Zapamti

"Besplatna mjesta u kazalištu prva zvižde."

Autor Tema: Rocket mass heater  (Pročitano: 62436 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1286
  • Adm
Rocket mass heater
« u: 10 Lipanj, 2012, 22:26:08 »
Ovo je nešto što si želim izgraditi. Peć zasnovana na principu izgaranja kao kod rocket stove-a, samo što dimovodna cijev prolazi kroz veliku toplinsku masu prije nego izađe iz kuće. To može na prvi pogled zvučati onako bezveze, ali zapravo je genijalno.

Kod većine peći, dim se mora izbaciti iz dimnjaka još dok je vruć. Ako se počne hladiti, nedostaje mu uzgona i počne se vraćati natrag. Onda vlasnici peći imaju problema s vatrom, znam ih jako puno i kad dođem kod nekoga često ga nađem na koljenima ispred peći, valjda moli da se upali. RMH nema probema s time zbog specifičnog dizajna, kod nje se dim može potpuno ohladiti na skoro sobnu temperaturu i tako se puno više energije izvuče iz svake cjepanice.

Jedna od brojnih prednosti ove peći je i ta što nema velikih oscilacija u temperaturi. Kod klasične peći na drva, kad drva gore, onda je vruće. Kad se ugase, onda je hladno. Najveće RMH peći za koje sam ja čuo drže temperaturu i do 7 dana, zamislite taj luksuz da odete usred zime na dan-dva od kuće i vratite se u toplu kuću.

Mislim da bi gradovi trebao imati ovu knjigu za download, ako ne, kupite ju npr. ovdje:
http://www.rocketstoves.com/

Evo nešto za početak upoznavanja:
12 rocket stove mass heaters - efficient wood heat

Meni recimo smeta ovaj izgled starih bačvi. Mislim da bi se ova peć mogla napraviti da izgleda vrhunski, a da opet ne bude preskupa. Radim na tome. Nije problem sakupiti stare bačve i napraviti peć, nego napraviti ovu peć ali da izgleda pristojno.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
Odg: Rocket mass heater
« Odgovori #1 u: 11 Srpanj, 2012, 14:49:55 »
Knjiga koju sam spomenuo opisuje u svom prvom dijelu kako drvo izgara na klasičan način, a kako u raketnim pećima.

Sad sam našao odličan filmić koji objašnjava to isto, pa tko ne voli čitati, vjerojatno će mu dobro doći bar da pogleda ove filmove:

Rocket stove and rocket mass heaters. How do they work Pt 1 of 2.mp4

Rocket stove and rocket mass heaters. How do they work Pt 2 of 2.mp4
Problem je rješenje

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Receive: 13
Odg: Gradim svoj prvi RMH
« Odgovori #2 u: 30 Listopad, 2012, 05:49:32 »
Akumulacija topline radi jako dobro, treba točno cijeli dan da se loži da klupa bude topla do vrha. Nisam još postigao da je pretopla. Na njoj je vrlo ugodno sjediti, a pogotovo ležati (pa i zaspati). Sljedeći dan na dodir nije nešto posebno topla, odnosno toplija jest nego većina zidova. U prostoriji je jutros bilo vrlo ugodno, što znači da je peć svojom masom grijala kuću cijelu noć. Krivo mi je što nisam mogao napraviti veću akumulaciju topline, mislim da ju peć traži
Ovaj Kinez na dole video linku je napravio interesantan i dopadljiv izgled Rocket Mass Heater sa znatno većom zapreminom akumulacije toplote, termometar na čunku je jedva 32 step. C ?!?  :eek:

A šta je sa kondenzacijom crnih tečnosti koji se izliva iz dimnjaka odn. stvaranja kreozota (crni gar)?!?

Kod mene se to javlja redovno na starom običnom šporetu Smederevcu čak i sa višom temperaturom dimnog gasa od oko 100 step. C. Bio sam prinuđen da se ne bih ugušio od dima čistiti maltene svake dve nedelje sve od crnih "paučina" i garova od šporeta do ulaza u zidani dimnjak.

ロケットストーブ 2 (Rocket Mass Heater)
« Zadnja izmjena: 30 Listopad, 2012, 06:14:45 od halo »

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 30 Listopad, 2012, 23:42:55 »
Mislim da bi gradovi trebao imati ovu knjigu za download, ako ne, kupite ju npr. ovdje:
http://www.rocketstoves.com/
Free download: :)

Admin: Internetom vladaju neka čudna pravila zbog kojih bi mogao stradati forum ako na njemu budu ovakvi linkovi, pa molim zainteresirane za knjigu da se pokušaju snaći na neki drugi način, a članove foruma da više ne stavljaju linkove koji "krše autorska prava".
« Zadnja izmjena: 31 Listopad, 2012, 10:32:26 od Nikola »

Zloran

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 7
  • -Receive: 23
  • Ko mi ukro kaput ?
« Odgovori #4 u: 31 Listopad, 2012, 10:22:00 »
Ne smijemo imati linkove na PDFove (koji se još uvijek prodavaju) jer će nam zatvoriti stranicu!

Nikola, molim moderirati sadržaj. Ubuduće neka se linkovi dijele putem privatnih poruka.
Ko mi ukro kaput ?

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
« Odgovori #5 u: 31 Listopad, 2012, 14:10:03 »
bilo bi fino i kulturno kad bi se na nekom istaknutom mjestu na forumu okačio tekst sa najbitnijim pravilima vezanim uz forum, i da se svi novi članovi zamole to pročitati..

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #6 u: 31 Listopad, 2012, 14:17:16 »
Slažem se.
Problem je rješenje

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 08 Studeni, 2012, 06:03:11 »
Zaug Stoves Demonstration

Zaug Stoves Demonstration

Oni opominju da NIJE PREPORUČLJIVO koristiti za unutrašnje grejanje kuće zbog opasnosti od požara.

Pa zar vertikalni feed tube sa gornjim poklopcem nije bolja garancija od ovog gore kratkog kosog rizičnijeg feed tube-a takođe sa gornjim poklopcem?
« Zadnja izmjena: 08 Studeni, 2012, 06:16:54 od halo »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #8 u: 02 Ožujak, 2013, 14:23:56 »
Rocket stove Srbija on Vimeo

Evo jedan od rijetkih ovakvih filmova na domaćem jeziku.
« Zadnja izmjena: 16 Prosinac, 2013, 15:10:27 od Nikola »
Problem je rješenje

gizmo77

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 15
  • -Receive: 7
« Odgovori #9 u: 01 Siječanj, 2014, 19:43:48 »
Jel ima netko kakve instrukcije na hr jeziku za izradu RMH?

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 85
« Odgovori #10 u: 31 Svibanj, 2014, 10:22:15 »
nazalost jos nema. bar sta ja znan. ali ispravit cemo mi tu nepravdu...

sad upravo radimo na pisanju i pripremi za tisak priručnika za zelenu DIY energiju. bit ce i nesto o rocket mass heateru. ali necu ic u detalje u smisli da ce to bit how to manual. vise uvodna prica u terminologiju.

nadan se da cu se u deseton misecu imat prilike posvetit pisanju bas manuala za ovu peć sta san je radija doma. tu bi tija podijelit svoja iskiustva s rmh i njegovin ukomponiranjen s solarnim spremnikom za potrosnu toplu vodu i centralnim grijanjen s radijatorima.

kad stignen otvorit cu novi post pqa buden stavija i nekoliko fotografija moga RMH...

gizmo77

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 15
  • -Receive: 7
« Odgovori #11 u: 31 Svibanj, 2014, 10:25:25 »
Superiska puno srece !!!! ::)

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
Odg: Gradim svoj prvi RMH
« Odgovori #12 u: 11 Rujan, 2014, 09:17:10 »
Bok svima! Ako se smijem uključiti, mogu reći da je za kvalitetno plošno ili bočno spajanje s bilo kojim vrstama mortova potrebno ciglu namočiti, kad izgubi sjaj od vode namazati tanki sloj morta četkom ili umakanjem u rijetki mort i tako na obje strane, nanijeti čvršćeg morta na mjesto spoja i tada pritisnuti ili laganim udarcima dovesti na mjesto. Skinuti višak morta i pobrisati spužvom. Eto, savršen spoj!
Može se, možda ne odmah, ali se može...

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
Odg: Odg: Gradim svoj prvi RMH
« Odgovori #13 u: 11 Rujan, 2014, 09:41:53 »
Odlična uputa.
Problem je rješenje

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
Odg: Odg: Gradim svoj prvi RMH
« Odgovori #14 u: 11 Rujan, 2014, 09:57:36 »
Nema na čemu, ako ti je još štogod potrebno iz područja graditeljstva, biti će mi drago da pomognem. Imam 22 god iskustva u keramičarskim radovima, hidroizolacijama na bazi polimera i cementa, primjeni epoxy smola... Tako me je život povukao, inače sam strojarski tehničar i volim metal pa je to meni super spoj.
Uglavnom će dvoslojno nanašanje uvijek rezultirati s 100% zatvorenim spojem, istina, nešto će se duže sušiti, no to je manji problem!
Može se, možda ne odmah, ali se može...

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.