Ovo je nešto što si želim izgraditi. Peć zasnovana na principu izgaranja kao kod rocket stove-a, samo što dimovodna cijev prolazi kroz veliku toplinsku masu prije nego izađe iz kuće. To može na prvi pogled zvučati onako bezveze, ali zapravo je genijalno.
Kod većine peći, dim se mora izbaciti iz dimnjaka još dok je vruć. Ako se počne hladiti, nedostaje mu uzgona i počne se vraćati natrag. Onda vlasnici peći imaju problema s vatrom, znam ih jako puno i kad dođem kod nekoga često ga nađem na koljenima ispred peći, valjda moli da se upali. RMH nema probema s time zbog specifičnog dizajna, kod nje se dim može potpuno ohladiti na skoro sobnu temperaturu i tako se puno više energije izvuče iz svake cjepanice.
Jedna od brojnih prednosti ove peći je i ta što nema velikih oscilacija u temperaturi. Kod klasične peći na drva, kad drva gore, onda je vruće. Kad se ugase, onda je hladno. Najveće RMH peći za koje sam ja čuo drže temperaturu i do 7 dana, zamislite taj luksuz da odete usred zime na dan-dva od kuće i vratite se u toplu kuću.
Mislim da bi gradovi trebao imati ovu knjigu za download, ako ne, kupite ju npr. ovdje:
http://www.rocketstoves.com/Evo nešto za početak upoznavanja:
12 rocket stove mass heaters - efficient wood heatMeni recimo smeta ovaj izgled starih bačvi. Mislim da bi se ova peć mogla napraviti da izgleda vrhunski, a da opet ne bude preskupa. Radim na tome. Nije problem sakupiti stare bačve i napraviti peć, nego napraviti ovu peć ali da izgleda pristojno.