... kako dođe do strujanja prema dole u uvjetima zagrijavanja gornjeg dijela dimnjaka ako se topal zrak ima tendenciju dizati prema gore, nije li da onda bolje vuče?...
...Zaista me zanima kako to da je takva situacija, i je li to potpomognuto i nečim drugim? Može li se provjetravanjem nešto preokrenuti?...
Kad je samo gornji dio dimnjaka zagrijan i to izvana od sunca, zrak u njemu je samo neznatno topliji od zraka u ostatku dimnjaka, a donji dio je još hladniji. Zrak tada ne može ići gore. Može mirovati ili se spuštati niz dimnjak u peć i prostoriju. Hlađenjem postaje teži, što je bliži dnu dimnjaka. Kako se hladi u dimnjaku, tako i ulazi u kuću (kao Djed Mraz
Ni sam nisam vjerovao, da je to moguće, ali povremeno, po ulasku u kuću u kojoj se nije ložilo nekoliko dana, osjetim "miris" iz dimnjaka.
Zato, da provjerim o ćemu se radi, na ulaz feeda prinesem zapaljenu šibicu. Šibicu ugasi zrak, koji IZLAZI iz feeda rocketice, umjesto da ulazi u feed!?
Evo danas je šibica gorjela normalno, ali nikakvog strujanja zraka u feed nije bilo (16 sati, vanjska temperatura 16
0C, unutarnja 11
0C tlak zraka 1016 mb). Savršena "tišina".
Ponovo sam teško startao rocketicu i nadimio se kao losos.
Nakon što je dimnjak prostrujao, rocketica radi super, pa tako možete i čuti taj predivan zvuk na ovom videu (malo pojačajte zvuk).
Sutra će situacija biti normalna, i vatru ću u rocketici sa lakoćom upaliti, jer će postojati strujanje kroz dimnjak prema gore, a sve zato jer će dimnjak biti zagrijan.
Normalno je da se topli zrak diže prema gore i
onda imamo u dimnjaku potlak, koji usisava svježi zrak u peć. To je uostalom i princip rada rocketice.
Godinama sam imao problem paljenja vatre u običnoj peći na spomenutom dimnjaku. Raketna peć ipak, puno lakše starta, zbog svog heat risera.
Moram ponovno napomenuti da je dimnjak zidan od pune cigle, a da se radi o izoliranom dimnjaku (tipa Shiedel), tada ne bih imao ovakvih problema. Kuća je u neposrednoj blizini šume iz koje pristiže vlažan zrak.
Problem je prisutan samo kod paljenja hladne peći i dimnjaka, a naročito pojačan kada je temperatura vanjskog zraka veća nego zraka u kući.
Kad zapalim vatru - u hladnoj peći, dim koji izlazi iz peći je hladan (iz rocketice naročito), jer je svu toplinu predao stijenkama hladne peći i dimovodne cijevi i kao takav - hladan, pokušava ući u - hladan dimnjak, gdje ga čeka također - hladan zrak. Hladan dim i hladan zrak, sjedju na dno dimnjaka, (mogli bismo reći da nemaju "volju" izići kroz dimnjak van, nego se vratiti u peć (da se zagriju
.
Taj hladan zrak spriječava protok (dizanje) toplom dimu, (hladan zrak je teži od toploga).
Zato treba zagrijati dimnjak ili napraviti prisilnu cirkulaciju kroz dimnjak, tako da taj hladan zrak i dim iziđu i dopuste toplijem dimu, sada već malo zagrijane peći, da uđe u dimnjak i napusti ga, čime se uspostavlja cirkulacija: 1) - ulaz zraka u peć; 2) - sagorjevanje i 2) - izlaz kroz dimnjak.
Dosadilo mi je zagrijavati dimnjak paljenjem papira ili kocki za potpalu. Zato sam odlučio u dimnjak ugraditi cijev za upuhivanje zraka prema vrhu dimnjaka i time stvoriti potlak i cirkulaciju u dimnjaku.
Pričekajmo rezultate. Uskoro. I will be back!