Fazy, cijevi su izdržale bez problema. To su ove standardne cijevi od kojih sam i gradio dimnjak. Ali one su bile u funkciji, koliko, tjedan, dva... Ne garantiram što bi bilo poslije. Nama se učinilo kao maksimalno kvalitetan materijal.
Što se životinje tiče, ona je po papirima predviđena za do 100 m2. Naravno, kad bi to bila jedna prostorija, dobro izolirana i peć u centru. Ovako uvjeti baš nisu idealni i kako sam već dalje bio spomenuo, dok je vani do -10'C, vani sunčano, a drva kvalitetna i suha, kad ju nahajcam, grije sve prostorije bez beda. Čim su drva malo vlažnija, i/ili se temperatura vani još više spusti, i/ili sunce nestane, nastaju problemi. Onda zatvaram vrata jedne sobe, spuštam sve rolete, itd..
Najveći toplinski gubici su mi na stropu, jer je iznad roch-bau kat, a nemam ni fasadu. Ipak, trošim 10-12 metara drva (kontinentalna HR). Kažu ljudi - malo. Vjerojatno malo zato što su mi po cijeloj sjevernoj strani kuće negrijane prostorije (ostava, predsoblje, radiona, drvarnica), koje predstavljaju pufer prema vanjskoj temperaturi sa sjeverne strane, a kompletno prizemlje prema južnoj strani mi je u staklenim stijenama. Kad je vani iznad nule, a sunce izađe, ja peć gasim, tj. samo održavam žar. Solarno grijanje, bez ikakve tehnologije konvertera ovakvih, pa onakvih.
Što se bačve tiče... Ne kužiš... Da pojednostavim, recimo da klasična i raketna peć jednako otpuštaju topline u prostoriju, pa čak recimo i da to raketna radi efikasnije, tj. uz manju količinu drva. Ok... Ali klasična peć ispušta 24 sata po X kalorija, a raketna 16 sati po X kalorija. Dakle, svakim danom raketna peć ispušta 33% manje topline. A ona priča o "prva tri dana punjenja mase" jednostavno ne drži vodu, jer je to ista priča kao "plaćam karticom s odgodom, jer sad nemam, ali idući mjesec ću imati". Vrijedi to za prvi mjesec, zar ne, ali ako tako živiš godnama, pa jel to ima smisla? Znači, puni se tri dana, pa tri dana odeš na vikend, pa se vratiš, pa se griješ na bačvu. Je, do navečer, a što te grije po noći i to slijedeće tri noći, budući da joj treba opet tri dana da se napuni? Dakle, svakim danom 8 sati manje "puniš" masu. I to isključivo pod uvjetom da se masa puni toplinom u jednakoj količini kao što ju ispušta ljevano željezo u prostor. Što je sasvim jasno da niti teorijski nije moguće.