Sagragili smo Ludens i ja peć. Klasika, 20 cm, ložište od cigle, oko toga perlitcement 1:10, ispod ložišta 16cm siporeksa, riser - dimne šamotne cijevi i perlitcement.
Upalila iz prve samo tako. Kad smo je zapalili, prvo je iz dimnjaka išao žuti dim, potom bijeli.
Problem je u tome što peć jednostavno ne grije. Ložili smo potpuno suhe treščiće i jelov brodski pod koji ne može biti suši nego jeste. Na ruci se osjeti da peć ne grije. Termometar sa strane pokazuje cca 100, sredina poklopca bačve cca 130°C. Nismo se zeznuli u mjerenju. Uz manijačko loženje treščicama suhog graba dobili smo 250°C na vrhu bačve ispod poklopca, jedva. U normalnoj RMH to bi bilo valjda 700-800°C.
Prekontrolirali smo peć više puta, sve mjere su OK (Feeder: visina od dna lozista do vrha 33cm, širina17.5, dužina 18; Heat riser- od dna lozista do vrha 114, visina 82, odmak od vrha do poklopca 4.7- 5.7). Radio sam dva ložišta s takvim dimenzijama, i s ciglama i s pločama tako da znam da mora raditi.
Ono što odstupa jeste dimnjak. Peć smo spojili na kućni postojeći dimnjak koji je dimenzija cca 17x30cm. Je li moguće da on vuče jače zato jer je veći i da zato povuče sve plinove prije nego stignu pošteno izgorjeti u tunelu i riseru? To mi je jedini logičan odgovor.
Prvo smo mislili da treba malo više vremena da se ložište ugrije, pa da možda ispri eventualno ostatak vode iz perlitcementa, ali ovo je dva dana stalnog loženja, trebalo je sve otići, a i sama izolacija se sušila dva dana prije prvog paljenja. Još nismo zatrpali klupu, samo su cijevi postavljene.