Ne možeš na osnovu pepela procijeniti učinkovitost peći, jer bi mogao imati i otvoreno ognjište u dvorištu koje ne grije kuću ni najmanje, a ipak drva izgore. Drvo u peći isparava, i ti plinovi su zapaljivi. Pazi, ZAPALJIVI, to ne znači da su ZAPALJENI. Kao i zemni plin, ti možeš odvrnuti ventil i potrošiti bocu plina a ne ugrijati se. Samo zemni plin je relativno jednostavan, on je ili zapaljen ili nije. Drveni plin je sastavljen od puno komponenti, koje su zapaljive na različitim temperaturama. Viša temperatura znači da će se više tih komponenti zapaliti, pa time i iskoristiti. U klasičnim pećima, pogotovo sa pritvorenim dovodom zraka, drvo praktički ispari, poput vode u biljkama za čaj koje sušiš u pećnici.
E sad, koliko je zapravo kaloričnosti iz drva isparilo, a koliko je zaista izgorilo, to nemam pojma. Znam da je moguće i klasične peći koristiti sa puno većom učinkovitošću, što si i sam naučio. Ja svoju ložim tako da imam čim veći plamen u njoj, ali onda je ogroman problem što je u prostoriji toliko vruće da iz nje bježimo u susjedne. To najviše odgovara mojim gazdama iznad mene jer imaju besplatno podno grijanje, a i dimnjak koji prolazi kroz njihov stan je vruć. Sa raketnom peći, vrlo jaki plamen nije značio previsoke temperature, i nisam grijao tuđi stan.