Zapamti

"Bolje je pojesti jednu dobru krušku negoli košaru
trulih."

Autor Tema: Rocket mass heater  (Pročitano: 62401 puta)

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 85
Odg: Rocket mass heater
« Odgovori #30 u: 26 Rujan, 2014, 01:51:29 »
tek san sad vidija šta si Gorane.P napisa...

uglavnon ja san ti napravija ložište i rajzer upravo kako si opisa u par postova prije...
daklem, obzida san ložište s šamotnon ciglon debljine 20 mm. ona szuži samo ka
zaštita za izolaciju. da se od udaraca drveta i mjaćenja ne ošteti izolacija.
sama izolacija je rješena miks vatrostalni cement i perlit u omjeru 1:15
prvi pokušaj je iša po recepturi M.K. (to je lik koji je napravija ovaj jutjub filmić par postova prije)
nisan bija zadovoljan s ton recepturon jer mi se činila krhka. a i sami "fireclay" ilitiga šamotno brašno
nije izolacija nego termalna masa...
sve u svemu, ova kombinacija mi se učinila da funkcionira...

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
« Odgovori #31 u: 26 Rujan, 2014, 14:29:10 »
Poštovani prijatelju Cola!
Hvala ti lijepa na savjetu za izolaciju, no kako mi perlit baš i nije dostupan, odlučio sam se za kamenu vunu.
Koliko mi se učinilo na riseru je dobro funkcioniralo pa mislim da će kad time obložim i ložište biti još i bolje!
Stvarno želim da to izgaranje bude čisto i to mi je nekako i prioritet. Kako si ti inače napravio tvoju peć, jesi li i klupu napravio, odnosno, termalnu masu ili ne?
Ja planiram bez termalne mase, smislio sam da vruće plinove pošaljem kroz nekakav  izmjenjivač topline pa da kroz njega propuhujem zrak i tako da grijem taj prostor..
Inače to nije naseljeni prostor već kuća pred rušenje no kad se očisti ta parcela, gradimo konobu gdje će biti i RMH ugrađen i klupa isto!
Može se, možda ne odmah, ali se može...

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #32 u: 26 Rujan, 2014, 16:44:29 »
da istina perlit se može kupit samo u samoboru, ako se ne varan... bar san ga ja tamo kupija...

je, je ja san radija termalnu masu od gline i pijeska... u konačnici san zadovoljan, ali kako mi vrag ne da mira san dosta eksperimentira s smesama
tako da mi je klupa šarolika, tamo di je smjesa bila dobra nije toliko ispucalo (više kozmetički šta i nije neki problem pošto to nije završni sloj)
a tamo di san totalno omašija s smjeson su krateri :))
buden ja to već sredija... glavno da peć obavlja svoju funkciju
jer ja san ti napravija tako roketicu da mi je spojena na solarni sustav i na radijatore. tako kad kurin u glavnoj prostoriji di je peć je toplo, a i u kupaonici i spavaćoj je toplo jer su tamo radijatori. a naravno da i topla voda je uvik spremna kad nema sunca... još i kuvamo na bačvi... tri muve jednin udarcen

to s ismjenjivačen ti je ok stvar ako želiš upuhivat topli zrak u prostoriju koja ti je odvojena od prostorije u kojoj ti se nalazi peć s pregradnin zidovima.
ako ti to nije slučaj "otkrivena" bačva će ti zagrijat prostor više nego dovoljno
kod mene zna bit i 28-30 stupnjeva pa ili otvaramo prozore ili prošetavamo se u mudantama...
znan da nije po pravilima energetske učinkovitosti, ali šta ćeš... takav san i ja... mana ka u priči :) 

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #33 u: 26 Rujan, 2014, 18:40:03 »
Ja ću sa ovom mojom 1. peći iskušati tu soluciju s izmjenjivačem, kad ju budem ugrađivao u konobu, tad ću napraviti kombinaciju s bačvom i klupom kao termalnom masom.
ajde mi reci molim te cola, kako stojiš s potrošnjom drveta, koliki ti je prostor koji griješ i kakva je izolacija zgrade? To me jako zanima jer mi je nepojmljivo da se tako malo troši. Nikola mi je rekao da troši 1,5 m3 drveta i ja sam ostao zapanjen tim odgovorom!
No ajde dobro, nekako ću se priviknuti da spremam manje drveta za ogrijev!
Ovo s temperaturom od 28-30 je malko previše ma da meni i to paše jer radim stalno na terenu i često u svježe ožbukanim i djelomično vlažnim prostorima a to po zimi i nije baš zabavno... Kao za vraga poslije posla još i u ribu ili na kalamare pa se nasmrzavam da mi pola bude previše...
Dobro bude kad je toplo... Hvala ti za odgovor!

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1285
  • Adm
« Odgovori #34 u: 26 Rujan, 2014, 21:09:19 »
Ako se smrznes, onda preporucam toplu klupu. To je jako ugodno, i vrlo brzo lijeci prehladu.
Problem je rješenje

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #35 u: 26 Rujan, 2014, 22:22:49 »
Hvala ti prijatelju, no u sve te godine sam dobro naučio da se dobro i kvalitetno obučem i obujem... Nema zime, makar ne tako strašne dok ne puhne bura...
onda i kameni spomenici cvokoću...  :biggrin:
Kako tvoja pečka, jesi li zapalio koji put već?
Mi smo na moru pa još nije frka i malo klime je dovoljno za popravak celzijevaca u kući.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1285
  • Adm
« Odgovori #36 u: 26 Rujan, 2014, 22:56:56 »
Za sad je u djelovima, hvala na pitanju. Cekam par slobodnih dana da ju sastavim i kresnem, nadam se da ce biti prije prave zime.
Problem je rješenje

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #37 u: 26 Rujan, 2014, 23:26:29 »
Hoćeš, zasigurno, čak i brže od nekoliko dana.
Ja ću ubrzo ovu moju polijepiti na radnoj poziciji, zasad praznimo kuću od starijeg namještaja koji je zaostao, ponudili smo potrebitima pa čekamo da dođu po sve to.
Ta će kućica biti ove zime moj poligon za experimente, yess!!!!!

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 507
  • -Receive: 200
« Odgovori #38 u: 28 Rujan, 2014, 18:03:49 »
@cola
Pronašao sam tvrtku Europerl ali kod njih na stranici ima raznih vrsta perlita. Koju si vrstu koristio za izolaciju?

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #39 u: 28 Rujan, 2014, 22:26:49 »
ajde mi reci molim te cola, kako stojiš s potrošnjom drveta, koliki ti je prostor koji griješ i kakva je izolacija zgrade? To me jako zanima jer mi je nepojmljivo da se tako malo troši. Nikola mi je rekao da troši 1,5 m3 drveta i ja sam ostao zapanjen tim odgovorom!

šta se same potrošnje drveta tiče...

kod mene ti je kuća građena '70 i '80 ka vikendica koji smo mi kupili prije tri godine. kuća ima fasadu (gle ćuda za rvacku), ali ovako ti ide priča:
na sjevernoj strani 5 cm ekspandiranog polistirena
u krovu okvirno 4 cm poliuretanske krute ploče, 5 cm kamene vune i 4-5 cm ekspandiranog polistirena
ostatak kuće je samo ožbukan mislin da nema nikakvog izolacijskog materijala

prije nego smo napravili RHM koristili smo kaljevu peć. za naših 60 m2 grijanog prostora smo trošili 5 prm drva (kontinentalni dio hrvatske, dobra hladna zima)
drva suha, bukva i grab, cijepanice 25-33 cm, cijena 300 kuna metar prostorni. ukupni troškovi 1500 kn

kad smo ugradili RHM, povećali smo grijanu površinu na nekih 80 m2, grijemo PTV i sad kupujemo drva na obližnjoj pilani za 80 kn bunt otprilike veličine 1 prm.
prošlu zimu kupija drva za 400 kn i ostalo mi još jedna trećina... a nisan štedija...

e sad  potrošnja se može mirit u raznin jednicama... ja zasigurno sada puno manje novaca potrošin za grijanje prostora i vode... puno manje

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #40 u: 28 Rujan, 2014, 22:36:44 »
je.. je to ti je ta firma...
uzmi thermo mix... crveni, građevinski... nemoj uzest agro perlit
vrića ti imo okvirno 100 L i košta oko 160 kn
na pakiranju ti je opisano kako ga koristit i koji omjeri perlita i vatrostalng cementa su potrebni za određenu vrijednost izolacije

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #41 u: 29 Rujan, 2014, 00:17:02 »
Cola, hvala ti na informacijama, stvarno mi znače! Jako mi je drago da čujem da se može uštedjeti, stvarno jest!  ::)  Narednih dana ću sazidati moju malu "pečurku" i nastaviti s izradom izmjenjivača topline.. Čim se nešto uobliči slikam i postam ovdje da se vidi. Svi ste dobrodošli s komentarima, opaskama i zafrkancijom, to je prava stvar!
Testovi koje sam napravio do sada su prošli odlično, uvjeren sam da će to biti pun pogodak.
Lijep pozdrav svima i uspješan radni tjedan!

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
« Odgovori #42 u: 01 Listopad, 2014, 00:43:46 »
sad vidim, ima i neki liapor - ekspandirana glina:
http://mdprofil.com/index/cjenik/web-cjenik.php?id=10

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #43 u: 01 Listopad, 2014, 20:59:21 »
Hvala TB!
Jedini je bed što ne stanujem u Zg... Nezgodno mi je nabavljati nešto od gore jer mi prijevoz zapapri cijenu!
Mislim da ću se zaletjeti do Trsta i tamo nabaviti "Leca" vjerojatno za dio cijene i s isplatom putnih troškova... ::)

Što reći, čitam, gledam, tražim, nešto će se izroditi.
Još mi je danas pala na pamet ideja napraviti monolitni heat riser koristeći šamotno brašno, vodeno staklo za unutra i okolo odmah naliti recimo lecu ili liapor mješan s vatrostalnim cementom.
Zamisao je koristiti tri cijevi različitih promjera jednu u drugoj između 1. i 2. sipati mješavinu šamotnog brašna i vodenog stakla a između 2. i 3. mješavinu lece ili liapora i vatrostalnog cementa i čim  se sipa druga mješavina izvaditi 2. cijev te malko izvibrirati da se dva cilindra sjedine, koliko toliko...
Što vi kažete?

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.