Zapamti

"Ako se volu ne pije, ne guraj mu glavu u vodu."

Autor Tema: RMH by DiVeRgEnT (& Frend)  (Pročitano: 28349 puta)

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
RMH by DiVeRgEnT (& Frend)
« u: 26 Rujan, 2016, 18:08:42 »
Ajd da pokažem i ja kako je moj rocket mass heater izgledao...

Imao sam samo osnovna teoretska znanja, a Frend znatno više teoretskih znanja i iskustvo sa svojom RMH u stanu. Donio je već gotovo složeno ložište, pa složio podlogu, s kojom je dodatno termoizolirao ložište od poda, te postavio ložište na podlogu:
« Zadnja izmjena: 26 Rujan, 2016, 18:10:50 od divergent »
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
Odg: RMH by DiVeRgEnT (& Frend)
« Odgovori #1 u: 26 Rujan, 2016, 18:12:26 »
Onda smo digli riser i dodatno termoizolirali riser i ložište:

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 26 Rujan, 2016, 18:16:21 »
Zapalili smo peć. S vremenom smo mogli ubacivati i veće cjepanice. Dobili smo ogromnu plamenčinu, malo i po stropu spalili, ali huktanje plamena je bilo toliko glasno da nismo mogli razgovarati.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 26 Rujan, 2016, 18:18:57 »
Evo koliko košta koljeno fi 160. Nešto manje je metar cijevi. Ako se dobro sjećam, ima 11 metara cijevi i 7 koljena. Ne znam, treba prebrojati na slikama:
« Zadnja izmjena: 26 Rujan, 2016, 19:12:57 od divergent »

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 26 Rujan, 2016, 18:26:11 »
Nisam imao nikoga da mi složi onu ploču za razbijanje plamena iz risera (ne znam joj sad ime), a iskreno, nisam više ni imao para da nekome platim, pa sam odučio da koljeno na izlazu iz risera razbija plamen, gdje će se dim dodatno sagorijevati. Nisam htio bušiti zidove da cijevi idu u susjednu sobu dok ne testiram hoće li uopće dimnjak uopće povući nakon što cijevi spustim na pod, pa malo prošetam po podu, pa ih onda dignem i ubodem u dimnjak. Na slici se vidi i omanja peć od ljevanog željeza koja uz dobra i suha drva bez većih problema zagrijava cca 80 m2 prostora koji trenutno treba grijati u prizemlju.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 26 Rujan, 2016, 18:38:14 »
Budući da je bila rana jesen, mogao sam si dopustiti da nekoliko dana testiram peć, jer su vani bile temperature 10-15'C. Postojala su dva osnovna problema. Prvi je bio što je peć bila i dalje enormno glasna. Huktalo je ko sam vrag. Nekoliko metara dalje supruga i ja nismo mogli pogledati film na laptopu, jer smo jedva čuli.

Drugi problem je bio što cijevi nisu baš bile nešto posebno vruće. Ok, ono prvo koljeno gdje se razbija plamen je bilo užareno, ali svaki slijedeći metar je bio znatno hladniji. Dok je vani bilo 15'C, nama je tri metra od peći bilo hladnjikavo.

U dogovoru s Frendom, skužili smo da dimnjak jednostavno prejako vuče i da bi možda trebalo smanjiti riser. Riser smo smanjivali dok ga stvarno nismo napravili minimalnim. Huktanje je sada bilo znatno manje. Možda je malo bolje grijalo, ne znam. Računao sam da kada gurnem još par metara cijevi u drugu prostoriju, s puno zavoja, tu će se protok smanjiti i puno više prenijeti topline kroz cijevi u prostoriju:

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 26 Rujan, 2016, 18:45:52 »
Istina, topline je bilo znatno više, ali sada podijeljeno i na drugu prostoriju, pa je u kući i dalje bilo hladnjikavo. Termometar postavljen 4-5 metara dalje u istoj prostoriji gdje je peć je pokazivao 17'C, dok je vani temperatura bila 15'C. I to sad već danima nakon maksimalnog hajcanja rakete. Onda rekoše - trebaš masu! I tako uzeo mješalicu, pa unio u kuću hrpetinu blata i slame. Da bude ljepše, još malo to uredio ciglom jedinicom., pa preko stavio ploče za sjedenje. Izgledalo je super...

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 26 Rujan, 2016, 18:54:22 »
Glupan, stavljenjem mase sam samo dodatno termoizlorao cijevi, pa nisam napravio ništa pametno. Djeci hladno, žena pizdi, pare spiskane... Tjedan dana kasnije podvio rep, razbio raketu, vratio svoju "životinju" i dan danas se na nju grijemo:

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 26 Rujan, 2016, 19:04:00 »
Da podvučemo crtu.

Da li drvo kvalitetnije gori u raketi, nego u ostalim pećima? Definitivno.

Da li raketa ostavlja vrlo, vrlo malo pepela, a cijevi čiste bez gareži? Definitivno.

Da li to znači da se iz iste količine drveta dobije više kalorija/topline? Definitivno.

Da li to znači da onda RMH bolje grije prostoriju? Ne. Možda pod određenim uvjetima da. Masu svakako treba izbaciti, jer ona nema nikakvog smisla. Cijevi treba staviti puno više. Kada gledaš spermakulturnjake s YT kako stavljaju 5-6 metara cijevi, onda ih treba pitati i za koliko kubika prostora je tih 5-6 metara. Blatara 15 m2 sa 195 cm visine? Meni je očito trebalo barem 25-30 metara cijevi. A cijenu ozbiljnih cijevi (ne sa smetlišta) ste vidjeli. Ali razbijati novu kuću radi (prvo) testiranja da li će eventualno to biti ok... Ne hvala. Meni dosta igranja s raketom. I vjerojatno bih trebao razbiti fasadni zid i u razini poda gurnuti cijev "dimjak", jer ozbiljan dimnjak očito nije za ove peći.

Financijsko podvlačenje crte.

Slabo grijajuća raketa s kvalitetnim materijalima: 3.000 kn.

Modifikacije koje bi u teoriji dale dobrogrijajuću raketu: cca 10.000 kn.

Dobro grijajuća peć 8 KW od ljevanog željeza: 2.000 kn.

Jebem vam raketnu spermakulturu. :)
« Zadnja izmjena: 26 Rujan, 2016, 19:10:56 od divergent »

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
« Odgovori #9 u: 26 Rujan, 2016, 22:02:54 »
tragikomično, odličan tekst potkrijepljen slikama  :biggrin: ::)

i ja ću složiti 16-icu pa što bude, buđet je 1000kn, inače nema smisla  :001_cool:

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #10 u: 26 Rujan, 2016, 22:49:47 »
Hvala Ti na iskrenosti Divergent.
Iskreno mi je žao, da Te ova peć (koju ne možemo nazvati - ni raketnom - ni RMH-om), razočarala i razljutila.
Koliko sam pogledao fotografije, prostor za dodavanje drva, ložište i heat riser, lijepo ste izveli Ti i Frend.
Mišljenja sam da, niste trebali smanjivati visinu heat risera, već staviti "bačvu" na heat riser i eventualno samo malo produžiti ložište.
Ako bi i nakon toga, peć prejako hučala, zatvaranjem prostora za dodavanje drva (kao što je to napravio Stjepan), sigurno bi utišali peć.
Ovako, kako si peć "stjerao u kut", nije mogla grijati :biggrin:.
Zanimame da li su cijevi heat risera izdržale rad peći bez pucanja?

I čudim se da Tvojom "životinjom" - dobro grijajućom peći 8 KW od ljevanog željeza, uspijevaš zagrijati cjelokupni stambeni prostor površine 80 m2 u prizemlju kuće, što iznosi oko 200 m3.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 26 Rujan, 2016, 23:00:19 »
Samo daj... :)

Postoji još jedan nedostatak raketne peći, a to je što drva moraju biti dosta sitno nacjepana. Ovo što se gore na slici vidi je neka maksimalna debljina. Ok, ja i tako u gumi cijepam, pa nemam 5-6 sagibanja više po svakoj oblici, ali da i tu prednost ima klasična peć - ima. Iz istog razloga treba češće ubacivati drva. To nije problem dok god ne moraš iz kuće van. Čim odeš na sat vremena, moraš ponovno potpaljivati. E onda idu modifikacije za stavljanje više drva, ali to još više košta... Dakle još jedna prednost klasične peći. Sukladno napisanom, preko noći nema loženja. Eh, ali i ne treba, jer te masa grije, zar ne? Hmm... A što grije masu ujutro, dok se masa opet ne zagrije? Eeee, ali masa polako otpušta tu toplinu, pa se neće ohladiti! Hmm... PA AKO POLAKO OTPUŠTA, ONDA I POLAKO GRIJE!!! A jesam bio glup...  :no:

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 26 Rujan, 2016, 23:18:24 »
Bačva!
Bačva grije odmah po loženju.
Bačva grije intenzivno.
Bačva grije, dok se klupa zagrijava.
Po završetku loženja, bačva više ne grije, feed se potpuno zatvara (da nema strujanja i hlađenja peći), a klupa nastavlja lagano grijati.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 26 Rujan, 2016, 23:30:04 »
Fazy, cijevi su izdržale bez problema. To su ove standardne cijevi od kojih sam i gradio dimnjak. Ali one su bile u funkciji, koliko, tjedan, dva... Ne garantiram što bi bilo poslije. Nama se učinilo kao maksimalno kvalitetan materijal.

Što se životinje tiče, ona je po papirima predviđena za do 100 m2. Naravno, kad bi to bila jedna prostorija, dobro izolirana i peć u centru. Ovako uvjeti baš nisu idealni i kako sam već dalje bio spomenuo, dok je vani do -10'C, vani sunčano, a drva kvalitetna i suha, kad ju nahajcam, grije sve prostorije bez beda. Čim su drva malo vlažnija, i/ili se temperatura vani još više spusti, i/ili sunce nestane, nastaju problemi. Onda zatvaram vrata jedne sobe, spuštam sve rolete, itd..

Najveći toplinski gubici su mi na stropu, jer je iznad roch-bau kat, a nemam ni fasadu. Ipak, trošim 10-12 metara drva (kontinentalna HR). Kažu ljudi - malo. Vjerojatno malo zato što su mi po cijeloj sjevernoj strani kuće negrijane prostorije (ostava, predsoblje, radiona, drvarnica), koje predstavljaju pufer prema vanjskoj temperaturi sa sjeverne strane, a kompletno prizemlje prema južnoj strani mi je u staklenim stijenama. Kad je vani iznad nule, a sunce izađe, ja peć gasim, tj. samo održavam žar. Solarno grijanje, bez ikakve tehnologije konvertera ovakvih, pa onakvih. ;)

Što se bačve tiče... Ne kužiš... Da pojednostavim, recimo da klasična i raketna peć jednako otpuštaju topline u prostoriju, pa čak recimo i da to raketna radi efikasnije, tj. uz manju količinu drva. Ok... Ali klasična peć ispušta 24 sata po X kalorija, a raketna 16 sati po X kalorija. Dakle, svakim danom raketna peć ispušta 33% manje topline. A ona priča o "prva tri dana punjenja mase" jednostavno ne drži vodu, jer je to ista priča kao "plaćam karticom s odgodom, jer sad nemam, ali idući mjesec ću imati". Vrijedi to za prvi mjesec, zar ne, ali ako tako živiš godnama, pa jel to ima smisla? Znači, puni se tri dana, pa tri dana odeš na vikend, pa se vratiš, pa se griješ na bačvu. Je, do navečer, a što te grije po noći i to slijedeće tri noći, budući da joj treba opet tri dana da se napuni? Dakle, svakim danom 8 sati manje "puniš" masu. I to isključivo pod uvjetom da se masa puni toplinom u jednakoj količini kao što ju ispušta ljevano željezo u prostor. Što je sasvim jasno da niti teorijski nije moguće.
« Zadnja izmjena: 26 Rujan, 2016, 23:37:43 od divergent »

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #14 u: 26 Rujan, 2016, 23:55:33 »
A koliko često "hraniš životinju" Divergent, a da se vatra/žar ne ugasi i ljevano željezo ne rashladi?
Može li "životinja" grijati 24 sata, a da je ne hraniš noću i kad odeš na nekoliko dana za vikend?

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.