Zapamti

"Bolje je biti živi prosjak nego mrtvi car."

Autor Tema: Rocket mass heater  (Pročitano: 62400 puta)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Molim za pomoć, dosta hitno
« Odgovori #105 u: 19 Svibanj, 2015, 19:43:46 »
... Željezni heat riser radi težine, i bačva. Tu je fotka. Peć sam probao i radi. Gdje nastaje problem: radi poštovanja presjeka od 18cm i toga da mi tunel za izgaranje bude vodoravniji, drugi i treći red cigli sam polagao vodoravno. To je onda proširilo prostor gdje bi trebala doći izolacija koja se nastavlja ispod heat risera. I onda sam 'zaboravio' da trebam ostaviti kanal ispod vanjske bačve, nego sam to sve fino napunio perlitom i začepio glinom. Dakle, iza ovih cigli koje se vide na fotki, koje drže bačvu, nije kanal nego je perlit koji mi se spušta odozgo.

Čestitke za akciju prvivozaču.
Priznajem da si me zbunio navodeći da si sve zapunio perlitom i glinom, ali peć očito radi kad ima protoka dimnih plinova od ulaza na izlaz.
Kako si toplinski izolirao heat riser?
Koliko vidim na fotki bačva ima poklopac, pa skidanjem poklopca možeš čistiti unutrašnjost peći.
Svakako ostavi mogućnost otvaranja horizontalnih cijevi na mjestu gdje ćeš moći ugurati crijevo usisavača u horizontalne cijevi, a to je na tvojoj fotki prikazano krajnje lijevo na onom "T" komadu dimovodnih cijevi.
« Zadnja izmjena: 20 Svibanj, 2015, 19:45:33 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
Odg: Rocket mass heater
« Odgovori #106 u: 22 Svibanj, 2015, 22:03:36 »
Fazy, sori na kasnom odgovoru, jedva da sam sad uspio skcati minutu ta odgovor. Nadam se da ću u pondejeljak staviti sve fotke - i dovršiti peć do tad. Glavno da radi - taj sam kanal zapunio perlitom i samo zagladio glinom gore. Probao sam je spojenu na dimovod jučer, i radi :).
Sad sam  u dugom finišu, stavljam cob gore, izoliram feeder, cob na bačvu i ostalo. Javim se  ponedjeljak prijepodne!

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #107 u: 22 Svibanj, 2015, 23:22:51 »
... Mislim je napraviti nakon sezone grijanja, a mora biti gotova do 6. mj., dakle tokom svibnja...

I biti će tako! Zaslužuješ sve pohvale Prvivozaču.
Raduje me da RMH radi i da ga ne moraš rastavljati.
Ne daj se smetati Prvivozaču. Raduj se svom uspješnom završetku projekta, a za postove će onda biti vremena.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #108 u: 23 Svibanj, 2015, 11:31:54 »
Evo još jedne potvrde prvivozaču, da će tvoj RMH raditi:

http://www.perforum.info/index.php?topic=1204.15

Ovo je colino iskustvo i njegovo vlastito rješenje, koje me podsjetilo na tvoju dvojbu.

I Cola je napravio slični spoj bačve na dimovodne cijevi i... "radi ka beba".

"Princip je isti, sve ostalo su varijante..."

Radujem se Tvom uspjehu.
« Zadnja izmjena: 23 Svibanj, 2015, 11:42:01 od fazy »

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
« Odgovori #109 u: 25 Svibanj, 2015, 08:47:44 »
Fazy, hvala na odgovoru, mislim da je sličan Colin i moj slučaj s bačvom, koliko vidim po njegovim fotkama. Još imam nekoliko dojbi, ali o tom ću na novom topicu.
Evo, našao sam vremena i našao fotke, a i stavit ću zasebno svoj topic za peć, ali prvo ovo ovdje. U prilogu su fotke tog što sam zatrpao i tog izlaza koji me mučio, te kako sam riješio odvod. Glavno da sve radi, tek se upoznajem s peći.

mandrilo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 4
« Odgovori #110 u: 25 Svibanj, 2015, 22:53:30 »
Prvo čestitke svim ponosnim vlasnicima RMH peći i hvala svim članovima na susretljivosti u savjetima za gradnju RMH. Međutim, proučavajući raznrazne postove i gledajući miljun klipića s jubitoa nekako mi fali jednostavno objašnjenje kako napraviti RMH, odnosno čemu treba posvetiti pozornost da RMH radi kako je i zamišljeno. Nažalost nisam pronašao knjigu od Ianta o RMH, stoga mi dopustite da nekako saberem sve podatke do kojih sam došao, pa ako što pogriješim, svakako me ispravite. Isprike na dugom postu i hvala na strpljenju...

Cilj:
a) RMH troši 2x manje ili čak još i manje drva u usporedbi s običnom pečicom. I ima termoakumulacijski efekt, što znači i da bez izgaranja drva može dosta dugo emitirati toplinu i grijati kuću
b) osim za grijanje, može se koristiti i za kuhanje, te uz dovitljiv dizajn i za grijanje vode (umjesto bojlera)

Princip rada:
a) izgara drvo na vrlo visokim temperaturama (i do 1000C) pri čemu dolazi do reizgaranja raznih plinova koji inače ostanu neizgoreni u običnoj pečici na drva, čime oslobađa maksimalnu energiju iz drva. Uz to producira vrlo malo pepela, a i povratni dim je skoro pa nemoguć.
b) dizajn se oslanja na ložištu koje je izvedeno u obliku slova L gdje se na dnu pale drva, a zahvaljujući uzgonu, vatra i plinovi idu ogromnom brzinom kroz vertikalnu cijev katkad nazvanu i heatriser i pri vrhu cijevi plamen može doseći temp. i preko 1000C. Otuda i naziv rocket..
c) okolo heatrisera se uobičajeno postavlja metalna kanta koja sve te plinove vodi nadole prema dimovodnim cijevima (dimnjaku), ali i koja preuzima i glavnu toplinu izgaranja i direktno je emitira u prostor, a sama površina kante može poslužiti za kuhanje.
d) oslobođeni vrući plinovi se vode iz metalne kante kroz duge dimovodne cijevi (i preko 10m) koje mogu biti položene i horizontalno i oko kojih se stavlja termoakumulaciona masa, uobičajeno u obliku klupe, koja akumulira toplinu (obično se koristi coob) i polagano je emitira kroz duži period.

Detalji izrade (ovo mi je najvažnije, pa molim korekcije ili odgovore na pitanja):

a) sama RMH može biti teška i do tone (ako ima klupu), stoga je dobro pripaziti kolika je nosivost podloge. Zbog istog razloga, cementiranje i lijevanje komponenti je možda najbolje raditi na licu mjesta.

b) prvi korak je izrada ložišta i odabir glavnog poprečnog presjeka ložišta koji u biti definira snagu RMH-a. Što veći presjek, veća snaga. Pod presjekom se podrazumjeva otvor za ubacivanje drva (feed tube), presjek izlaza iz ložišta na koji se postavlja cijev heatrisera, odnosno sami presjek cijevi heatrisera. Obično se kao mjera uzima promjer cijevi heatrisera, pa imamo sisteme od 120cm, 150cm, 200cm  koji označavaju promjer cijevi heatrisera (unutrašnje stijenke).

c) kako ložište i heatriser trpe ogromne temperature na kojima svi ne-vatrostalni elementi najčešće pucaju, to dvoje je potrebno izraditi od termoizolacijskog i postojanog materijala. Uobičajeno se ložište (donji dio slova L ili J) radi od šamot cigli, ali postoji opcija i lijevanja smjese u prethodno izrađeni drveni kalup (koji kasnije sagori) od perlita i vatrostalnog cementa. Moguće smjese su: perlit/vatrostalni cement u omjeru 10:1, perlit, porculanska glina, vatrostalni cement u omjeru 10:10:1 ili korištenje vermikulita umjesto perlita. Uz dodatak malo vode, jasno. Ako se koriste šamot cigle onda se mora koristiti vatrostalni mort ili vatrostalni cement kao mort za lijepljenje cigli. Uobičajena metoda je da se zazida ložište od šamot cigli te se ono dodatno obavije odnosno salije u termoizolacijsku smjesu debljine do 10cm. Slično se radi i s heatriserom gdje se cijev heatrisera (obično metalnu) obloži termosmjesom od 5-10cm deblijine na način da se cijev okruži s cijevi većeg promjera i onda se prostor popuni termosmjesom. Druge opcije za heatriser jer korištenje šamotnih cijevi ili šamotnih kocaka gdje je onda heatriser u obliku kvadrata (nije kružni). Pošto plinovi vrtložno idu prema vrhu kroz heatriser, korištenje kvadrastog oblika heatrisera je manje efikasno. Bitno je isto paziti na podlogu i podnožje ložišta da bude dobro izolirano od poda da velika temperatura ne ošteti pod. Podrazumjeva se da je potrebno dobro izolirati ložište, tako da jedini otvori budu oni gdje je otvor za ubacivanje drva i vrh heatrisera. Uobičajena visina heatrisera je oko 50cm pa više. Pitanje: koja je optimalna visina heatrisera s obzirom na promjer?

d) metalna kanta kojom se pokriva heatriser kupi glavnu i emitira glavnu toplinu te vodi plinove dole na otvor gdje se spajaju cijevi. Taj otvor je preporučjivo staviti na istoj visini kao i samo ložište. Stoga se obično metalna kanta postavlja na cigle (mogu i obične jer je kod odvoda plinova temperatura puno manja (40-50C) kako bi se lakše izveo taj otvor i lakše regulirala visina kante.  Metalna kanta je šuplja s jedne strane, s druge strane ima ploču (znači bez poklopca je). Strana s pločom ide gore..jasno. Najvažnije u cijeloj priči je da se dizajnira da prostor između vrha heatrisera i gornje ploče metalne kante bude između 3-5cm.
Promjer kante je obično oko 50-60cm. Podrazumjeva se dobra izolacija kante kako dim ne bi izlazio van peći. Katkad se kanta ostavi nepričvršćena, da se može demontirati jer je moguće da treba nešto mijenjati ili popravljati, a i radi čišćenja od pepela. Inače se uobičajeno pola kante zalije u coob, termoakumulacionu smjesu kako bi se što više topline 'uhvatilo' i akumuliralo..

e) dimovodne cijevi se postavljaju horizontalno, ispod buduće klupe, te se naknadno oblažu termosmjesom (klupom) koja akumulira toplinu. Ovdje se uobičajeno koristi coob smjesa, ali bez slame jer slama ima termoizolacijska svojstva. Coob s slamom se koristi samo u zadnjoj fazi izrade termoakumulacione klupe. Coob je obično mix gline i finog pijeska u omjeru 1:2 ili 1:3 uz malo vode . Ako se koristi obična zemlja potrebno je ispitati sadržaj zemlje (koliko ima već gline i pijeska) i tome prilagoditi omjere. To se uobičajeno radi da se zemlja otopi u staklenu teglu, dobro promiješa i prouči koliko svaki sloj ima taloga... Najvažnije je da dimovodne cijevi budu istog presjeka kao i heatriser, odnosno ložište, te da imaju otvore za čišćenje pepela. Ovi otvori su inače hermetički zatvoreni, a kad se čisti RMH onda se otvore i usisivačem se posisa pepel. Isto tako je dobro da kod dugih sistema cijevi izlaz prema dimnjaku bude kraj same metalne kante koja se jako grije i koja onda jednim dijelom grije i dimovodnu cijev i tako pospješuje inicijalno strujanje plinova. Za cijevi je najbolji odabir aluminij, ali je preskup. Emajlirane su najgora opcija. Bolje su okrugle i što glađe kako bi plinovi i pepel što lakše izlazili i strujali kroz sistem.

Nabavka materijala i cijena:
a) šamot cigle su najskuplji dio priče. cigla 5cm debljine je preko 20kn, a za ložište ih treba bar 30-40 po mojo procjeni. Zato se obično koristi lijevana termoizolacijska smjesa bez šamot cigli ili samo s onim najtanjim od 2cm, ali je potrebno izraditi kalup.
b) dimovodne cijevi, za dimnjake su isto relativno skupe od 80 do 120Kn/m. Najbolje možda kod limara izraditi po narudžbi ili umjesto cijevi sam zazidati kvadratni dimovodni kanal, dimnjak, jeli, ako se ima viška cigli. Pošto su ovdje temp. vrlo male i dimovodni kanal je i tako izoliran unutar coob termoakumualacione smjese, nema nekih specijalnih zahtjeva za materijal. Iako je kvadratni oblik inferioriniji u odnosu na kružni.
c) vatrostalni cement i mort su isto relativno skuplje stvari, ali se ne troše puno u izradi RMH-a
d) cijev za heatriser može biti od šamot cijevi, što je skupa ali i elegantna opcija ili od željeznih ili bilo kakvih cijevi, iako je možda bolje uzeti malo veći promjer ili stavljati deblju termoizolaciju, jer je moguće da heatriser cijev jednostavno bude uništena od topline. U principu, koliko sam vidio kod RMH obično nastrada heatriser i metalna kanta jer tu se puca vatra ogromnom brzinom. Uobičajeno je pucanje materijala..
e) dok su svi elementi lako dobavljivi, vermikulit i perlit se relativno teško nabavljaju. Uglavnom pogledati na prošlim postovima za linkove.
f) cijena RMH sustava bi mogla biti od 2000Kn pa na više. Ali ako se štedi na cijevima ili koriste druge opcije, to se da sniziti.

Grijanje vode (moja ideja): bi li imalo smisla napraviti mini RMH koji bi služio samo za grijanje vode u bojleru. Znači RMH koji na vrhu metalne kante gdje je heatriser ima bojler doslovno nasađen, sve zaliveno u coob i nema dugi sistem cijevi. Pitam se jeli to pravi smisla,?

Pitanje iskusnijima: da li je ovaj moj opis gradnje i funkcioniranja RMH točan i ima li kakvih važnih detalja na koje još treba paziti prilikom gradnje ili sam negdje pogriješio u opisu?

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #111 u: 25 Svibanj, 2015, 23:45:04 »
...  Metalna kanta je šuplja s jedne strane, s druge strane ima ploču (znači bez poklopca je). Strana s pločom ide gore..jasno. Najvažnije u cijeloj priči je da se dizajnira da prostor između vrha heatrisera i gornje ploče metalne kante bude između 3-5cm.

Dobro nam došao Mandrilo.
Sve si lijepo opisao.
Moram Ti svakako skrenuti pažnju na Tvoj tekst kojeg sam označio crvenom bojom.
Prostor, zapravo razmak, između vrha heat risera i gornje ploče se izračunava kao površina plašta valjka, koja mora biti ista ili malo veća od poprečnog presjeka ložišta.
Drugim riječima kada bi heat riser bio skroz do vrha bačve, dimni plinovi ne bi mogli strujati. Zato bi ga trebali skratiti (odrezati) toliko, koliko iznosi površina plašta valjka (ako je heat riser cijev), koja je jednaka površini poprečnog presjeka ložišta.
Normalno nećemo rezati vrh Heat risera, nego odmah izračunati tu površinu i iz površine i promjera dobiti potrebnu visinu valjka, koja predstavlja potrebni razmak između heat risera i poklopca kante, ili jednostavnije: podignuti kantu, prema gore, kako bi se ostvario potrebni razmak.
Ako na primjer imamo ložište okruglog presjeka promjera 12 cm, tada je površina poprečnog presjeka 113,04 cm2. Tolika ili veća treba iznositi površina oplošja valjka između vrha heat risera i poklopca kante. Tražena visina je 3 cm.
Ako je pak ložište okruglog promjera 18 cm, traženi razmak je 4,5 cm.
« Zadnja izmjena: 26 Svibanj, 2015, 00:55:08 od fazy »

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
« Odgovori #112 u: 26 Svibanj, 2015, 00:31:13 »
da to je fino rezimirano, po Iantu što je viši riser to je jači protok, a feed tube može biti i veći od presjeka, kao i sve iza heat risera.

grijanje vode i ja planiram napraviti staromodno bez izmjenjivača i po mogućnosti samo na slobodan pad.

cijena je po meni sigurno ispod 1000kn :)

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 85
« Odgovori #113 u: 26 Svibanj, 2015, 10:44:56 »
masa cilog 8" RMH ti je između pet i sedan tona... zavisi koliku klupu imaš...

cijena s kupovnin materijalon ti je  od 3000 kn nadalje...

kod grijanja vode ti je jedna do briga kako statički osigurat da na ložištu i bačvi tj "zvonu" stoji masa od minimalno 300 kg i to sve smistit u centralno prostoriju životnog prostora a da ne sliči na kotlovnicu javnog gradskog kupališta :)

ali sve u svemu to ti je to...

samo me ćudi kako nisi uspija nač knjigu od ianta... pa imaš je na netu... mislin da je prvo izdanje đabalesku...

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 68
« Odgovori #114 u: 27 Svibanj, 2015, 09:01:49 »
Ima li neko link za knjigu o RMH koju je objavio Iant?
Pratim ove vaše radove,vidim da vam dobro ide,drago mi je da će zimus biti nekoliko toplih domova više!

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1285
  • Adm
« Odgovori #115 u: 27 Svibanj, 2015, 09:05:21 »
Poslat ću ti ja knjigu...
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 355
« Odgovori #116 u: 11 Rujan, 2015, 14:54:47 »
Možda nije za ovdje ali možda nekom posluži...

Portable woodstove folds down, heats up tents, yurts & tiny homes

http://www.treehugger.com/sustainable-product-design/frontier-plus-portable-woodstove-anevay.html#14419747454311&action=collapse_widget&id=0&data=

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.