Ajd da se i ja javim sa svojim iskustvom.
Prošle godine sam sagradio RMH (imam topic na ovom forumu,
http://www.perforum.info/index.php?topic=1205.msg7418#msg7418) u lipnju. U srpnju smo dobili drugog sina, uz dvogodišnjaka. Živimo u kući od 40m2, i raketom grijemo dvije etaže. s tim da mi se nalazi u prizemlju, u sredini prostorije, sa zaista velikom klupom veličine kutne garniture (cca 2,5x2m, dubina 90cm), dosta visoka, tako da imamo klupicu za penjanje. Imamo izolaciju od 8 cm stiropora. Naložimo kad nam se da, žena je ložila prošle zime oko podne, često i popodne, koliko je dugo držala toplinu, a ložimo do navečer, cca 22h. Kad je zimi bilo minus nekoliko stupnjeva, ujutro u 6 kad idem na posao dolje je bilo skoro u pravilu 24°C. Kat je grijan tako da doplina ide gore stepenicama, koje se nalaze u hodniku pored ulaza, te sam iskoristio stari dimnjak tako da sam probio rupu u prizemlju i na katu (13 cm) i proveo fleksibilnu cijev za napu, tako da dio topline ide gore. Jako primitivno, i jako učinkovito. Djeca vole s kata bacati igračke kroz rupu tako da padaju u prizemlje. Sama klupa je ugodna za sjediti, gore je deset cm spužve koja dodatno zadržava toplinu u klupi, meni je nakon nekog vremena malo prevruće, ali ženi je super. Sistem RMH-a je 18 cm.
Žena je brzo savladala potpalu.
Potrošnja: ca 4-5 m drva, a ložili smo nemilo, tako da sam često bio u gaćama jer nisam mogao izdržati. Inače nam je potrošnja bila 11-13 metara (mislim da je 14 rekord). Staru peć smo odfurali, bila je Nordica, kamin, lijepa, s keramičkim oplatama i velikim staklom, gusnatim ložištem, platio sam je jebenih 10000 kuna. Bila je stara samo 8 godina i u super stanju, grijala odlično.
Žena je jako zadovoljna, daleko prije svega jer joj je toplo u prizemlju kad se probudi i ne mora žuriti s oblačenjem djece.
Meni je super ložit, i dalje sam opsjednut trpanjem raznih stvari u peć i promatranjem i slušanjem vatre
Nedostaci: teško gorenje kad je vani nizak tlak, teže paljenje. To je rijetko i da se preživjeti. Ove godine sam podigao dimnjak za metar i trideset, imam osjećaj da je bolje. Drva moraju biti zasita jako suha, jer se inače skupnja kreozot u dimnjaku. To rješavam tako da skupljam veće količine drva i sušim za naredne sezone, sad palim grab otprije dvije i tri godine i još isparava iz njega.
Moja greška kod peći je to što sam ispod burning chambera stavio siporeks, a trebao sam izliti jednu ploču od vatrostalnog cementa s velikim udjelom perlita, tako bih imao bolje sagorijevanje unutra, a da to ispravim moram srušiti sve. Možda jednog dana.