slabo iskoristenje i nisku temperaturu, ali dobro isporucuje ir zracenje (zbog cestica ugljika).
Plavi plamen za razliku, ne osvjetljava, u njemu je gotovo sav materijal izgorio (pretvorio se u energiju), u optimalnim uvjetima ima dovoljno kisika, tako da nema suviska CO ni kisika, ne ostavlja cadju na predmetima koje dira, visoko iskoristenje i vrlo visoku temperaturu, ali slabo ili nikako ne isporucuje toplinu zracenjem. Dakle, na 'plavi' plamen neces se zgrijati radijacijom koliko god on imao bolje iskoristenje u pretvorbi energije, vec jedino direktnim kontaktom.
Da li ce plamen biti zuti ili plavi uglavnom ovisi da li ima dovoljno kisika za potpuno sagorijevanje ili ne, odnosno da li je doslo do dobrog mjesanja ta dva plina. U slucaju da 'kisika' ima previse, nastupa kontraefekt hladjenja istog uz naglasak na sustenje. Zvuk (sustenje, susteci plamen), nastaje u procesu gorenja u dijelu plamena neposredno iza gorionika, odnosno proporcionalan je kolicini plinova (jacini, energiji) i promjeru gorionika. U odnosu na ovo, kao primjer, postoje plamenici koji razvijaju vrlo visoke temperature u jednoj tocki (Tekluov plamenik oko 2000 st. C), odnosno na vecoj povrsini (Mekerov, ima mrezicu za preraspodjelu, pa nije toliko bucan).
Poznavajuci ovo o vrstama plamena, kao klinac sam se igrao tako da sam na plamenu svijece uz 'puhaljku' glatko rastalio jedan kraj bakrene zice od 0.5mm u kuglicu i to drzeci je u zraku.
Po tome, izgleda da bacva u koju bi 'plavi' ili "plavkasti" plamen lupao i lizao, bi drasticno promjenila rezultat kao osjecaj topline, negdje sam vidio i da se gornji dio bacve doslovno uzari. Kada imas uzaren objekt u prostoru, on bi vremenom trebao ga i zgrijati.
Nikako ne mogu obecati, jer nisam bas motiviran, ali da se ovo dokaze, moglo bi se napraviti sljedeci eksperiment s plinskim plamenikom: u prostoru u kojem nema znacajnog strujanja zraka, stavi se temp. senzor 'A' na udaljenosti cca 10cm BOCNO od plamena a u njegovoj razini. Drugi senzor 'B' montira se na rub metalnog lima (ili bakrene cijevi) neposredno iznad plamena (trebalo bi to nekako izolirati da zracenje ne utjece na bocni senzor...). Ako sam ja ovo sve dobro napisao, 'A' bi trebao pokazivati visu temp kada je upotrebljen zuti plamen uz istodobno nizu temp na 'B' a sve u odnosu na plavi plamen, dok kada se koristi susteci (plavi) plamen bi trebalo biti obrnuto, odnosno drasticno visa temp na B i drasticno niza na temp na A.
--------------
temperature, raketa troši manje drva. Jer ako nisi, ne možeš tvrditi ništa. Eno moj susjed grije 25m2 radionu na peć koju je zavario od dvije felge. Stavio felge jednu na drugu (nasuprotno) i unutra mu je ložište. Peć grije da se kuha u radioni. Nije kao moja životinja I šta sad!?
Zamolio bih te da poslikas tu 'felge2pec' i eventualno ako ima kakvih detalja (dovod zraka, regulacija, dimnjak, rost...).