Zapamti

"Čak i perje može potopiti brod."

Autor Tema: RMH - koja kvadratura?  (Pročitano: 14299 puta)

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
RMH - koja kvadratura?
« u: 08 Ožujak, 2018, 13:00:48 »
Prijatelj kupuje kuću i zamolio me za savjet u vezi rakete, te dolazim ovdje po dodatno mišljenje.
Kuća je prizemnica, a grijani prostor bi bio cca 70m2. U prilogu je fotka, peć bi se mogla staviti u dnevnu sobu (centar kuće), te klupu provesti kroz još jednu ili dvije sobe s druge strane zida, možda uz micanje vrata. No ne znam bi li to bilo dovoljno za sve, obzirom da bi se više vrata trebala držati otvorenim. Nemam iskustva s ovakvim prostorima, ja grijem dvije male etaže i morao sam rješavati kako da mi toplina ide prema gore, ali ne horizontalno.
Izolacije još nema, ali u planu je.
Ja bih se upustio u grijanje jednom raketom, uz eventualno dogrijavanje po potrebi manjom grijalicom.
Ako netko ima kakav savjet, dobro je došao.

Pozdrav,
Prvi Vozač

Black jack

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 78
Odg: RMH - koja kvadratura?
« Odgovori #1 u: 08 Ožujak, 2018, 23:05:42 »
Nije stavio gdje je dimnjak. Najbolje mjesto po meni bi bila dnevna soba i klupa kroz srednju sobu. Ima dosta vrata za prolaz zagrijavanja.
Neznam kolko ima smisla nabuđivati peć kad je raspored loš. U dnevnoj bude pakao a u sobama tak tak. Možda bolje dogrijavati neku sobu.
« Zadnja izmjena: 08 Ožujak, 2018, 23:07:17 od Black jack »

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 705
  • -Receive: 217
« Odgovori #2 u: 08 Ožujak, 2018, 23:08:36 »
staklena vuna na tavanu je ja najjeftinija i najefikasnija izolacija. Gdje je dimnjak? Radijatori? Ja bih isto stavio masivnu peć u sredinu jer za kuhinju i spremište nije nužna.

Ludens

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 7
  • -Receive: 0
« Odgovori #3 u: 09 Ožujak, 2018, 07:37:07 »
Pozdrav ljudi,
Hvala ti Prvi Vozacu sto si za mene otvorio temu.
Odlucio sam se i ja prijaviti na forum, lakse je iz prve ruke odgovoriti na pitanja  :)
Sama kuca nema neznam kakvu izolaciju, klasicna vanjska fasada. Taj dio cemo pokusati ove godine poboljsati, cuo sam da su najavili subvenciju eu fondova za podizanje energetskog razreda, pa probati uhvatiti taj vlak. Tavan takoder nije izoliran, hvala TB za savjet da bi mozda sa tavanom bilo najjednostavnije krenuti.
Sto se tice orjentacije, kuhinja je na sjeveru.
Dimnjak postoji odmah kraj vrata u dnevnom boravku, sa nize strane kako je tlocrt orijentiran (blize dvije sobe).
Zanima me koliko bi bila efikasna roketica za grijanje te 4 sobe. Vjerujem da ako provuce se klupica u srednju sobu da dnevni i ta soba bi bili ok, ali me brine koliko topline bi doslo do druge 2 sobe kroz vrata.
Za kupatilo bi trebao neku alternativu za grijanje, mozda mramorni radijator. Mramkrni sam mislio mozda i u kuhinju, ali nisam siguran koliko oni vuku struje, ta prostorija ima dosta kvadrata za grijanje na struju (morati cu naci neki primjer potrosnje).

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 09 Ožujak, 2018, 10:03:43 »
Imaj na umu da subvencije dižu papirologiju i cijenu. Krov najviše guta topline pa tu najviše uštediš iako nije problem izolairati zidove kod prizemnice. Kakvo je grijanje bilo dosad u kući? Ja bih stavio klasiču limenu peć u donji središnji dio i grijao dok se ne zagriju zidovi. Ako klasična peć dobiva prolaznu ocjenu, s raketom ćeš biti zadovoljan.

Ludens

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 09 Ožujak, 2018, 12:11:42 »
Trenutno je u dnevnom manja pec, neki mini kamin.
A u srednjoj sobi je kaljeva pec.
Sto se tice dizanja papirologije i cijene kroz subvencije toga sam svjestan. S druge strane znam da je hrpa majstora otisla van raditi i  tesko je naci nekoga da ti posteno odradi posao u nekom razumnom roku. Tako da mi se cini da je izgledno da cu morati neku firmu uzimati.
To cu jos izviditi, nisam trazio konkretne ponude za dizanje termo fasade.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 09 Ožujak, 2018, 18:18:35 »
Kako griju te peći i kojeg je promjera dimnjak?

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
Problem - premala temperatura - prejaki draft?
« Odgovori #7 u: 26 Rujan, 2018, 08:40:40 »
Sagragili smo Ludens i ja peć. Klasika, 20 cm, ložište od cigle, oko toga perlitcement 1:10, ispod ložišta 16cm siporeksa, riser - dimne šamotne cijevi i perlitcement.
Upalila iz prve samo tako. Kad smo je zapalili, prvo je iz dimnjaka išao žuti dim, potom bijeli.
Problem je u tome što peć jednostavno ne grije. Ložili smo potpuno suhe treščiće i jelov brodski pod koji ne može biti suši nego jeste. Na ruci se osjeti da peć ne grije. Termometar sa strane pokazuje  cca 100, sredina poklopca bačve cca 130°C. Nismo se zeznuli u mjerenju. Uz manijačko loženje treščicama suhog graba dobili smo 250°C na vrhu bačve ispod poklopca, jedva. U normalnoj RMH to bi bilo valjda 700-800°C.
Prekontrolirali smo peć više puta, sve mjere su OK (Feeder: visina od dna lozista do vrha 33cm, širina17.5, dužina 18; Heat riser- od dna lozista do vrha 114, visina 82, odmak od vrha do poklopca 4.7- 5.7). Radio sam dva ložišta s takvim dimenzijama, i s ciglama i s pločama tako da znam da mora raditi.

Ono što odstupa jeste dimnjak. Peć smo spojili na kućni postojeći dimnjak koji je dimenzija cca 17x30cm.  Je li moguće da on vuče jače zato jer je veći i da zato povuče sve plinove prije nego stignu pošteno izgorjeti u tunelu i riseru? To mi je jedini logičan odgovor.

Prvo smo mislili da treba malo više vremena da se ložište ugrije, pa da možda ispri eventualno ostatak vode iz perlitcementa, ali ovo je dva dana stalnog loženja, trebalo je sve otići, a i sama izolacija se sušila dva dana prije prvog paljenja. Još nismo zatrpali klupu, samo su cijevi postavljene.
« Zadnja izmjena: 26 Rujan, 2018, 09:57:14 od prvivozac »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1647
  • -Receive: 1374
  • Adm
« Odgovori #8 u: 26 Rujan, 2018, 17:50:10 »
Ne vidim cijevi, toplinsku masu, je li to tek u planu? Ja bih rekao da gotovo sigurno dimnjak vuče prejako, zrak hladi ložište. Ali to možeš lako riješiti pritvaranjem dovoda zraka. Treba feed tube zatvarati do te mjere da je plamen najintenzivniji. Dakle to nije ni potpuno otvoreno ni potpuno zatvoreno.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 26 Rujan, 2018, 22:16:43 »
uz ovo što Nikola kaže moguće je da su cigle još vlažne ako su namakane. Pročitao sam da se masa suši i preko tjedan dana.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 27 Rujan, 2018, 08:06:12 »
Nismo još zatrpali, ali je sistem spojen na dimnjak i cijevi zabrtvljene, kao i bačva i izlaz iz bačve. Tek smo počeli stavljati masu polako, htjeli smo prvo probati kako radi.
Dimnjak možda vuče prejako, ali bila je jedna situacija s tim da je vatra krenula gore, ali ne znam razlog tome, nisam bio prisutan, nego frend.
Dimnjak nije jako visok, kuća je prizemnica. K tome je i veoma širok, cca 17x30 cm, što daje cca 50cm2 površine za razliku od 314cm2 sistema od 20cm promjera.

TB - ovo mi zvuči jako logično s ciglama, jer smo ih namakali, i to dosta, i više puta, jer smo bili prvo namočili, onda prekunuli s radom, pa opet namočili, pa opet prekidali, pa pauzirali, pa opet  močili i tako dalje. Mogu reći da smo ih fakat natopili :). Nije mi uopće palo na pamet da cigle mogu popiti toliko vode.
Frend je jučer prestao ložiti jer je morao otići na par dana, bit će opet za vikend tamo.

Hvala vam puno, javim se čim bude neka promjena!
pozdrav,
Prvi Vozač

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1647
  • -Receive: 1374
  • Adm
« Odgovori #11 u: 27 Rujan, 2018, 08:08:59 »
Javi kako ide. Ne izgleda mi da ste negdje pogrijesili, dakle to mora raditi kao zmaj.
Problem je rješenje

Ludens

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 27 Rujan, 2018, 08:38:05 »
Pozdrav ljudi,
da nadopunim sa informacijama, jucer prije nego sto smo otisli, sam ocistio pec od pepela i nalozio jos jednu vatru sa sitnim drvima (sihi grab nacjepan na drvca 2-3cm).
Prije samog lozenja pec nije gorila 2 sata, loziste je bilo jos fino toplo. Nakon pola sata lozenja temp je dosegla cca 180 stupnjeva uz prsten od poklopca, a na samom poklopcu cca 150.
Uz to na dimnjak su stavljene cigle tako da izlazna rupa na dimnjaku je promjera priblizna zeljenom promjeru (17x19 = 323 cm2)
Pokusao sam se malo igrati sa smanjivanjem promjera feedera, nisam primjetio neku razliku u tako kratko vremena.

Pocetak cijevi koji izlazi iz peci je na 70-80 stupnjeva, a cijev na ulasku u dimnjak je bila izmedu 50 i 60.
Koliko bi trebale biti vruce ne zatrpane cijevi da dovoljno dobro mogu ugrijati termalnu masu u klupi?

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 27 Rujan, 2018, 21:51:44 »
ja ne bih još stavljao masu jer tih 50-60C je baš taman da ne dolazi do kondenzacije.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #14 u: 01 Listopad, 2018, 10:31:35 »
Evo, javljam da je u subotu na poklopcu bilo 390°C, a pri vrhu bačve 280°! Dakle, penje se, to je to!
Jedino što još imamo problem negdje s uskim grlom, jer kad se natrpa do kraja, vraća vatru. Na Permies forumu su mi rekli da bih trebao povećati razmak između risera i  poklopca s 5cm na 7,5 cm, možda je do toga, možda do nečeg drugog.

Fazy, Nikola, TB, hvala puno, puno ste nam pomogli!

Pozdrav,
Prvi Vozač

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.