Zapamti

"Ako znaš da su ti krila kratka, ne leti daleko i visoko."

Autor Tema: Rocket mass heater  (Pročitano: 62435 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1286
  • Adm
Odg: Odg: Gradim svoj prvi RMH
« Odgovori #15 u: 11 Rujan, 2014, 10:05:08 »
Odlično, imaš korisna znanja i iskustva. Tu na forumu se stalno nešto gradi i izolira, sigurno će biti prilike da te pitamo za savjet.
Problem je rješenje

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
« Odgovori #16 u: 13 Rujan, 2014, 13:30:45 »
Bok!  Ma nešto mi je palo napamet... Zamislio sam da oko heat risera i oko jezgre peći kao izolaciju sipam glinene granule tipa Leca ili Liapor. Taj materijal doduše ima nešto slabiji termo izolacijski kojeficijent od kamene vune te je i skuplji no čvršći je i bolje nosiv..
Može neko mišljenje?
Ideja mi je prvobitno došla dok sam razmišljao o načinu spoja izmjenjivača i heat risera koje sam zamislio na način da se izmjenjivač utopi u svježi mort za zidanje peći i tako osigura brtvljenje na tom spoju.
Baš me zanima što vi mislite.
Može se, možda ne odmah, ali se može...

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #17 u: 13 Rujan, 2014, 22:52:33 »
Ja sam se odlucio za vunu zato jer dozvoljava sirenje lozista, tj. "mekocu" vidim kao prednost. Spomenute materijale nisam do sad koristio, od "rasutih" sam koristio jedino perlit u jednom projektu, to se pokazalo ok.
Problem je rješenje

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #18 u: 13 Rujan, 2014, 23:14:54 »
Da, o perlitu sam i ja razmišljao no meni je teško dostupan, tako da će tervol biti dobitnik natjecanja i pobijediti u tijesnoj utrci...
Hvala,  bio je to glas razuma. Sutra ću se dati na piljenje šamotnih cigli ako mi vremenske prilike dopuste i ne obolim od sindroma nedjelje...

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #19 u: 15 Rujan, 2014, 21:02:05 »
Bok društvo, javljam se s informacijom da sam složio Rocket Heater Core... Sve je na "suho" odnosno nije povezano mortom i nema izolacije. Probao sam i zapaliti vatru unutra, jedva dočekao :biggrin: i ostao vrlo ugodno iznenađen. Sve je radilo kako treba, odmah je povukao, nakon 2 minute nije bilo dima i na stine komadiće iscjepkanu daščicu od 15x30 cm sagorijevao je 25 minuta!!! Na kraju je malo dimilo, no i očekivano.
Pripremio sam par slikica, nadam se da će se vidjeti.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 666
  • -Receive: 208
« Odgovori #20 u: 15 Rujan, 2014, 21:29:53 »
ok, ovo je malo veća jezgra od Nikolinog. Koliko vidim 3 cigle si rezao popola. Tako i ja planiram napraviti s time da gore ide bojler umjesto bačve jer je uži i ljepši.

što mislite od lijevanju jezgre sa miksom gline, pijeska, perlita i veziva? I koliko ima veze što je jezgra kockastog presjeka umjesto kružnog?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #21 u: 15 Rujan, 2014, 22:21:24 »
Jezgra bi trebala biti tako kvadratasta da poveca turbulenciju plinova. O lijevanju ne znam nista, bilo bi super ako bi uspjesno izlio, ispekao, mozda i prodao koji odlijevak. To je najkompliciraniji dio gradnje.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 666
  • -Receive: 208
« Odgovori #22 u: 16 Rujan, 2014, 01:04:37 »
Mislio sam da je bolji kružni presjek, ali još bolje jer je lakše napraviti kvadrat.

Ovaj što prodaje gotove je razvio zavijutak na kraju:
http://www.dragonheaters.com/rocket-mass-heater-shippable-core/

Također kaže da je bolje jezgru raditi od čisto izolacionih materijala pa je onda najlakše nadrobiti perlit u smjesu i napraviti kalup:
Rocket Mass Heater Cast Core Build

Treća opcija je ako postoji siporeks ili gips otporan na visoke temperature. Ili jedno 5mm Fe cijev obložena kamenom vunom.

Kristina

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 4
Odg: Rocket mass heater
« Odgovori #23 u: 17 Rujan, 2014, 03:06:00 »
ništa korisno, samo jedan rmh koji je meni najdraži, još kad bi ga znali napravit! http://media-cache-cd0.pinimg.com/originals/12/a5/32/12a5326b4397543c3a0e8adf8ff0c53f.jpg
u duhu permakulture, kao prevoditelj nudim razmjenu znanja, pa ako netko ima neki super priručnik za preporučit na eng, mogu prevest na hrv a vi meni pomozite napravit ovakav rmh sa slike kad dođe vrijeme za to :)

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 85
« Odgovori #24 u: 17 Rujan, 2014, 03:24:58 »
to ti je rocket od Flemming Abrahamssona. ako te baš to zanima imaš njegove radionice u danskoj.... cijena prava sitnica... :)
http://www.fornyetenergi.dk/workshops-and-lectures/rocket-mass-heater-workshop-september-2014.aspx

nego ako tražiš priručnik na engleskom pa onda te tribaš tražit dalje od ianto evansove knjige... tamo ti je sve u tanane objašnjeno...

Kristina

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 4
« Odgovori #25 u: 17 Rujan, 2014, 03:37:32 »
Ma ne tražim ja priručnik, nego ako treba prevest priručnik na hrv to znam. Ne znam bi li se baš upuštala u gradnju peći, bilo kakve, bar ne u skoroj budućnosti. Bojim se da bi pobila i sebe i svoje :D al mi se sviđa ova sa stepenicama.

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #26 u: 17 Rujan, 2014, 21:51:00 »
Pozdrav svima!
Imao sam ideju o načinu izvedbe Heat Risera za RMH... Ovako, palo mi je napamet da ga napravim od šamotne cijevi ali da ga ne izoliram već da dodam još jednu šamotnu cijev okolo koja bi igrala ulogu bačve...
Pitanje koje mi se mota po glavi je da li će Heat riser biti dovoljno vruć da sve izgori?
Nekako sam i za i protiv toga jer nisam siguran da li je gubitak topline iz unutrašnje cijevi a preko stijenke vanjske i uzevši u obzir da su cijevi od šamota, dovoljno velik da se dovoljno smanji temp u unutrašnjoj cijevi koja bi obustavila potpuno sagorijevanje.
Ložište ću izolirati, pa možda se i uspije desiti toplinski "čep" između cijevi koji bi unutarnju cijev održavao dovoljno vrućom a da se u isto vrijeme dešava i odljev topline kroz vanjsku cijev u prostor...

Možda sam ga i zakomplicirao no mislim da ima mogućnosti da se to iskombinira.

Što vi mislite o tome, ajde pa napišite nešto!

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #27 u: 17 Rujan, 2014, 22:25:19 »
Clan foruma koji se zove Halo ima takvu izvedbu, i to od zeljeza. Kaze da radi dobro. Samo ne mozemo znati je li izgaranje jednako ili losije u odnosu na izoliranu cijev. Ako je losije, moze se povecati duljina lozista, tako da sve izgori u njemu.
Problem je rješenje

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #28 u: 18 Rujan, 2014, 21:21:56 »
Hvala za odgovor! Što reći nego da ću probati pa ću znati reći... Ako i s metalnim riserom to funkcionira, odnosno dobro sagorijeva, to bi bilo super. Eksperiment se nastavlja... Primjeniti ću dosad dobro isprobanu metodu "uzaludnih pokušaja" sve zapisati i odabrati na kraju ono što najbolje radi

Lijep pozdrav!

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #29 u: 25 Rujan, 2014, 22:15:32 »
Bok društvo,
prošlo je par dana i par kiša i tako... Posao je ponoo uzeo maha pa je vremena sve manje. Uglavnom jučer sam napravio malo duži test jezgre RMH da vidim kako se to ponaša. Ložio sam vatru oko 4 sata i potrošio neku smiješnu količinu drveta, uspio dovoljno dići temperaturu u heat riseru da je jedna keramička cijev pukla i imati makar na pogled cijelo vrijeme čisto sagorijevanje... Danas sam izolirao heat riser i nastavio i ništa se bitno  nije desilo, sve i dalje funkcionira bezprijekorno.
U nekoliko narednih dana ću, kako stignem od posla zazidati ložište u kući i pospajati izmjenjivače topline za grijanje zraka budući da neću praviti termalnu bateriju...
Pozdrav!

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.