Zapamti

"Bolje koliba od slame u kojoj se smiju negoli palača od mramora u kojoj plaču."

Autor Tema: RMH by DiVeRgEnT (& Frend)  (Pročitano: 28350 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1285
  • Adm
Odg: RMH by DiVeRgEnT (& Frend)
« Odgovori #60 u: 12 Listopad, 2016, 12:26:51 »
Ne možeš na osnovu pepela procijeniti učinkovitost peći, jer bi mogao imati i otvoreno ognjište u dvorištu koje ne grije kuću ni najmanje, a ipak drva izgore. Drvo u peći isparava, i ti plinovi su zapaljivi. Pazi, ZAPALJIVI, to ne znači da su ZAPALJENI. Kao i zemni plin, ti možeš odvrnuti ventil i potrošiti bocu plina a ne ugrijati se. Samo zemni plin je relativno jednostavan, on je ili zapaljen ili nije. Drveni plin je sastavljen od puno komponenti, koje su zapaljive na različitim temperaturama. Viša temperatura znači da će se više tih komponenti zapaliti, pa time i iskoristiti. U klasičnim pećima, pogotovo sa pritvorenim dovodom zraka, drvo praktički ispari, poput vode u biljkama za čaj koje sušiš u pećnici.

E sad, koliko je zapravo kaloričnosti iz drva isparilo, a koliko je zaista izgorilo, to nemam pojma. Znam da je moguće i klasične peći koristiti sa puno većom učinkovitošću, što si i sam naučio. Ja svoju ložim tako da imam čim veći plamen u njoj, ali onda je ogroman problem što je u prostoriji toliko vruće da iz nje bježimo u susjedne. To najviše odgovara mojim gazdama iznad mene jer imaju besplatno podno grijanje, a i dimnjak koji prolazi kroz njihov stan je vruć. Sa raketnom peći, vrlo jaki plamen nije značio previsoke temperature, i nisam grijao tuđi stan.
Problem je rješenje

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
« Odgovori #61 u: 12 Listopad, 2016, 12:33:32 »
Sad već vidim terakota hoax. Znači iz 2.000 kcal drveta je moguće raketom izvući (recimo) 3.000 kcal, jer ne sagorjeva samo drvo, već i plinovi.
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #62 u: 12 Listopad, 2016, 12:35:10 »
Čemu tolika matematika!?
Zar nije dovoljno, usporediti količinu utrošenog ogrijevnog drveta!?
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1285
  • Adm
« Odgovori #63 u: 12 Listopad, 2016, 12:41:18 »
Sad već vidim terakota hoax. Znači iz 2.000 kcal drveta je moguće raketom izvući (recimo) 3.000 kcal, jer ne sagorjeva samo drvo, već i plinovi.

Tko je spomenuo drvo? Ja sam govorio samo o plinovima koji ili gore ili ne gore.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #64 u: 12 Listopad, 2016, 12:46:49 »
Kako od 2000 izvući 3000?
Govorimo o fizici ili ekonomiji?
U fizici nema lažiranja!
Sve ostalo je dogovor ili prevara!
« Zadnja izmjena: 12 Listopad, 2016, 12:53:21 od fazy »

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
« Odgovori #65 u: 12 Listopad, 2016, 13:24:13 »
Čemu tolika matematika!?
Zar nije dovoljno, usporediti količinu utrošenog ogrijevnog drveta!?

Hehe... Pa kad zdravom logikom ne možeš nekome objasniti, onda to pokušaš matematikom. Ali ok, ajmo usporedbom količine utrošenog drveta. Kaže da potroši sad 4-5 puta više drveta. Malo je pretjerao, jer je negdje dalje napisao da je prije trošio 1,5 m, a sada 4,5-5 metara. Dakle, tri puta više. Ok, može, RMH troši tri puta manje drva.

To nužno povlači za sobom prihvaćanje jedan od dva zaključka. Ili on iz 2.000 kcal drveta izvlači 6.000 kcal, ili limenjara iz 2.000 kcal drveta izvlači samo 666 kcal.

Ili ima i treći zaključak. U primorskoj Hrvatskoj su po zimi po stanu hodali u puloverima zakopčanima visoko pod grlo i naguravali se tko će se grijati na klupici, a sada s limenjarom bježe van iz sobe koliko je vruće.

I eto ti razlika od tri puta više utrošenog drveta.

Amen. Kraj rasprave. Ostaje onih 25% efikasnijeg gorenja, ali je uptino koliko se preko RMH tih 25% više može prenijeti u prostoriju.
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
« Odgovori #66 u: 12 Listopad, 2016, 14:26:29 »
čovjek se lako izgubi u kalkulacijama o kvalitetnom izgaranju, a zaboravlja na pozicioniranje i materijale koji igraju veliku ulogu. Dakle, dimovod provesti čim duže unutar kuće, te postaviti termalnu masu koja zadržava toplinu unutar prostorije. Po mom ukusu je napraviti i burning chamber (kako se već zove) od velikih šamtonih cigli (cca 200 kg ili više), samo to je već drastična razlika.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
« Odgovori #67 u: 14 Listopad, 2016, 13:59:52 »
čekaj malo, od kojih cigla je rađeno ložište, ovako izgleda da je otvor 17x19cm?

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #68 u: 14 Listopad, 2016, 14:09:01 »
čekaj malo, od kojih cigla je rađeno ložište, ovako izgleda da je otvor 17x19cm?

Od običnih šamotnih cigli (standardna veličina, mislim 12x6x24cm), možda nisam trebao napisati "velike", ali tako sam razlikovao ove od onih tankih od 3cm, kakve ljudi koriste često kad lijevaju lošište od perlita i cementa.
Otvor je 16x16 cm točno, što ispada jednako površini kruga od 18cm.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #69 u: 14 Listopad, 2016, 14:19:02 »
Od običnih šamotnih cigli (standardna veličina, mislim 12x6x24cm), možda nisam trebao napisati "velike", ali tako sam razlikovao ove od onih tankih od 3cm, kakve ljudi koriste često kad lijevaju lošište od perlita i cementa.
Otvor je 16x16 cm točno, što ispada jednako površini kruga od 18cm.

ovo je čini mi se 2 ili 3cm debljina i čini mi se da je presjek ložišta veći od cijevi.

inače perlit cement ti je toplinski vodljiv kao i siporex, jedino što ne puca od topline: http://www.perforum.info/index.php?action=dlattach;topic=1136.0;attach=2276

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #70 u: 14 Listopad, 2016, 14:45:04 »
TB hvala ti na informaciji, jer ozbiljno već dugo razmišljam da maknem siporeks i izlijem ispod ploču od perlit/cementa. Ako je i popucao ispod, peć se zasad drži na mjestu, nije propala :).

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #71 u: 14 Listopad, 2016, 14:55:18 »
ništa ne mijenjaj, jedino što je bolje od siporexa su komadi vune ili čistog perlita između siporexa, kao što je u ovom primjeru.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #72 u: 11 Studeni, 2016, 19:51:09 »
... Eno moj susjed grije 25m2 radionu na peć koju je zavario od dvije felge. Stavio felge jednu na drugu (nasuprotno) i unutra mu je ložište. Peć grije da se kuha u radioni. Nije kao moja životinja I šta sad!?  :)...

Vjerojatno je susjed napravio slično ovome:

! No longer available

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #73 u: 11 Studeni, 2016, 20:57:26 »
... Kad je već RMH tako superiorna peć, pa kako to da niti jedan poduzetnik ju ne proizvodi, prodaje, ugrađuje...? Patentira?...

"Deda-super inovator" ( http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/1977391/deda-super-inovator-izumio-pec-na-drva-koja-niti-dimi-niti-cadji/  ), je patentirao, a: "Bristol rocket co":

http://m.youtube.com/watch?v=dEgzpobqiJM

i "Liberator stove co":

http://m.youtube.com/watch?v=ne0vhvvt0_8&sns=em

sigurno "zgrću" lovu!?
« Zadnja izmjena: 11 Studeni, 2016, 21:00:41 od fazy »

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.