Zapamti

"Ako jedna riječ ne pogodi cilj, tisuću riječi gubi smisao."

Autor Tema: RMH - koja kvadratura?  (Pročitano: 11526 puta)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: RMH - koja kvadratura?
« Odgovori #15 u: 01 Listopad, 2018, 18:59:24 »
...Jedino što još imamo problem negdje s uskim grlom, jer kad se natrpa do kraja, vraća vatru...

Jako je važno, Prvivozaču, na koji način su poslagana drva u vertikalnom feedu, to jest kako ste natrpali "do kraja".
Ako se sva drva podjednako ne hlade ulaskom primarnog zraka u feed, na primjer ako je djelomično ili potpuno onemogućeno strujanje primarnog zraka prema dolje u nekom dijelu feeda, (najčešće) onom prednjem dijelu (najudaljenijem od burning chambera a najbližem nama), doći će do zapaljenja drveta uz pojavu dima koji će onda izlaziti na ulaz feeda, umjesto da ga struja zraka povuće u burning chamber.
Takva situacija događa se kad ložimo plosnatim drvom (daskama). U tom slučaju sve te daske moraju biti poslagane uzdužno u feed, jer ako budu poslagane poprečno, samo će prva i druga daska sagorjevati u burning chamber, dok će ove ostale dimiti gore na ulaz feeda.
Slično kao da ložimo tuljastim drvom (oblika tuljca).
Kroz tuljac zrak neće moći ulaziti jer je isti zatvoren pepelom na dnu feeda, a to će pogodovati dimljenju pa i vatri prema gore.
« Zadnja izmjena: 01 Listopad, 2018, 19:11:43 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
« Odgovori #16 u: 02 Listopad, 2018, 07:33:14 »
Hvala Fazy, reći ću frendu, kod njega je peć, ja nisam još ložio osim prvi put. Može biti da je to, a i može biti da se stvori "dimnjak" koji vuče prema gore, ako su ravne strane cjepanica okrenute jedna prema drugoj.

...Jedino što još imamo problem negdje s uskim grlom, jer kad se natrpa do kraja, vraća vatru...

Jako je važno, Prvivozaču, na koji način su poslagana drva u vertikalnom feedu, to jest kako ste natrpali "do kraja".
Ako se sva drva podjednako ne hlade ulaskom primarnog zraka u feed, na primjer ako je djelomično ili potpuno onemogućeno strujanje primarnog zraka prema dolje u nekom dijelu feeda, (najčešće) onom prednjem dijelu (najudaljenijem od burning chambera a najbližem nama), doći će do zapaljenja drveta uz pojavu dima koji će onda izlaziti na ulaz feeda, umjesto da ga struja zraka povuće u burning chamber.
Takva situacija događa se kad ložimo plosnatim drvom (daskama). U tom slučaju sve te daske moraju biti poslagane uzdužno u feed, jer ako budu poslagane poprečno, samo će prva i druga daska sagorjevati u burning chamber, dok će ove ostale dimiti gore na ulaz feeda.
Slično kao da ložimo tuljastim drvom (oblika tuljca).
Kroz tuljac zrak neće moći ulaziti jer je isti zatvoren pepelom na dnu feeda, a to će pogodovati dimljenju pa i vatri prema gore.

Ludens

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 7
  • -Receive: 0
« Odgovori #17 u: 02 Listopad, 2018, 08:55:07 »
https://youtu.be/XjvS1uu5Imw
Evo video sto sam snimio kako gori.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #18 u: 02 Listopad, 2018, 09:29:58 »
Na samom početku videa vidi se da su one dvije unutarnje trokutaste cjepanice zatvorile (reducirale) ulaz zraka u feed pa tako i plamena u burning chamber. Pri tome samo te dvije cjepanice gore u burning chamber. Ove ostale, gore prema gore.

Treba rasporediti cjepanice tako da se omogući nesmetan dotok zraka i plamena u burning chamber.
Također bi bilo dobro ložiti manje krupnim drvom, te povisiti gornju stranu feeda (na primjer komadom keramičke cijevi od ostatka pri izradi heat risera), kako drva ne bi virila izvan feeda, a sam otvor feeda bi se mogao djelimično poklopiti zbog regulacije primarnog zraka i potpuno poklopiti zbog zatvaranja propuha kako se zagrijani RMH ne bi hladio dok u njemu ne ložimo.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
« Odgovori #19 u: 06 Listopad, 2018, 21:03:20 »
samo da dodam, tih 400C na bačvi znači da je ispravno, a za protok se slažem da razmak do bačve ne treba biti na minimumu.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
« Odgovori #20 u: 21 Listopad, 2018, 09:17:25 »
ja ne bih još stavljao masu jer tih 50-60C je baš taman da ne dolazi do kondenzacije.

2 napomene:

-običan IC mjerač temperature ne radi dobro na refleftirajućim površinama, ja sam pocinčane cijevi premazao blatom u točci mjerenja, razlika je dupla
-vanjska temperatura cijevi nije ista kao temperatura plina

Ludens

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 7
  • -Receive: 0
« Odgovori #21 u: 21 Listopad, 2018, 10:29:13 »
Hvala TB na komentaru, to sam i ja skuzio da IC mjerac ima problema sa reflektirajucim povrsinama.
Po cijevima sam poljepio krep traku di sam mjerio i da, razlika nebo i zemlja.
Bacva je pokazivala stabilnu temp. tek kad je ofarbana.
 ::)

Dio klupe u sobi di je pec, zemlja se skoro skroz osusila.
U drugoj sobi jos nisam do kraja zatrpao klupu, to je danas na redu, nadam se... uz dvoje djece nikad ne znas  :biggrin:

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.