Zapamti

"Brzo otvaraj oči, a sporo usta."

Autor Tema: RMH  (Pročitano: 39744 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1645
  • -Receive: 1354
  • Adm
Odg: RMH
« Odgovori #15 u: 19 Siječanj, 2014, 14:10:19 »
Prije zatrpavanja cijevi, testirajte neko vrijeme, cijevi je premalo da bi izvukli svu toplinu koju će peć davati. Držite ruku na zadnjem koljenu koje ulazi u dimnjak (ne onaj od peći nego pravi dimnjak). Ako je pretoplo da tu držite ruku, onda vam puno topline odlazi u vjetar, što je šteta. Tada bi mogli razmisliti o još par metara cijevi, već sam rekao da je kod mene taj cjevovod prekratak samo ja nisam imao gdje sa dodatnim cijevima.

Razmišljate li i o poklopcu za otvor ložišta? Kad peć ne gori, taj otvor svakako mora biti zatvoren, ali i kad gori, dobro je imati mogućnost da smanjite protok zraka kroz peć. Ja sam to napravio tako što sam na otvor dodao još jednu limenu kutijicu s poklopcem. Standardno je rješenje staviti kanticu od farbe sa pripadajućim poklopcem. Uglavnom, ako tog poklopca nema, onda ćete biti osuđeni da peć trpate drvima do maksimuma, a peć ima veliku snagu što znači dosta velika potrošnja drva, a cijevi su dosta kratke što znači da energiju trošite a ne koristite.
Problem je rješenje

gizmo77

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 15
  • -Receive: 7
« Odgovori #16 u: 19 Siječanj, 2014, 15:36:28 »
Bumo probali pa javim!!
Evo jos slukica step by step

gizmo77

• Napredni član
  • **
  • Thank You
« Odgovori #17 u: 19 Siječanj, 2014, 15:40:26 »
Slike

gizmo77

• Napredni član
  • **
  • Thank You
« Odgovori #18 u: 19 Siječanj, 2014, 15:41:43 »
Jos malo

gizmo77

• Napredni član
  • **
  • Thank You
« Odgovori #19 u: 19 Siječanj, 2014, 16:30:07 »
U bacvi koju mislimo staviti ima smole.Hoce li to smetati peci,jer ne znamo kako to ocistiti :sleep:

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #20 u: 20 Siječanj, 2014, 06:10:18 »
Natopite novine u retko blato i obložite bačvu spolja sa nekoliko slojeva. Kad se osuši založite vatru u bačvi dok se ne usija. Naravno sve raditi na otvorenom...

gizmo77

• Napredni član
  • **
  • Thank You
« Odgovori #21 u: 20 Siječanj, 2014, 07:31:05 »
Bacva ociscena zapalili smo vatru unutar nje ::) i pustili da sve izgori eto i smola rjesena.
Postavili smo bacvu na dimnjak pozatVarali sve sto je trebalo  i lagano zapalili vatru.Sve u svemu dobri radi.Dimnjak je na sjevernoj strani kuce i mislimo da malo smeta vjetar.Danas bi trebali produzit taj vanjski dio da ide iznad krova .
Sve u svemu nije lose.

gizmo77

• Napredni član
  • **
  • Thank You
« Odgovori #22 u: 20 Siječanj, 2014, 07:40:48 »
Prije zatrpavanja cijevi, testirajte neko vrijeme, cijevi je premalo da bi izvukli svu toplinu koju će peć davati. Držite ruku na zadnjem koljenu koje ulazi u dimnjak (ne onaj od peći nego pravi dimnjak). Ako je pretoplo da tu držite ruku, onda vam puno topline odlazi u vjetar, što je šteta. Tada bi mogli razmisliti o još par metara cijevi, već sam rekao da je kod mene taj cjevovod prekratak samo ja nisam imao gdje sa dodatnim cijevima.

Razmišljate li i o poklopcu za otvor ložišta? Kad peć ne gori, taj otvor svakako mora biti zatvoren, ali i kad gori, dobro je imati mogućnost da smanjite protok zraka kroz peć. Ja sam to napravio tako što sam na otvor dodao još jednu limenu kutijicu s poklopcem. Standardno je rješenje staviti kanticu od farbe sa pripadajućim poklopcem. Uglavnom, ako tog poklopca nema, onda ćete biti osuđeni da peć trpate drvima do maksimuma, a peć ima veliku snagu što znači dosta velika potrošnja drva, a cijevi su dosta kratke što znači da energiju trošite a ne koristite.

Koliko smo sinoc primjetili kad smo zapalili vatru koljeno koje ulazi u dimnjak nijr vruce onak pristojno toplo a takvi je bilo i nakon dva sata laganog lozenja,nismo lozili jako da nam ne popuca samot i zbuka.Neka se sve osusi pa cemo je onda onak postensko nahajcati.
Poklopac bumo jos vidli ali svakako hvala na informaciji i sugestiji.

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 554
  • -Receive: 208
« Odgovori #23 u: 20 Siječanj, 2014, 09:57:06 »
Više mi se čini da imate problema sa samim 'cugom' u pećki i cijevima nego sa dimnjakom u kući i na krovu.
Nisu vam promjeri ložišta i burning chamber isti sa promjerom cijevi kroz koje vodite toplinu u termalnu masu. Onih 12,5x12,5 cm ložišta je dosta veća površina od cijevi promjera 12cm pa se možda dešava da cijevi manjeg promjera usporavaju protok toplog zraka.  :confused1:
Kad se tome doda slabije brtvljenje odmah se stvaraju problemi.
Osnovna postavka rocket stowe je potpuno konstantno isti promjer cijelim putem.

Imam i pitanje. Koji materijal koristite za 'zidanje' odnosno spajanje šamota?

gizmo77

• Napredni član
  • **
  • Thank You
« Odgovori #24 u: 20 Siječanj, 2014, 10:08:44 »
Sve od samota je ljepljeno sa samotnim mortom i bacva kad smo je stavili gore.

gizmo77

• Napredni član
  • **
  • Thank You
« Odgovori #25 u: 20 Siječanj, 2014, 17:58:44 »
Pecka odlicno vuce bas se onak jako cuje.Sad jos samo da se sve posusi i da zatvorimo zavrsne djelove sa glinom .Moram priznat da me bas interesira taj dio sa termalnom masom kako ce funkcionirat.Klupica je zazidana od samotne cigle okolo a iznutra smo je napunili sa ciglom kamenjem pijeskom i kroz sve to idu cijevi i na kraju sve to zatvaramo sa glinom.

gizmo77

• Napredni član
  • **
  • Thank You
« Odgovori #26 u: 20 Siječanj, 2014, 18:03:33 »
Slike

gizmo77

• Napredni član
  • **
  • Thank You
« Odgovori #27 u: 20 Siječanj, 2014, 18:10:06 »
Slike

dr.jare

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 12
  • -Receive: 10
« Odgovori #28 u: 21 Siječanj, 2014, 13:21:58 »
Zar nije mali otvor na lozistu... mislim otvor stoji pod uglom od 90° u odnosu na loziste i mogu samo male cepanice da se ubace...?

gizmo77

• Napredni član
  • **
  • Thank You
« Odgovori #29 u: 21 Siječanj, 2014, 15:27:23 »
Loziste treba biti tako manje zapravo sve mora biti u istim omjerima i otvor i cijevi,mi smo malo fulali pa nam je loziste vece za pol cm vec je netko par postova prije napisao o tome.Drva idu manja jer je poanta u tome da se radi vatra a ne zar koji ce tinjatiAko grijesim neka me netko ispravi ili bolje objasni.
Koja drva koristite za ovu pec odnosno koja bi bila naj idealnija?Meni na obicne palete radi super a kad stavimo grab ili bukvu ni bas dobro.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.