Dragi moji pozdrav!
naime, namislio sam napraviti svoj prvi RMH..
dobar dio materijala već imam, za osnovni materijal namjeravam rabiti šamotnu ciglu i mramor sa otpada.
E sad.. par pitanja prije bacanja na izgradnju, čitao sam da za dobru peć koja dugo drži toplinu treba težak materijal, a ne nužno velika kubikaža materijala, zato sam pretpostavio da bi za izgradnju uz same cigle jako dobro došao i crni mramor, jer je on jako težak, ili možda mramorne kocke, samo njih je teško naći, a mramor je puno lakše..
po svojim nekim izračunima, treba mi oko 4-5 tona materijala, po mogućnosti 4+ jedna tona gline.
to je u stvari meni nekako i malo, jer bi mi toplinska baterija od cigli trebala imati metar širine, pola metra visine i oko 5 metara duljine, da ju protegnem uz cijeli vanjski zid.
neka 1 kubik materijala izađe 2 tone, to bi sve skupa trebalo biti oko 5 tona, a možda i više!
ložište bi napravio od željeza na podlozi od ytonga i barem jednog sloja kuhinjske alu folije, blještavi dio prema peći budući da su ispod parketi, čuo sam da je to dobar toplinski izolator, ne želim grijati tlo ili vanjski zid..
cijev od ložišta do vrha heat risera bi trebala biti od stijenke 3 mm ili više, 20 cm promjera, dalje kroz klupicu će ići cijev od tanje stijenke, ali istog promjera..
prije nego sve to krenem raditi, potrebno mi je još s nutarnje strane zida napraviti termoizolaciju, mislim da će biti od termožbuke..
jer ipak.. nema svrhe grijati sobu koja nema izolacije..
e sad.. mi doma jako volimo peći kolače i slastice, pa mi je palo na pamet da između ložišta i klupice stavim pećnicu od neke stare peći na struju, obložim je i oko nje pustim dim iz peći, sustav bi imao klapnu da se može smanjiti ili pojačati dotok toplih plinova iz peći, ili preusmjeriti u klupicu bez da idu kroz pećnicu. za nadzor topline u pećnici bi trebao nabaviti analogni termometar otporan
na toplinu, da ga mogu zalijepiti na staklo pećnice.
recite mi svoje prijedloge i mišljenja, još dok sam u fazi pripreme, da eventualno doradim dizajn..
jedina stvar koja me muči je mogućnost pucanja mramora na velikoj toplini, možda bolje da mramor stavljam s vanjske strane klupice, a oko ložišta i uz dimovod da stavim šamot..
želim rabiti čim je manje moguće gline, jer ona brže provodi toplinu, i manje je zadržava, dakle fuge bi trebale biti čim tanje.
Između zida i peći bi bio sloj ytonga, i sloj ozbiljne izolacije od kamene vune, sve lijepo zatvoreno glinom. ako mi se bude dalo, na kraju ću peć obložiti 2x pečenim pločicama grubog lica da se ne kližemo po njima kad sjednemo na taj ležaj/peć.
mišljenja?