Zapamti

"Bolje je pojesti jednu dobru krušku negoli košaru
trulih."

Autor Tema: RMH by DiVeRgEnT (& Frend)  (Pročitano: 28910 puta)

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Odg: RMH by DiVeRgEnT (& Frend)
« Odgovori #45 u: 05 Listopad, 2016, 13:52:57 »
Ti si neki spin majstor.  :blink: Ne govorimo o meni kao mušteriji. Pitanje je bilo "kako to da niti jedan poduzetnik ju ne proizvodi, prodaje, ugrađuje, patentira" i zašto taj poduzetnik već nije milioner, s obzirom na superirornost RMH nad ostalim pećima?
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 927
  • -Receive: 446
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #46 u: 05 Listopad, 2016, 17:57:58 »
...Budući da je bila rana jesen, mogao sam si dopustiti da nekoliko dana testiram peć, jer su vani bile temperature 10-15'C. Postojala su dva osnovna problema. Prvi je bio što je peć bila i dalje enormno glasna. Huktalo je ko sam vrag. Nekoliko metara dalje supruga i ja nismo mogli pogledati film na laptopu, jer smo jedva čuli...
Možda si Divergent, već odgovorio, na pitanje postavljeno u prethodnom postu.
Nadalje, Goran je svoju raketnu peć poklonio, ali su mu je vratili, jer je nisu HTJELI koristiti, ne zato što nije grijala, već zato jer nije imala - staklena vrata za promatranje vatre.
Drva, kojima si Ti, Divergent, ložio peć, koliko vidim, krupna su, pogodna za loženje kaminske peći.
Svakako bi trebala biti sječena prožle godine i prosušena tokom godine dana, za loženje u svim vrstama peći. (I sam si rekao da te iskusni susjedi nagovaraju, na korištenje vlažnih drva!?)
Raketna pet traži prosušena drva.
Ljudi kupe drva koja nisu sasvim suha, i njima lože, a rezultati su slabi, a to znači da neznaju i ne poštuju osnovne postulate loženja.

Da rezimiramo, ljudi su naviknuli koristiti klasične peći i za neke novotarije, koje ne onečiščuju zrak, nemaju ni želje ni volje.
Vlastita komocija je na prvom mjestu.

Kad ljudi imaju dovoljno sredstava za kupnju drva za ogrijev, nisu niti motivirani koristiti, tamo neke "rakete".
Evo jučer, na primjer, na rubu šume, a uz kuće, naiđem na hrpu odbačenog sitnog ogrijevnog drva zajedno sa korama drveta i pomislim kakva je to rasipnost, kako to lijepo gori u rocketici.

U nekim drugim dijelovima svijeta rocketica se proizvodi, prodaje i koristi za kuhanje i grijanje.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #47 u: 06 Listopad, 2016, 09:45:55 »
Nisam spin majstor nego sam zamislio situaciju gde si ti mušterija koja ima tako odrešite stavove već kod prve greške. Zato što se majstorijom (nekom drugom) bavim već više decenija prepoznajem mušterije teške za saradnju pa sam zato uzeo tebe za primer.
Fazy ti je već odgovorio zašto nema preduzetnika koji bi se bavili time kod nas profesionalno. Novotarije slabo prolaze kod nas osim ako nisu mobilni telefoni ili slični gedžeti.
 Mada ja mislim da ima dosta entuzijasta (pa i ja sam jedan od njih) koji bi to uradili ali ne komercijalno jer mislim da tu nema tržišta odnosno nema zarade zbog velike količine materijala, puno rada i "estetskih" zahteva mušterija.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #48 u: 10 Listopad, 2016, 11:55:38 »
Vas dvojica nešto ne kužite. Ljudi, ja sam nebitan. Bakanska vukojebina je nebitna. Cijeli svijet ju tu oko nas. Najviše RMH se gradi u zemlji u kojoj je najrazvijenije poduzetništvo i gdje je najlakše postati milioner! Ju Es of Faking Ej! Pa opet, nitko od tih bradatih hipija nije postao milioner, niti je ijedan ("normalan") poduzetnik zaradio milione! Jeboteled, pa ljudi patentiraju tri linije programskog koda, a nitko nije registrirao patent RMH, pa da sada na njemu sada zarađuje milijarde?

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #49 u: 10 Listopad, 2016, 12:10:47 »
I nas dvojica smo nebitni Dzionik.
I bez onog Tvog ......led, trebaš to pitanje navodnog bogatstva postaviti Dr. Larry-u Winiarskom, pa ga upitati da li mu Adshen nagrada zamjenjuje silno materijalno bogatstvo koje stalno ističeš, a vjerojatno i težiš za istim!?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1636
  • -Receive: 1313
  • Adm
« Odgovori #50 u: 10 Listopad, 2016, 13:03:23 »
Moje iskustvo sa korištenjem RMH sam opisao na svojoj temi. Trošio sam oko 5m drva godišnje, onda prešao na RMH i trošio oko 1,5m mnogo slabijeg drva (grančice vlastite lijeske), zatim razbio RMH i kupio kvalitetnu klasičnu peć i sad trošim oko 4-4,5m. Osim potrošnje, tu je još mnogo razlika, neke su u korist klasične peći a neke u korist RMH. Uglavnom, svejedno. Klasičnu peć ne znam napraviti, RMH znam. Da postanem silno siromašan i da zidam peć od blata, vjerojatno bih najlakše napravio klasičan kamin koji je navodno izuzetno neučinkovit. Klasičnu peć ne bih znao napraviti, da bude učinkovita poput kupovnih. RMH bih napravio bez problema, i to je to što ti bradati hipiji reklamiraju. RMH: Super efficient stove that YOU can build. Nije to najbolja peć koja postoji, daleko od toga. To je vjerojatno (samo) najbolja peć koju laik zna napraviti. Nema tu mogućnosti da se išta patentira.
Problem je rješenje

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #51 u: 10 Listopad, 2016, 13:14:49 »
I nas dvojica smo nebitni Dzionik.
I bez onog Tvog ......led, trebaš to pitanje navodnog bogatstva postaviti Dr. Larry-u Winiarskom, pa ga upitati da li mu Adshen nagrada zamjenjuje silno materijalno bogatstvo koje stalno ističeš, a vjerojatno i težiš za istim!?

Istina da težim materijalnom bogatsvu, koliko i nematerijalnom. Na obje fronte radim maksimalno. Radim na tome da postanem milioner, ali istovremeno se pripremam za worst case scenario i život unazađen 500-tinjak godina. U što većoj mjeri prakticiram nematerijano, ali ne mogu reći da mi ne odgovara materijalno. :)

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #52 u: 10 Listopad, 2016, 13:16:48 »
Moje iskustvo sa korištenjem RMH sam opisao na svojoj temi. Trošio sam oko 5m drva godišnje, onda prešao na RMH i trošio oko 1,5m mnogo slabijeg drva (grančice vlastite lijeske), zatim razbio RMH i kupio kvalitetnu klasičnu peć i sad trošim oko 4-4,5m. Osim potrošnje, tu je još mnogo razlika, neke su u korist klasične peći a neke u korist RMH.

Čekaj, razbio si RMH!? To mi nisi rekao. :)

Pa zašto si ju razbio?

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #53 u: 11 Listopad, 2016, 09:00:11 »
Čitati, treba čitati odgovor #103:

http://www.perforum.info/index.php?topic=277.90

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #54 u: 11 Listopad, 2016, 10:13:03 »
Hmm, da, hvala. Nego, reci ti meni Nikola, što ti žena kaže, koja je bolja peć? Pitao bih tebe, ali ti si očito pristran i davao bi milion irelevantnih poena jednoj i drugoj peći. Zanima me mišljenje neke sasvim desete osobe koja nema nikakve veze s tim pećima, osim što je boravila u stanu koji je grijala i jedna i druga peć. Koja je Tanji bolja peć? Koja bolje grije?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #55 u: 11 Listopad, 2016, 14:50:36 »
Limena peć bolje (brže) grije i lakše se koristi. Sa raketnom peći joj je fora bila topla klupa, i tu su se svi otimali tko će na njoj spavati nakon ručka.
Problem je rješenje

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #56 u: 11 Listopad, 2016, 15:30:07 »
Dobro, jel ju moram ja zvati da pitam? Ne zanima me tvoje mišljenje, već njeno! Koja peć joj je bolja!?

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
« Odgovori #57 u: 12 Listopad, 2016, 09:39:25 »
Ajd da se i ja javim sa svojim iskustvom.
Prošle godine sam sagradio RMH (imam topic na ovom forumu, http://www.perforum.info/index.php?topic=1205.msg7418#msg7418)  u lipnju. U srpnju smo dobili drugog sina, uz dvogodišnjaka. Živimo u kući od 40m2, i raketom grijemo dvije etaže. s tim da mi se nalazi u prizemlju, u sredini prostorije, sa zaista velikom klupom veličine kutne garniture (cca 2,5x2m, dubina 90cm), dosta visoka, tako da imamo klupicu za penjanje. Imamo izolaciju od 8 cm stiropora. Naložimo kad nam se da, žena je ložila prošle zime oko podne, često i popodne, koliko je dugo držala toplinu, a ložimo do navečer, cca 22h. Kad je zimi bilo minus nekoliko stupnjeva, ujutro u 6 kad idem na posao dolje je bilo skoro u pravilu 24°C. Kat je grijan tako da doplina ide gore stepenicama, koje se nalaze u hodniku pored ulaza, te sam iskoristio stari dimnjak tako da sam probio rupu u prizemlju i na katu (13 cm) i proveo fleksibilnu cijev za napu, tako da dio topline ide gore. Jako primitivno, i jako učinkovito. Djeca vole s kata bacati igračke kroz rupu tako da padaju u prizemlje. Sama klupa je ugodna za sjediti, gore je deset cm spužve koja dodatno zadržava toplinu u klupi, meni je nakon nekog vremena malo prevruće, ali ženi je super. Sistem RMH-a je 18 cm.
Žena je brzo savladala potpalu.
Potrošnja: ca 4-5 m drva, a ložili smo nemilo, tako da sam često bio u gaćama jer nisam mogao izdržati. Inače nam je potrošnja bila 11-13 metara (mislim da je 14 rekord). Staru peć smo odfurali, bila je Nordica, kamin, lijepa, s keramičkim oplatama i velikim staklom, gusnatim ložištem, platio sam je jebenih 10000 kuna. Bila je stara samo 8 godina i u super stanju, grijala odlično.
Žena je jako zadovoljna, daleko prije svega jer joj je toplo u prizemlju kad se probudi i ne mora žuriti s oblačenjem djece.
Meni je super ložit, i dalje sam opsjednut trpanjem raznih stvari u peć i promatranjem i slušanjem vatre :)

Nedostaci: teško gorenje kad je vani nizak tlak, teže paljenje. To je rijetko i da se preživjeti. Ove godine sam podigao dimnjak za metar i trideset, imam osjećaj da je bolje. Drva moraju biti zasita jako suha, jer se inače skupnja kreozot u dimnjaku. To rješavam tako da skupljam veće količine drva i sušim za naredne sezone, sad palim grab otprije dvije i tri godine i još isparava iz njega.

Moja greška kod peći je to što sam ispod burning chambera stavio siporeks, a trebao sam izliti jednu ploču od vatrostalnog cementa s velikim udjelom perlita, tako bih imao bolje sagorijevanje unutra, a da to ispravim moram srušiti sve. Možda jednog dana.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #58 u: 12 Listopad, 2016, 10:11:29 »
Dobro, jel ju moram ja zvati da pitam? Ne zanima me tvoje mišljenje, već njeno! Koja peć joj je bolja!?

Sad vidim da sam zaboravio staviti neke navodnike. Dakle, žena kaže "Limena peć bolje (brže) grije i lakše se koristi. Sa raketnom peći je fora bila topla klupa, i to što je kuća ujutro bila topla a sad je sa limenom peći hladna"
Problem je rješenje

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #59 u: 12 Listopad, 2016, 11:43:00 »
Ah, ok. A koji vrag si uzeo limenu peć, što nisi uzeo od ljevanog željeza? Evo jutros oko 8:00 žara u mojoj životinji bilo minimalno, a peć je i dalje topla i bez upaljača peć upalio. Doduše, morao sam prvo staviti sitnih drvaca kao za potpalu. Zadnji put ložio noćas oko ponoći. Limene peći su bolje utoliko što puno više prenose topline u prostoriju, ali nemaju termalnu masu, pa isti tren kada se vatra ugasi, peć postaje hladna.

Nego, nešto sam razmišljao i na ovaj način... Kako izračunati koliko je raketa (neovisno o masi) efikasnija od klasične peći? Mogli bi to indirektno izračunati preko količine pepela. Recimo da neko drvo u idealnim uvjetima daje 2.000 kcal. I recimo da raketa u idealnim uvjetima spali svih 2.000 kcal. Međutim, klasična peć ne može iskoristiti svih 2.000, što se vidi prema koičini pepela i dima. Koliko je to pepela i dima u odnosu na ukupnu količinu spaljenog drveta? 5%? 10%?

Ajmo biti veliki zagovornici rakete pa reći da je to 20%. Ok. Znači u običnoj peći to drvo daje samo 1.600 kcal, što znači da je raketa 25% efikasnija.

E sad se sjetimo onog svijeća-terakota hoaxa. Kao, okreneš naopako terakota posudu, pa ispod staviš svijeću i dobijeć malu peć koja super grije. Tu se uvijek sjetim finte kako smo kao klinci zajebavali druge klince da su Japanci upravo izmislisli kanister veličine kutije šibica u koji stane 10 litara vode. Dakle, ako svijeća daje X toplinske energije, onda nikakva terakota, niti bilo kakva druga naprava ne može podići taj X na 3X!

Što opet znači, ako to drvo daje 2.000 kcal, onda nikakvim bačvama, masama i sličnim pizdarijama ne možeš trošiti 4-5 puta više drva s limenom peći, nego možeš trošiti samo 25% više drva za istu količinu topline! Istina, dio topline se gubi na dimnjak, ali tu je limena peć definitivno u prednosti nad RMH, pogotovo ako staviš još po koji radijator prije dimnjaka.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.